Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Maisemaplaneettakuva

28.3.2020 klo 22.00 - 01.01 - Keitele (IV)
Tuija Liunala

kuu ,venus ja revontulet

Maisemaplaneettakuva

27.3.2020 klo 20.35 - Vesilahti
Markku Ruonala

Kuu, maatamo ja Venus, komea näky keväisellä iltataivaalla. Kuvauskavereina olivat pellolla olleet töyhtöhyypät, jotka taisivat ihmetellä iltahämärän kulkijaa.

Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

21.3.2020 klo 21.15 - 00.00 - Kokemäki, Sääksjärvi (II)
Tanja Meronen

Joku sanoi, että näissä näkyisi eläinratavalo.

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 00.30 - Kustavi (I)
Pekka Parviainen

Lumeton maa ja sametinmusta taivasmaisema. Leijonakin näyttää tähtirikkaalle kuin konsanaan syksyinen taivas. Voi ja pitää siis yrittää tutkia uutta tuttavuutta, gegenschein-ilmiötä. Edelleen ymmärtää, miksi se on aiemmin jäänyt huomaamatta: on se vaan kovin himmeä. Onneksi Matti Helin äkkäsi sen kuvastaan pari kuukautta sitten ja näin ravisteli vääriä ennakkoluuloja sen näkymisestä Suomessa. Taas siis yksi yritelmä, jossa ilmiö on heikosti näkyvissä.

Eläinratavalo

21.3.2020 klo 21.07 - 03.02 - Kustavi (IV)
Pekka Parviainen

Toive oli viettää leppoisaa rantaelämää ilman ex:iä, mutta vastoin sääennusteiden povaamaan tyyntymistä 10m/s:n koillistuuli hioi pikkupakkasessa niin kalliota ja kuvaajaakin, jotta parin tunnin päästä piti siirtyä saaren toiselle reunalle tyynempää odottelemaan. Kahdessa ekassa kuvassa eläinratavalo on kohde. Kaksi muuta kuvaa näyttävät myös linnunradan kiertymisen noin kuuden tunnin aikana (pohjoinen on alasuunnassa). Kuvapari kertoo karusti, kuinka varsinaisella kuvauskalliolla Uudenkaupungin valosaaste ja Taivassalon ja Turun yhteinen valosaaste pilaavat itäpuolen horisonttini. Taas tänä k...

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 21.10 - 21.45 - Kustavi (IV)
Pekka Parviainen

Eläinratavalo on pakko kuvata kaiken muun suunnitelmallisemman ohessa. Kuten monet ovat raportoineet, vaatimaton repopurkaus sävytti alkuillan horisonttia etelässäkin. Kolmannessa kuvassa mukaan on Tukholman valosaaste sen myötä, kun ohut utu lähestyy lännestä.

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

22.3.2020 klo 21.20 - Turku (I)
Juuso Nurmio, Ursa (Länsi-Suomi)

Piti tämäkin erikoisuus nyt käydä edes kerran todistamassa ihan omin silmin. Lähtiessä ilma oli vielä olevinaan kirkas, mutta Ruissalossa huomasi, että ilmassa oli selkeästi hieman utua. Paikka ei muutenkaan kaupungin läheisyyden takia liene paras mahdollinen tähän hommaan, vaikka kuvan suunnalla ei selviä valosaasteen lähteitä olekaan. Linssistä loppui laajuuskin kesken, ja siksi tämäkin kuva piti kasata kolmesta kuvasta. Mereltä puhaltava tuuli jäädytti näpit, enkä eläinratavaloa paljain silmin edes nähnyt, mutta kyllä se tässä (ainakin pikkukuvassa) jotenkuten näkyy. Tehtävä siis suoritettu...

Eläinratavalo

21.3.2020 klo 21.06 - Ikaalinen, Sisättö (II)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Eläinratavalo näkyi jo aika heikosti. Kuvankäsittelyllä sen sai paremmin esille.

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 20.51 - Ikaalinen, Sisättö (II)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Kevätpäiväntasaus ja Eläinratavalon metsästys. Aika heikosti se näkyi, tarttui kennolle sentään . Revontulet tallentui samaan kuvaan .

Images: 2 pcs

Maisemaplaneettakuva

21.3.2020 klo 19.40 - 19.40 - Tampere (III)
Lauri Kumpulainen

Tähtimaisemakuva Näsijärveltä, jossa ei tosin tähtiä näy vaan planeetta Venus. Parvekkeelta on ollut mukava kiikaroida Venusta ja muita kohteita viime aikoina, kun on ollut selkeitä iltoja.

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 21.00 - 22.00 - Pyhäranta (IV)
Mikko Ankelo

Lähdimme Rihtniemeen revontulia ja eläinratavaloa ihailemaan. Samalla päätin paikata aukon, joka jäi havaintoon edellisellä kerralla. Olin tyytyväinen kuvaan, mutta jotain oleellista puuttui; ihmiset tornista. Nyt läheiset kipaisivat lintutorniin ja annoin kameran raksuttaa aivan samoilta sijoilta kuin viimeksi. Reposetkin olivat paremmin näkyvissä. Eläinratavalo, Linnunrata, Venus, kaikki loistivat tutuilla paikoillaan.

Comments: 4 pcs

Maisemaplaneettakuva

21.3.2020 klo 22.30 - Mäntyharju (IV)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Kirkas Venus heitti jälleen hienon Venuksensillan peilisileään jäähän. Tosi kirkas. Huomiota herättävä. Näkymä Ruokohiekasta länteen yli Pyhäveden. Horisontissa näkyy heikosti Vihantasalmen ja 5-tien valonkajoa. Venuksen vasemmalla puolella näkyy Seulasten tähtijoukko.

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

21.3.2020 klo 21.00 - Jyväskylä (II)
Jesse Kyytinen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Lumetonta talvea ja siten pimeämpää taivasta on kiittäminen ensimmäisestä eläinratavalokuvastani. En ole ikinä muistanut kokeilla kuvata valoa, mutta tällä kertaa kameran pienellä näytöllä se erottui selvästi vaikkei paikka valosaasteen osalta olekaan ideaali. Joskushan tuota voisi ihan pimeäänkin mennä yrittämään että valon hahmottaisi myös isosta kuvasta.

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 20.50 - Naantali (I)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Naantalin koillispuolella olevalta kalliolta katsottuna ei lännessä ole kovin pahoja hukkavalolähteitä, mutta idän suunnasta tuleva valosaaste haalistaa taivasta sen verran, että eläinratavalo näkyy kuvassa juuri ja juuri  - ainakin minusta näyttää siltä. Silmin en sitä erottanut. Kuvia myöhemmin tarkastellessani havaitsin yhdessä kaukaiset revontulet.  

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

21.3.2020 klo 21.47 - Kuusamo, Käylä (III)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Eläinratavaloa havainnoimassa ja kyllähän se kuviin tarttui. Himmeitä revontuliakin näkyi pohjoisessa.

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 20.51 - Uurainen (IV)
Erkki Rauhala

Liikettä Linnunradalla. Kun tähän aikaan osuu kirkas ja kuuton iltayö, niin pitää ainalin yrittää kuvata eläinratavaloa.  Repolaiset päätti esiintyä samaan aikaan, mutta ei se häirinnyt tilannetta.

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 20.40 - Inkoo (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Tuli taas käytyä katsomassa taivasta ja kamerakin oli mukana. No nyt kun Kuu ei ollut häiriköimässä niin sai sen eläinratavalon kaiveltua esiin. Ei se kyllä helposti nytkään erottunut, varsinkin kun Tammisaaren valot osuivat samalle suunnalle. Gegenscheinia en edes yrittänyt kun se olisi ollut turhan lähellä Stadin valoja.

Eläinratavalo

19.3.2020 klo 21.00 - 22.00 - Pöytyä (II)
Matti Helin

Mukava ilta. Melko tyyni ja lähes pilvetön. Avonainen järvi oli outo tuttavuus tähän aikaan vuodesta. Joutsenet kailottivat ja telkät lensivät vihellen yli. Kettu rääkäisi muutaman kerran ja pöllö puputti kauempana.    Eläinratavaloa en nähnyt tällä kertaa paljain silmin, mutta rauhallisen revontulikaaren hetkellisesti kyllä.   Muistan taannoin Tähdet ja avaruus -lehdessä olleen ilmiökilpailun, eli kuinka monta ilmiötä saa kuvattua yhteen kuvaan. Tässä nyt on ainakin Linnunrata Eläinratavalo  Revontulet Avoin tähtijoukko Emissiosumu Heijastussumu Pimeä sumu Planeetta Galaksi ...   PS: Kameraja...

Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

14.3.2020 klo 21.00 - Kemijärvi
Markku Ruonala

Pitihän sitä kokeilla saisiko eläinratavalon näkymään valokuvassa pohjoisen Suomen taivaalta. Näkyyhän se, tosin hyvin vaatimattomasti.

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

19.3.2020 klo 08.19 - 21.00 - Porto, Potugali (IV)
Pekka Lehtonen, Ursa (Etelä-Suomi)

Venus näkyi hyvin hotellimme ikkunasta Douro-joen varrelta Portossa

Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

16.3.2020 klo 20.35 - 22.45 - Naantali, Rymättylä (III)
Lasse Nurminen

Eipä ole omalle kohdalle vielä tälle keväälle osunut reissua, jossa eläinratavalo olisi ollut pääkohteena. Toki se on himmeänä kuvista löytynyt muutamaan otteeseen, ikäänkuin sivutuotteena. Havaintopaikat eivät tosin ole olleet parhaimmasta päästä tämän havainnointiin. Tiedotteet lupailivat maanantaiksi kirkasta iltaa, joten suunnaksi valikoitui aiemmilta vuosilta tuttu mukavan pimeä paikka. Horisontti oli vielä havainnon alkuvaiheessa melko valoisa, mutta siitä huolimatta eläiratavalo erottui kuvista jo tuossa vaiheessa, paljaalla silmällä ei niinkään. Illan pimetessä valon himmeän hehkun alk...

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Eläinratavalo

17.3.2020 klo 21.15 - Vaasa, Strömsö (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Jos liikaa eläinratavaloon kurkottaa, voi sulaan Venuksensiltaan humpsahtaa!  Nyt olivat olosuhteet Strömsössä kuin Strömsössä :) 

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

16.3.2020 klo 20.40 - 21.30 - Kustavi (IV)
Pekka Parviainen

Kerrankin selkeää, ei ilmahehkua eikä vilu. Vakaa päätös kuvata eläinratavalo.  Pääkuva on puoliska pyöreän kalansilmän kuvasta ja kaksi viimeistä tavallisen kalansilmän kuvia, toinen, kolmas, neljäs ja viides 20-millisen kuvia, kuudes 14 millisellä. Kakkos- ja viitoskuvassa eläinratavalo näyttäisi yltävän melko korkealle Härän tähtikuvioon. Myös alkuillan himmeä repovyö tarttui kuviin.

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

16.3.2020 klo 22.46 - Kustavi (I)
Pekka Parviainen

Puolan meteorologian instituutin erinomainen sääennuste piti taas paikkansa, ja yläpilvet seilasivat annetussa aikataulussa. Mahdollinen gegenschein Leijonassa ei ollut pilvien saapuessa kunnolla irti valosaasteesta, mutta hyvän kelin vuoksi piti pari kuvaa sieltäkin suunnalta kokeilla juuri ennen ohutta utua (kuvan oikealta). Mielestäni ilmiö näkyy aika selvästi ja mikä vielä parempaa, eläinratavalo näyttäisi kurottavan gegenschein-läikästä kohti Ravun tähtikuviota antaen ilmiölle sen tunnusomaisen pitkulaisen muodon.

Eläinratavalo

16.3.2020 klo 21.00 - 21.30 - Pyhäranta (IV)
Mikko Ankelo

Tähtitaivaspanoraama Pyhärannan Rihtniemestä part 2. Muutama viikko aikaisemmin kuvasin paroraaman lintulavan lähistöltä, nyt oli vuorossa lintutornin ympäristö. Eläinratavalo näyttäytyi mukavasti Venuksen loistaessa kirkkaana. Pohjoisen taivaan koristeeksi ilmestyi hento revontuliharso. Upea ilta kaikkiaan.

Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

16.3.2020 klo 20.30 - Asikkala (II)
Eero Karvinen

Eläinratavalo vierellään osa linnunrataa ja diffuusia revontulikaarta. Kirkas pampula on Venus.

Eläinratavalo

16.3.2020 klo 21.07 - Ikaalinen, Sisättö (III)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Selkeä ilta ja pilvetöntä, mainio tilaisuus yrittää kuvata Eläinratavaloa, kun Kuu ei valaise. Löytyihän se, mutta edelleen on himmeydestään johtuen haastava kuvattava. Siellä se on Linnunradan alla. Kuten Venuskin.  

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Maisemaplaneettakuva

16.3.2020 klo 20.58 - Iisalmi (III)

Taivasnäkymää Iisalmen Kihlovirralla 16.3.2020  klo 20.58.

Comments: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

16.3.2020 klo 21.45 - Mäntyharju (IV)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Reposjahdissa oli mukava seurata Venusta läntisessä horisontissa. Tosi kirkas. Pikkupakkasen jäädyttämään järvenjäähän syntyi näyttävä Venuksensilta. Mielenkiintoinen tunnelma olla pimeällä järvenjäällä kun alla oleva jää ryski ja paukkui ja vonkui..

Images: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

14.3.2020 klo 20.30 - 21.00 - Kalajoki
Jarkko Alatalo, Ursa (Pohjois-Suomi)

Eläinratavalon minäkin halusin nähdä.  Kuvasta1. olen näkeväni,mutta en ole varma onko tuo vaalea alue vain kuvittelua. Kakkos kuvassa näkyy vähän vihertävääkin :)

Images: 3 pcs • Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

14.3.2020 klo 20.55 - Kuusamo, Käylä (III)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Voisiko olla revontulien ja linnunradan kera myös eläinratavalo kuvassa? Olisi ensimmäinen havainto siitä aiheesta itselleni.

Comments: 8 pcs

Maisemaplaneettakuva

14.3.2020 klo 20.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Taivas ei ollut lainkaan niin kirkas kuin ennusteet lupasivat. Venuksella ja Siriuksella oli kevyesti kehää. Eläinratavalon kuvaamisen sai saman tien unohtaa. 

Images: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

27.2.2020 klo 17.40 - Kittilä, Levi (III)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Kuu ja Venus oli näyttävä pari varsinkin loppuillasta. Ajelimme Levintunturin huipulle sitä ihmettelemään ja kuvaamaan, alkoi vain olla jo hieman liian myöhäistä saada mitään erikosta kuvaa, kun Kuu olikin jo laskemassa. Onnekseni samaan syssyyn tulivat revontuletkin taivaalle. Olosuhteet olivat tosi huonot järjettömän tuulen takia.

Images: 5 pcs

Maisemaplaneettakuva

6.3.2020 klo 19.30 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

"Koivu ja tähti" -teemaa pihakoivumme ja Venuksen esittämänä.

Maisemaplaneettakuva

27.2.2020 klo 19.06 - 21.46 - Enontekiö, Hetta (IV)
Jukka Kytömäki

Kuun ja Venuksen kohtaaminen. Kehää muodostui hetkellisesti. Pakkasta lienee noin 15 astetta ja pientä lumikidettä taivaalla. Myös eläiratavalo heikosti näkyvillä laskeutuvan kuun yllä.

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

28.2.2020 klo 01.32 - Kustavi (I)
Pekka Parviainen

Jo Venuksen ja Kuun kohtaamista seuratessa taivas näytti erikoisen selkeälle. Kolea ja kuiva itätuuli oli klaarannut taivaan, ja niinpä myös gegenschein näkyi "kirkkaana" kameran näytöllä. Siellä se on piilotellut kaikki tähtikuvausyöt, mutta nytpä jäi nalkkiin! Lisäsin yhden kuvan, jota on säälittä säädetty siten, että gegenschein nousisi paremmin esiin (ilmahehkua on tukittu). Kuvan oikeassa reunassa on linnunradan valoisuutta ja vasemmalta tunkee Taivassalon valosaaste. Hiukan mielikuvitusta, ja ilmiössä jo näkee pitkulaistakin muotoa.

Images: 3 pcs • Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

24.2.2020 klo 19.55 - Urjala
Markku Ruonala

Ei tälläkään kertaa näkynyt paljain silmin, mutta nyt näkyy ehkä vähän peremmin kuvissa.

Maisemaplaneettakuva

26.2.2020 klo 19.30 - Siilinjärvi (III)

Sirppi ja iltatähti loistivat kivasti järvenrannan yllä. Eläinratavaloa lähdin tavoittelemaan, mutta sitä en oikein kuvista tai visuaalisesti irti saanut - Venus on niin kirkas.

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

25.2.2020 klo 20.05 - Pyhäranta (III)
Mikko Ankelo

Pyhärannan Rihtniemen kärjestä kuvattu panoraama tähtitaivaasta. Eläinratavalo loistaa yhdessä Linnunradan ja Venuksen kanssa. Edeltävän viikonlopun myrsky ja korkealla käynyt vesi olivat ajaneet kauas rannalle isot kasat haurua ja kaisloja. Meren voima on vaikuttava ulkomeren äärellä.  Horisontissa näkyvät valot ovat Raumalle johtavan väylän merimerkkien vilkkuja. Oikeassa reunassa loistaa Kylmäpihlajan majakan valo.

Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

26.2.2020 klo 20.00 - Vaasa, Gerby (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Olipa komea ilta! Notta kylläpä oliki! Combo vähän sieltä ja täältä. On Kuun, Venuksen ja Siriuksen siltaa, eläinratavaloa ja Linnunrataa, maatamoa, selfiellä höystettynä. On se hienoa, kun välillä on keövollistakin harrastuskeliä! Nautiskelin Gerbyn venerannassa. Katuvalot selän takana eivät paljon menoa hidastaneet.

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Kuu ja Venus

26.2.2020 klo 18.28 - 18.49 - Kuusamo, Käylä (IV)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Oli todella hieno yhdistelmä pimeän tullen kun kuu ja Venus loistivat kilpaa taivaalla. Maatamokin näkyi komeasti.

Images: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

26.2.2020 klo 18.34 - Ilmajoki (V)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja kuvata tämä aisapari, Venus ja Kuu, järkkärillä! Huomattavasti parempaa jälkeä kuin superzoomilla tai kännykällä tällaisessa kuvaamisessa. Maatamokin näkyi hienosti! Lisäsin havaintoon vielä neljännen kuvan tilanteesta reilua tuntia myöhemmin eli klo 19:40, kun taivas oli jo tumma.

Images: 4 pcs

Eläinratavalo

25.2.2020 klo 20.30 - 22.00 - Asikkala (I)
Eero Karvinen

Eläinratavalo jälleen Pulkkilanharjulta. Valosaastetta ei pääse karkuun.

Images: 2 pcs • Comments: 5 pcs

Eläinratavalo

25.2.2020 klo 20.00 - Vaasa, Rapatunturi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Testasin hieman eläinratavalon kuvaamista kaupunkiolosuhteissa. Rapatunturi (Gerbyn mäki) on täyttömäki asuntoalueen sisällä. Kuvaussuuntaan Merenkurkkuun päin asutusta on kuitenkin vain muutaman sadan metrin leveydeltä. Yllättävän hyvin sai hehkun kaivettua esiin. Pääkuvaan sommittelin Raippaluodon sillankin mukaan. Kakkoskuvan vasemmalla laidalla lähtee Wasalinesin laiva kohti Uumajaa. Kolmoskuva esittelee valosaastetta enemmän kaupungin keskustan laidalla. Kuvat ovat käsittelemättömiä kameran muodostamia jpeggejä.

Images: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

25.2.2020 klo 18.41 - Ilmajoki (V)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Pakkohan se oli taivaalta kuvata Venuksen ja Kuunsirpin yhteiskuva, kun kumpikin oli sopivasti näkyvillä läntisellä taivaalla. Kuvausvälineenä vaihteeksi kännykkä RAW-moodissa.

Eläinratavalo

25.2.2020 klo 01.30 - 04.06 - Kustavi (IV)
Pekka Parviainen

Havainnossa 88252 Matti Helin kertoi ensimmäisestä gegenschein-havainnostaan - että mitä? Olin aina kuvitellut ilmiön liian himmeäksi havaita Suomen leveysasteilla, ja niinpä koko asia ei ollut mitenkään aktiivisessa muistissa eikä yötaivaan seurannassa. Selkeä yö ja MH:n havainto mielessä; pitää yrittää.   Vastahehku on nyt Leijonan tähtikuviossa, joten yötä piti odotella pikkutunneille, jotta kuvio kiertyy pois valosaasteesta. Vahva ilmahehku näytti tekevän yrityksestä turhan, mutta usean tunnin aikana, eri objektiiveilla ja pari aukkoa himmennettyinä (vinjetoinnin vähentämiseksi), kameran s...

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

24.2.2020 klo 22.10 - 22.15 - Naantali (II)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Löytyihän se eläinratavalo vielä Venuksen laskemisen jälkeenkin, kun antoi kennon kohista kunnolla ajan kanssa.

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Eläinratavalo

24.2.2020 klo 20.30 - Asikkala (II)
Eero Karvinen

Eläinratavalo mallia Pulkkilanharju. Kuvattu noin klo 20:30, 14mm/2,4, iso 1600, 30s. Alempi kuva noin puolta tuntia myöhemmin eri paikasta. Jään pinnasta erottuu hyvin Venuksen silta.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

24.2.2020 klo 20.15 - Turku (III)
Eeva-Kaisa Ahlamo, Turun Ursa

Pitkästä aikaa tuli käytettyä hyväksi "työsuhde-etuja", kun kapusimme Turun tuomiokirkon torniin kuvaamaan Venusta. Turun keskustan valaistus tietysti häiritsi kuvaamista, ja tähtitaivaan ihailu jäi ehkä hieman vähemmälle, vaikka Venus kirkkaasti taivaalla loistelikin. Turku itsessään oli kuitenkin kaunis, tosin kipakka tuuli ja vieressä vartin välein louskuttavat aikakellot vaikeuttivat välillä maiseman ihailuun keskittymistä. Orion kehystyi myös hauskasti Vartiovuoren tähtitornin päälle. (Sen kuvaamisen jälkeen sormet olivatkin sen verran jäässä, että oli mukavampaa palata lämpimämpiin kerro...

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

24.2.2020 klo 19.30 - Vaasa, Meteoriihi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Hyytävästä tuulesta huolimatta piti tilaisuus kuvaamiseen käyttää hyväksi. Tiedossa oli, että valo on tänä vuonna haasteellinen, ainakin visuaalisesti. Vaikealta se tuntui kamerallekin. No, tällekin keväälle ainakin jonkinlainen dokumentointi. Pikkukuvanahan tuo toimii huomattavasti paremmin kuin tietokoneen näytöllä

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

21.2.2020 klo 20.10 - Akaa
Markku Ruonala

Hetkellinen selkeneminen, mutta taustataivas ei ollut kovin kirkas, eläinratavalo ei näkynyt paljain silmin ja kuvaakin täytyi säätää, että se näkyisi paremmin

Eläinratavalo

21.2.2020 klo 19.50 - 20.45 - Pyhäranta (II)
Mikko Ankelo

Eläinratavalo on tänä talvena leikkinyt vaikeasti tavoiteltavaa. Visuaalisesti kohteesta on ollut melkein mahdoton hahmottaa kartiomaista muotoa, vaikka olisi mennyt kuinka pimeään paikkaan tahansa. Ajankohdan pitäisi olla nyt jo oikein hyvä. Kameran kennolle sen saa sentään jotenkin tarttumaan. Huonoon näkymiseen saattaa syynä olla Venus joka loistaa kirkkaana samalla suunnalla. Lähellä oleva kirkas kohde hävittää kontrastia taustataivaaseen ja vaikeuttaa himmeän hehkun näkymistä. 

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

20.2.2020 klo 19.26 - Vihti (IV)
Mikko Koivisto

Venuksen näkyvyys alkaa olla nyt parhaimmillaan. Suorastaan valaisee muutoin synkkää maisemaa :)

Maisemaplaneettakuva

21.2.2020 klo 21.10 - 21.15 - Kangasala, Sahalahti (V)
Jorma Mäntylä

Venuksensilta oli niin komea, että kaivoin kameran esiin maisemakuvaa varten. Järven jäälle satoi vettä koko päivän, minkä takia se oli kuin peili heijastaen laskevan Venuksen.  

Comments: 2 pcs

Maisemaplaneettakuva

21.2.2020 klo 18.46 - 19.00 - Turku (IV)
Pekka Parviainen

Kun ei kaikkea aikaa voi metsässäkään viettää, joutuu välillä kaupungin valoihin ja jostain syystä myös lukuisten haalaripukuisten hulinan keskelle. Venus ja Turun Tuomiokirkko turvana.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

20.2.2020 klo 18.50 - 22.50 - Joensuu (II)
Antti Taskinen, Ursa (Itä-Suomi)

Eläinratavalo bongattu. Ei ollut mikään erityisen kirkas havaintopaikaltani, jossa oli hukkavaloa suht paljon, mutta näkyi se silti visuaalisesti. Venus oli niin kirkas, että se melkeinpä häikäisi juuri eläinratavalon suunnassa. Liitteenä myös timelapse-animaatio ilmiöstä ja sen häipymisestä aikaväliltä 18:50-22:50. 

Images: 3 pcs • Comments: 7 pcs

Maisemaplaneettakuva

20.2.2020 klo 20.50 - Kotka (III)
Marjut Sjöblom

Epäilen että taivaalla näkyy jokin planeetoista, mutta laitan teille vielä kuvan ja kellon ajat, niin voitte ehkä varmistaa. En ole noin kirkasta taivaan kappaletta vielä nähnyt. ja olisi kiva tietää mikä näkyy noin kirkaana taivaalla :) Kuvat on otettu Sony xperia xz compactilla,eli ei mikään hyvä kamera.

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

19.2.2020 klo 21.00 - 22.00 - Pomarkku (II)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Lähdin siskoni kanssa kurkkaamaan kevättalvista linnunrataa. Taivas oli todella tumma ja linnunrata näkyi kauniisti, kun lähdimme ajamaan kohti pientä nevaa. Matka autolta suolle oli vaivalloinen, maasto märkä ja täynnä risukkoa. No, perille päästiin lopulta, melko kuivin jaloin. Linnunrata kaartoi korkeana kaarena länsitaivaan yllä. Etsimme eri tähtikuvioita ja samalla nappasin pari sarjaa taivaasta.  Kuvista löytyikin sekä eläinratavalo että sen himmeä ilmenemä, Gegenschein (vastavalo). Ensimmäinen havainto omalla kohdalla.

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

21.1.2020 klo 17.45 - Espoo, Saarijärvi (III)
Mikko Koivisto

Vielä löytyi arkistosta Venus -kuva tammikuulta :) Näitä tänä talvena riittää..

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

18.2.2020 klo 20.18 - Ylivieska
Pertti Vääräkoski

Revontulien seassa näyttäytyi Venus kirkkaana . 

Maisemaplaneettakuva

17.2.2020 klo 18.10 - 18.13 - Kirkkonummi (III)
Elina Siltanen

Taivas oli kirkas ja vain yksi erittäin kirkas tähti näkyvissä etelässä tai etelälounaassa. Lähdin sitä selvittämään, että mikä se voisi olla.  En löytänyt muita havaintoja enkä löytänyt myöskään googlettamalla tai kalenterista, että tuohon aikaan olisi ollut mitään erityistä taivaalla nähtävissä lounaassa. Kirkas tähti on ollut Venus, eikä lähestyvä meteoriitti, eikä niin toivomani Sirius. Ei, se oli sittenkin vain Venus. Lounas oli oikea ilmansuunta lopulta, ei etelä.  Taivas oli sen verran valoisa että muita tähtiä ei voinut edes havaita. Tämä oli erittäin kirkas ja tuikkiva mutta en erotta...

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

14.2.2020 klo 19.33 - 19.45 - Sipoo, Talma
Jari Kuukkanen

Luoteessa horisontin yläpuolella ja liikkuu hitaasti "vasemmalta oikealle". Alkaa olla Talman hiihtokeskuksen "päällä" havainto paikasta, pihaltani katsottuna klo 1940.

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

7.2.2020 klo 20.07 - Kalajoki (IV)
Pertti Vääräkoski

Venus loisti huomiota herättävän kirkkaana pilvettömällä taivaalla Kalajoella.  

Maisemaplaneettakuva

6.2.2020 klo 17.40 - Akaa
Markku Ruonala

Merkurius on taas hetken näkyvillä

Maisemaplaneettakuva

6.2.2020 klo 18.30 - 20.30 - Mynämäki
Lasse Nurminen

Ehkäpä enemmän repoajatuksella liikkeellä, vaan tyhjä arpa noiden osalta. Venus kuitenkin loisteli upeasti iltataivaalla, eikä kuun loimotuskaan planeetan hehkua laimentanut. Sopivasti rantalepän kainaloon tuo sopi loistamaan, kuun tarjotessa täydentävää valoa. Kakkoskuvassa ns. rautalangasta väännettynä, "Tuossahan se...". Kolmonen sitten hieman abstraktimpaa toteutusta tuplavenus-palleroin.

Images: 3 pcs • Comments: 6 pcs

Maisemaplaneettakuva

6.2.2020 klo 16.45 - 17.45 - Tampere (IV)
Aki Vuorinen

Oivallinen päivä bongata Venus ja Merkurius, niin piti koettaa ottaa kuvakin. En muista vielä nähneeni molempia samaan aikaan näin hyvin.

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

3.2.2020 klo 19.00 - Espoo (III)
Mikko Koivisto

Venus varastaa huomion iltataivaalla tänä talvena. Ei malta olla kuvaamatta :) Tuona iltana maisemaa valaisi myös kuu.

Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

24.1.2020 klo 20.32 - 21.42 - Pyhäranta (I)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Siellä se eläinratavalo kirkastuu pikkuhiljaa.  Näkyi todella vaihtelevasti, ilma oli täynnä jääsumua, joka lopulta tuhosi näkyvyyden alapilvien kanssa.  Loistava ilta kuvallisesti.  On kyllä vaikea ilmiö saada tarttumaan kennolle vielä tähän aikaan. 

Eläinratavalo

24.1.2020 klo 18.30 - 19.42 - Kustavi (III)
Pekka Parviainen

Eläinratavalo klo18.43-19.04 kolmessa ekassa kuvassa; pyöreä kalansilmäkuva on valotettu 2tuntia 40 minuuttia auringonlaskun jälkeen. Viimeinen kuva on otettu ennen näitä, ja siinä helmiäsipilvien syaani kirkastuma nousi horisontista vähän kuin eläinratavalo. Tätä pähkin kuvauspilarilla, mutta kolmiovalon paikka kameran näytöllä ei ihan täsmännyt eläinratavaloon ja hetken seuraamisen jälkeen myös näki, kuinka "valeratavalo" painui horisonttia kohti pilvien liikkuessa. Samalla myös oikea eläinratavalo tuli näkyväksi ja peli oli selvä.

Images: 4 pcs

Maisemaplaneettakuva

25.1.2020 klo 16.40 - 14.50 - Porvoo (III)
Peter von Bagh

Venus uskomattoman värikkään auringonlaskun kehystämänä. Venuksesta sai jopa kännykkäkuvan

Eläinratavalo

24.1.2020 klo 19.00 - 19.30 - Pyhäranta (II)
Mikko Ankelo

Eläinratavalo alkaa hiljalleen loistaa iltataivaalla. Vielä se ei ole kovin näyttävä, mutta kirkastuu kevättä kohden ollen parhaimmillaan maaliskuussa. 

Comments: 3 pcs

Maisemaplaneettakuva

21.1.2020 klo 17.47 - Seinäjoki, Peräseinäjoki (IV)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Venus loisti tiistaina alkuillasta kirkkaana lounaisella taivaalla. Valosaastettakin oli.

Comments: 4 pcs

Maisemaplaneettakuva

22.1.2020 klo 18.00 - Espoo (III)
Mikko Koivisto

Venus silmiinpistävän kirkkaana illan kajossa. Pitkästä aikaa osui alkuiltaan lähes pilvetön sää, se tiesi kuvausretkeä lammen rantaan :)

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

22.1.2020 klo 17.25 - Helsinki (III)
Kristiina Soljankare

Kuvaan harrastuksekseni kaupunkiympäristöä ja sen ilmiöitä. Eilen näpsäisin tämän ´Tähti Tapanilan yllä`-kuvan Nokia 4.2 -kännykköineni. Lähetin kuvan Facebookin valokuvausryhmiin, ja eräässä niissä korjattiin rikkiviisaasti: Venus. Sekö siis on kuvan tähti?

Comments: 1 pcs

Maisemaplaneettakuva

22.1.2020 klo 17.13 - Kuusamo (II)
Eljas Kemppainen

Ensimmäinen Venus-havaintoni.

Eläinratavalo

16.1.2020 klo 20.25 - Kustavi (I)
Pekka Parviainen

Pirjo Kosken havainnossa  87497 näkyi vähän outo eläinratavaloa muistuttava kirkastuma. Ohessa suunnilleen samoihin aikoihin kuvattu taivasnäkymä noin 40 km etelämpänä. Kuvaa on väännetty PhoroShop:ssa, jotta ko. ilmiötä muistuttava kirkastuma tulisi paremmin esille. Vasemmalla kajoaa Taivassolon valosaaste. Kaivelin myös vanhempia dioja, ja yhdestä diahautakansiosta löytyi 1.2.1997 illalta "etuaikaisia" eläinratavalokuvia. Kakkoskuva on tuolta illalta klo 19.30. Kuvan alaosasta löytyy myös Saturnus.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Maisemaplaneettakuva

16.1.2020 klo 18.02 - Kustavi (IV)

Taivaan loistava Venus ja tammikuun lumeton maamusta - kontrastia ja boostia kevään odotukseen. Pääkuvassa on käytetty tähtisuodatinta ja toisessa kuvassa aikoinaan paheksuntaa herättänyt filtteri on pois. (Peilikaukoputken käyttäjät olivat turhautuneita "luonnollisista" tähtisakaroista, joita apupeilin kiinnitys väistämättä synnytti.)

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

16.1.2020 klo 20.42 - 22.01 - Pyhäranta (I)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Eläinratavalo? Olin maisematähtikuvaamassa Pyhärannassa. Otin viimeisiä kuvia, kun huomasin kameran takanäytöllä kiilamaisen valon. Jäin tarkkailemaan ilmiötä, joka näkyi vajaan puoli tuntia hyvin vaihtelevasti. Silmä ei tahtonut löytää mitään eli näkyi heikosti vain kuvissa. Voisiko olla, sijainti täsmäisi? Vasemmalla tutut Laitilan valot, Pyhärannan puolelta (oikealla kuvan ulkopuolella) hukkavaloa valui ympäristöön minimaalisesti. Ilmiö olisi hyvässä suunnassa Pyhärannan valoja ajatellen, ne eivät häiritse ihan vielä. Hukkavalo oli mielestäni vähentynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna :) Ai...

Images: 3 pcs • Comments: 8 pcs

Maisemaplaneettakuva

4.1.2020 klo 16.36 - Helsinki
Lasse Nurminen

Venus loisti hämärtyvällä taivaalla huomiota herättävän upeasti kaupungin valoista huolimatta. Sain sen sommiteltua pienellä yrittämisellä Laulupuut-veistoksen lähes 13-metrisen hauen kitaan.

Comments: 2 pcs

Maisemaplaneettakuva

4.1.2020 klo 16.14 - 16.17 - Kuusamo, Käylä (III)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Illan hämärtyessä kuvasin Venusta rannalla ja keinovalopilaritkin Rukan suunnalta pääsivät kuvaan. Venuksella erottui hieman pilaria myös, muttei mukana ollut pitempää linssiä jotta olisi paremman kuvan saanut.

Images: 2 pcs

Maisemaplaneettakuva

2.1.2020 klo 17.20 - Kemiönsaari (III)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Autolla ajaessa huomasin Venuksen kivasti puiden välistä. Ei muuta kuin jarrut pohjaan ja pakkia. Pari kuvaa siitä sitten ja takaisin Kemiön susia etsimään. P. S. Kova tuuli heilutteli ikävästi puiden oksia.

Search result contains observations from time period 1.1.2020 klo 17.00 - 01.04.2020 klo 13.36.