Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Kuun puolivarjopimennys

10.1.2020 klo 19.20 - 21.40 - Helsinki (II)
Kari Heinonen

Kiva ilma, ei tuulta ja pilvet häipyi sopivasti. Kaksi astetta pakkasta tuolla aallonmurtajalla, mutta poislähtiessä jo kilometrin päässä -6. Lieviä ongelmia tuotti merestä nouseva kosteus, joka tuppasi huurruttumaan linssin. Rukkanen aina kuvien välillä linssin edessä auttoi. Kaikki vermeet oli hienosti valkoisena kuurasta lopettaessa. Kuva noin joka kuudes minuutti, manuaalisesti kellotettu, joten aika ei ihan tarkka. Oikeaa yläkulmaa kohden kuu tummenee ja alareunasta leikkautuu osa pois.

Images: 2 pcs

Kvadrantidit

4.1.2020 klo 01.43 - Porvoo (IV)
Kari Heinonen

Pitkästä aikaa kirkas yö, niin lähdin tsekkaamaan tämän Porvoon Sondbyn uimarannan, jota kehutaan pimeäksi. Onkin kyllä, etelään ja kaakkoon. Laitoin kameran raksuttamaan ja tämä tarttui kuvaan. Sattui kuvan reunalle, mutta tämä oli ylivoimaisesti kirkkain (silmin näki useita tähdenlentoja kuva-alueen ulkopuolella). Tästä tuli mukaan noin viimeinen kolmannes. Sitten tuli pilvet ja lopulta räntäsadekuuro, mutta oli jo kyllä helkutin kylmä, kun tuuli nousi 13 m/sek ja olisi sen puolestakin jo loppuneet tähtikuvaushommelit. Kuvassa siis kvadrantti, tuli oikeasta suunnasta suoraan Otavan "alta"

Rakettilaukaisu

6.4.2019 klo 01.22 - Kolari (V)
Kari Heinonen

Kuvasin revontulia Ylläsjärven puolella Yllästunturia laskettelurinteessä. Oli komeat. Kun hiipuivat lähdin kävelemään majapaikkaan ja käännyin aika ajoin katsomaan taakse. Normaalisti oli ohutta harsoa, joka ei enää itse shown jälkeen kiinnostanut. Mutta sitten yhtäkkiä oli kuin jättiläismäinen eläimen tassukuvio olisi ollut. Näitä pallukoita oli useamman kerran, paikka hiukan vaihteli. Tämän yhden ainakin sain kuvattua, ettei jäänyt puiden taakse. Tällaista en ole ennen nähnyt.   #raketti: Nasa AZURE 1 & 2 / Black Brant XI-A (rakettikoe)

Images: 8 pcs • Comments: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

6.4.2019 klo 00.18 - Kolari (IV)
Kari Heinonen

Revontuli ennuste oli hyvä ja taivas selkeä. Niinpä lähdin ulos katsomaan, josko jotain olisi. Ilta oli mukava ja kuljin ylös parkkipaikoille hissien juurelle, koska sieltä on avoin maisema pohjoiseen eikä rinteessä ollut enää onneksi valoja (katuvalot paloi puoliyöhön saakka).   Alussa oli normaali kaari, ihan kivat värit kyllä. Mutta kaari on hiukan tylsä. Kunnes se sitten alkoikin nousta ja levitä Tuli ihan hyvä show lopulta. Korona jäi näkemättä, mutta muuten oli katsottavaa kyllä (revontulet, outo käpälän muoto revontulissa, tulipallokin lensi pään yläpuolelta)

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Revontuliharso

10.10.2018 klo 23.33 - 23.34 - Parainen (I)
Kari Heinonen

STEVE se ehkä oli. Minulle outo ilmiö nimeltään (mutta ilmiönä tuttu silleen, että sitä on nähnyt aina joskus, nimi vain on ollut vieras), mutta näkyi ensin paljaalla silmälläkin jotain outoa valoa puiden latvojen yli. Sen jälkeen kamera oikeaan suuntaan ja pari kuvaa. Toisessa kuvassa kirkasta valoa ja toisessa enemmän sävyjä. Kuvat kuvattu kohti länttä, revontulien vihreä höttö näkyy pohjoisen puolella kuvissakin. Ei ilmiö kauan kestänytkään, ehkä joku kymmenkunta minuuttia. Luulisin että näin Steven, tosin lyhyenä valomiekkana, mutta sitäkin kirkkampana.

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Aktiivinen revontulivyö

7.10.2018 klo 20.21 - 20.57 - Pargas (III)
Kari Heinonen

SAR: en tunnistanut tätä ennen kuin googlasin lisää tietoa. Ekana kuvasin reilu tunti auringonlaskiun jälkeen testikuvan (IMG_8412) mökin pihalla suoraan ylöspäin ja siinä näkyi purppura viiru. Tämän jälkeen siirryin parempaan kuvauspaikkaan ja npsin muutaman kuvan pohjoisessa olevasta vihreästä revontulitanssista, jossa oli myös tuo purppura loimu yläpuolella (IMG_8428 käy tästä esimerkkinä). Sen jälkeen kamera testiksi suoraan ylöspäin ja siitä kuvaa. Koko taivas oli täynnä purppuraa (IMG_8416). Sitten vielä linnunrataa etelän suuntaanm ja yhdessä Mars-planeetan kanssa, ja sinnekin oli repol...

Images: 5 pcs • Comments: 1 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 22.2.2020 klo 18.03.