Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Eläinratavalo

7.4.2021 klo 23.48 - Pyhäranta (III)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Eläinratavalo näkyi vielä taivaalla, mutta oli aavistuksen vaikea kopata.  #bongaa100

Eläinratavalo

31.3.2021 klo 22.50 - Pyhäranta (V)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Läksin vaanimaan eläinratavaloa ja vaikuttaa siltä, että löysin sen ;) Komea, tuuleton ja tähtikirkas ilta, mites sen paremmin viettää kuin ulkona. Tuttu eläinratavalo oli vielä paikoillaan. Edit. #bongaa100

Eläinratavalo

31.3.2021 klo 22.30 - 23.00 - Pöytyä (II)
Lasse Nurminen

Tuli käytyä kurkkaamassa, että vieläkö tämä tapaus erottuisi kirkastuneelta kevättaivaalta. Kyllähän se sieltä löytyi, kun malttoi riittävän pitkään odotella. Ei mitään kovin hulppeaa, mutta ei ihan hukkareissuksi tämän osalta mennyt.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

31.3.2021 klo 22.26 - 23.05 - Ikaalinen, Sisättö (III)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Oli pilvetön taivas vaihteeksi ja tähdet tuikkivat. Elänratavalo näkyi himmeästi, joten päätin kokeilla sen kuvaamista. Aika hyvin se kuvissa näkyi. Revontulet antoi omaa tunnelmavaloaan. #bongaa100

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

11.3.2021 klo 23.45 - Lieksa (IV)
Satu Juvonen

Odottelin pohjoistaivaan selkenemistä, suuntasin kameran etelään/kaakkoon päin. Pähkäilin, että Antti Taskisen kuvaama eläinratavalon vastavalo pitäisi näkyä siinä suunnassa.  Otin minuutin pituisia valotuksia ISO 3200 asetuksella. Mielestäni kuvissa voisi hyvinkin näkyä tämä ilmiö. Varsinainen eläinratavalo ei tuolla näy siinä suunnassa olevan hukkavalon vuoksi. 

Images: 3 pcs • Comments: 7 pcs

Eläinratavalo

10.3.2021 klo 20.50 - 21.20 - Inkoo (III)
Pyry Ekholm

Kopparnäsissa kurkkimassa näkyisikö eläinratavaloa, ja näkyihän se. Valo nousee kuvassa keskellä Inkoon valojen yläpuolelle. Samalla kertaa tuli bongattua Iridiumeja muistuttanut välähdys, mutta tämä jäi tunnistamatta.

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

9.3.2021 klo 20.30 - Mustasaari, Björköby (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Tarkoitus oli yritellä gegenscheinia kuvaan. Koivulahden ja Oravaisten valosaaste vain teki tuollakin yrityksestä mahdottoman. Piti siis tyytyä eläinratavaloon. Taitaa olla Paniken suunnan taajamavalo, joka häiritsee ratavalon oikealla puolella. Viimeksi se hukkui onnekkaasti usvaan. Kotiin palaillessa piti vielä kokeilla, saisiko eläinratavalon ja Raippaluodon sillen yhteispotrettiin, mutta se vasta tuhoon tuomittu idea olikin! Pyloneitten valaisu peitti totaalisesti sinänsä oikealla suunnalla olevan ratavalon.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

9.3.2021 klo 20.15 - 21.20 - Lieksa (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kävin kokeilemassa toisenakin iltana ja hieman eri paikassa, saisinko taltioitua eläinratanauhan ja gegenscheinin. Kyllähän nuo jotenkin erottuivat tälläkin kertaa. Ilmahehkua oli nyt ehkä vähemmän kuin 5.3., mikä näin heikosti näkyvän ilmiön kannalta oli hyvä asia. Pakkasta oli riittävästi, lähes 30 astetta.

Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

8.3.2021 klo 20.49 - 20.55 - Kuusamo, Käylä (III)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Oli pakkasta 25 astetta ja lähdin eläinratavaloa kuvaamaan. Revontulet "häiritsivät" aluksi havaitsemista mutta sitten se taas silmin erottui. Kuva 2. 8mm samyangilla jossa valosaaste Rukalta näkyy vasemmassa reunassa. Näin kolme tähdenlentoa kassiopeijan suunnasta reilun puolentunnin aikana, joista yksi on kuvassa andromedan galaksin vierellä. Sormet kohmeisena kotiin.

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

7.3.2021 klo 20.51 - Kuusamo, Käylä (III)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Eläinratavalo näkyi hyvin paljain silminkin tänä iltana. Harmi kun kamera tai linssi oli ilmeisesti kuurottunut kun olin kuvannut tähtitaivaan kohteita aiemmin pitkin iltaa. Ei ihan tarkka kuva tullut mutta täytyy kokeilla eri iltana sulalla kalustolla jos sattuu hyvä keli.

Eläinratavalo

5.3.2021 klo 21.00 - 21.45 - Ilomantsi (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Eläinratavalo, vastavalo ja zodiakaalinauha muodostivat kaaren taivaalle Linnunradan seuraksi. Lisäksi revontulet koristivat kokonaisuutta matalalla pohjoisen suunnalla. Punertavaa ilmahehkua oli myös tarjolla. Tämä oli itselleni ensimmäinen havainto vastavalosta ja zodiakaalinauhasta. Oheiset panoraamat kattavat reilu 300 astetta. 2. kuva on hieman ylikäsitelty versio 1. kuvasta, jotta zodiakaalinauha erottuisi selvemmin. 3. kuvassa käytin pehmennyssuodinta, minkä vuoksi tähtikuviot erottuvat selvemmin.

Images: 3 pcs • Comments: 13 pcs

Eläinratavalo

2.3.2021 klo 21.20 - Urjala
Markku Ruonala

Revontulia lähdin havaitsemaan, kokeilin myös eläinratavaloa ja sieltä se kuviin heikosti tarttui, ei näkynyt paljain silmin.  Viime keväänä kun ei ollut lunta maassa niin erottui eläinratavalo melko helposti paljain silmin.

Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

2.3.2021 klo 20.59 - Pyhäranta (III)
Riku Poskiparta, Porin Karhunvartijat

Kokeilin koiruuttani saako kännyllä kuvattua eläinratavalon, ilmeisesti pystyy? 

Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

2.3.2021 klo 20.53 - Pyhäranta (IV)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Reposia odotellessa tuli kuvattua kaikkea muutakin. Siellähän se eläinratavalo köllötteli omalla paikallaan :) Näkyy silmälle vallan mainiosti.  #bongaa100

Comments: 3 pcs

Eläinratavalo

2.3.2021 klo 20.40 - Pyhäranta (IV)
Mikko Ankelo, Ursa (Länsi-Suomi)

Panoraamakuva Rihtniemen lintutornista. Eläinratavalo näkyi hyvin myös visuaalisesti. Pohjoistaivaalla heikkoa repostelua. 

Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

14.2.2021 klo 21.00 - 21.10 - Naantali (II)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Revontulia tai keinovalopilareita oli tarkoitus nähdä, mutta eipä ollut kumpaakaan näkyvissä. Sen verran oli kuitenkin kirkas taivas saaristossa, että koitin minäkin eläinratavaloa kuvata. Kovin oli himmeä ja silmin en sitä erottanut. Kuviin kuitenkin tarttui jotenkuten. #bongaa100

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Eläinratavalo

14.2.2021 klo 19.00 - 23.40 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kävin katselemassa ja kuvaamassa eläinratavaloa ja vähän muutakin. Taivas oli aluksi melko kirkas eikä matalalla oleva kapea kuunsirppi juuri haitannut eläinratavalon erottumista. Kohtapuoliin taivaalla alkoi kuitenkin ajelehtia jotain utua/sumua/pilveä, mikä heikensi näkymiä. Havaintosession loppupuolella näin myös keinovalopilareita, joista tein oman havainnon. Niitä näkyy oheisessa timelapse-animaatiossa sen loppuvaiheilla. Animaatio on ajalta klo 19:05-23:40. Edit: Muokkasin animaatiota hieman.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

12.2.2021 klo 20.31 - Pyhäranta (IV)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Synttäri-illan eläinratavalo :)  Sommittelu on mitä on, tuulta pitää kasvokipuisen yrittää väistellä viimeiseen asti, joten tämän illan tilastollinen eläinratavalo kuvattiin jälleen puolittain pensaikosta. Eikai se väärin ole :D #bongaa100

Eläinratavalo

12.2.2021 klo 19.28 - Pyhäranta (III)
Mikko Ankelo, Ursa (Länsi-Suomi)

Ehdinpäs! Jo Pyhärantaan ajellessa vilkuilin huolestuneena pohjoistaivaalle. Pilvet vyöryivät hitaasti mutta varmasti kohti etelää. Tarkoituksena oli ottaa panoraamakuva tähtitaivaasta eläinratavalon kera. Rantaan päästyäni ehdin hädin tuskin ottamaan muutaman kuvan ja se oli siinä, pilvet peitti taivaan. Tuttu tilanne tähtitaivaan kuvaajalle. Suuremmat kuvausspektaakkelit sai nyt unohtaa, mutta tulipahan todistettua että siella se valo loistaa niinkuin aikaisempina vuosinakin :)

Comments: 5 pcs

Eläinratavalo

11.2.2021 klo 19.20 - Vaasa, Strömsö (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Kävin ihan kokeeksi kuvaamassa kotinurkilla Eläinratavaloa selkeästi valosaasteisemmassa paikassa. Visuaalisesti hehkua oli vaikea hahmottaa, mutta kuviin sen joten kuten sai. Valotuksia joutui selkeästi lyhentämään Björköbyn reissuun verrattuna, eikä linnunrata juurikaan noussut esiin. Viimeksi oltiin selkeästi tuon kakkoskuvassa hehkuvan Raippaluodon taajaman tuolla puolen. Nyt siellä olisivat näemmä pilvet kiusanneet kuvaajaa. 

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

9.2.2021 klo 19.36 - Laitila (IV)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Ei tarvinnut hirveästi enää eläinratavaloa etsiskellä, komistus näkyi jo paljaallekin silmälle. Mahtavaa, oma "kevääni" starttaa aina tästä ilmiöstä :) Pelkoni ilmiön näkyvyydestä (hukkavalon katastrofaalinen lisääntyminen!!!) on poistunut tältä erää.  #bongaa100

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

8.2.2021 klo 19.30 - Mustasaari, Björköby (V)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Kirkasta keliä lupailivat ja tällä kertaa piti paikaansakin. Ajeltiin sitten 27 km Raippaluodon keskivaiheille pimeän taivaan alle. Raikkaasa 19 asteen pakkasessa sitten ihasteltiin ihan visuaalisestikin eläinratavaloa. Harvemmin se on noin selkeästi erottunut. Kamera seisoi sumun keskellä, mutta ei tuntunut paljon haittaavan. Kausi siis alkoikin täälläkin jo nyt :) #bongaa100

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Eläinratavalo

8.2.2021 klo 18.40 - 21.00 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Eläinratavalo bongattu myös Itä-Suomessa! Se näkyi aluksi ihan visuaalisestikin taustataivaan vaaleudesta huolimatta. Myöhemmin paikalle ilmestyi sumua, mutta onneksi kamera kuitenkin edelleen erotti sekä eläinratavalon että Linnunradan heikon kajastuksen, ainakin jotenkin. Timelapse-animaatio ilmiöstä ja sen häipymisestä on ajalta klo 18:40-21:00.

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

6.2.2021 klo 19.15 - 20.10 - Pyhäranta (III)
Lasse Nurminen

Päivän reissun iloksi ilta kirkastui ja piti jäädä odottelemaan mahdollista eläinratavalon näkymistä. Muiden kuvausten ohessa kylmä hiipi rannan viimassa ytimiin ja oli käytävä lämmittelemässä ja odottelemassa hämärtymistä nuotiopaikalla. Tuosta kun sitten taas lämmettyä rantaan käveli, niin aika helposti tuolta erottui tuttu muoto. Sijainti vain oli Linnunrataan verrattuna hieman poikkeava, kun tätä on yleensä tullut sihtailtua myöhemmin keväällä. Tuolloin Linnunrata makailee aika liki, mutta nyt näillä oli selvästi enemmän välimatkaa toisiinsa. Mukava yllätys kuitenkin, päivemmällä pilvisyys...

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Eläinratavalo

5.2.2021 klo 20.10 - Pyhäranta (II)
Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Onko mr. Eläinratavalo, tuo kevätiltojen komistus palannut? Huomasin kiilamaisen valon sivusilmällä kuvatessani. Näytti perin juurin tutulta. Edit: #bongaa100 

Images: 3 pcs • Comments: 8 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2021 klo 00.00 - 30.4.2021 klo 23.59.