Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Kuun puolivarjopimennys

10.1.2020 klo 21.10 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Sopivasti oli pilvisyydessä aukkoja Vaasankin seudulla, niin että sai tämänkin spektaakkelin dokumentoitua. Näkyihän se syvimmässä vaiheessaan ihan paljailla silmilläkin. Alkuvaiheessa tarvittiin aika paljon uskoa ja järkkäri Skylinerin kyljessä. Onhan se kiva, että välillä pääsee jotain muutakin kuin pilviä näkemään :) 

Helmiäispilviä

9.1.2020 klo 20.15 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Kauppareissulle lähdettäessä hämmästelin kuun alapuolella näkyvää punaista kehää. Ihan kuin punainen 22 asteen rengas. Hätäisesti sen sai puhelimellakin talteen. Kotiin palattua ehdin sitten kunnolla jalustan kanssa takapihalle. Väripilviksihän nuo osoittautuivat. Enpä ole kuulla moisia ennen havainnutkaan. Kirkas täysikuu saa näemmä moista aikaan. Aika ohutta oli pilviharso, kun tähdet näkyivät läpi.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Helmiäispilviä

9.1.2020 klo 11.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Vesi kielellä odottelin, mitä föhni meille tällä kertaa toisi. Varsinaisia helmiäisiä en havainnut, mutta komea väripilvi koristi taivasta aamupäivällä. Iltapäivällä kotiin palaillessa oli taivaalla luoteen puolella pienehkö kirkas vaalea pilvi, joka ehti hiipumaan ennen kuin sain auton parkkiin. 

Helmiäispilviä

3.1.2020 klo 15.50 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Täyspilvistä luvassa, eli jätin järkkärin aamulla kotiin. :(  Nyt töistä palatessa taivaalla pieni aukko pullollaan helmiäisiä. 

Kommentteja: 1 kpl

Helmiäispilviä

31.12.2019 klo 16.15 - Vaasa, Rapatunturi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Etiäinen lupaili hyvää, joten Rapatunturille palelemaan. Muualla ei helmiäisiä nähnyt, mutta Rapatunturi antaa mukavasti lisää näköalaa :)  Wasa Express lipui sopivasti kuvaussession lopuksi mukaan kuviin uudenvuoden risteilyllään kohti Uumajaa. Näissä tunnelmissa on mukava toivottaa kaikille havainnoijille ja Taivaanvahdin vieraille oikein Hyvää Uutta vuotta 2020!

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Helmiäispilviä

30.12.2019 klo 14.15 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Vesi kielellähän noita jo odoteltiin, kun oli Nivalan korkeudelta tullut havainto. Perin hankalia olivat ensin hahmottaa alempien pilvien seasta, mutta tulivat lopuksi hieman paremmin esiin. Ilman aurinkolaseja olivat kovin pliisuja. Kuvat on alivalotettu polarisaatiosuotimen läpi. Vähän taisin saada kummastelevia katseita niskaani, kun singahtelin marketin pihalla kameran kanssa aurinkolasit päässä. Kukaan muu ei näyttänyt ilmiötä edes huomanneen:)

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Helmiäispilviä

5.12.2019 klo 15.45 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Näitähän voi alkaa pitää jo peruskaurana :) Kirkkaimmat helmiäiset joutuivat pilvien taakse Gerbyn iltapäiväruuhkassa madellessa. Venesatamaan pästyä oli vielä tämän verran juhlaa jäljellä. Pikkuisia vesijääpilviäkin putkahteli loistamaan ykköstyypin rinnalle. Onhan tämä kyllä mannaa masentavien tihkusadepäivien jälkeen!!

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Helmiäispilviä

5.12.2019 klo 09.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Aamun kahvitunnilla oli kätevää ajella hissillä remonttikohteemme ullakkoparvekkelle. Siellähän näitä oli taas tarjolla, joskin ei niin selkeinä tällä kertaa.

Kuvia: 3 kpl

Helmiäispilviä

4.12.2019 klo 16.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Kotimatkalla piti pysähtyä Gerbyn venerantaan ihailemaan taivaanrantaa. Punotus oli melkoinen ja helmiäiset yrittivät loistaa sen seasta. Aika taiteellinen oli merimaisema. Sama hehku näyttää taivaalla pysyvän vielä kotiin päästyäkin...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Helmiäispilviä

3.12.2019 klo 09.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Siellähän ne olivat edelleen :) 

Kuvia: 2 kpl

Helmiäispilviä

2.12.2019 klo 15.45 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Paluu töistä kotiin meni tällä kertaa melkoiseksi ryysimiseksi kuvauspaikkoja etsien. Vaskiluodon voimalan savu kun haittasi esteettistä vaikutelmaa. Kuvia on puhelimesta ja järkkäristä. Vähän ennen kotia taisi taivaalla vilahtaa vielä tulipallokin (16.39), mutta viikonloppuna rikkoutunut autokamera ei sitä tietenkään taltioinut. Kauneimmat vesijääpilvet lymyilivät vähän turhan kaukana meren yllä. 

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Kuun kehä

22.11.2019 klo 06.45 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Työhön lähdettäessä piti nopeasti kaivaa autossa säilytettävä järkkäri esiin. Muutama kuva Kuun kehästä käsivaralta ja menoksi. Pilvisyys antaa näköjään pieniksi hetkiksi hieman periksi aina välillä. 

Kuvia: 3 kpl

Maisematähtikuva

20.11.2019 klo 19.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Hälytystä pukkaa. Vaasassa taivas on auki!! Kuvissa ei sinänsä mitään ihmeellistä, muuta kuin, että niissä ei ole pilviä :) Epätoivoisen pilvisyyden jälkeen tämäkin on jo luksusta. Eilen lupaili jo muutaman minuutin ajan, mutta pilviverho palautui samantien. Nyt piti äkkiä raahata kamera lähiön valosaasteeseen talon takapihalle.   Sain muuten isänpäivälahjaksi kirjan Valon varjopuolet. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan. Kirjan aiheena on valosaaste ympäristöongelmana. Esittelee asiaa todella monipuolisesti. Kirjoittajina Lyytimäk i& Rinne.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Useita halomuotoja

6.11.2019 klo 21.30 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Himmeä 22-rengas Kuulla. Kuvien perusteella ruksin 22 ylläsivuavankin. 

Kuvia: 2 kpl

Maisematähtikuva

3.11.2019 klo 19.00 - Vaasa, Strömsö (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Lähdettiin näköjään puoli tuntia myöhässä kuvailemaan Strömsön rantaan. Tulipalloa emme siis ehtineet edes nähdä :( Kuu häiritsi jo hieman Linnunradan kuvaamista. Näpsin muutaman kuvan Arcturuksenkin suuntaan. Se kun heijastui mukavasti salmen pinnasta. No, kamera näki sitten niitä heijastuksia huomattavasti enemmän kuin me livenä. Hämmästyin kotona kuvia käsitellessä, miten Lightroomilla sai merestä pohjankin näkyviin. Silmillä se ei todellakaan erottunut :) Vähän epärealistiseltahan tuo pimeässä kuvattu otos näyttää... Pari Linnunratakuvaakin bonuksena. 

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

29.10.2019 klo 20.00 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Eilen näkyi Meteoriihellä Linnunrata loistavasti. Ei vaan ollut kameraa mukana. Piti nyt sitten käydä tarkastamassa tilanne vähän lähempänä, Strömsössä. Heikosti tuo nyt erottui, mutta pohjoisen puolella vihersi mukavasti. Mielenkiintoinen kirkas kohde kuvissa mukana. Sen syytä saapi arvailla... 

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

14.10.2019 klo 06.45 - Vaasa (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Töihin lähtiessä piti kiireessä ehtiä toki kuvaamaan kuunpilaritkin. Vähän oli vaikeaa saada kunnolla kuvaan. Sen verran itse kuu keskellä häikäisi. Ei ollut aikaa etsiä sopivaa peittäjää. 

Kommentteja: 1 kpl

Kuu ja Saturnus

5.10.2019 klo 20.00 - Vaasa, Rapatunturi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Reposarvot lupailivat jonkinlaisia mahdollisuuksia, joten lähdettiin iltasella liikkeelle. Ennen Strömsöön menoa oli välietappi Rapiksella. Vilkaisu Stellariumiin kun näytti, että Saturnus on sopivan lähellä Kuuta. Ohjelma väitti, että ISS tekee myös sopivasti ohilennon tuosta parista, joten gopro pääsi nakuttelemaan timelapsea. Ei sieltä mitään ISSsää tullut. Mistä lie Stellarium moisen keksinyt. Taivaskin meni pohjoisen puolelta täysin pilveen, eli voitiin rauhassa keskittyä tuohon Kuun ja Saturnuksen kohtaamiseen. On se vain metkaa, miten ihmisaisti sovittaa noiden kappaleiden kirkkauserot ...

Kuvia: 3 kpl

Yaogan

28.9.2019 klo 04.00 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Gopro saalisti yövuorossa Yaoganitkin. Milloinkahan ne välähtivät Vaasan päällä? Gopro oli lehmänkellon ajassa. En löydä Heavensabovistakaan tietoa. Onkohan toisessa kuvaparissa tulipallo, vai satelliitti sekin? Ajoitus ei vielä onnistu. Auttaisi tieto Yaoganeista... 

Kuvia: 4 kpl

Aktiivinen revontulivyö

27.9.2019 klo 22.30 - Vaasa, Strömsö (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Nyt meni vähän niin kuin Strömsössä :) Voisiko noissa Linnunratakuvissa olla havaittavissa SAR-kaari? Tulee oikealta alhalta ja kulkee vinosti vasemmalle ylös läpi Linnunradan. Näkyy kännykällä katsottaessa paremmin... Gopro päivysti samaan aikaan lähistöllä kotona talon katolla. Jatkoi kiltisti aamuun asti. https://youtu.be/ILsOBveadoY

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 19.1.2020 klo 20.23.