Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Harvinaisia halomuotoja

6.11.2019 klo 10.00 - 11.00 - Kuopio (IV)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Aamulla näkyi Kuopiossa koko kaupungin alueella haloja. Kopteri ilmaan ja sieltähän noita löytyi. Moilasen kaarikin sattui kuvaan. 

Kuvia: 3 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

28.2.2019 klo 19.30 - 22.00 - Siilinjärvi (IV)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Taivas näytti aika lohduttomalta Kuopion suunnalla, pilvessä oli... vaimo vienti lentokoneelle, ja kappas, pohjoisesta alkoi pilvipeite rakoilla. Pimeää aukeaa paikka etsimään... läheltä löytyikin sitten aukea paikka. Jäätilanne salmessa oli aika heikko joten piti pysytellä mailla.  Ja kylläpä sieltä sitten pienen tovin jälkeen aikamoinen revontulishow alkoikin! Zeniitistäkin säteitä viskoi.   

Kuvia: 8 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

7.10.2018 klo 23.00 - 23.30 - Kuopio (IV)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Olipahan mahtavat tulet viime yönä! Korona repesi pään päälle, mahtavaa! Joka puolella leimusi, ei kahdella kamerallaakaan tiennyt mitä kuvata.  On minulla timelapse-videokin, mutta ei taida tämä sivusto niitä ottaa vastaan. 

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

21.8.2018 klo 17.00 - 17.20 - Kuopio (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Muutamana päivänä on haloja ollut harvakseltaan. Tällä kertaa myös zeniitinympäristön kaari näkyi selvästi. 

Kuvia: 3 kpl

Kirkkaita yöpilviä

28.7.2018 klo 01.00 - 01.30 - Kuopio (IV)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Oli aika hienot yöpilvet Kuopiossa... kuunpimennyksen kuvaus meni vähän penkin alle veneen kanssa telutessa, mutta sataamaan palattua muutamat kuvat kuusta ja nämä hienot yöpilvet. Kirkkaimmat mitä olen koskaan nähnyt. 

Useita halomuotoja

11.4.2018 klo 18.00 - 21.00 - Kuopio (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Töistä lähtiessä huomasin voimakkaat halorenkaat. Ihan parhaimpaan näytelmään en kerennyt. Näkyi 22 ja 46 asteen renkaat ja zeniitinympäristön kaari himmeästi. Haloja jatkui auringonlaskuun asti. Drone ilmaan työpaikan pihasta...   

Kuvia: 4 kpl

Revontulisäteitä

10.4.2018 klo 23.00 - 01.00 - Kuopio (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Sunnuntai-maanataiyönä oli hyvät loimut, ja suuntasin Neulaniemeen myöhään maananai-iltanakin. Oli himmeä kaari. Käpöttelin jäälle hakemaan parempaa näkymää ulapalle. Todella korkeita säteitä ilmestyi ja sitten alkoi loimuta. Ja aah minä niin onnellinen. 

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

7.4.2018 klo 13.00 - 15.00 - Leppävirta (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Haloja n. 13-15 välillä, myös myöhemmin hetkellisesti n. klo 17. Käytännässä koko ajan 22 asteen rengas, välillä ylläsivuava kaari, alla sivuava karri ja 46 asteen rengas. 

Kuvia: 3 kpl

Useita halomuotoja

2.4.2018 klo 00.30 - 01.00 - Kuopio (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Ennen nukkumaanmenoa silmäys takapihalle... kuun halojahan siellä. Eikun kamera kainaloon ja aamulenkille... 

Kuvia: 3 kpl

Useita halomuotoja

10.3.2018 klo 16.00 - 17.00 - Leppävirta (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Halorengas näkyi yli tunnin ajan. Kuvassa valkotasapainoa ja tasoja on hieman säädetty.

Täydellinen kuunpimennys

31.1.2018 klo 16.20 - 17.00 - Kuopio (IV)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Hyvissä ajoin paikalla, hytisemässä pakkasessa. Viimein Puijon mäen takaa rupesi pilkistämään kapea sirppi, ja ylemmäksi noustessaan maan varjo pieneni. 

Kuvia: 5 kpl

Aktiivinen revontulivyö

8.11.2017 klo 21.00 - 23.50 - Kuopio (III)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Alkuillasta jahtasin reposia Neulamäestä ja Neulalahdesta, joitainhan sieltä kameraan tarttuikin. Mutta Neulaniemessä sitten rupesikin loimuttamaan kunnolla, ja juuri ennenkuin pilvet pilasivat kaiken, taivaalle ilmestyi todella kirkas kaari, joka oli silminnähden valkoisen, violetin ja vihreän sävyissä, ja eli voimakkaasti. Piti ihan taputtaa :-)

Kuvia: 8 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

7.11.2017 klo 20.00 - 22.00 - Kuopio (IV)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Pitkästä aikaa selkeä päivä. Ja jestas mikä show sieltä tulikaan! Kuu nousi nätisti ja sattui kivasti kuviin. Lopulta ilvilautat kehottivat äijää menemään nukkumaan. Revontulet näkyivät jopa pilvien läpi. 

Kuvia: 4 kpl

Koko taivaan revontulet

1.10.2017 klo 22.00 - 23.30 - Karasjok, Norja (V)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Kaarasjoella palaamassa Norjan reissulta... En saanut laukkuja puretuksi motelliin, kun rupesi loimuttamaan taivaalla. Ensin Kaarasjoen pohjoispuolella, jonne ajoin autolla ja kömmin keskelle tundraa.  Repolaiset näyttivät siirtyvän etelämmäksi, joten auton keula kohti joen rantaa. Joesta nousi hurjasti usvaa ja välillä ei taivasta nähnyt. Loimutti käytännössä joka puolella, vain jokipenkalla "puiden" välissä kömpinen kävi työstä ja oli vaikea löytää vapaata kuvaussuuntaa.  Tunnelma oli kyllä aika mystinen... Kylmä usva kangisti sormet.  Tuo enkelinhahmoinen eka kuva (vai keijuko se on?) oli s...

Kuvia: 5 kpl

Linnunrata

30.9.2017 klo 21.00 - 23.30 - Hammerfest, Norja (III)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Kuopio niin pilvessä, että suuntasin Lappiin. Ja kun Lappi oli pilvessä, ajoin Norjaan asti. Siellä kirkastui. Hammerfestin tienoilla hieno ilta katsella linnunrataa, revontulia ja matalalla olevaa Kuuta.  Itse asiassa Linnunradan kuvaaminen oli haasteellista, kun paikallaan jökötti samassa paikassa pari tuntia rauhallinen revontulikaari, ja muualla oli sitten aikamoinen revontulishow käynnissä. Tässä kuitenkin pari revontulien "pilaamaa" linnunratakuvaa.  #bongaalinnunrata

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

11.9.2017 klo 22.30 - Kuopio (III)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Olin menossa ottamaan linnunratakuvia, mutta jäin sitten kuunnousua kuvaamaan saaren takaa. Siitä vähän vasemmalle oli kirkas tulipallo, kirkkain mitä olen nähnyt omin silmin. Lentorata arviolta etelästä/kaakosta pohjoiseen/luoteeseen.  Kameran kanssa myöhässä tilanteesta... Näin vain yhden pallon. Kuitenkin parii kuvaa räppäsin siitä missä pallo näkyi, ihan siltä varalta jos niitä lisääkin tulisi. No ei tullut. Kotona huomasin kameraan tallentuneen savuvanat? Suunnilleen samansuuntaiset havaintoni kanssa, ja sama paikka. Nouseva mahtoi valaista niitä. Ehkä murikka hajosi sitten pirstaleiksi. ...

Kuvia: 3 kpl

Revontuliharso

3.9.2017 klo 02.30 - 03.30 - Leppävirta (I)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Pilveen meni, kirkakstui sitten aamuyöllä. Revontulisäteitä harvakseltaan siellä-täällä ja stabiilimpi harso, joka loimutteli satunnaisesti.    Kömmin lähden poukamaan ja kahlasin suolle. Sumua ja yökosteutta oli, joten kameran linssi huurtui vähän väliä.    Muutamat kuvat jo joku timelapse tuli napattua, jotkin ihan kohtuu hyviä (meikäläisen ottamiksi :-)   ). 

Kuvia: 3 kpl

Revontuliharso

2.9.2017 klo 00.30 - 01.30 - Kuopio (I)
Pasi Tuomainen

Kaukoputkella galakseja tiiramassa... Voimakas tuuli, pilvilä lappoi putken edestä koko ajan. Muuten aika kirkas ilma. Taivas näytti kirkastuvan talon toisella puolella, ja joo... oikein nätit leimut päällä. Hakemaan kameraa sisältä... olivat jo himmentyneet selkeästi. Muutama surkea valotus ja ne oli jo mennyttä! Kamera kainaloon ja iltalenkille venerantaan. Pohjoisen suunnalla vähän eloa taivaalla, pilviä koko ajan edessä. Siitä muutama pidempi valotus, jotain sentään tarttui kameraan. Varsinkin vaaleanpunaisia pilviä.   

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

24.4.2017 klo 00.30 - Kuopio (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Edellisen yönä revontulien bongaaminen jäi väliin metsätöiden takia. Hommat tehty... revontulimetsälle. Kuopiossa oli alkuyö melko pilvistä. Saaristokaupungissa ei näkynyt kuin pilviä. Kallansilloilla oli melko selkeää ja sieltä näkyikin himmeita revontulisäteitä ympäri taivaanlakea, häipyivät pois nopeasti.  Pöräytin Puijolle... Sieltä näkyi himmeä rauhallinen kaari, joka innostui lievästi poimuilemaan. Säteitä näky sitten irrallaan siellä-täällä. 

Useita halomuotoja

16.4.2017 klo 21.00 - Heinävesi (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Palaamassa reissusta ja pysähdys Karvion kanavalle... hamppari pötsiin ja kameran kanssa lenkille. Aikani luontopolkuja käppäillen huomasin sivuauringon tapaisen muodostelman näkyvän ajoittain. Lumisadepilviä oli harvakseltaan siellä ja täällä.  Auringonlaskun aikaan näky pilari, ja kauempana oikealla sivuaurinko, joka muuttui melko lailla sateenkaaren väreistä ihan pelkästään oranssiksi, ja oli käytännössä yhtä kirkas kuin itse pilarikin.  Hassun naamakuvion tuon pilari lopulta muodosti pilvien kanssa. 

Kuvia: 4 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 9.12.2019 klo 21.30.