Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Yli puoli taivasta revontulia

27.9.2019 klo 22.15 - 23.00 - Eurajoki, Luvia (IV)
Mikko Grönroos, Ursa (Länsi-Suomi)

Pitkästä aikaa mieltä virkistävä ja hieno revontulinäytelmä täällä Etelä-Suomessa! En tiennyt kuvaavani STEVE-kaarta ennenkuin vasta jälkikäteen. Kovasti se oli erillään tavanomaisista revontulista. Myös ilmansuunta oli poikkeava: laskeskelin, että lähellä horisonttia suunta olisi noin 290 astetta eli lähestulkoon lännessä. Näin STEVE:n muodostumisen alusta asti. Ensimmäiset säteet ilmestyivät n. klo 22:15 ja laajimmillaan vyö ulottui zeniittiin asti n. klo 22:30. Vyön säteet liikkuivat aaltomaisesti zeniitistä kohti horisonttia. Vähän sen jälkeen vyö alkoi vetäytyä kohti horisonttia. Ilmeises...

Images: 8 pcs • Comments: 5 pcs

Vihreä reuna

21.2.2019 klo 20.00 - 22.00 - Turku (III)
Mikko Grönroos, Ursa (Länsi-Suomi)

Kuuta taas kuvaamassa ja testailemassa uutta teleä. Hyvä tuuri, kun tällä kertaa oli pilvetöntä horisonttiin asti. Tosin ei ihan esteetöntä. Kuu ehti nousemaan varkain, kun edessä oleva ruotsinlaiva väisti ja lähti hieman aikataulustaan myöhässä. No kyllä Kuusta juuri vihreän ja punaisen reunan erotti. Heh, sopii muuten teemaan - laivoissakin oli vihreä ja punainen "reuna". Niin ja merimerkeissä vihreä ja punainen välähdys! Pakkasta vajaat 10 astetta, mutta onneksi tyyntä. Parissa tunnissa vain varpaat alkoi jäätyä. Olisiko jollakulla muuten niksiä varpaiden lämpimäksi pitämiseen? Siinä värjöt...

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Kuu

24.10.2018 klo 18.00 - 19.30 - Turku (III)
Mikko Grönroos, Ursa (Länsi-Suomi)

Tur-Kuu kuvattuna Ruissalosta käsin. Tulee melkein kuukauden myöhässä tämä havainto. Tällöin oli lähestulkoon viikon ainoa hetki, jolloin pilvet rakoilivat. Ja ihan hyvään saumaan! Havaintojakson jälkeen pilvet peittivät jälleen taivaan.

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

10.7.2016 klo 14.30 - 15.20 - Luvia (IV)
Mikko Grönroos

Enpä ole ennen nähnyt noin montaa alasinta yhdellä kertaa! Laskujeni mukaan löysin 7-10 alasinta, mikäli alasimeksi lasketaan pienempikin alasimen kaltainen muodostuma. Lähimmät ukkospilvet lienevät noin 50 kilometrin päässä havaintopaikalta itään. Tuntuu että täällä rannikolla ainoa tapa ihastella ukkospilviä on "etäältä". No hyvä näinkín. Salamointia en nähnyt enkä jyrinää kuullut, mutta viereisellä niiityllä oli kuitenkin "ammuntaharjoitukset", joten hiljaista ei ollut. :)

Images: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

31.12.2015 klo 23.20 - 01.10 - Luvia (IV)
Mikko Grönroos

Vuoden viimeiset ja ensimmäiset revontulet. Pilviverho aukesi juuri ennen vuoden vaihdetta. Havaintojakson aikana reposet olivat aika himmeitä, mutta silmin nähtävissä valosaasteesta huolimatta. Pauketta kuului ja välkettä näkyi, mutta oli sellainen vahva tunne, ettei se johtunut talvisesta ukonilmasta. Lisäksi näkyi rakettien jättövanoja, mutta niitäkään ei taideta laskea. ;)

Images: 8 pcs

Maisematähtikuva

27.12.2015 klo 20.09 - Luvia (V)
Mikko Grönroos

Olin harjottelemassa nousevan kuun kuvaamista, mutta 200 millinen tele jäi hiukan lyhkäiseksi. Orioniin riitti sentään lyhyempikin polttoväli. Vihdoin tänne eteläänkin saatiin raikkaita pakkaskelejä (n. -7C), siispä päätin mennä kävellein havaintopaikalle. :) Harmi vaan tuota savupölysumua, kun meinaa pahimmilllaan tukahduttaa. :/

Koko taivaan revontulet

15.9.2015 klo 23.30 - 01.00 - Muonio (V)
Mikko Grönroos

Ruska/reposmatkan ainoa pilvetön yö tarjosi upean revontulinäytelmän. Ihailin tovin kirkkaimpia koskaan näkemiä reposia ensin paljain silmin - kirjaimellisesti, katselin niitä nimittäin saunan lauteilta! :) Saunapinna siis! Saunan jälkeen ulos kuvaamaan päästyäni kirkkain jakso oli jo ohi ja taivaalla oli enää himmeämpiä tulia. Siksipä kuvani ovat "vähän" väritettyjä. Lopulta taivaalle alkoi kertymään taas pilviä, mutta hyvä näinkin.

Images: 8 pcs • Comments: 3 pcs

Revontulisäteitä

16.8.2015 klo 00.15 - 02.15 - Luvia (II)
Mikko Grönroos

Reposkausi avattu pihalta käsin, pihapinnoja siis!Paras vaihe taisi olla jo alkuyöstä, mutta tarttuipa kennolle jotain kuitenkin. Muuten vähissä taitaa olla ne yöt Suomessa, jolloin reposkuvausten asuvalikoimaan kuuluu t-paita ja shortsit. :)

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

11.4.2015 klo 14.14 - 14.20 - Luvia (II)
Mikko Grönroos

Kolmessa kuvaparissa ensimmäinen on Lightroomissa kikkailtu ja toinen suoraan kamerasta. Hiukan oli sekavan oloista, joten olen hieman epävrama noista halomuodoista. Lisäksi ekassa kuvaparissa linssiheijastumana kirkas piste. Myös 46 asteen kohdilla oleva rengas lienee linssistä, kun on niin teräväreunainen. Komannessa kuvassa kolmiomainen kuvio 22r:n yläosan alla luullakseni johtuu jättövanan varjosta.

Images: 6 pcs

Koko taivaan revontulet

17.3.2015 klo 19.45 - 23.45 - Kaarina, Kuusiston linnanrauniot (V)
Mikko Grönroos

Olipa upea näytös näinkin etelässä! Olen jo pitkään etsinyt kartalta sopivan pimeää repospaikkaa läheltä Turkua ja Kuusiston linnanrauniot tuli testattua nyt käytännössä. Ja suht pimeä paikka olikin, tosin pohjoisen suunnalla vähän valosaastetta ja lähellä kasvihuoneista vuotavaa valoa (näkyy kuvissa keltaisena läiskänä). Rauniot antavat kivat puitteet kuville. Itse asiassa rauniot olivat yllättävän suosittu paikka sinä iltana - viikon luontoäänenä saattoi kuulla suljinparven säksätystä. ;) Lisäksi sinä iltana harvinaisen moni seiikka osui kohdalleen reposten kuvaamisen kannalta. Oli pilvetönt...

Images: 8 pcs

Aktiivinen revontulivyö

13.3.2015 klo 22.15 - 00.00 - Luvia (III)
Mikko Grönroos

Pari kolme tuntia seisoskelua pellon reunassa kului nopeasti, kun sää oli tyyni ja taivaalla tapahtui. Sinä aikana lämpätila laski pakkaselle ja lopulta objektiivin suotimen huurtuminen (näkyy kuvissa) keskeytti reposten vahtaamisen.

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

2.1.2015 klo 21.00 - 23.30 - Luvia (III)
Mikko Grönroos

Aloitin havainnoinnin noin klo 20:50 eikä silloin näkynyt vihreää edes kamerassa. Pian yhdeksän jälkeen alkoi kuitenkin muodostua kaksi himmeää kaaren kaltaista taivaalle, vaivoin silmin nähtävissä (kuvat 1 ja 2). Kaaret pysyivät paikoillaan lähes muuttumattomina ja koostin yhden panoraamankin aiheesta (kuva 3). Aioin lopettaa kuvaussessioni ainakin kolme kertaa (josko ne siitä sittenkin kirkastuisivat). Ja juuri kun olin lopettelemassa neljättä kertaa, reposet kirkastuivat. Onneksi lopetusaikeet ehti vasta ajatuksen asteelle eikä tarvinnut kaivaa kameraa uudelleen hollille. Näytös alkoi noin ...

Images: 7 pcs • Comments: 1 pcs

Revontulia pilviraosta

27.12.2014 klo 00.46 - Luvia (II)
Mikko Grönroos

Lähetin tämän havainnon Vahtiin jo kerran aiemmin, mutta yritän nyt uudelleen. Olenkohan jättänyt edelliseen vajavaiset tiedot vai onkohan hävinnyt bittiavaruuteen? No joka tapauksessa teen saman tempun kuin liian kuiville puujalkavitseille, kun en saa mitään vastareaktiota: kerron sen uudestaan. :) Yön revontulihuippu taisi olla jo ohi, mutta pohjoistaivas hehkui koko havainnointiajan. PS. Onkohan moderaattoreilla yhteistä sähköpostiosoitetta, johon voisi tiedustella esim. em. tilanteista - kun ei tiedä onko havaintoni kelvannut vahtiin vai onko se edes tullut perille?

Images: 2 pcs • Comments: 5 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

11.12.2014 klo 08.30 - 08.35 - Turku (III)
Mikko Grönroos

Tämä havis tulee vähän jälkijunassa, kun en aiemmin ehtinyt. Aamulla autoa ajaessani luulin ensimmäistä välähdystä mielikuvituksen tuotteeksi. Mutta toisen kerran välähtäessä täytyi uskoa, että salama se on! En kuullut jyrinää autoon, mutta kännykkäkuvan sain napattua pilven raosta vilahtaneesta alasimesta. Paikkana Lauste ja salamat välähtivät idän suunnalla. En siis nähnyt oliko pilvi- vai maasalamoita vain välähdykset. Olivat aika lähellä kun koko tienoo valaistui. Kuin sattumalta samana iltana noin klo 23 Raisiossa ajaessani 8-tietä etelään kohti Turkua olin näkevinäni edessä päin välähdyk...

Comments: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

12.9.2014 klo 23.45 - Muonio, Olos (V)
Mikko Grönroos

Ruska värjäsi maan, sateenkaaret ilman ja revontulet taivaan. Mahtava päätös Lapinreissulle! Yllätyin kuinka kameran kenno näkee ihmissilmää niin paljon enemmän värejä. Kuvia on säädetty LR:ssä. Säädöt on vielä vähän hakusessa, kun ensimmäistä kertaa sain napattua reposia järkkärillä. Meni varmaan jo liioittelun puolelle (kontrastit lähes tapissa). Yritin silti kovasti hillitä itseäni ja pitää varjot ja saturaation maltillisina. :) Viidenteen kuvaan tallentui myös tulipallo.

Images: 5 pcs • Comments: 1 pcs

Yksi halomuoto

14.3.2014 klo 22.45 - 22.10 - Luvia (I)
Mikko Grönroos

Ensimmäinen havaintoni Taivaanvahtiin. Ilma oli tyyni, parisen astetta plussaa. Haloilmiö ja pilviharson takaa paistava kuu loivat jännän tunnelman. Kuvapareista ensimmäisiä on käsitelty voimakkaasti (kuvat 1, 3, 5) ja jälkimmäiset ovat käsittelemättömiä (kuvat 2, 4, 6).

Images: 6 pcs

Kehä

23.1.2011 klo 15.25 - Luvia (IV)
Mikko Grönroos

Tässäpä minulle arvoitusilmiöksi jäänyt värikäs arkistopala neljän vuoden takaa. En ole varma, mutta voiko kyseessä olla kehä? Muista samaan aikaan otetuista kuvista päätellen lämpötila oli silloin selvästi pakkasen puolella.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 25.2.2020 klo 4.33.