Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 22.00 - 22.40 - Kalajoki (III)
Heidi Vierimaa

Käppyröitä katselin ja päätin kipasta rantaan ja sehän kannatti, koska komea kaari killotti havaintopaikkani yllä. Sitten kaaren pohjoisempi pää alkoi kiemurrella metkasti ja lopuksi alkoi sädeilotulitus ja näkyi punertavia värejä kameralla sekä korona suoraan yläpuolella hetken ajan. Koronan kanssa samaan aikaan näkyi laikukkaita muotoja korkealla taivaalla.

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Kuun puolivarjopimennys

10.1.2020 klo 21.08 - 21.14 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

Piti kurkata Kuuta, joka oli saanut "mustaa osumaa leukaan" eli puolivarjopimennys toi varjoa. Näkyi omin silminkin, tosin kirkas Kuu hieman otti silmiin. Kameran kautta oli helpompi katsella.

Kuu

10.1.2020 klo 14.50 - 15.30 - Kalajoki (IV)
Heidi Vierimaa

Pitihän nousevaa täysikuun mollukkaa hieman kuvata. Tässä se plopsahtaa juhlavasti Merisärkän takaa. Hieman tumma kuva tuli käsittelystäni ulos. Oikeasti oli valoisampaa.

Images: 3 pcs • Comments: 4 pcs

Revontulia pilviraosta

10.1.2020 klo 00.00 - 00.45 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

Kävin hieman ulkoilemassa, jotta näkisin 20-luvun ekat revontulet omalle kohdalle. "Käppyröiden" Bz oli sukellellut vähän väliä lupaavasti, mutta siihen nähden ei näkynyt kummoista,vain hailakka mitäänsanomaton kaari, kunnes lopulta tulet pistivät hieman tanssiksi ja tulien läplätys ja liike näkyi kauniisti omin silminkin eli olivat parhaimmillaan aika kirkkaita 2-3 minuutin ajan, joista nuo kaksi kuvaa. Puoli yhden aikaan yöllä oli tuo paras tanssi ja kirkkaus. Jouduin katselemaan näytöstä pilviharson takaa, mutta onneksi pilvet sen verran väistyivät, että edes jotain näkyi.

Images: 2 pcs

Revontulia pilviraosta

5.4.2019 klo 22.45 - 23.45 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

Taas näyttivät käppyrät lupaavilta ja pilviennusteetkin, vaan niinpäs kävikin, että matalat pilvet jäivät jumittamaan juuri revontulien eteen eli parhaat näkymät taisivat jäädä pilvien taakse. Kerran niinkin päin, että revontulet näyttivät kirkkaammilta omin silmin, mitä kameran kuvista katseltuna. Tummat paksut pilvet pimensivät näköjään sen verran, että kuvaaminenkin hankaloitui.

Rauhallinen revontulivyö

31.3.2019 klo 22.30 - 23.45 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

DSCOVR-satelliitin käppyrät näyttivät hyviltä, joten lähdin vielä ainakin kerran tälle keväälle katselemaan revontulia. Hailakka kaari näkyi heti pohjoisesta kun oli tarpeeksi pimeää. Harmi vain pohjoisessa on myös häiritsevää valosaastetta tuosta sijainnista katsottuna, mutta kunhan auringonlaskun taittuva valo loppui, niin kaaret ja säteet tarttuivat selkeämmin kameran kuviin luoteen suunnalta. Omin silmin näin hailakkaa "valkoista" utua, sekä kirkkaimpien revontulilonkeroiden liikkeen matalalla pohjoisen ja luoteen välillä. Kameralle tarttui tuo hauska "lonkero", kaaria ja hentoisia säteitä...

Aktiivinen revontulivyö

27.3.2019 klo 21.45 - 23.20 - Kalajoki (III)
Heidi Vierimaa

Revontulikäppyrät näyttivät hyvältä ja taivaanranta pysyi sopivilta suunnilta tarpeeksi pilvettömänä eli luoteessa ja lännessä. Joutsenet pitivät kailotuskonserttiaan tovin ja sittenpä näkyi hieman ennen klo 22 kaari, joka alkoi säteillä kivasti. Tämän jälkeen revontulimössö pysyi melko muuttumattomana, joskin hetkeksi näkyi kirkkaampi kaari ja sen jälkeen taas mössöä. Luovutin 23 jälkeen.

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

28.2.2019 klo 20.00 - Kalajoki
Heidi Vierimaa

Revontulishowta pukkasi eli havaitsin ainakin kolme näytöstä läpi yön, jotka alkoivat kaarilla ja/tai kaksoiskaarilla. Flunssan takia en pystynyt lähtemään rantaan eli täytyi katsella kotipihasta revontulittelua, joten matalimmat jäivät näkemättä metsän takia. Eka näytös alkoi kahdeksan jälkeen ja siitä sain koronan napattua kuvaan miltei suoraan yläpuoleltani. Säteitä nousi yli metsikön. Varmasti matalammalla tapahtui kaikkea hienoa, jota en pystynyt näkemään. Toinen näytös alkoi kymmenen jälkeen ja jäi ensimmäistä vaiemmaksi. Näytti kuin korona olisi yrittänyt muodostua, mutta en kuitenkaan ...

Images: 3 pcs

Kuu

20.2.2019 klo 18.50 - 18.15 - Kalajoki (IV)
Heidi Vierimaa

Piti päästä kuvaamaan aivan mahtavaa superlumikuuta, joka kuitenkin on aivan tavallinen Kuu. Tosin en voinut kuvata täysikuuta, koska eilen oli pilvistä. Hieno se oli silti tänäänkin ja noustessaan jättimäisen näköinen mollukka. Jospa seuraavan superkuun aikaan sommitella jokin rakennus kuvaan, tällä kertaa valotolpat ja valtatie 8.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Rauhallinen revontulivyö

11.2.2019 klo 20.00 - 21.00 - Kalajoki
Heidi Vierimaa

Pitkästä aikaa näkyi kirkas taivas ja revontulimittarit näyttivät lupaavilta. Suunnistin sopivaan aikaan rantaan, Rahjan Kalasatamaan Kalajoella. Tai no puolisen tuntia sai odotella ja kuvata niitä näitä jotain muuta ja sitten ilmestyi klo 20 aikaan himmeähkö kaksoiskaari pohjois-länsi-suuntaisesti. Erotin kaaren ja revontuliverhon kirkkauden muutokset omin silmin, mutta en tainnut erottaa värejä muuta kuin kameran kuvissa. Tulien liikehdintä vilkastui ja alaosassa näkyi hieman punaista kuvissa. Yhdeksän aikaan show vähän rauhoittui ja en tiedä, miten se sitten jatkui kun päätin lähteä hakemaa...

Images: 4 pcs

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 06.37 - 08.00 - Kalajoki
Heidi Vierimaa

Kuulla on tehokas "markkinointiosasto". Täydellinen superverisusikuunpimennys. Kaikkea sitä. Aloin myös "kuuhulluksi" ja kuvasin ikkunan läpi Kuun vaiheita ja tein niistä pikaisen kollaasin. Ei se Kuu taida noin jyrkästi laskea todellisuudessa. Haastava kohde kuvata siis, jos haluaisi jotain hienoa ja priimaa. Liian "pimeä" tuo minun tele noin pimeään kohteeseen.

Yli puoli taivasta revontulia

7.10.2018 klo 21.30 - 00.00 - Alavieska (IV)
Heidi Vierimaa

Tiesin, että näytös oli tulossa  ja matkalla treeneistä jäin kuvaamaan pellolle jonnekkin Alavieskan ja Kalajoen välille. Näin kaksoiskaaren jo treenien jälkeen pihalla ja kun aloin kuvaamaan pellolla 21:30 aikaan, alkoi tapahtua. Luoteessa näkyi kaari ja hetken päästä säteily alkoi. Pohjoisesta etelään kulki ylitseni suuri kaari/revontulivyö, joka oli aika kauan, ehkä jopa tunninkin, en katsonut kelloa. Lännen suunnassa näkyi myös matala kaari vähän väliä. Lopulta se yläpuolellani kulkenut vyö kirkastui ja alkoi todella vilkkaaksi klo 23 aikaan. Yläpuolelleni muodostui hetkeksi korona, ehkä 2...

Images: 5 pcs

Revontulisäteitä

22.9.2018 klo 23.00 - 23.30 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

Revontulia oli taas tiedossa, tiesin ja tein pikaisen kuvausreissun rantaan.  Näytös alkoi kaarella pohjoisesta/koillisesta ja levisi sitten luoteeseen. Ensimmäinen näkemäni kaari näkyi hyvin jopa rantapyörätien valoissa. Näytös hiipui hetkeksi, mutta aloitti taas säteilyn ja säteet olivat parhaimmillaan yli Otavan. Kuu ja rantavalot valaisivat sen verran tuohon, niin ympäristö oli aika valoisa, joten revontulet vaikuttivat hailakoilta. Ne näkyivät kuitenkin omin silmin ja ohikulkijatkin saivat ihastella niitä. Kun näytös oli parhaimmillaan, jostain kuului kuin lapsen ääni "Revontulia!"Toisess...

Images: 3 pcs

Revontulia pilviraosta

10.9.2018 klo 22.15 - 01.15 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

Pitihän se mennä kokeilemaan olisinko onnekas ja jotain "myrskystä" näkyisi. Pilvet olivat pimentäneet taivaan tukkoon vaan rannasta pilkotti hieman lupaavaa auringonlaskun valoa, niin päätin lähteä bongailemaan. Sopivasti pilvet rakoilivat iltakymmenen jälkeen ensin Otavan kohdalta ja sieltä loimusi vihreää utua. Hetken päästä pilviverho rakoili alempaakin ja sain ihastella melko kirkasta revontulinäytöstä jonkin aikaa. Pilviä vyöryi lisää ja lisää, mutta sain sen reilu 500 kuvaa time lapsena ja muuten vaan, joten olin tyytyväinen ja lähdin kotiin ennen puoltayötä ja kotipihalla osui taas pil...

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Linnunrata

10.9.2018 klo 02.26 - Kalajoki
Heidi Vierimaa

Suuntasin kameran ylöspäin ja tällaista tarttui. Eli osa Linnunradan vyötä ehkäpä, vaan en ole varma, mitä tähdistöjä ja tähtiä saattaisi näkyä tässä. Voisiko oikealla alhaalla olla Andromedan kaasusumu? Edit: Sehän se. Hoksasinkin, että tämä kuva sopii joten kuten aiempaan panoramaan Linnunradasta. Palapelin rakennusta. :) Lisäsin panoraaman pääkuvaksi.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Linnunrata

10.9.2018 klo 01.45 - 01.48 - Kalajoki (III)
Heidi Vierimaa

Pilvet väistyivät, niin pitihän kokeilla, miltä se Linnunrata näyttää. Mikä tuo violetti keskittymä on ylhäällä? Jokin kaasusumu vai mikä? Näkyi sama näkyvän google-haun kuvissa, mutta en löytänyt äkkiseltään, mikähän se on.

Comments: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

3.9.2018 klo 23.55 - 01.00 - Kalajoki (III)
Heidi Vierimaa

Mittarit näyttivät hyvältä, että nyt voisi avata revontulikauden. Ensin näkyi todella himmeä kaari pohjoisesta, joka katosi pian. Jonkun ajan päästä kaari aloitti uudestaan pohjoisesta, leviten lännen suuntaan. Hieno "näytös" alkoi ja revontulivyö oli todella aktiivinen ja vilkas, muuttuva ja täytti miltei puoli taivasta. Noin klo 01 asti jaksoin seurata ja lopulta päätin lähteä, vaikka revontulet jatkoivat. Lopuksi näin violettia sävyä revontulivyön yläosissa lounaan suunnassa. Kannatti lähteä, sain paljon hienoja kuvia.

Images: 2 pcs • Comments: 6 pcs

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

3.9.2018 klo 23.01 - Kalajoki (III)
Heidi Vierimaa

Tarkennus ei ollut aivan kohdallaan tuonne tähtiin, joten tulipallokin on hassun mallinen, jos tarkennus nyt vaikuttaa sen muotoon. Revontulien vihreää "luotailin" ja tämä sattui jämään yhden kuvan reunaan.

Comments: 2 pcs

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

30.8.2018 klo 01.00 - 01.00 - Kalajoki
Heidi Vierimaa

Nätti "tähdenlento" tai tulipallo lännen suunnalta. Sen kentiens palava etuosa on punainen ja väri muuttuu kohti häntää. Punainen-oranssi-keltainen-vihreä. Sattumaa/onnea kun sattui osumaan juuri kuvaamaani suuntaan. Olin ottamassa pystypanoramaa hentoisista revontulista ja tähdistä ja kun tilttasin kameraa ja aloin valottamaan 4s, niin tähdenlento osui juuri siihen kohdalle ja ajalle. Tietääkseni tuolta suunnasta ja ajalta ei ole mitään meteoriparvia, joten sattui olemaan vain jokin yksittäinen. Ihmetyttää, mikähän se oli ja mistähän aineista tuli nuo värit.

Comments: 6 pcs

Maisematähtikuva

30.8.2018 klo 00.51 - 00.57 - Kalajoki (II)
Heidi Vierimaa

Tunnelmallinen maisemakuva Kalajoelta meren rannasta. Revontulia olin kyttäämässä, vaan ne näkyivät todella himmeinä. Epämääräinen kaksoiskaari saattoi näkyä, vaan revontulikuvista ei tältä retkeltä ollut mihinkään, vaan onneksi aina riittää kuvattavaa. Kahden kuvan panoraama. Valotuksiin on todennäköisesti osunut kaukainen lentokone. Se on kuvassa noin keskellä.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 23.2.2020 klo 22.13.