Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Heijastuneet vastapilvisäteet

23.6.2017 klo 22.15 - Kuhmoinen (IV)
Pentti Säynätjoki, Ursa (Helsinki)

Juhannusyönä mökillä näkyi Päijänteen Tehinselän yllä kuvan kaltainen ilmestys. Kokeneemmat voivat tarkistaa, mitä ilmiöitä kuvassa näkyy, minä merkitsen vastapilvisäteet. Kuvaussuunta on osapuilleen kaakkoon, eli aurinko paistaa kuvaajan takaa. Näkyy se toki kuvastakin. ;) Erikoisinta kuvassa on kuitenkin mielstäni kirkastuma pilvissä kuvan keskustan vasemmalla pulella. Minä tulkitsen sen auringon kuvaksi, joka on heijastunut tyynen Tehinselän pinnasta. Avointa vesialuetta on kuvaussuunnassa reilut 10 km. Voiko tuollainen kuva ylipäänsä muodostua ja onko näistä aiempia havaintoja? Kovin taval...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 8 kpl

Pääsateenkaari

27.8.2014 klo 17.32 - 17.45 - Helsinki (III)
Pentti Säynätjoki, Ursa (Helsinki)

Kännykameralla ikkunan läpi napattu kuva sateenkaaresta. Laadultaan näkyy olevan aika surkea, mutta tulipa dokumentoitua.. Tuossa sadekuurossa kävellessäni onnistuin näkemään myös pitkän pätkän horisontin alapuolista osaa sateenkaaresta, kun aurinko paistoi sopivasti pään takaa ja taustaksi osui tumma asfaltti. Kotimatkan kruunasi loppupäässä ollut hillitän raekuuro, josta teen eri havainnon.

Kirkkaita yöpilviä

12.7.2014 klo 01.02 - 01.02 - Helsinki (IV)
Pentti Säynätjoki, Ursa (Helsinki)

Laaja-alaisia ja osittain kirkkaita yöpilviä näkyi kotimatkalla. Kuva kännykän näytöltä valittu, saatan vaihtaa parempaan myöhemmin..

Kommentteja: 1 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

22.6.2014 klo 01.45 - 02.00 - Hyvinkää (III)
Pentti Säynätjoki, Ursa (Helsinki)

Juhannusreissusta kotiin ajaessa näkyi taivaalla komeat yöpilvet.

Harvinaisia halomuotoja

17.4.2014 klo 08.55 - Helsinki (IV)
Pentti Säynätjoki

Ja toinen havainto aamun huippunäytöksestä. Bussimatkan aikana halot pysyttelivät taivaalla ja ehdin kaivaa pokkarinkin esiin. Matkalla näin  taivaalla myös valoläikän, josta olen melko varma, että se oli 120 saur. Perille päästyäni kaiki yläpuoliset perushalot olivat edelleen näkyvissä ja ensimmäistä kertaa näin myös kohtuullisen hyvin kehittyneen horisonttirenkaan. Otin haloista pokkarilla läjän kuvia, nämä ovat toistaiseksi käsittelemättömiä. Pitänee ruveta harjoittelemaan, miten saisi käsittelyllä himmeämpiä kaaria esille.. Laitan mukaan pari kuvaa kohdasta, jossa minun mielestäni on 120 s...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Harvinaisia halomuotoja

17.4.2014 klo 08.25 - Helsinki (IV)
Pentti Säynätjoki

Olipa huikea halonäytelmä aamulla! Paras itse näkemäni toistaiseksi. Teen täsä kaksikin havaintoa, kun bussimatkan molemmissa päissä kuvasin haloja eri kameroilla. Näytös oli päällä koko matkan ajan, yli puoli tuntia. Bussia odotellesani huomasin auringon molemmin puolin kirkkaat sivuauringot ja 22 renkaan sekä ylläsivuavan. Olin sillä hetkellä sillan alla, joten siirryin parempaan paikkaa kurkkimaan, näkyisikö zyk. Ja näkyihän se, todellakin. Kirkkain näkemäni toistaiseksi. Seurana oli 46 r tai ys. Merkitsen sen ylläsivuavaksi, koska 22 ys on rengasta kirkkaampi. Tässä vaiheessa ei olut aikaa...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

27.5.2012 klo 14.16 - Helsinki (I)
Pentti Säynätjoki

Pilvet haittasivat auringon katselemista, mutta löytyipä kuitenkin halo. ;) Keskipilvien raosta vilahti muutamaksi minuutiksi pätkä 22 asteen rengasta n. klo 14:15 Helsingissä, vieläpä kauniisti värillisenä. Klo 15 oli pientä yritystä toisen renkaan tai allasivuavan muodostumiseen, mutta siitä ei oikein ole raportoitavaksi asti. Myös joitakin väripilviä näkyi. Mikä muuten vaikuttaa siihen, onko renkaassa nähtävissä värit vai ei, haluaisiko joku aisantuntevampi kommentoida?

Yksi halomuoto

13.5.2012 klo 13.20 - Kuhmoinen (I)
Pentti Säynätjoki

Melko himmeä 22 asteen ylläsivuava tai pätkä rengasta. Pitää kuitenkin raportoida, ettei mene haloputki poikki. ;)

Kommentteja: 3 kpl

Yksi halomuoto

30.4.2012 klo 12.40 - Helsinki (I)
Pentti Säynätjoki

Koko päivän on  ollut näkyvissä komea 22 asteen rengas auringon ympärillä ja nyt löysin hyvän paikan, josta sain sen kokonaan kunnolla kuvaan.. Itse en ole horisonttirengasta onnistunut bongaamaan, vaikka moni muu onkin sen tänään näköjään nähnyt. Muutama minuutti tämän kuvan ottamisen jälkeen näin jotakin, joka olisi saattanut olla 120 asteen sivuaurinko, mutta saattoi yhtä laillä olla paksumpi kohta pilvessä. En saanut siitä kuvaa, joka auttaisi tunnistamisessa, mutta kertokaapas tietävämmät, onko ylipäänsä mahdollista, että ko. sivuauringon voisi nähdä ilman, että horisonttirengas näkyy sam...

Useita halomuotoja

30.4.2012 klo 10.10 - Helsinki (II)
Pentti Säynätjoki

Melko kirkas 22r ja kaaret sekä sivuauringot.  

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

29.4.2012 klo 11.44 - Helsinki (I)
Pentti Säynätjoki

Lähestyvän yläpilven reunassa näkyi nätisti pätkä 22 allasivuavaa. Ensivilkaisu oli selvästi nätimpi kuin tässä kuvassa, kameraa kuvauskuntoon laittaessa kaari kerkisi himmetä jo jonkin verran ja myöhemmissä kuvissa kaari on jo aika himmeä, vaikka ne muuten olisivatkin parempia (mm. tuota parvekelasien rajaa ei olisi keskellä kuvaa..) Iltapäivällä viiden ja kuuden välillä oli ajoittain näkyvisä himmeä osittainen 22r ja himmeä sivuaurinko.

Useita halomuotoja

23.4.2012 klo 14.30 - Helsinki (II)
Pentti Säynätjoki

Lomapäivän kunniaksi oli iltapäivällä tarjolla myös pieni halonäytelmä. ;) Näkyvissä ainakin 22r ja hetken aikaa myös sivuaurinko, joka ei tosin suotunut kuvattavaksi. Renkaan lisäksi oli nähtävissä myös pari kaarta, joiden suhteen kaipaisin tunnistusapua. Laitoin niille alustaviksi tunnistuksiksi 22ysk ja 22ask, mutta etenkään tuosta yläpuolisesta en ole varma. Katsokaa kuva, ja kommentoikaa. ;) Saatan lisätä tähän myöhemmin pari kuvaa lisää, kunhan saan niitä käsiteltyä. Korjasin päiväyksen ja lisäsin toisen kuvan..  

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Useita halomuotoja

6.4.2012 klo 16.25 - Kuhmoinen (II)
Pentti Säynätjoki

Haloja oli nähtävissä lähes koko iltapäivän. Enimmäkseen osittaisia 22 asteen renkaita, kuvissa on kuitenkin sekä 22 että 46 asteen rengas ja taitaa olla myös 22 asteen kaari. Myös heikkoja sivuaurinkoja oli välillä nähtävissä.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Useita halomuotoja

6.4.2012 klo 16.00 - Kuhmoinen (II)
Pentti Säynätjoki

Pitkäperjantain kuvista löytyi vielä yksi, johon haluaisin asiantuntevammilta kommentteja. Kuvassa näkyy selvästi 22r ja sivuaurinko sekä pätkä 22ysk:ta kirkastumana. Näiden lisäksi olen näkevinäni kuvassa kaaren, joka leikkaa renkaan n. klo yhden kohdalla ja jatkuu siitä alaoikealle kadoten näkyvistä suunnillee auringon korkeudella. Onko tässä kyseessä jokin harvinaisempi halo vai onko se kenties jokin linssiheijastus tai alempana olevien pilvien aiheuttama ilmiö?

Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 9.12.2019 klo 16.56.