Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

4 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Yli puoli taivasta revontulia

6.2.2020 klo 22.26 - 23.54 - Inari (IV)
Seija Hakala

Jos edellinen revontulikyttäys oli pettymys, nyt sille saatiin korvausta. Päätimme ajella Inarinjärven jäälle , koska oli luvassa paremmat tulet. Sinne oli kyllä päättänyt tulla muutakin porukkaa, kielien sekamelska oli melkoinen. Pitkään taivas oli ihan tyhjä. Vai jokunen heikko säde tuli pohjoisesta. Ulkomaalaiset olivat jo pettyneitä. Sitten alkoikin nousta suoraan idästä kaari joka hetkessä läväytti puolitaivasta leimuamaan mitä erikoisimmilla kuvioilla, myös kohtisuoraan yläpuolella. Voi sitä ihastuksen huutoa ja kiljuntaa mikä kaikui järven jäällä. Kaikki saivat koko rahan edestä näytöst...

Images: 5 pcs

Rauhallinen revontulivyö

3.2.2020 klo 23.30 - 23.54 - Saariselkä (II)
Seija Hakala

Kuluneen viikon vietimme Lapissa kunnon talvessa. Ensimmäisenä kirkkaana yönä suunnistimme Kaunispäälle . Tosin revontulet pysyivät tosi rauhallisina , vain himmeä vyö ilmestyi hetkeksi. Ei tarvinnut kauaa palella, viima oli melkoinen.

Revontuliharso

26.10.2019 klo 21.15 - 21.45 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Edellisen illan pettymyksestä huolimatta uusi yritys. Paikalle saavuttua olikin jo heikko harso näkyvissä samoin myös pilviä. Jännäsin kumpi ehtii ensin , minä kuvata vai pilvet peittää taivaan . Puoli tuntia ehdin napata jonkinlaisia kuvia sitten pilvet peittivät taivaan . Vain heikko viherrys näkyi alta. Se siitä sitten.

Aktiivinen revontulivyö

27.9.2019 klo 21.40 - 00.30 - Akaa (III)
Seija Hakala

Hyvissä ajoin lähdimme tähystyspaikalle , koska oli kehotettu. Saapuessamme kaari olikin jo taivaalla mutta himmeänä. Puoli yhdentoista aikoihin nousi vasemmasta sivusta pitkä säde joka pysyi samassa paikassa pitkään, vaihdellen jonkin verran muotoaan. Mikä ilmiö ? Keskiyön lähestyessä olimme jo pois lähdössä , kun kaari voimistui ja alkoi elää. Saimme todeta , jotta kannatti jäädä. Kaari liikkui vinhasti ja heitteli säteitä, väriäkin näkyi silmälle.

Images: 3 pcs

Rauhallinen revontulivyö

1.9.2019 klo 22.40 - 00.25 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Huomattavasti parempi tulos , kun edellisenä iltana , vaikka ei mitää myrskyä syntynytkään. Hyvää yritystä kumminkin. Ilma oli kyllä tosi hieno, lämmintä ja tyyntä. Mikä oli niitä puolenyön kahveita rannalla nautiskella.

Images: 2 pcs

Revontuliharso

31.8.2019 klo 21.45 - 01.45 - Akaa (I)
Seija Hakala

Toivossa oli hyvä elää ! Neljän tunnin kyttäyksen ja termarillisen kahvia jälkeen saadut kuvat.  

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

22.5.2019 klo 15.30 - 16.30 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Iltapäivällä klo 15 maissa alkoivat ukkospilvet kasaantua taivaalle joka enteili kunnon myrskyä. Jo matkalla Viidennumerolle ( paras paikka tähystykselle ) jytisi ja salamoi voimakkaasti. Ukkospilviä oli pohjoisen, että etelän suuntaan. Sateen hiukan hellitettyä , sain kuvattua Hämeenlinnan suuntaan jolloin vihdoin viimein sain talletettua ensimmäisen salamakuvani.

Comments: 3 pcs

Koko taivaan revontulet

5.4.2019 klo 23.00 - 00.43 - Saariselkä (V)
Seija Hakala

Jahkailimme josko jaksamme enää lähteä revontulille , koska aamulla on kotiinajaminen aikaisin. Onneksi kuitenkin lähdimme. En ikinä ole tuollaista näytöstä nähnyt mikä taivaalle muodostui. Alku alkoi rauhallisesti. Harsoa ja heikkoa vyötä vain näkyi taivaalla ja aioimme jo luovuttaa.  Ja sitten taivas sananmukaisesti repesi. Pohjoisesta alkoi suihkuta revontulia ja hetkessä koko taivas loimusi eri väreissä. Oli aivan uskomatonta seisoa sen alla. Paras hetki ei kestänyt kun muutaman minuutin mutta oli sitäkin upeampi. Hetki ennen huippuhetkeä matalalla lensi tulipallo joka selvästi kipinöi ja ...

Images: 8 pcs

Aktiivinen revontulivyö

4.4.2019 klo 22.49 - 00.32 - Saariselkä (III)
Seija Hakala

Loman aktiviteettien ja pilvisemmänkin yön vuoksi oli nukuttava muutama yö ennenkun jaksoi taas lähteä kyttäykseen. Nyt vuorostaan menimme Kaunispään laelle jossa kylläkin on aina kova tuuli ja pakkasella se on pureva. Valoisuus haittaa revontulikyttäystä jo tähän aikaan vuodesta pohjoisessa. Auringonlaskun kajo oli vielä taivaalla kun ensimmäiset revontulet ilmestyivät. Mitään tajuntaa räjäyttävää leiskuntaa ei tullut mutta ihan nättiä katseltavaa.

Images: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

31.3.2019 klo 21.54 - 00.10 - Inari (IV)
Seija Hakala

Lapinviikkoa suosi hieno ilma , päivät ja yöt lähes kaikki selkeitä. Joten yöt tuli seistyä milloin missäkin kamera tanassa. Ensimmäiset revontulet kuvasin Inarinjärven jäällä muiden julkkisten kanssa. Tulet loimusivat pitkään ja viimeinen kuva onkin jo Saariselältä. Nämäkin tulet olivat hienot mutta huippua oli vasta tulossa !    

Images: 4 pcs

Revontuliharso

12.3.2019 klo 22.50 - 23.30 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Viimeyön kyttäyksen tulos.

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

27.2.2019 klo 22.00 - 23.55 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Koko illan seurasin käppyröitä jotka näyttivät lupaavilta. Sitten kun kymmeneltä olin saanut topattua itseni ulkonaseisomiskuntoon , totesin ovella , jotta taivas olikin mennyt pilveen. Manaten lähdin kuitenkin lähimpään tähystysrantaan. Siellä oli kun olikin harso pilvien lomassa ja pilvet väistymässä. Tuulenpuuskat vaan olivat melkoisia, kameranjalasta piti pitää kiinni ettei se kaadu. Vartin odotettuani taivas selkenikin ja vyö alkoi vahvistua ja siihen tuli eloa. Ei mitään tajuntaa räjäyttävää mutta ihan mukavasti edellisiin kertoihin verrattuna.

Images: 3 pcs • Comments: 4 pcs

Rauhallinen revontulikaari

20.2.2019 klo 23.45 - 00.45 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Selkeä taivas veti yönselkään, koska oli tämän vuoden ensimmäinen mahdollisuus  revontulille. Kovin jäi vaisuksi näytös mutta jotain aktivointihetkiäkin näkyi. Sää oli hieno kuutamoineen mutta tuuli kovin purevasti , joten tunnin värjöttely riitti.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

4.11.2018 klo 19.40 - 22.20 - Akaa (IV)
Seija Hakala

 Havaintopaikalle saavuttua puoli kahdeksan aikaan, olivat leveät kaaret jo korkealla. Komea viuhka nousi etelänkin puolelta. Kaaret elivät suht rauhallisesti kaiken aikaa , kunnes 21.30 alkoi paras näytös. Revontulet olivat komeat silminnähden ja liikehtivät pitkään. Senkin jälkeen tuli pieniä aktiivisuuspätkiä mutta alkoi olla jo niin kostean kylmä , että piti luovuttaa.

Images: 5 pcs

Rauhallinen revontulikaari

15.10.2018 klo 21.26 - 22.07 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Ennusteet eivät luvanneet tänne etelään juuri minkäänlaista valoa mutta koska ilma oli taas lämmin ja taivas selkeä, lähdimme niistä nauttimaan. Paikalla kameran läpi katsottuna taivaalla oli kuin olikin kaari. Eikä kauaa kestänyt kun se voimistui nähtäväkseni ja jokunen sädekin siitä kohosi. Ei ollutkaan turha reissu !

Images: 2 pcs

Revontulia pilviraosta

13.10.2018 klo 20.52 - 21.00 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Lämpimän illan innoittamina lähdimme kokeilemaan revontulionnea. Harso olikin jo yllättävän korkealla jo ennen yhdeksää. Ilma oli vaan kovin sumuinen ja pilvet seilasivat harson päällä enemmän ja vähemmän. Kuvista tuli melkoisen suttuisen näköisiä. Mutaman kuvan otettuani totesin tilanteen toivottomaksi ja poistuimme .

Yli puoli taivasta revontulia

7.10.2018 klo 20.45 - 00.46 - Akaa (IV)
Seija Hakala

Kuvaamaan ajettaessa vähän yli kahdeksan , oli taivaalla jo silminnähtävät revontulet. Paikalle päästyä ne laimenivat pelkäksi kaareksi ja vihreäksi mössöksi. Sitä sitten riitti ja toinen kuvaaja jo meinasi luovuttaa. Sain houkuteltua jäämään ja kohta vöitä alkoikin muodostua useita ja  ne aloittivat liikehdinnän. Oli melkoista kiemurtelua, sellaista en näillä leveysasteilla olekaan nähnyt. Järvestä nouseva kosteus vaan pilasi monta hyvää kuvaa. Tulien himmennettyä siirryimme toiseen kuvauspaikkaan  mutta siellä ei suurta liikettä tapahtunut, harso oli kyllä leveä. Mutta parhaat revontulet pit...

Images: 6 pcs

Rauhallinen revontulivyö

23.9.2018 klo 22.35 - 23.13 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Kirkkaan, kuutamoisen viimeyön, hetken kestävä himmeä vyö.

Rauhallinen revontulivyö

22.9.2018 klo 23.07 - 00.36 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Vielä iltavuoron jälkeen oli lähdettävä järvenrantaan ,koska ennusteet olivat punaisella. Paikalle saavuttua vyö olikin jo näkyvissä mutta heikkona pilviharson takana. Tuskin sain kameran paikoilleen ,kun  vyö alkoi liikkua ja heitellä säteitään. Valitettavasti näytös ei kestänyt kauaa ja jäi suttuisen oloiseksi pilviharson vuoksi. Tunninverran siinä odottelin, josko aktivoituisi uudelleen mutta loputkin vyöstä hiipui pois. Samoin minä rannasta.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Revontulia pilviraosta

17.9.2018 klo 23.11 - 00.22 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Eilisillan kyttäyksen tulos jäi kovin vaisuksi. Pilvipeite vielä harmillisesti jökötti koko ajan harson edessä. Muualla taivas oli kyllä selkeä.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 22.2.2020 klo 17.30.