Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Trombi

5.8.2018 klo 17.50 - 18.00 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Merelle ajautuneen solun puuskarintamaan muodostui ensin suppilo ja muutamaa minuuttia myöhemmin todennäköinen vesipatsas, vaikka pintakosketusta ei etäisyyden vuoksi nähnyt. 

Erikoispilviä

14.7.2018 klo 00.24 - Helsinki (IV)
Pauli Jokinen

Yölenkillä tuli bongattua valaisevia yöpilviä. Muutaman minuutin ajan alapilviroikaleeseen muodostui myös Kelvin-Helmholz aaltoja. Onneksi oli sentään kännykkä mukana, vaikka kunnon putkella olisi saanut hienommat otokset. 

Himmeitä yöpilviä

8.7.2018 klo 00.07 - Helsinki (II)
Pauli Jokinen

World cup matsi päättyi, katse taivaalle ja siellähän oli jo yökkösiä taivaalla. Yllättävän hyvin näkyi varhaisesta ajankohdasta huolimatta. 

Comments: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

27.3.2017 klo 22.15 - 22.21 - Kolari (IV)
Pauli Jokinen

Neljäs kerta toden sanoo. Jokavuotinen hiihtoreissu Lappiin on menossa ja viimein tuli koettua miltä "revontulimyrsky" oikein näyttää. Kirkkasta, tanssivaa ja vinhaan liikkuvaa väriloistoa riitti noin kymmenen minuutin ajan. Suu oli messingillä ja kamera tykkäsi.  Sähkölinjat teki kuitenkin vastahyökkäyksen kesäiseen tapaan ja niiden piti sitten pilata muutama otos. Pahus kun ei ollut hankikeli, jolloin olisi voinut hiihtoladulta väistää syrjemmälle. Nyt esteenä oli 80 cm juoksuhiekkahanki. Juuri parhaan vaiheen lopulla alkoivat pilvet vyöryä tuttuun tapaan kuvioihin, mutta toivottavasti ensi ...

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Vyörypilvi

19.8.2016 klo 20.00 - Helsinki (IV)
Pauli Jokinen

Pikavilkaisu tutkakuvaan näytti melko hyvää kaikua merellä -> pikavilkaisu Länsisataman webcamiin näytti vyörypilveä --> olympiatason nopeudella ulkovaatteet päälle ja pyörän selkään ja rantsuun. Kuurojärjestelmän kylkeen kehittynyt vyöry hemmotteli kuvaajia, sillä se ei tullut päälle vauhdilla vaan antoi aikaa kuvailla. Laminaarinen vyöry ei tuonut yli mentyääkään sadetta, vaan turbulenttisesta pilvenpohjasta ehti nauttia monta minuuttia sen ylityksen jälkeen samalla kun auringonlasku värjäsi taivasta sateen takana. Kuluvan kesän paras vyöry. 

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Perseidit

12.8.2016 klo 02.27 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Yö tuli vietettyä Suomenlinnassa Perseidejä bongatessa. Mukaan mahtui myös Itämerellä esiintyneitä kalevantulia, valaisevia yöpilviä ja menoa tarkkailemaan tullut huuhkajapari.  Tähdenlentoja näkyi kiitettävästi yökahden aikoihin, jolloin laskin niitä noin 70 tunnissa, joskin jotkut kymmenet jäivät havaitsematta kameran ajoittaisen säätämisen vuoksi. Kuvassa kirkkain lento, jonka savuvana näkyi vielä kahdessa jälkeisessä kuvassa 10 sekunnin valoitusajoilla. 

Comments: 1 pcs

Raekuuro kesäkaudella

5.8.2016 klo 16.50 - Mänttä-Vilppula (III)
Pauli Jokinen

Hieman puskista pääsi yllättämään pienikokoinen ja terävä ukkoskuuro. Ihan hienon vyöryn jälkipuolella iski noin 15 m/s syöksyvirtaus horisontaalisen sateen kera. Seassa napsahteli tuulilasiin noin 1-1,5 cm rakeita. Mukava loppukesän yllätys.  Videopätkä löytyy Youtubesta.

Nähty vähintään 10 salamaa

3.8.2016 klo 00.00 - 04.00 - Vaasa (IV)
Pauli Jokinen

Kylmennyt keskitroposfääri ja suht lämmin meri tiesi yhdistelmää josta ei voinut kieltäytyä. Noin 200km ajomatka Vaasaan auringonlaskun aikaan nostatti odotuksia ja lopulta perillä oli lähestulkoon yhtäjaksoista salamointia viiden tunnin ajan. Merenrannassa kuvaaminen onnistui alkua lukuun ottamatta sateettomassa säässä ja useat pikkuiset salamoivat solut antoivat ajanvietettä ennen mereltä hissun kissun saapunutta mörköä.  Vaikka tein lähtöä pois jo 1.30 ja päädyin ABC:lle syömään, alkoi uusi aalto salamoida horisontissa ja niinpä taas vierähti kaksi tuntia huoltoasemalla kuvaillen räpsyjä. L...

Images: 4 pcs • Comments: 11 pcs

Raekuuro kesäkaudella

2.8.2016 klo 08.42 - Mänttä-Vilppula (III)
Pauli Jokinen

Heräsin aamulla kaukaiseen jyrinään. Pikainen tutkakuvan vilkaisu sai liikkeelle ja hetken kuluttua järven yli oli matkalla epämääräinen vyörypilvi, jonka takana sadeseinämässä salamoi.  Katoksen alle pikajuoksun jälkeen alkoi noin neljä minuuttia kestänyt raesade, jossa oli useampi rankempi aalto. Suurin osa rakeista oli 0,5 cm valkoisia rakeita ja ehkä 20-30% oli läpikuultavia 1-1,5 cm jäärakeita. Suurimmat rakeet olivat noin 2 cm halkaisijaltaan, joskaan ne eivät olleet symmetrisiä. Hetken aikaa tuulen ja rakeiden myötä koivusta alkoi sataa alas tuoreita lehtiä. Kotimittari näytti puuskassa...

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

31.7.2016 klo 17.00 - 22.00 - Mänttä-Vilppula (III)
Pauli Jokinen

Ukkospilvet antoivat spottailun merkeissä nähtäväksi muun muassa auringonlaskumammatuksia, keskinkertaisen vyörypilven ja valaankitapilveä. Vaikka kovimmat sateet ja salamointi "kiersivät" oman tontin, oli pilvissä kuitenkin ihailemista pitkin iltaa.

Images: 4 pcs

Vyörypilvi

3.7.2016 klo 15.30 - 19.40 - Parikkala (III)
Pauli Jokinen

Kahden vuoden tauon jälkeen piti hieman kerrata bongaamisen peruskäytäntöjä. Yhteensä 900km ja 14,5h tuntia tuli harjoiteltua ja saldona oli hankalasta bongausmaastosta huolimatta ihan mukavia rajuilmakokemuksia. Saldoksi tuli muutama vyörypilvi, kaatosateessa sataneet pienet rakeet, jatkuvan välkehdinnän salamointia, asperatus-pilveä ja ties kuinka monta joen ylitystä halki itäisten maakuntien. 

Images: 5 pcs • Comments: 4 pcs

Helmiäispilviä

4.2.2016 klo 17.18 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Britteinsaarilta tulleet näyttävät valokuvat helmiäispilvistä saivat lähtemään kytikselle, sillä stratosfäärin lämpötilat olivat luotausten perusteella laskeneet -85 asteen tienoille myös Etelä-Suomessa.  Auringonlaskun jälkeen lännessä näyttäytyi melko selvää helmiäisruskoa, mutta niitä näyttäviä väriläiskiä ei taivaalla ainakaan vielä näkynyt. Keskustan kattojen rajassa näkyi zoomattaessa hieman tyypin 1 vaaleita juovia.

Comments: 2 pcs

Salamavalokuva

17.7.2015 klo 00.35 - Helsinki (II)
Pauli Jokinen

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa tälle ukkoskesälle. Kesän ensimmäinen chase ja sekin pyörällä merenrantaan. Muutaman räpsyn ihmeitä liikkui mössön takana Suomenlahdella. Kai tässä pitää olla onnellinen, että sai edes yhdet karvat kennolle tänä kesänä. Hieno crawleri jäi nappaamatta kun juuri silloin piti mennä tarkistamaan tarkennusta kohdilleen.. Koko kesän välähdyssaldo on nyt ehkä jotain 20-30 kpl. Muutama kesä sitten Paimiossa tuo määrä tuli täyteen minuutissa. 

Comments: 1 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

17.3.2015 klo 22.00 - Helsinki (IV)
Pauli Jokinen

Kerrankin kohkaus johti tuloksiin. Kahdessa aallossa illan mittaan tulleet sykäykset näyttivät kameran kennolla kyllä mahtavilta ja ei paljain silmin katsottunakaan näytös heikoksi jäänyt, Helsingin valosaasteesta huolimatta. 

Images: 5 pcs • Comments: 3 pcs

Suppilopilvi

26.8.2014 klo 15.41 - Helsinki (II)
Pauli Jokinen

Töiden ohella tuli ahkerasti juostua katolla bongaamassa mahdollisia suppilopilviä. Lopulta yksi potentiaalinen otus ilmestyi noin puoleksi minuutiksi läntiselle taivaalle nousseen kuuropilven alle.  Kaukaisesta sijainnista johtuen pyörimisliikettä ei heikon kontrastin alueella ollut havaittavissa. Omissa tilastoissa tämä menee kategoriaan "mahdollinen suppilopilvi", mutta ei varmojen tapausten joukkoon.

Vyörypilvi

23.8.2014 klo 15.40 - Helsinki (II)
Pauli Jokinen

Suomenlahdelta tuleva ukkossolu hyytyi tehokkaasti rannikolle päästyään, mutta meren yllä itään jaksoi vähän reippaampi solu. Siihen syntyi vyöry, jota olisi ollut mukava kuvata suoraan, ei sivusta.

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

20.8.2014 klo 18.00 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Mukiinmenevä ukkossolu saapui stadiin mereltä jatkaen varsin aktiivista ukkospäivää. Hieno vyöry, jossa hampaita/partaa/sormia roikkui varsin matalalla herättäen jopa pienen toiveen vesipatsaasta. Uutta solua jaksoi pukata merellä edellisten solujen rantauduttua.  Täytyy kyllä ihmetellä veneilijöitä, sillä sadeseinämäkuvassa on joukko pienen purjeen omaavia purjehtijoita (opetustunti meneillään?). Vaikka ukkonen oli ilmoittanut näyttävällä vyöryllä ja murahteluilla jo 15-30 min, ei joukko lähtenyt läheisen satamaan turvaan kunnes meinasi olla jo liian myöhäistä ja 15 m/s puuskat piiskasivat pu...

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

20.8.2014 klo 14.46 - Helsinki (IV)
Pauli Jokinen

Työpaikan katto oli ahkerassa käytössä keskiviikkona kun lounaasta saapuvista ukkossoluista yritettiin bongailla vesipatsaita.  Yhtenäisen kuuronauhan etupuolelle kehittyi yksittäinen solu, jonka nousuvirtauskohdassa esiintyi pitkän aikaa horisontaalista pyörteisyyttä. Kun itse solu paljastui mössön takaa, oli siinä muutaman silminnäkijän perusteella havaittavissa jonkin verran pyörimistä. Oliko kyseessä "matalatoppisen" supersolun alku? Valitettavasti perästä tullut kuuronauha söi tämän lupaavan ukkoskuuron juuri kun tilanne alkoi muodostua mielenkiintoiseksi.  Nopeutettu video kyseisestä sol...

Comments: 1 pcs

Perseidit

16.8.2014 klo 01.30 - 02.30 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Yläsalamajahti johti jälleen useiden perseidien tarttumiseen. Vaikka yksi savuvanaotus jäikin nappaamatta, niin laitetaan muuta muu tänne jakoon.

Images: 4 pcs

Salamavalokuva

14.8.2014 klo 01.13 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Yöukkosjahti jatkui, mutta pyörächase jäi lähinnä mössön takana olevan pilvisalamoinnin kyttäämiseksi. Muutaman kerran kuurosolujen seasta iski maahan, vaikka saldo vähän köyhäksi jäi edellisyöhön verrattuna.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 4.6.2020 klo 21.40.