Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

4 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Starlink

22.4.2020 klo 02.45 - 03.30 - Lahti, Lapakisto (III)
Samuli Ikäheimo

Lyridien metsästystä hakkuuaukealla Lapakiston luonnonsuojelualueen kupeessa. Show'n varastikin Starlink-satelliittien letkajenkka etelähorisontissa.  Aikamoista viuhetta.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Kiikarikomeetta ATLAS

21.3.2020 klo 00.24 - 01.23 - Pulkkilanharju, Asikkala (III)
Samuli Ikäheimo

Pitkästä aikaa komeetan parissa Pulkkilanharjulla, ja tarttuipa taivaanlaelta yllättävän hyvin myös tähtienvälistä IFN-sumua (Integrated Flux Nebula).  Komeetta C/2019 Y4 (ATLAS) lupailee ihan hyvää yötaivaan ystäville, toivottavasti vaan ehtii kirkastumaan ennen kuin kevät vie pimeyden mukanaan. Kuva melkoista taistelua gradientien kanssa, kiitos epämääräisten flättien ja alhaisten DS-kuvankäsittelytaitojen. Värit ja sävyt siis hieman mitä sattuu. Suurempi versio linkin takana.

Images: 2 pcs

Solar system

4.1.2020 klo 05.50 - 08.05 - Asikkala (IV)
Samuli Ikäheimo

Pitkästä aikaa osui kelit ja kuuton jakso tarpeeksi kohdilleen meteoriparven kanssa. Vaikka kvadrantidien lyhyt huippu sijoittuikin Suomessa valoisan aikaan, tuntui vilkettä olevan jo pari tuntia etukäteen aamuhämärän sarastaessa. Pulkkilanharjulla tähtitaivasta ihmetellessä näkyi lentoja paljain silmin muutamia kymmeniä. Suurin osa varsin nopeita ja himmeitä, mutta mahtui mukaan pari Venusta kirkkaampaakin, jotka jättivät vanan peräänsä. Pitkäkestoisimmat vanat hehkuivat kuvissa yli neljä minuuttia. Taivaalla näkyi myös muutama selkeästi eri parveen kuuluva hitaampi lento, liekö Tammikuun leo...

Images: 5 pcs • Comments: 4 pcs

alfa-capricornidit

14.8.2019 klo 02.14 - 03.07 - Orimattila (III)
Samuli Ikäheimo

Perseidejä havainnoidessa tarttui kennolle myös muutama selkeästi eri parveen kuuluva kirkkaampi lento. Silmämääräisesti arvioiden lennot saattaisi kuulua alfa-capricornideihin (CAP), tosin myös antihelion (ANT) ja pohjoiset delta-akvaridit (NDA) on samalla suunnalla. Kuvat suurempana tämän vuoden perseidigalleriassa. Tosiaan, 100-varma en tuosta meteoriparvesta ole, mutta kirkkauden myötä ajattelin pistää oman raportin näille.

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Perseidit

14.8.2019 klo 01.05 - 04.00 - Orimattila (IV)
Samuli Ikäheimo

Perseidijahtia. 13.-14.8. välinen yö vei samaan paikkaan kuin edellinen; maaseudulle Nastolan Uudenkylän ja Orimattilan välimaastoon, hiljaiseen peltomaisemaan. Päivän sateet pitivät maaston kosteana, mutta sumu haittasi vöhemmän kuin edeltävänä yönä. Sen sijaan pilvet peittivät suuremman osan taivaasta, ensin etelästä, siirtyen lännen ja zeniitin kautta pohjoiseen. Pilvien lisäksi jotakuinkin täyden vaiheen kuu toi omat haasteensa. Häiriötekijöistä huolimatta oli taivaankannella havaittavissa kiitettävästi aktiivisuutta - yllä näkyi niin vihertäviä perseidejä kuin säkenöivämpiä alfa capricorn...

Images: 8 pcs • Comments: 5 pcs

Perseidit

13.8.2019 klo 01.13 - 03.45 - Orimattila (IV)
Samuli Ikäheimo

Pastelliperseidit. Kirkas kuu, matalalla lipuvat pilvet ja sataa hätyyttelevä kosteusprosentti ei varsinaisesti helpottanut havainnointia, mutta keskellä peltomaisemaa seisoessa ei voinut kuin hymyillä taivaalta sataville tähdenlennoille. Kuvat suurempana. Giffi suurempana. Kuvat ja video materiaalin pikaselailun perusteella, täydennystä seuraa perästä..

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Perseidit

10.8.2019 klo 02.11 - 02.57 - Lahti (III)
Samuli Ikäheimo

Tänä vuonna kuu tulee häiritsemään perseidien havainnointia maksimin aikaan, joten pieni varaslähtö havainnointiin ei haittaa. Videolle tarttui ~20 minuutin aikana viisi selkeää lentoa ja yksi himmeämpi.  Kooste lennoista, sekä rajattu versio.

Comments: 1 pcs

Himmeitä yöpilviä

6.8.2019 klo 00.13 - Lahti (II)
Samuli Ikäheimo

Hälytysrapsa iltalenkiltä: jälleen yöpilviä pohjoisen horisontin yllä. Ei kovinkaan laajalti tai kirkkaana, mutta voinee kirkastua lähempänä aamuyötä.

Images: 2 pcs

Kirkkaita yöpilviä

24.7.2019 klo 23.54 - 02.44 - Lahti (IV)
Samuli Ikäheimo

Yöt pimenevät, yöpilvet kirkastuvat. Illan kävelyretki vei Viuhan luonnonsuojelualueelle. Muutama vuosi sitten perustettu alue tarjosi varsin mukavaa tunnelmaa kesäyön hämärässä, polun viedessä läpi pehmeiden sammalmaastojen ja juurakkoisten kallioiden. Joutsenkin tervehti pienellä lammella. Lampea kiertäessä tuli myös keskellä pimeintä kuusikkoa vastaan yllättävä näky, kesän ensimmäinen kiiltomato. Suvannosta kallioaukealle noustessa taivaalla näkyi kuitenkin kesän perinteisempi tuttava, hento yöpilvivana (4. kuva). Kellon lähestyessä puoltayötä, totesin parhaaksi suunnata takaisin kohti läht...

Images: 7 pcs • Comments: 20 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

20.6.2019 klo 00.12 - 02.15 - Lahti (III)
Samuli Ikäheimo

Mobiilihälytys lenkiltä, pohjoinen taivaan puolisko liplattaa yöpilviä. --- Lisätty raporttiin loputkin kuvat yöltä. Suurempina: kuvat, video. Voimakkain yöpilvimassa näkyi välillä länsi - luode - pohjoinen, jossa näkyi runsaasti lainetta, mutta myös itäisellä taivaalla oli yksittäistä himmeää muotoa.  Nämä pohjoisen vastavalaistut yöpilvet on selkeästi hehkuvampia verrattuna edeltävän viikon etelävoittoisiin esityksiin. Pimeämmällä taivaalla (olettaen geometrian vielä sallivan valaisun) olisi show ollut hyvinkin kirkas. Aikaisempien yöpilvien virtaus on ollut vahvasti eteläpainotteinen, nyt t...

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Himmeitä yöpilviä

18.6.2019 klo 00.22 - Lahti (II)
Samuli Ikäheimo

Hälyrapsa, lännessä yökkösiä. Päivitys klo 00.37: himmeänä käytännössä koko taivaan alalla

Kuu ja Jupiter

17.6.2019 klo 01.47 - Lahti (III)
Samuli Ikäheimo

Kuu ja Jupiter tanssahtelivat nukkuvan kaupungin yllä. Suurempana.

Comments: 1 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

16.6.2019 klo 00.25 - Lahti (III)
Samuli Ikäheimo

Kännyrapsa: yöpilviä etelätaivaalla. Päivitys klo 01.17: Himmeänä näkyy käytännössä joka puolella taivasta. 

Comments: 3 pcs

Hyvin heikkoja yöpilviä

30.5.2019 klo 01.58 - Lahti (I)
Samuli Ikäheimo

Starlink-havainnon yhteydessä etsin myös yöpilviä kirkkaalta taivaalta. Mitään ei paljain silmin huomannut, mutta varmuuden vuoksi kuitenkin panoroin kameralla horisontin läpi. Kuvia reippaasti revitellessä pohjoisen suunnasta löytyy kuin löytyykin yöpilviksi sopivaa muotoa. Länsi- ja Keski-Euroopasta yöpilvihavaintoja on tehty jo viikon verran, joten mukava päästä avamaan kausi täälläkin suunnalla sään sen vihdoin salliessa. Ykköskuva USMilla, kakkonen ja kolmonen osarajauksia, nelonen ilman.

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

STARLINK

30.5.2019 klo 01.49 - Lahti (II)
Samuli Ikäheimo

Pilvien myötä ei SpaceX:n Starlink-satelliittien bongaus ole onnistunut aiemmin, mutta tänä yönä oli viimein selkeää oikealla suunnalla. Kesän kirkkaalta yötaivaalta satelliittien löytäminen on kuitenkin varsin hankalaa vaikka ratatiedot tietäisikin. Paljain silmin en lopulta mitään nähnyt, mutta videolle tarttui pikkuisen kosmista letkajenkkaa. Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=bzxqlfEkIYw Tämänhetkisillä radoillaan Starlinkit nousevat korkeimmillaan 22 astetta Lahden horisontista, hieman ISS-avaruusasemaa korkeammalle. Kirkkausarvio noin magnitudin 3 luokkaa videon perusteella,...

Comments: 7 pcs

ISS

18.5.2019 klo 00.40 - Lahti (III)
Samuli Ikäheimo

Iltalenkki vei Joutjärven rantaan lepakoiden luo. Yllättäen etelähorisontissa näkyi tutun näköistä liikettä - ISS astronautteineen teki vierailun. Seuraavalla kerralla kohteet samaan kuvaan..

Images: 2 pcs

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 04.35 - 09.25 - Lahti (IV)
Samuli Ikäheimo

Kuunpimennys sujui tällä kertaa hieman pienemmällä panostuksella kuin viimeksi. Ajatuksena oli laittaa timelapse-kamera raksuttamaan parvekkeelle, ottaa muutama telekuva alkuvaiheesta ja painua pehkuihin. Tumman sinertävällä taivaalla möllöttävä punaoranssi kuu vei kuitenkin mennessään ja tiirailut jatkuivat aamuun asti. Itse kuun lisäksi tarttui talteen myös (ilmeisesti) Finnairin lento AY452 Oulusta Helsinkiin klo ~7.41.  Galleriassa kuvat suurempana. Myöskin lento ja timelapse videomuodossa.

Images: 8 pcs • Comments: 7 pcs

Kiikarikomeetta Wirtanen

26.12.2018 klo 18.35 - Vihti (III)
Samuli Ikäheimo

Tapaninpäivänä tähtitaivasta näkyi hetken verran, joka salli Wirtas-taltioinnin kotiseudulla. Viereinen katuvalaisin ja nopeasti päälle vyöryvä pilvirintama rajoitti havainnoinnin pikaisesti 35-millisellä toteutettuun kuvaan, joten varmaa silmin aistittua havaintoa ei ole tarjota. Siispä havainnon otsikoksi kiikarikomeetta.  Suurempana.

Images: 2 pcs

Geminidit

14.12.2018 klo 22.26 - Orimattila (III)
Samuli Ikäheimo

Vajaan tunnin ajelulla löytyi maakunnasta paikka jossa näkyi tähtiä. Iloa ei kuitenkaan paljoa varttia kauempaa kestänyt kun matala pilviverho peitti taivaan taas taakseen. Pikavilkaisullakin oli kuitenkin selvää että geminideissä riitti aktiivisuutta. Vartin aikana kuviin tarttui kahdeksan geminidiä, videoon useampikin (noin lento per minuutti tahdilla). Raportin kuvassa myös komeetta Wirtanen kaverina. Kuva suurempana.--- Päivitys 22.12. Lisätty raporttiin mosaiikki  sekä video yksittäisestä lennosta. Linkit vie suurempiin versioihin.

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Kiikarikomeetta Wirtanen

28.11.2018 klo 21.30 - 22.30 - Hollola (II)
Samuli Ikäheimo

Myöhäisillan kauppareissulle lähtiessä huomasin vuodenaikaan nähden erikoisen selkeän taivaan, joten mukaan tarttui lompakon lisäksi kamera ja pikkuseurantajalusta. Hieman kaupungin ulkopuolella pellonlaitaan päästyä harmittelin horisontista jo pilkottavaa kuuta, mutta siitä huolimatta ensihavainto Wirtasesta onnistui. 35-millinen ei hirveän tiukkaa rajausta tee, mutta eipä noin kuuden asteen korkeudella lymyilleestä komeetasta paljoa yksityiskohtiakaan olisi irronnut.. Mukavasti vihertää kuitenkin jo nyt.  Eiköhän tästä ihan kunnon komeetta vielä saada. Jos kelit sallivat. Wirtasen lisäksi ku...

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 6.6.2020 klo 8.33.