Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Vyörypilvi

24.7.2020 klo 17.30 - Kesälahti (IV)
Kari Kärkkäinen

Lakkareissun paluumatkalla pieni koukkaus sivutielle ja puurännistä aukkoa etsimään. Eipä tuo montaakaan kipinää antanut, eikä paljoakaan vettä sylkenyt.

Comments: 1 pcs

Vyörypilvi

24.7.2020 klo 19.30 - 20.00 - Kouvola (IV)
Jari Nenonen

Melkein 2 vuotta odotettu. Joko ei pääse tai se ei tule, mutta aina jäi sitruunan maku suuhun. Puolilta päivin taas meni hieno yli enkä voinut tehdä mitään, mutta päätin ettei hätä ole tämän näköinen. Sinnikäs voittaa. Tuli ilta ja odotteilin. Vai niin, ei taaskaan mitään. Olin jo luovuttamassa, mutta päätin odottaa vielä yhden. Se räiski muutaman salaman Sipoossa ja mä olen Kouvolassa. Mahtaako tulla mitään, vai kuoleeko se ennen kuin ehtii paikalle? Tulihan sieltä. Eikä ihan mikä tahansa tullutkaan. Nyt on hymy :) Sama liikkuvana:https://youtu.be/8ObDhhnmqo0

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Vyörypilvi

21.7.2020 klo 22.30 - 23.05 - Inari, Inarijärvi, Iso Jääsaari (IV)
Olli Sälevä

Illan kuluessa yksi ukkostava alue meni leirimme ohi ja yli. Tämän jälkeen oli muutaman tunnin rauhallisempaa säätä, kunnes ukkonen alkoi jyrähdellä uudestaan ja etelän puolen taivaalle alkoi muodostua ihan mukavan näköinen vyörypilvi. Aika lailla päältä meni tuokin, sadetta, tuulta ja jyrinää jonkin verran, mutta ei mitään erityisen mainittavaa kuitenkaan.

Images: 6 pcs

Vyörypilvi

20.7.2020 klo 19.10 - 19.50 - Kankaanpää (III)
Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Se tunne, kun olet täysin oikeassa paikassa ukkospilveen nähden ja juuri kääntymässä tielle kohti chasepeltoja. Sitten tuleekin vastaan tietyömaa ja 15 minuutin odotus. Tämän jälkeen johtoauton perässä 10 minuuttia ja kruununa letkan ensimmäinen ajaa tietyön jälkeen maksimissaan kuuttakymppiä. Kännykällä ikkunasta saa kyllä kuvia, mutta olisi salamointia ja whale`s mouth-muotoa voinut paremminkin yrittää kuvata. Silti tähän kesään muutama nähty lisäsalama ja muodot pilvissä tuovat paljonkin lisää iloa!

Images: 5 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

20.7.2020 klo 18.30 - Merikarvia (III)
Ville Hiltunen

Hieno alkuillan ukkonen Merikarvialla. Salamointi oli yllättävänkin intensiivistä ja saimme useampia maasalamoita aivan lähietäisyydelle ennen kuin kaatosade tuli päälle. 

Vyörypilvi

9.7.2020 klo 22.10 - Vaala (III)
Pekka Hatunen

Vyörypilvi ilmestyi näkyviin Oulujärvellä, kun odotelin ukkospilviä Vaalan sataman aalonmurtajalla.9.7 2020 . Se meni melko nopeasti yli ja siten alkoi satamaan kovasti ja lähdin kotiin. Ukkospilvi tuli perässä jyrähteli ja salamoikin, muttta se jäi kuvaamatta. 

Images: 5 pcs

Vyörypilvi

12.7.2020 klo 18.20 - 18.45 - Hämeenlinna (V)
Toni Ranta

Alkuillasta Akaan Toijalan paikkeille hyytyneen ukkossolun perään näkyi tutkassa kasvavan pitkä punakaikuinen jono, joten lähellä ollessa tuli hypättyä pikaisesti vielä päivän reissujen jälkeen katsomaan mitä sieltä on tuloillaan. Yllätys oli suuri, kun vastaan porhalsi koko taivaan halki ulottuva ja ainakin omasta mielestäni varsin näyttävä vyörypilvi.    Otus antoi havaintopaikalle runsasta sadetta suurimmillaan ehkä herneen kokoisten rakeiden kera joita putoili harvakseltaan muutaman minuutin ajan, mutta salamointi alkoi vasta kauempana lähellä Hämeenlinnaa.

Images: 6 pcs • Comments: 4 pcs

Vyörypilvi

12.7.2020 klo 21.00 - Kalajoki (IV)
Jari Ylioja

Muuten surkea päivän kruunasi hieno vyöry Kalajoelta.

Images: 2 pcs • Comments: 6 pcs

Vyörypilvi

8.7.2020 klo 15.10 - Sipoo, Kaunissaari (IV)
Sari Helppi, Ursa (Helsinki)

Juuri päästiin kiinnittymään venelaituriin, kun lounaasta lähestynyt ukkospilvi alkoi osoittaa elonmerkkejä. Juoksin kameran kanssa kalliolle, josta salamoiva pilvimakkara näkyi hienosti. Kun pilvi oli melkein kohdalla, päätin poistua äkkiä paikalta. Viimeisiä askelia joudutti hirvittävä rysähdys. Salama iski jonnekin lähelle, mutta en enää jäänyt ihmettelemään minne.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Vyörypilvi

8.7.2020 klo 18.45 - Pyhtää, Munapirtti (IV)
Torolf Östman, Ursa (Etelä-Suomi)

Näyttävä saderintama lähestymässä. Panoraamakuva (kooste 12 kuvasta).

Vyörypilvi

7.7.2020 klo 21.55 - Rovaniemi (III)
Olli Sälevä

Pienehkö vyörypilven tyyppinen "möykky" seilasi taloni yli kohti pohjoista. Jälkimainingeissa hieman voimakkaampaa tuulta ja kohiseva sadekuuro.

Images: 5 pcs

Vyörypilvi

6.7.2020 klo 23.00 - Haapajärvi (III)
Jari Ylioja

Heikko konvektio sai aikaiseksi aika näyttävän vyöryn.

Comments: 3 pcs

Vyörypilvi

3.7.2020 klo 22.30 - 01.15 - Ylöjärvi, Kuru (III)
Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Kerrankin näin päin. Lämpöä 10 astetta, saa olla vain mökillä ja katsella illan "yllätysukkosta". Sen verran alkaa jo pimeyttä löytymään, että salamat näkyivät kauempaa paremmin ja varsinkin väläyksiä näkyi komeasti. Jyrinää kuului myös jatkuvasti, joten sen verran lähellä pilvi kuitenkin oli. Dronella koitin myös puolenyön jälkeen kuvata pilveä, jossa oli ihan hienoja muotoja. Siinä rajoilla, että kopterin valoteho riittää. Matalan solan syntymisen aikoihin kannattaa olla aina hereillä, koska nämä voivat tuoda tällaisia yllätyksiä.

Images: 6 pcs • Comments: 4 pcs

Vyörypilvi

1.7.2020 klo 18.48 - Siilinjärvi (III)

Tämä salamaton ukkossolurintama tuli onneksi vähän viistossa että ehti kuvaamaan ja katselemaan vyöryä ennen sateen alle jäämistä. Vyöryn tullessa päälle se tuntui samalla hajoavan alkaen pohjoispäästään, ehkä tämä olisi ollut visuaalisimmillaan muutama kilometri lounaaseen päin.

Images: 2 pcs

Vyörypilvi

29.6.2020 klo 16.48 - 16.54 - Kirkkonummi (IV)
Katri Kuparinen

Taivas alkoi tummeta ja katsoin ikkunasta ulos. Ihan kuin olisi näkynyt jotain pitkulaista muotoa ja menin ulos kameran kanssa. Näytti siltä kuin vyörypilvi olisi lähestymässä ja jäin seuraamaan. Vettä alkoi tihuttaa ja siirryin purjeen alle kuvaamaan. Hyvää tahtia läheni, mutta niin myös vettä alkoi satamaan kovempaa, joten siirryin räystään alle. Parisen kuvaa ehdin ottaa ennen kuin alkoi kaatosade. Vähän sen jälkeen kun palasin sisälle, niin ukkonen jyrähti kerran. Tosin se jäi sitten siihen ettei sen kummempaa ukkosta tullut.

Images: 8 pcs

Vyörypilvi

29.6.2020 klo 16.11 - 16.20 - Kirkkonummi (IV)
Petri Nurkka-Tuorila, Ursa (Etelä-Suomi)

Mereltä lähestyi ukkosrintama. Salamointi hyytyi rannikolle, mutta pilvi oli nätti.

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

25.6.2020 klo 17.57 - 18.13 - Kajaani (IV)
Juho Pöllänen

Mörkö kulki Kajaanin yli. Viitteitä tulevasta oli näkyvissä, kun saavuin töistä kotiin. Mustat pilvet näkyivät Oulujärven takana ja vilkaisu Lightning Mapsiin varmisti, että Puokio-Jaalanka seutuvilla salamoi kovasti. Mapsin perusteella arvelin, että rajuin salamointi kulkisi Kajaanin pohjoispuolelta kohti Sotkamoa. Kahvit ja jäätelöt ennätti nauttia terassin paahtavassa kuumuudessa. Hiljalleen yksittäisiä jyrähdyksiä alkoi kuulua ja pian jyrähdykset muuttuivat lähes tauottomaksi jylinäksi. Edelleen näytti, että rajuilma menee ohi Kajaanin pohjoispuolelta. Salamoja alkoi näkyä ja pian myös sal...

Images: 6 pcs • Comments: 4 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

18.6.2020 klo 12.45 - 13.00 - Rautjärvi (III)
Kari Kärkkäinen

Töistä suoraan Rautjärven vakialueelle Imatran suunnalta saapuvia pikkuherkkuja vastaan. Tutkakuva näytti keulalle hyvin kipinöivää normikamaa ja perässä hieman kaarikaukumaisia piirteitä omaava härdelli. Loppuvaiheessa ne yhdistyivät ja banskumainen heikkeni. Lieneekö ollu meso kyseessä. Tuloksena reippaasti yli kymmenen salamaa, vyörypilvi, kesyhkö microburst(yksittäisiä puita kaatui lähialueelta) ei ainoatakaan raetta, erittäin voimakasta vesisadetta.

Images: 3 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

18.6.2020 klo 08.30 - 10.00 - Kuopio (IV)
Ville Miettinen, Warkauden Kassiopeia

Kohokonvektiona muodostunut MCS saapuikin jo aamuvarhain. Kanssaharrastaja soitti seitsämältä herätyspuhelua ja minä lähdin sitten pikaisen tutkan vilkaisun jälkeen suoraan chaselle sängystä. :D Meinasi kiire tulla, koska riskinä kovilla tuuliväänteillä oli että rintama ottaa nopeutta jolloin peli olisi äkkiä menetetty. Näin ei kuitenkaan käynyt ja ukkonen liikkuikin verrattaen hitaasti joten sitä pääsi katsomaan pitkän aikaa samasta havaintopaikasta. Mouheen jälkeen olikin sitten jo aika siirtyä aamupalalle. Youtubessa videomateriaalia: https://www.youtube.com/watch?v=rTnFQCt9kpg

Images: 5 pcs • Comments: 4 pcs

Vyörypilvi

18.6.2020 klo 05.50 - Sysmä (III)
Pia Simonen

Aamuneljän jälkeen alkoi kuulua kauempaa jylinää. Hiljalleen järven taa alkoi muodostua näyttävää pilveä ja nousihan se ukkonen päälle asti. Vilkasta salamointia ja kovaa sadetta sisälsi tämä pilvi. 

Images: 2 pcs

Search result contains observations from time period 15.6.2020 klo 14.08 - 30.7.2020 klo 23.59.