Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Yksi halomuoto

31.3.2020 klo 13.27 - Kouvola (I)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Niin heikko rinkula, etten uskonutkaan saavani käsittelemällä muuta esiin.

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulivyö

30.3.2020 klo 23.50 - 01.40 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Jo oli aikakin vääntäytyä revontulia vahtaamaan, kun edellisestä reposeissusta on jo puoli vuotta. Pääsin liikkeelle vasta joskus puoli  kahdentoista maissa enkä vielä autoa startatessakaan ollut päättänyt että suuntaanko järven rantaan vai peltojen keskelle. Kallistuin lopulta viimemainittuun kun arvelin että rannalla saattaisi olla ruuhkaa. Ja kun koronaakin pitäisi vältellä. Siis sitä pöpöä, reposet saisi leimuta niin paljon kun ikinä lähtee. Ei lähtenyt. Ensimmäisen pysähdyksen näkymä kuvassa 1. Pari ruutua dokumentiksi, ettei ihan tyhjin käsin tarvitse palata. Heti alkajaisiksi totesin et...

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Useita halomuotoja

27.3.2020 klo 15.05 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Hetkellinen heikko 22r iltapäivän pilviharsossa (kuva 1). Ja tarkemmin kun tutki, niin olihan siellä myös 22ys ja erittäin heikosti 46r (kuva 2)

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

25.3.2020 klo 09.15 - Kouvola (I)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Löydä kuvasta sivuaurinko. Kyseinen ilmestys (kännykällä ikkunan läpi) jäi päivän ainoaksi halohavainnoksi.

Useita halomuotoja

24.3.2020 klo 12.35 - 13.45 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Äkkäsin puolenpäivän jälkeen kakskakkkosen, joka oli ehtinyt kehittyä ihan mukiinmenevän selkeäksi. Ennen kahta oli vielä pätkät renkaasta näkyvissä alapilvien lomasta. Käsittelyllä löytyi myös juuri ja juuri erottuva 46r.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

23.3.2020 klo 07.45 - 11.15 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Ennen aamukahdeksaa havaitsin epämääräisen 22r:n ja nappasin kuvan. Käsittelyssä ei löytynyt enempiä muotoja. Puoli yhdeksän maissa erottui sivuarinkokin, nappasin uuden kuvan. BR-käsittelyssä erottui zykin kohdilla pientä haamua (kuva 1). USMaamalla varmistui, että zykinpätkä siinä tosiaan taisi olla (kuva 2). "Luonnollisessa" kuvassa (mitä nyt saturaatiota väännetty tappiin) ei oikein erotu mitään zykin kohdalla (kuva 3). Vielä klo 11.5 tilannetta tarkistaessa näkyi alapilvien lomasta pari segmenttiä 22 asteen renkaasta.

Images: 3 pcs

Yksi halomuoto

15.3.2020 klo 17.15 - Kouvola (I)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Ilta-auringolla vielä hentoinen sivuaurinko

Useita halomuotoja

15.3.2020 klo 11.50 - 12.05 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Bongasin cirruksenrepaleissa sivuauringon. Toinen pilvenriekale oli vain kirkkaampi, toisessa oli vähän väriäkin. Ykköskuvassa rajatumpana otoksena, kakkosessa laajempana otoksena. Kännykällä nappasin nopeasti, koska aavistin, etten järkkärille ehtisi; se oli vain neljän metrin päässä, mutta takapaksissa ja repussa. Ja heti kuvien jäkeen sauri sammuikin. Hetken päästä, kun lähdin autolla liikkeelle, huomasin että saurin kohdalle oli purjehtinut uusi pilvi ja sillä kertaa spektri oli vähän kattavammin esillä. Autoillessa jäi kuitenkin kuvaamatta. Kohteesene päästyämme taivaalla näkyi 22r. Ja ol...

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

14.3.2020 klo 11.40 - 12.15 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Hyytävässä tuulessa ulkoillessa näkyi 22r puolisen tuntia. Ykköskuvassa 22r ei ollut parhaimmillaan, mutta sen käsitellyssä versiossa (kuva 2) 46r näkyi selvimmin. Zykkikin erottuu lyhyenä kirkastumana. Kolmoskuva on vaiheesta, jolloin 22r erottui selkeimmin, mutta sen käsitellyssä versiossa muut halot olivat himmeämpiä.

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

8.3.2020 klo 22.30 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Elokuvaillan alku lykkääntyi muutaman minuutin kun erehdyin vilkaisemaan ikkunasta. Aiemmin näkynyt kehä oli vaihtunut haloksi, kuvauskynnys ylittyi.

Useita halomuotoja

7.3.2020 klo 10.30 - 12.45 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Huomasin Kuusankoskella käydessäni orastavaa halorinkulaa yläpilvissä. Ajelin erään korkean kallion tykö ja auton parkkeerattuani pitikin ottaa heti dokumenttikuva ettei rinkula ehdi haihtua (kuva 1). Jälkeenpäin kuvia käsitellessäni huomasin, että päivän kaikki halomuodot olikin jo tuossa vaiheessa mukana (kuva 2). Kipusin kalliolle ja napsin muutamat kuvat. Harmillisesti ei voimalinjan lankoja oikein päässyt väistämään. Tässä vaiheessa huomasin jo heikon zykin ja kohta hahmottui zykin alla 46-tavaraa (kuva 3). Käsitelty versio kuvana 4. Sivuaurinkoa en hoksannut vieläkään. Sensijaan kohta ho...

Images: 7 pcs

Yksi halomuoto

3.3.2020 klo 12.05 - Kotka (I)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Lounaalle lähtiessä aurinko näkyi lupaavan yläpilviharson läpi ja parin kilometrin siirtymän jälkeen lounaspaikan parkkipaikalta näkyi myös 22 asteen rengas. Ei siis jäänyt pelkäksi lupaukseksi.

Useita halomuotoja

26.2.2020 klo 12.00 - 16.55 - Espoo (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Puolilta päivin, lounaalta palaillessa näkyi katkonainen 22r ja ylläsivuavaan viittaavaa kirkastumaa. Nappasin kännykällä talteen. USM-käsittely sai ylläsivuava-viitteeseen varmuutta (kuva 1). Iltapäivällä töistä lähtiessä näkyi edelleen rinkula yläkirkastumalla. Tankatessa oli juuri sopivasti aikaa ottaa järkkärillä kuva. Vaikka rajauksessa oli reilusti tilaa mahdolliselle 46-asteiselle tavaralle, ei sellaista ilmaantunut kuvankäsittelyn keinoinkaan (kuva 2).

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

4.2.2020 klo 20.00 - 22.00 - Kouvola (I)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Äkkäsin pihalla käydessä halon Kuulla. Hain äkkiä kameran, ennenkuin häviää. Ehdin saada kuvan. Jopa useammankin, peräti pieneksi animaatioksi asti. (EDIT: gif poistettu). Kun kerran halo näytti viipyvän pidempäänkin, vein kameran parvekkeelle ja jätin napsimaan vähän pidempää sarjaa. Siitä tuli kokeeksi tehtyä ensimmäistä kertaa 4K-timelapse. Pitänee joskus hommata 4K-näyttö. Sisältö ensin :D Timelapse melkein 2h ajalta Vahtikokoon pienennettynä kuvana 2. Sama 4K-versiona: https://vimeo.com/389819503 Aika sopivasti ajoittui sekä halon (yläpilvien) hiipuminen että akun loppuminen siihen kun Ku...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Helmiäispilviä

25.1.2020 klo 15.45 - 16.30 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Jalkauduin Kymijoen rantaan auringonlaskun aikaan helmiäisten toivossa. Ei mitään spektaakkelia kehkeytynyt ja sormetkin meinasi paleltua tuulessa, vaikka pakkasta ei ollut kuin ehkä pari astetta. Onneksi helmiäset jäivät vaisuiksi ja joella uiskennelleet joutsenetkaan(!) eivät jääneet kovin lähelle poseeraamaan niin pääsi kotiin sulattelemaan sormia. Kuvat aikajärjestyksessä (vähän bonuksia seassa...) 1. Laajempi otos. Aika epämääräistä, mutta kai tuo höttökin on helmiäisiä. Saattaisi olla vähän Bishopin tapaista laajaa hehkua. Tai sitten vinjetoi kovasti. 2. Kuvan vasemmassa laidassa yksi vä...

Images: 3 pcs

Helmiäispilviä

25.1.2020 klo 08.15 - 09.15 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Heräsin lauauntaiaamuna joskus seitsemän jälkeen ja kirkas taivas sai harkitsemaan kameran ulkoilulutusta helmiäisten toivossa. Sänky houkutti kuitenkin enemmän ja kun myöhemmin tarkistin tilanteen, olikin heikkoja vaaleita happorantuja auringonnousun suunnilla. Kamera sai tyytyä parvekeulkoiluun. Ykköskuvana timelapsen eka ruutu 8.29 Kakkoskuvana sama kuva rajaamattomana (24 kinomilliä) Ja tässä itse timelapse ajalta 8.20-9.39 https://vimeo.com/387310134 Aika loivat liikkeet näillä pilvillä.

Images: 2 pcs

Helmiäispilviä

24.1.2020 klo 16.20 - 17.00 - Kotka (III)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Olin tekemässä lähtöä töistä kun huomasin ikkunasta vaaleita helmiäisjuovia. Nappasin kuvan säikeistä viereisen talon katon ja alapilvien puristuksissa. Kun sitten lähdin ulos, huomasin ilokseni, että alapilvitilanne ei ollutkaan niin lohduton miltä sisältä käsin hetki sitten näytti, vaan tavispilvet olivat haihtumaan päin. Ja aukeammalle päästyäni paljastui helmiäislautta, joka meni vaatimattomassa helmiäishavaintohistoriassani heittämällä Top ykköseen. Ei vaan ollut mahdollisuutta pysähtyä, joten piti jatkaa matkaa ja jännätä, ehtisikö löytää sopivaa kuvauspaikkaa. Alkumatka meni vieläpä poi...

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

23.1.2020 klo 08.30 - Kotka (I)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Juuri ja juuri erottunut pilari aamuauringolla.

Pintahalo

11.1.2020 klo 09.30 - 10.00 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

"Metsätöihin" mennessä huomasin repsikanpaikalta tienpintareen huurteisessa varvikossa autoa seuraavaan kimallukseen, joka oli n. vaaksan päässä aamuauringosta. Pakkasta seitsemisen astetta ja pilvetön taivas. Harmi, ettei "savotan" lähellä ollut isompia jääpintoja. Tai onneksi, sillä ei ollut kuin se paras kamera mukana... Kännykällä otin vähän myöhemmin lähipellolla kohtalaisesti näkyneestä 22r:n toisesta laidasta kuvan. Vähän kun suurentaa, niin voi erottaa kohdan, josta kimallukset alkavat.

Kuun puolivarjopimennys

10.1.2020 klo 21.23 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Olin käynyt vähän ennen iltayhdeksää kurkkaamassa Kuun halotilanteen. En nähnyt haloja. En myöskään huomannut alkanutta puolivarjopimennystä kun en muistanut että sellainenkin oli meneillään :D Onneksi sain tekstarilla vinkin ja juuri ennen yhdeksää kävin katsomassa Kuuta vähän tarkemmin ja yllättävän hyvin erottui varjostuma alaoikealla. Vähän myöhemmin, syvimmän vaiheen jo mentyä kävin vielä ottamassa rappusilta kuvan 600-millisellä. Olipa mukava, että oli pimennyksen aikana kirkas taivas.

Comments: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 6.4.2020 klo 8.45.