Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Useita halomuotoja

6.11.2019 klo 15.16 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Ilmeisesti Laajavuoren laskettelukeskuksen lumetus sai aikaan haloja tässä pari kilometriä Laajavuoresta etelään. Kännykkäkameralla nappasin muutaman otoksen. En ihan päässyt itsekseni selvyyteen onko tuossa ylläsivuavaa vai Parrya ja 46 asteen rengasta.

Kuvia: 2 kpl

Keinovalopilareita

27.1.2019 klo 17.30 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Päijänteen rannalla Keljonlahdella sattumalta.

Selvästi näkyviä yöpilviä

26.7.2018 klo 01.30 - Jyväskylä (III)
Markku Nykky

Heinäkuun lähestyessä loppuaan on ollut tapana, jos yöllä käy hereillä, käydä vilkaisemassa keittiön ikkunasta pohjoiselle taivaalle yöpilvien toivossa. Viime yönä ne olivatkin minua odottamassa, joten unihiekat karisivat silmistä nopeasti ja kohta olinkin yökasteisella nurmikolla jalustan ja kameran kanssa.

Rakettilaukaisu

22.2.2018 klo 19.09 - Jyväskylä (III)
Markku Nykky, Ursa (Länsi-Suomi)

Olin illalla ulkosalla käyskentelemässä askareissani, kun huomasin pylväshaloa muistuttavan kohteen, jota kännykkäkameralla kuvailin. Tämän ohessa huomioni kiinnitti läntisellä taivaalla kohti pohjoista liikkuva sumumainen valo, joka häkellytti, koska se ei voinut olla lentokone, koska ei vilkkunut ja oli huomattavasti lentokoneen valoa suurempi ja kirkkaampi. Aivan kuin suunnilleen puolikuu olisi ollut ohuen pilviharson takana ja kiitänyt taivaalla. Kohde liikkui tasaista aivan kuin matalalla kiitävän helikopterin vauhtia melko matalalla horisontissa. Kun sitten huomasin Taivaanvahdin Twitter...

Keinovalopilareita

22.2.2018 klo 19.05 - 19.20 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky, Ursa (Länsi-Suomi)

Ulkona pistäytyessä katseeni kiinnittyi taivaalla ainakin itselleni erikoisen näköiseen valoilmiöön. Ensin ajattelin, että onko Kuu pilven takana, mutta Kuu löytyi ihan päinvastaisesta suunnasta taivaalla ja valokuviokin oli turhan pitkulainen. Sitten tuumailin, että olisiko se sittenkin keinovalopilari, joka katkeaa kesken eikä näy alhaalta asti pilvien tietynlaisen muodostelman takia. Mitenköhän on?

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

2.9.2017 klo 11.30 - 11.45 - Jyväskylä (IV)
Markku Nykky

Korkealla matalien kumpupilvien yläpuolella oli sumumainen, lähes koko päivän vaikuttanut pilviharso, joka sai aikaan kirkkaita haloja - ainakin 22 asteen rengas, 22 asteen ylläsivuava kaari, horisonttirengas ja sivuauringot, joista kaksi ensin mainittua kuvassa.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

6.1.2017 klo 12.06 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Kirkkat halot Keljonlahdella pysäyttivät matkantekomme mummolaan. Päijänteen suunnalla oli jäänpinnan tasolla jääkiteistä sumua, johon auringonpilari ja sivuauringot muodostuivat. Sumun ympäröimäksi oli joutunut myös läheinen Keljonlahden voimalaitoksen piippu. Pakkanen paukkui noin -22 asteen lukemissa ja muu perhe istui lämpimässä autossa minun telmiessä kännykkäkameran kanssa järven rannassa.

Aktiivinen revontulivyö

7.10.2015 klo 21.45 - Jyväskylä (III)
Markku Nykky

Revontuli-ilmaisimet Internetissä kävivät kuumana, mutta taivas oli pilvessä! Useaan otteeseen ulos tarkistamaan selkeystilanne. Ja lopulta alkoi taivas aueta mukanaan välillä todella kirkkaat revontulivyöt spiraaleineen.

Harvinaisia halomuotoja

9.9.2015 klo 14.40 - Jyväskylä (IV)
Markku Nykky

Töistä kotiin tultua huomasin postia hakiessa, että kappas, taivaallahan olla köllöttää kirkas horisonttirengas varustettuna 120 asteen sivuauringolla. Ei muuta kuin kameraa kiireen vilkkaa sisältä noutamaan ja kamera laulamaan.

Kommentteja: 1 kpl

Useita kirkkaita halomuotoja

24.6.2014 klo 08.45 - 15.00 - Jyväskylä (III)
Markku Nykky

Olimme aamulla aloittelemassa talon maalausta ja ottamassa nosturia käyttöön. Nosturin käytössä ilmeni ongelma ja sitä setvimme, kunnes kurkkasin taivaalle ja näin siellä tämän aivan uskomattoman kirkkaan halonäytelmän alkusoiton. Siinä unohtui maalaus ja nosturi, kun juoksin hakemaan kameran sisältä ja aloin paukuttaa kuvia (muut talkoolaiset hieman ihmettelivät mikä voi olla tärkeämpää kuin saada nosturi toimimaan maalausta varten). Tätä haloshowta sitten riittikin koko päivän ja olihan se aika outo fiilis, kun nosturin korissa maalatessa näkyi taivaankannella koko ajan mitä hienoimpia haloj...

Kuvia: 6 kpl

Useita halomuotoja

3.5.2014 klo 10.00 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Ensimmäisessä kuvassa 22 asteen rengas ja aavistus 22 ylläsivuavaa kaarta. En tiedä mikä lie tuo säie renkaassa kello 11 kohdalla. Toisessa kuvassa ilmeisesti ala-aurinko.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Yksi halomuoto

19.4.2014 klo 14.34 - Jyväskylä (I)
Markku Nykky

Perussettiä eli 22 asteen rengas Auringon ympärillä kauniina kevätiltapäivänä Jyväskylässä.

Useita halomuotoja

4.4.2014 klo 17.21 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Selkeä 22 asteen rengas ja olisiko tuossa renkaan päällä 22 asteen ylläsivuavaa kaarta ja vasemmassa reunassa sivuaurinko. Kuvan kontrastia ja kirkkautta säädetty paremman erotuskyvyn saamiseksi. Toisessa vielä enemmän jälkisäädetyssä kuvassa on mielestäni zeniitinympäristön kaari, eikö? Taitaa olla meikäläiselle vasta ensimmäinen havainto kyseisestä haloilmiöstä, jos pitää paikkansa :)

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

28.3.2014 klo 14.56 - Jyväskylä (I)
Markku Nykky

Kesken perjantaisiivouksen tähyilin mattoja puistellessa taivaalle, josko siellä pitkästä aikaa jotain halon tapaista näkyisi ja olihan siinä Auringon ympärillä rengasta. Sitten vaan moppi Auringon eteen ja kuvan ottoon.

Merkurius

28.1.2014 klo 17.09 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Muistin päivällisen jälkeen, että Merkuriuksen suurin elongaatio taitaa olla perjantaina, joten se voisi jo tänään löytyä horisontista. Kiikareilla olohuoneen ikkunasta tähyilin lounaiseen horisonttiin ja sieltähän kirkas piste heti tarttui kiikareihin. Varmistin, että se todellakin on Merkurius käyttäen iPadissa olevaa GoSkyWatch-sovellusta. Myös vaimoni ja 7-vuotias poikamme saivat planeetan näkyviin kiikareiden läpi. Itse näin Merkuriuksen ekaa kertaa vasta 7 vuotta sitten eli poikani syntymävuonna. Nyt hän koki saman jo erittäin nuorena meikäläiseen verrattuna :) Kiikareilla katsomisen jäl...

Kuu

24.1.2014 klo 09.00 - Jyväskylä (III)
Markku Nykky

Tällainen on täsmälleen puolikuu almanakan mukaan. Kuvassa Kuun keskellä Kopernikuksen kraatteri, siitä vasemmalle Kepler ja Kepleristä ylävasemmalle Aristarkhos. Tummana pienenä laikkuna vasemmassa laidassa näkyvä kraatteri on Grimaldi. Tykon kraatteri pilkistää etelässä terminaattorissa.

Kommentteja: 2 kpl

Keinovalopilareita

18.1.2014 klo 17.27 - Pirkkala (II)
Markku Nykky

Pirkkalan urheilukentän voimakkaat valot loivat ilmaan kolme kirkasta valopilaria. Pakkanen vei lopulta voiton kuvaajasta hyydyttämällä akun.

Yksi halomuoto

18.1.2014 klo 15.42 - Pirkkala (I)
Markku Nykky

Auringonpilari laskevalla Auringolla Pirkkalan taivaalla. Pakkasta -17 asteen hujakoilla. Sai nautiskella talvisesta pakkasmaisemasta laajan peltoaukean laidalla.

Yksi halomuoto

15.1.2014 klo 18.00 - Jyväskylä (I)
Markku Nykky

Haloo, kuuleeko Kuu? Osittainen 22 asteen rengas Kuun ympärillä. Kuun yllä loistaa myös Jupiter.

Kommentteja: 2 kpl

Keinovalopilareita

12.1.2014 klo 08.03 - Jyväskylä (II)
Markku Nykky

Aamulla lehteä postilaatikosta hakiessa huomasin Mustankorkean jätteenkäsittelylaitoksen suunnalta kohoavan valopilareita, joten täydellä höökillä sisälle vaihtamaan tuhdimpaa vaatetusta -12 asteen pakkasilmaa vastaan. Perheenjäsenet osasivat liikehdinnästä päätellen esittää kysymyksen "mitä siellä taivaalla nyt näkyy?". Eikun kamera kiinni jalustaan ja takaisin ulos.

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 22.11.2019 klo 6.48.