Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

4 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Tulipallo yöllä, kuin puolikuu

19.9.2018 klo 01.28 - Paimio (IV)
Mikael Pekkala, Ursa (Etelä-Suomi)

Olin ulkona kaukoputkeilemassa ja kuvailemassa taivasta kun yhtäkkiä lännen suunnalle ilmaantui kirkas piste joka kirkastui kovaa vauhtia. Ensimmäinen ajatus oli että kyseessä on Iridium satelliitin välähdys mutta kun kirkastuminen vain jatkui tajusin sen olevan tulipallo. Kulki yllättävän hitaasti verrattuna muihin tulipalloihin jotka olen nähnyt. Kesti niin pitkään (3 s) että ehtisin jo ajattelemaan että pitää kääntää kamera sitä kohti. Mutta kuitenkin olin niin hämmentynyt näkemästäni että en voinut siitä silmiä irroittaa, joten en kameraa ruennut kääntämään. On muutenkin kyseenalaista että...

Osittainen auringonpimennys

11.8.2018 klo 11.50 - 12.45 - Raisio (IV)
Mikael Pekkala, Ursa (Etelä-Suomi)

Ensin ajattelin että ei tätä "mini" pimennystä kannata mennä edes katsomaan, varsinkin kun oli ennustettu umpipilvistä taivasta. Mutta aamulla oli yllättäen selkeää ja harvemmin on täälläpäin näissä hommissa sopivat lämpötilat, joten ei muuta kuin putki ulos ja havaitsemaan. Kannatti.

Images: 3 pcs

Kuu

14.11.2016 klo 16.40 - 18.00 - Turku (III)
Mikael Pekkala, Ursa (Länsi-Suomi)

Superkuu havaittuna Ruissalon Marjaniemen lintutornista. Aluksi oletin että taivas on niin pilvessä että mitään ei näy, mutta onneksi olin väärässä.  Kun kello tuli 16:40 jolloin kuun yläreunan piti ilmesty horisonttiin, katsoin ensin että mikä ihmeen punainen suorakaiteen muotoinen mainosvalo tonne metsänreunaan on tullut. Sitten vasta oivalsin että sehän on kuu :)   Kuvia hieman käsitelty, muun muassa valoa lisätty pimeään ja kirkkaita kohtia himmennetty. Linssin värivirheitä vähennetty. Kohina on aika kovaa PowerShotilla otetuissa kuvissa enkä sitä hirveästi lähtenyt poistamaan.

Images: 8 pcs

Perseidit

16.8.2015 klo 01.31 - Raisio (III)
Mikael Pekkala, Ursa (Länsi-Suomi)

Kamera oli kuvaamassa timelapse asennolla revontulia pohjoisen suuntaan. Samalla mukaan oli tallentunut tämä meteori, joka tulosuunnasta päätellen kuului Perseidien tähdenlentoparveen. Sama meteori ilmeisesti kyseessä myös tässä havainnossa: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/41113.  Erikoista että omissa kuvissani (toisin kuin Jouni Hovin havainnossa) meteori näkyy vain yhdessä kuvassa. Kamera oli ottamassa kuvia 16 sekunnin valotuksella. Kuvien välissä oli 4 sekunnin tauko. Tarkemman metatietojen tarkastelun perustella tämä kuva on valotettu 01:30:58 - 01:31:14 välisenä aikana.

Osittainen auringonpimennys

20.3.2015 klo 12.07 - Loimaa (IV)
Mikael Pekkala

Ajoin etelästä tullutta pilvisyyttä Turusta pakoon Loimaalle. Tämä auttoi sen verran että sain nähtyä pimennyksen loppuun asti kohtuullisissa olosuhteissa. Pimennyksen alusta tosin hieman myöhästyin. Pimennyksen aikana ja sen jälkeen näkyi myös 22 asteen rengas auringon ympärillä.

Images: 8 pcs

Koko taivaan revontulet

17.3.2015 klo 22.00 - Nousiainen (V)
Mikael Pekkala

Vihdonkin sain tehtyä raportin tästä kovanluokan revontuli näytelmästä. En ole aikaisemmin nähnyt näin hienoa revontulishowta. Edes tasan kahden vuoden takainen revontuli näytös ei ollut näin upea. Revontulia näkyi jokapuolella taivasta enkä osannut päättää mihin suuntaan taivasta kameroilla osoittaisin. Huikeaa! Tässä time-lapse video jonka tein: https://www.youtube.com/watch?v=wkgZzzbZabc

Images: 8 pcs • Comments: 1 pcs

Aurinko

12.3.2015 klo 10.10 - Raisio (IV)
Mikael Pekkala

Harjoittelua ensi viikon auringonpimennystä varten. Hyvin tuntui kaikki toimivan. Kuvien valkotasapainoa on säädetty hieman keltaiseen päin. Mielestäni näin aurinko näyttää hieman luonnollisemmalta kuin kuvat joita ei ole käsitelty. Astrosolar kalvon läpi kuvatut kuvat kun tuntuvat jäävän hieman harmaiksi.   Kuva 1: Koko aurinko.   Kuva 2: Suurempi suurennus 2x Barlow:ta käyttäen.   Kuva 3: Sama kuin kuva kaksi paitsi pölyn ja roskien aiheuttamat rinkulat editoitu pois kuvasta. Välillä olisi hyvä puhdistaa linssit :)

Images: 3 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

12.7.2014 klo 01.09 - 03.06 - Raisio (V)
Mikael Pekkala

Nyt on sellanen meininki taivaalla että kaikki ulos katsomaan. Pistän parempia kuvia kun ehdin.   Edit: Kuvia lisätty. Oli muuten kirkkain ja laajin näkemäni yöpilvi show. Kiitos henkilöille joiden ripeän raportoinnin johdosta pääsin näkemään ja kokemaan tämän.

Images: 8 pcs

Revontulia pilviraosta

14.10.2013 klo 23.40 - Raisio (II)
Mikael Pekkala

Ennen nukkumaan menoa päätin nopeasti käydä ulkona vilkaisemassa jos vaikka näkyisi revontulia. Muutaman kuvan otin eikä niihin mitään tarttunut joten päätin lähteä takaisin sisälle. Juurikun olin lähdössä katsoin että mikä kumma lasersäde ilmestyi otavan kauhan viereen :) Siinä samassa tajusin taivaalla olevan revontulia. Hetken näkyi pilvien välistä heikot revontulet jotka muuttivat nopeasti muotoaan.  10 minuutin päästä pilvet peittivät taivaan kokonaan ja lopetin havainnoinnin.

Images: 3 pcs

Kuu

24.8.2013 klo 21.30 - Turku (IV)
Mikael Pekkala

Jälleen kerran havaintoretki suuntautui ruissalon lintutorniin. Auringonlaskun katselun lomassa satuin vilkaisemaan vastakkaiselle puolelle taivasta. Yllättäen Kuu oli noussut horisontin alta ja loisti nyt Turun tuomiokirkon vieressä (kuva 1). Tarjoutui mainio tilaisuus ikuistaa Kuu Turun kattojen yllä. En ollut suunnitellut kuvaus tilannetta etukäteen, vaan kyseessä oli puhdas sattuma. Toisesta kuvasta tarkkasilmäiset voivat erottaa ainakin seuraavat maamerkit: Juhannuskukkula, Mikaelinkirkko, Tuomiokirkko, Vartiovuoren tähtitorni, Kakola, Pääskyvuorenlinkkitorni, Martinkirkko, Turku Energian...

Images: 4 pcs

M45

13.8.2013 klo 01.26 - Turku (III)
Mikael Pekkala

M45 eli "Seulaset" eli "Plejadit" eli "Seitsemän sisarta" eli "Pikku Otava" (rakkaalla lapsella on monta nimeä). Kokeilin miten kyseisen kohteen kuvaaminen onnistuu SX50 kameralla ilman seurantajalustaa huojuvassa lintutornissa. Tässä on tulos, eli onnistuu mutta kohina nousee hirveäksi suuresta ISO arvosta johtuen. Tähän kuvaan tuli otettua 6 kappaletta kuvia 1 sekunnin valotuksella ja ISO arvolla 3200. Täytyy joskus paremmalla ajalla kokeilla kuvata seurantajalustan kanssa tukevalta pinnalta. Kuva 1 on pinottu. Kuva 2 on yksittäinen kuva.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

13.8.2013 klo 01.08 - 01.41 - Turku (III)
Mikael Pekkala

Kaiken salamoinin ja tähdenlentojen lisäksi pohjoisessa näkyi valaisevia yöpilviä. Kuva 1 klo 01:18Kuva 2 klo 01:19Kuva 3 klo 01:41

Images: 3 pcs

Meteorikuva

13.8.2013 klo 01.06 - Turku (III)
Mikael Pekkala

Useita tähdenlentoja näkyi ruissalon lintutornista katsellessa mutta tässä on ainoa joka suostui osumaan kameran kuvaamalle alueelle. Kuvan suunta on etelä.

Meteor 1-24 Rocket

13.8.2013 klo 01.04 - Turku (III)
Mikael Pekkala

Kamera oli laitettu ottamaan kuvia etelänsuuntaan perseidien ja salamoiden toivossa. Kyllä niitäkin näkyi mutta myös maan kiertoradan kappale pistäytyi kuvakenttään. Tarkemmissa tutkimuksissa kappale varmistui avaruusromuksi. Heavens above sivuston mukaan kyseessä on Meteor 1-24 Rocket joka on neuvostoliiton vuonna 1976 laukaisema rakettivaihe. Kyseinen kappale näkyi 10 kuvassa jotka pinottuna kuvassa 1. Kuva 2 on sama kuva rajattuna.

Images: 2 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

12.8.2013 klo 23.10 - Turku (III)
Mikael Pekkala

Oli tarkoitus katsoa ja kuvata Ruissalon lintutornista perseidien tähdenlentoja mutta huomio kiinnittyi etelässä ja kaakossa välähteleviin kalevantuliin. Pilvien takaisin välkehdinnän lisäksi myös muutama purkauskanava näkyi (kuva 1). Kuva 1 klo 23:10. Kuva 2 klo 00:23. Kuva 3 klo 01:03. Alkuyöstä paikalla oli muitakin henkilöitä tarkkailemassa taivasta. Tapahtumarikkaan yön aikana tuli lisäksi nähtyä muitakin ilmiöitä (mm. valaisevat yöpilvet ja perseidejä) joista tein erilliset havainnot.

Images: 3 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

5.6.2013 klo 20.50 - 22.06 - Raisio (IV)
Mikael Pekkala

Turun itäpuolella olleesta ukkossolusta kuului silloin tällöin matalaa jyrinää mutta salamoita en nähnyt. Joka tapauksessa saaliiksi tuli komeita pilvimuodostelmia. Havaitsin kaksi alasimen muotoista pilveä jotka sulautuivat yhteen sekä mammatuspilviä kahteen otteeseen. Kuva 1: Kaksi panoraamakuvaa, ylempi kello 20:50 ja alempi (pahoittelen liitoshäiriötä kuvassa) kello 21:21. Kuva 2: Suurempi kuva mammatuspilvestä joka näkyi kello 21:21 (näkyy myös ensimmäisen kuvan alemmassa panoraamassa). Kuva 3: Kello 22:01 ilmaantui näkyviin mammatuspilvi joka oli edellistä selkeämpi. Kuva 4: Suurempi kuv...

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Sivusateenkaari

24.8.2012 klo 20.05 - 20.25 - Raisio (IV)
Mikael Pekkala

Pääsateenkaaresta näytti lähtevän erikoinen säde kohti kaaren keskustaa. Sateenkaaren korkeinta kohtaa ei näkynyt, vain kaaren molemmat päät olivat näkyvissä. "Säde" näkyi kaaren molemmissa puoliskoissa, vasen puoli oli tosin himmeämpi. Myös sivusateenkaari oli näkyvissä. Ilmiöistä ensimmäisenä katosi näkyvistä "säde", sitten sivusateenkaari ja lopulta itse pääsateenkaari. Ennen sateenkaaren ilmestymistä satoi harvakseltaan isoja pisaroita.  

Images: 4 pcs

Ylikulku pilvien takana

6.6.2012 klo 06.20 - Turku
Mikael Pekkala

Sääennuste oli luvannut aamuksi paksua pilvipeittoa Turun seudun ylle. Tästä huolimatta kokeilin onneani. Tarkempi ennustusten tarkkailu nimittäin osoitti että, pilvisyys väistyy pikkuhiljaa alkaen lounaan suunnasta kello kuudesta eteenpäin. Siispä täytyi päästä mahdollisimman pitkälle saaristoon, mutta ei liian kauas koska piti ehtiä viellä töihinkin. Tietysti piti löytää viellä hyvä havaintopaikka. Kompromissi ratkaisuksi muodostui eräs pelto Turun Hirvensalossa. Saavuttuani paikalle kello 6:20 oli pilvistä, mutta pientä toivoa herätti valon kajastus aukkosta joka ilmestyi auringon suunnalle...

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Osittainen kuunpimennys

10.12.2011 klo 17.58 - Raisio (III)
Mikael Pekkala

Taivas oli todella pilvessä, joten en viitsinyt lähteä ulos kokeilemaan onneani. Yllättäen sisällä istuessani huomasin heikon kajastuksen taivaalla, joten äkkiä nappasin kameran ja otin muutaman kuvan ikkunan läpi. Täydellinen vaihe oli tässä vaiheessa jo mennyt ohi. Vain pieni osa täysvarjoa osui enää kuun oikeaan ylä nurkkaan. (Tämäkin jäi kuvissa osin oksien taakse.)Tietenkin heti pimennyksen mentyä ohi pilvet repesivät paljastaen täysikuun.

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 6.6.2020 klo 3.43.