Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Eläinratavalo

20.3.2020 klo 20.50 - Naantali (I)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Naantalin koillispuolella olevalta kalliolta katsottuna ei lännessä ole kovin pahoja hukkavalolähteitä, mutta idän suunnasta tuleva valosaaste haalistaa taivasta sen verran, että eläinratavalo näkyy kuvassa juuri ja juuri  - ainakin minusta näyttää siltä. Silmin en sitä erottanut. Kuvia myöhemmin tarkastellessani havaitsin yhdessä kaukaiset revontulet.  

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Maisematähtikuva

13.2.2020 klo 19.57 - 23.49 - Muonio (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Yö autiotuvalla tarjosi tähtikirkkaan taivaan, mutta revontulet olivat vain viherrystä pohjoisella taivaanrannalla. Kuviin tarttui ujo Orion, kuusen latvalla tasapainoileva Linnunrata ja Otavan alla kyhjöttävä autiotupa lähes puolitoistametrisine kattolumineen. Huom. Kakkoskuvassa kamera oli kesäajassa.

Images: 3 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

6.2.2020 klo 22.11 - 22.20 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kuun vaihe oli 92%, mutta revontulet erottuivat selvästi. Enontekiön keskustaajaman, Hetan, katuvalotkin jäivät piiloon, vaikka ne olivat vain parinsadan metrin päässä.

Revontulia pilviraosta

17.9.2019 klo 22.52 - Enontekiö (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kuun noustua taivas selkeni osittain, ja revontulet näkyivät selvästi huolimatta kuunvalon kirkastamasta taivaasta. Ilo oli lyhytaikainen, sillä pilvet tulivat pian uudestaan.

Yli puoli taivasta revontulia

8.9.2019 klo 00.45 - 01.17 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Paikalliselle yhdistykselle pitämäni tähti-ilta onnistui sään puolesta erinomaisesti, Linnunrata näkyi komeasti. Tilaisuuden jälkeen jäin vielä kuvaamaan, ja pohjoisella taivaalla hiljalleen häälynyt revontulikaari yltyi peittämään lähes koko taivaan. Paljasselän laella ei ole hukkavaloa, vain yksi turvavalo huipun itäpuolen rakennuksella, joten näytöksestä saattoi nauttia häiriöttä.

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Siitepölykehä

27.4.2019 klo 20.55 - 21.10 - Eura (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Melontaretken auringonlasku tarjosi kauniin siitepölykehän.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.4.2019 klo 00.14 - 00.43 - Enontekiö (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

6.4. oli vielä riittävän pimeää revontulille. Hämärän tullessa taivas oli zeniitin kautta kulkevan itä-länsisuuntaisen revontulivyön vannehtima. Välillä vyö teki huomaavaisen mutkan, josta Otava pääsi loistamaan tummaa taustaa vasten; äkkiä vyön molemiiin päihin mudostui hetkellinen loimotus, kunnes tulet alkoivat tanssia pohjoisen puolella. Lopulta näytös laantui taivaan laikuttaiseen viherrykseen.

Images: 4 pcs

Maisematähtikuva

5.3.2019 klo 21.53 - Turku, Ruissalo (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kokeilin uutta tik-tak-seurantalaitetta Ruissalon Saaronniemessä. Kuva on yhdistetty kahdesta kuvasta: tähtitaivasta on valotettu 279 s  aukolla 2,8 ISO 200, maisemaa 45 s aukolla 2,8 ISO 400.

Comments: 3 pcs

Revontulia pilviraosta

12.2.2019 klo 01.08 - 01.23 - Enontekiö (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Säätiedoitus lupasi kirkasta yöksi ja kiipesin puoliltaöin Jyppyrävaaran laelle, mutta pilveä oli enemmän kuin selvää taivasta. Muutaman kuvan kuitenkin sain, pariin jopa laelta avautuvaa maisemaa mukaan.

Images: 3 pcs

Muu valoilmiö

9.2.2019 klo 14.49 - Muonio (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Mustavaaran laelta myötävaloon katsottuna näkyi Lommoltunturin rinteen tykkykuusikossa selvästi oppositiofekti: on kuin kuusikossa olisi kirkas kaista Aurinkoa vastapäätä. Vastaavanlainen ilmiö aiheuttaa piikin Kuun kirkkauteen täydenkuun aikaan, kun kuunpinnan epätasaisuuksien varjot eivät osu katselulinjalle.

Comments: 2 pcs

Tähtikuva

6.2.2019 klo 20.19 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Ounasjärven ylle oli -25 -asteinen pakkanen kehittänyt sopivasti ohutta pakkasusvaa, joka levitti kirkkaimpien tähtien kuvaa sen verran, että värit näkyvät.  Kuvan alaosaa usva tosin pimentää.

Kiikarikomeetta Wirtanen

25.12.2018 klo 21.50 - 22.05 - Nakkila (I)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Joulupäivän iltana livahdin hetkeksi kuvaamaan Wirtasta. Ilman seurantaa ja Kuun ollessa vielä lähes täysi ei tulos ollut mainittava, mutta kokeilin 15 minuutin välein ottamiini kuviin Väisälän kaksoispistekeinoa ja kuvan negatiiviksi kääntämistä - negatiivejahan Väisälän levytkin ovat. Tätä pitää kokeilla johonkin pikkuplaneettaan!  

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

10.10.2018 klo 21.54 - 22.32 - Mynämäki (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Hyvä sää- ja kohtalainen ravontuliennuste saivat minut yöpymään Kurjenrahkan kansallispuistossa. Revontulet olivat melko vaatimattomat, mutta väliin näkyi himmeitä säteitä kirkkaamman kaaren yllä.

Images: 2 pcs

Maisematähtikuva

10.10.2018 klo 20.45 - 20.58 - Mynämäki (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Revontulien toiveessa vietin yön Kurjenrahkan kansallispuistossa. Melko vaatimattomia revontulia olikin pohjoisen puolella, mutta vaikuttavampi oli tähtitaivas vanhan metsän yllä. Linnunrata näkyi muuten hyvin, mutta sen alaosa oli hukkavalon himmentämä.

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

14.9.2018 klo 23.16 - 23.40 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Tuhannen tähden paikka-kampanjan puitteissa Enontekiön Sydänyhdistys järjesti retken Sotkajärven lintutornille. Pimeää odotellessa kerroin tähtitaivaasta, hukkavalon vaikutuksista ja silmän sopeutumisesta pimeään. Osallistujia ei ollut paljon, sillä Hetassa satoi ja Sotkajärvelläkin taivas alkoi seljetä vasta puoli yhdentoista maissa, mutta sitten olikin hyvä katsella Linnunrastaa ja etsiä tähtikuvioita ym. kohteita, kunnes revontulet alkoivat haitata. Mutta eipä huolta, kameralle löytyi käyttöä...

Images: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

10.9.2018 klo 00.35 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kuvassa lienee myös mustia revontulia.

Maisematähtikuva

9.9.2018 klo 00.28 - 00.38 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Koko Enontekiöllä syyskuun alussa näkyvä Linnunrata kolmessa kuvassa. Hukkavalo on vähäistä, vaikka etäisyyttä länteen Enontekiön keskustaan (Hettaan) on vain 9 km ja idän puolella Vuontisjärven kylään saman verran. Vuontisjärven katuvalojen hukkavalo tuskin erottuisi, ellei niiden kohdalla olisi matalalla olevaa pilveä. Viimeisen kuvan vasemmassa alakulmassa oleva vihreä on revontulia.

Images: 3 pcs

Rauhallinen revontulivyö

4.2.2018 klo 20.49 - Enontekiö, Hetta (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Tunturi-Lapin luontokeskus Skierrin lähellä, Ounasjärven jäällä, on hyvä taivaantähyilypaikka. Etelän suunnalla ei ole hukkavaloa, ja kylätien valot jäävät enimmäkseen metsäkaisteleen taakse. Pohjoiseen kuvaaminen on hankalampaa, mutta revontulet kyllä näkyivät mukavasti sekä silmin että kuvassa. Pakkasta oli -35 C, ja sormien sulattelu jälkeenpäin suorastaan tuskallista. Aloin keksiä kamerankäsittelytyökalua, jolla kameran painikkeita ja kiekkoja voisi käyttää kintaat kädessä. Himmeä punainen ledivalo samassa välineessä tekisi otsavalon (joka usein unohtuu päälle) säätelyssä tarpeettomaksi.

Kuun kehä

8.11.2017 klo 05.03 - Turku (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Tulipa kiire, kun aamun lehteä laatikosta noutaessani havaitsin Kuun ympärillä värikkään kehän - ja kehän aiheuttava pilvi oli juuri lipumassa Kuun edestä. Pari kuvaa ehdin ottaa, mutta tarkennus tuli tehtyä vähän hätäisesti. Kuvankäsittelyssä en koskenut värisäätöihin ("Vibrance" ja "Saturation"), mutta säätelin jyrkkyyttä, valotusta ja "Claritya". Mielenkiitoista on, että kehät ovat epäsäännöllisiä. Johtuneeko pilven kide/pisarakoon vaihtelusta?

Images: 2 pcs

Tähtikuva

24.10.2017 klo 04.15 - Yläne (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Eräs usein kuulemani kysymys on: "Mikä on se kirkas tähti alhaalla taivaanrannan tuntumassa, joka välkkyy kaikissa sateenkaaren väreissä?" Yleensä se on Sirius, jonka valoa ilmakehän refraktion vaihtelu hajottaa kuin prisma. Kokeilin, miltä Sirus näyttää kuvattuna käsivaralta usean sekunnin valotuksella. Tuli aika mielenkiintoisen näköisiä ja -värisiä kuvioita.

Comments: 5 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 28.3.2020 klo 14.10.