Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Harvinaisia halomuotoja

9.7.2021 klo 20.50 - 22.10 - Joensuu (IV)
Reima Eresmaa, Ursa (Etelä-Suomi)

Kesäillan vietto laiturilla sai käänteen katseen osuttua heijastuneisiin pilvisäteisiin (kuva 2; kännykkäotos 2021). Järjestelmäkamera oli kuvausvalmiina n. kolme minuuttia myöhemmin, jolloin heijastuneista säteistä ei enää ollut paljoakaan jäljellä. Sen sijaan auringon suunnalla näkyi nyt ryhmä mahdollisen heijastus-ala-auringon suikaleita (pääkuva). Otan vastaan myös vaihtoehtoisia tulkintoja, jos sellaisia on kellään tarjota. Suikaleet näkyivät vain hetken: ykkös- ja kolmoskuvien välillä on aikaeroa 30 sekuntia.   Reilua tuntia myöhemmin tilanne salli hakeutua paremman horisontin ääreen, ja...

Images: 6 pcs • Comments: 1 pcs

Harvinaisia halomuotoja

29.4.2021 klo 05.57 - Helsinki (IV)
Krister Heikkinen

Aamulla klo. 5.57 ennen töitä näin hienon valoilmiön Hermanninmäeltä, merellepäin katsoessa. Kuulemma heijastusala-aurinko ja jotain säteitä. 

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Harvinaisia halomuotoja

13.4.2021 klo 20.15 - Helsinki (IV)
Jari-Pekka Pääkkönen

Auringonlaskun suunnalla näkyi muutaman minuutin auringon yläpuolella useampi kirkas heijastus, joiden lähde jäi mysteeriksi. Osassa erotettavissa pystysuoria säteitä. Tuolla suunnalla ei ole merta tai järviä, joten ilmeisesti heijastuma syntyi jostain muusta kirkkaasta pinnasta.

Images: 5 pcs • Comments: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

13.4.2021 klo 20.15 - Vantaa (IV)

Mikä mahtaa olla tämä haloilmiö? Vaikuttaa auringonpilarilta mutta alempana kaksi vierekkäistä ja toistuu yksittäisenä ylempänä. 

Harvinaisia halomuotoja

13.4.2021 klo 20.10 - Kerava (IV)
Juho Kinnunen

Mistähän tässä on kysymys? Iltakävelyllä tuli nähtyä kummallisia vertikaalisia pilareita, säteiden luulisi olevan erisuuntaisia. Liekö vain auringonpilari, vai jotain muuta. Myös tämä havainto heijastus-ala-auringosta vaikuttaa suht samalta. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/54900 Kameraa ei ollut mukana, mutta puhelimellakin sai jotain talteen... Kunhan pääsee kotiin niin pitää kokeilla saako noista jotain paremmin irti.

Images: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

13.4.2021 klo 20.10 - 20.20 - Vantaa, Tammisto (IV)
Petri Pänkäläinen

Sain Revontulikyttääjistä vinkin laittaa tämä tänne. Epäilyksenä oli ala-aurinko. Aurinko oli pilven takana, horisontissa pieni kaistale kirkasta. Ilmiö katosi, kun aurinko paistoi kaistaleesta ennen painumista mailleen. Ilmiön valitessa aurinko oli pilvien takana. 

Harvinaisia halomuotoja

13.4.2021 klo 20.10 - 20.20 - Helsinki (IV)
Risto Ennevaara

Havaitsin kyseiset halot tänään illalla autosta ja ensin luulin niitä heijastuksiksi lasissa. Pysähdyin tarkistamaan asiaa ja selvisi että nämä olivatkin taivaalla suoraan auringon yläpuolella. Mukana oli vain kännykkä, joten kuvien laatu on mitä on, mutta saa niistä sen verran selvää että mitä siellä on näkynyt. Oikeaa nimeä en tälle ilmiölle osaa sanoa. 

Images: 4 pcs

Harvinaisia halomuotoja

13.4.2021 klo 20.05 - Ohkola (IV)
Veronica Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Iltalenkiltä tullessa huomasin pienen auringonpilaripätkän, näytti useammilta pieniltä pilareita, mutta kännykkäkuva ei anna oikeutta.

Comments: 4 pcs

Harvinaisia halomuotoja

17.2.2021 klo 17.23 - Kristiinankaupunki, Skaftung (IV)
Arja Savolainen

Olin menossa kuvamaan auringonlaskua, mutta kohtalaisen paksu pilvimassa esti auringonlaskun näkymisen kunnolla. Taivaanrannassa oli kuitenkin nämä erikoiset valopilarit. Ne katosivat näkyvistä kokonaan. Oletan, että liittyy vahvasti auringonlaskuun jollain tapaa.

Images: 3 pcs • Comments: 15 pcs

Harvinaisia halomuotoja

29.5.2020 klo 04.37 - Muonio (IV)
Heikki Kainulainen

Aamuyöllä havaitsin kyseisen halon ikkunasta. Kovasti sitä ihmettelin, sillä oli pilvista.  Kävin kuvaamaassa ilmiötä ulkona. Seurailin sitä kymmenisen minuuttia. En tiedä, kuinka kauan halo oli jo ollut näkyvissä. Lieneekö kyseessä heijastus-ala-aurinko (vaikka en asukaan pienellä sisäveden saarella, jonka ympärillä on vettä parikymmenta kilometriä joka suuntaan)? Voiko lumi toimia tarvittavana heijastuspintana?

Comments: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

27.4.2020 klo 19.30 - 20.10 - Turku, Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Mahdollinen heijastus-ala+aurinko. Näin ensin Turussa ja myöhemmin jatkoin havainnointia Liedossa. Hetkellisesti auringon kohdalle nousi selvä pilari, jossa näkyi oranssia sävyä ja pitkittäisraitaa.   Auringon korkeus noin kymmenen astetta. Heijastus Naantalin edustalta. Samaan aikaan näkyi myös heijastuneita ruskosäteitä  tai pikemminkin läiskiä  

Images: 6 pcs

Harvinaisia halomuotoja

1.11.2018 klo 17.00 - 17.15 - Uusikaupunki (IV)
Raimo Lakso

Ilmiö syntyi auringonlaskun aikaan ja kesti noin 15 min. Voisiko kyseessä olla Heijastus-ala-aurinko?

Comments: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

26.5.2018 klo 20.55 - Puumala (IV)
Kati Summanen, Ursa (Etelä-Suomi)

Hyvin kirkas sivuaurinko näkyi myös ajoittain vasemmalla. Oikealla olevan "säteen" heijastus-ala-auringon mahdollisutta raati aiemmin jo pohtikin aiemmassa "heijastuneet pilvisäteet" havainnossani.

Comments: 5 pcs

Harvinaisia halomuotoja

30.4.2018 klo 20.30 - Kouvola (IV)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Vielä löytyi vimeiselle päivälle halo tytärtä harrastuksesta kuskatessa. Hentoinen sivuaurinko (kuva 1). Halon edessä oleva roska paljastuu linnuksi rajatussa versiossa (kuva 2). Heti perään huomasin Auringon kohdalla pilarin jota jo hätäpäissäni ehdin arvella heijastusala-auringoksi (kuva 3). Mutta enpä tiedä. Tiukemmassa rajauksessa (kuva 4) näkyy terävähköä "suikaloitumisentapaista" niinkuin monissa heijastus-a-a -tapauksissa mutta ehkä tavan pilarikin voi rajautua noin? Toisaalta, Auringon kiekkoa näkyy koko leveydeltä, ilmiö on silti rajautunut alle Auringon levyiseksi...? Taas toisaalta,...

Images: 8 pcs • Comments: 16 pcs

Harvinaisia halomuotoja

20.4.2018 klo 19.05 - 19.10 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Olin pihalla maalaushommissa. Katsoin auringon suuntaan, jossa näkyi muutama pilvisäde noin kymmenen astetta auringon alapuolella. Näiden väri oli hailakan keltainen. Sitten huomio kiinnittyi ylemmäs. Värikäs läikkä, se oli reippaan oranssi. Jatkoin maalaamista, mutta katsahdin kuitenkin hetikohta uudelleen. Erikoinen alue... Hetkinen, sehän näyttää olevan paikassa, jossa aurinko on. Katselin pikku hetken ja riensin sisälle hakemaan kameraa. Tällä välin alue oli himmentynyt, mutta näkyi kuitenkin. Pilven vasen reuna oli kirkastunut, joten paljaalla silmällä läikkää oli enää hankalaa nähdä. Jot...

Images: 7 pcs • Comments: 9 pcs

Harvinaisia halomuotoja

20.4.2018 klo 19.03 - 19.30 - Kemiönsaari (IV)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Sattumalta huomasin tämän ilmiön Paimiossa, jonka tulkitsin Heijastus-ala-auringoksi. Etsin autolle paikkaa ja sain lopulta kuvattua jotain talteen. Sen jälkeen matka jatkui Kemiönsaarelle ja katse kävi tiuhaan taivaalla. Lopulta Kemiönsaarella näkyi vähän heikompi esitys uudelleen. Mikäli tämä on Heijastus-ala-aurinko, niin oli sitten ensimmäinen minulle. Kuvat 1. ja 2. Paimio klo 19:03 Kuva 3. Kemiönsaari klo 19:30

Images: 3 pcs • Comments: 7 pcs

Harvinaisia halomuotoja

20.4.2018 klo 15.35 - 19.40 - Turku (IV)
Paula Mattila

Iltapäivällä huomasin pealleroisten pilvien välissä hienossa kuitupilvessä halokaaren,22r varmaankin. Illalla myöhemmin klo 19.40 ihmetystä herätti punertava kirkastuma melko paksun pilven pinnalla,se kiinnitti huomion vaikka oli suoraa pihakoivun takana,siirryin viereisen huoneen ikkunaan josta outous näkyi paremmin,mutta vain hetken,onko auringonpilari vai joku heijastusjuttu?

Images: 5 pcs • Comments: 7 pcs

Harvinaisia halomuotoja

3.3.2018 klo 16.50 - 17.00 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Siivouspäivä. Menin pesemään rättiä ja katsoin ulos. Pilari. Mutta missä aurinko? Metsän takana varmaan. Mutta eihän sen niin alhaalla pitäisi vielä olla... ELi kamera kainaloon ja pellon reunaan. Näytti kovasti tutulta. Eli olisiko ollut heijastus-ala-aurinko? Aurinko oli pilven takana, viimeisessä kuvassa alkaa työntymään esiin.

Images: 5 pcs • Comments: 12 pcs

Harvinaisia halomuotoja

19.3.2017 klo 16.10 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Olimme Liedon kunnantalon takana olevalla leikkipuistolla lasten kanssa. Aurinko meni pilven taa. En siihen kiinnittänyt sen kummemmin huomiota (mitä nyt tuli viileämpi),  mutta kohta sen keskelle piirtyi juova. Kuin pilari. Se näytti hyvin paljon samanlaiselta kuin alkutalvella näkemäni heijastus-ala-aurinko.  Myöhemmin näkyi myös normi pilari laskevalla auringolla ja molemmat sivuauringot.    Timelaps käsivaralta,  noin minuutti https://youtu.be/-PGDkJiMrDk

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Harvinaisia halomuotoja

6.1.2017 klo 11.00 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Aamulla näkyi kaunis pilari. Pakkasta oli reilu kymmenen astetta ja jääsumua ilmassa. Päätin lähteä kuvaamaan ennen kuin  pohjoisesta hiipivät pilvet jyräisivät auringon.  Pääsin pellon laitaan. Lunta alkoi satelemaan hiljakseltaan. Kauniilta näytti, mutta sitten.. Aurinko jäi pilvien taa. Kuitenkin pilari näkyi auringon kohdalla/yläpuolella. Odottelin aikani, että koska se katoaisi. Ei vaan kadonnut.  Sitten huomasin heijastuneet pilvisäteet. Olisikohan niin, että pilari olisikin kotoisin heijastuneesta auringonvalosta? Ainakin etelässä on meri, eli heijastuspintaa löytyisi. Ilma oli myös mel...

Images: 8 pcs • Comments: 19 pcs

Search result contains observations from time period 19.6.2007 klo 00.00 - 31.07.2021 klo 19.33.