Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 1 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Harvinaisia halomuotoja

5.9.2021 at 17.46 - Uusikaupunki (IV)

Tuttu 22 asteen rengas. Monta tuntia kestänyt ko. ilmiö. Mutta auringon muoto vähän outo. Edit: Lisätty aiempi otettu kuva, otettu Kustavissa klo 12.28.

Images: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

21.8.2021 at 12.08 - 12.16 - Joensuu (IV)
Marko Riikonen

Harvinainen "myöhäisen kauden" ellipsi. Eilen mökiltä Joensuuhun pyöräillessä pidin taukoa Kissamäessä olevan ladon kulmalla ja katsahdin taivaalle. Siellä oli auringon kohdalla pilvisuttua joka näytti siltä, että saattaisi sisältää myös ellipsiä. En kuitenkaan ollut ollenkaan varma, sillä kuidut ovat hämääviä, mutta aloin ottamaan kuvia puhelimella yhtä kaikki. Joidenkin minuuttien päästä kun display pienen tauon jälkeen intensifoitui loppuhuipennukseen olin viimein varma että kyse oli ellipsistä. Tässä olevat kuvat ovat tuosta paremmasta loppuvaiheesta. Myös videon tein jossa kohdistin kaikk...

Images: 7 pcs • Comments: 14 pcs

Harvinaisia halomuotoja

2.5.2021 at 09.15 - 09.16 - Kaarina (IV)
Jouni Hovi

Tuli aika puskista. Latasin kassia työreisulle lähtöä varten ja ihmettelin mihin se kännykän laturi tuli taas hävitettyä. Ai niin, sehän jäi paljun viereen puuvajan pistorasiaan eiliseltä. Ei kun hakemaan. Vilkaisin taivaalle ja ohhoh, ellipsihän se siellä. Täysrallia takaisin sisälle kameraa hakemaan, virta päälle ja katse näyttöön... EIHHH.. akku laturissa työhuoneessa, pikarallia takaisin sisälle ja tunkemaan akkua koteloon. Paras terä ehti selkeästä ellipsistä kadota pelleillessä mutta jotain sentään jäi ruuduille. Juoksin vielä peittäjälasin tallista josko ehtisi pinon räpsiä mutta turha...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Rare halos

1.5.2021 at 09.01 - Turku, Ruissalo (IV)
Paula Mattila

As if ... an elliptical halo, spherical middle clouds turned into fibers and I looked to see if anything would form in them, the little pillar looked like a ring, disappeared and reappeared when I invented a small enough sunscreen for which a fork was found in the Midsummer morning picnic bag.

Images: 3 pcs • Comments: 12 pcs

Harvinaisia halomuotoja

2.4.2021 at 10.35 - 13.42 - Kuusamo, Rukatunturi (IV)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Halohuhtikuu startattu aluksi aamusella 22' renkaalla ja myöhemmin iltapäivän puolella näkyi reilun vartin ajan ellipsihalo jota koetin tallentaa iphonella ja lopuksi myös pokkarilla joka oli kesä-ajassa mutta korjasin havaintoon ajan.

Images: 5 pcs • Comments: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

25.3.2021 at 12.00 - Kilpisjärvi (IV)
Marko Riikonen

"tänään ellipsimeininki näköjään jatkuu. säätila on samankaltainen kuin eilen, aurinko paistaa udun läpi ja lunta sataa hiljakseen. mielenkiintoista että sain tämän ellipsin näkymään kunnolla vasta peilillä. taushehku on melkoinen, pitäisi olla kahdet aurinkolasit." https://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/halo-l/0965.html - - - - - - - -  Havainnon kellonaika ei tiedossa. (4.9.2021)

Rare halos

3.3.2021 at 10.30 - Orimattila (IV)
Pia Simonen

The cross-country skier had time to blink into the sky as the skis slid forward as if by themselves. Without sunglasses and relying solely on the phone’s camera, I tried to capture a fast ellipse that looked a little better a couple of times. There would also have been some really cool color clouds on offer, but I didn’t even try to capture them over the phone.

Images: 3 pcs • Comments: 8 pcs

Harvinaisia halomuotoja

18.2.2021 at 14.05 - 15.00 - Kuhmo, Niemiskylä (IV)

Kävelyltä tullessani katselin aurinkoa vähän sillä silmällä,  tästä klo 13.18 otettu  kännykkäkuva viimeisenä. Postiauton tullessa pihaan  katsoin ulos ja tajusin että auringon yläpuolella on tosiaan  jotakin enemmänkin - ryntäsin  ulos ja siitä kännykällä,  toki ensin pysähtyen otettu  toiseksi viimeinen kuva. Ulos  menosta merkitty  haviksen alkuajankohta. Kameran hakemisen seurausta sitten  muut kuvat. Pohjoisen puolella varjossa silloin -16,4.  Jos tämä on sitä mitä  arvelen,  niin  yksikin halo on yhtä  huikeaa kuin 1.6.2019 koko melkoinen  halonäytelmä.

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

17.2.2021 at 12.07 - 12.08 - Rovaniemi (IV)
Marko Riikonen

Kontribuoidaan ellipsi Rovaniemeltäkin. Tämä tuli rutiinireissulta pintahaloja kuvaamaan Oikaraiseen Kemijoelle. Jälleen kylmä aamu, -30 C auton mittarissa kun jätin parkkiin vakipaikkaan Kuusamontien varteen. Pintahalot eivät olleet kummoisia, mutta sitten kaakon suunnassa matalalla lingeröivät Ac:t nousivat vähän ylemmäs ja alkoivat kiteytyä (yläilmoissa, ei tullut maahan). Pilaria näkyi, tilanne muuttui nopeaan. Välillä luulin kuvittelevani ellipsimäistä hohdetta ja vaihdoin varmuudeksi kalansilmän kittilinssiin Canonissa. Yhdessä vaiheessa epäilys ellipsistä sitten ylitti kriittisen thresh...

Images: 4 pcs

Harvinaisia halomuotoja

16.2.2021 at 10.44 - 11.04 - Mäntyharju (IV)
Jukka Kytömäki

Lievää ellipsiä kuva 1. Entä kuva 2. Matalalla leijailevat lumikiteet karisevilta puiden oksilta? Pakkasta n. 15 ast.

Images: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

12.2.2021 at 10.50 - Mäntyharju (IV)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Pikkunätti pystyellipsi auringon ympärillä. Visuaalisesti tosi selvä. Näkyi ainakin kymmenkunta minuuttia. Pakkasta -14 astetta,tyyntä ja taivaalta satoi hiljakseen jääkiteitä.

Images: 4 pcs • Comments: 8 pcs

Harvinaisia halomuotoja

11.2.2021 at 11.59 - Ikaalinen, keskusta (IV)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

No huh! Nyt on jännä hetki käsillä... onko tässä havainnossa Ellipsihalo auringolla, vai onko se halo ollenkaan? Ilmassa satoi jääkiteitä kirkkaalta taivaalta, ja tuohon kiinnitin huomion, kun tulin kaupasta ulos. Oli sopivasti katuvalopylväs paikalla, niin sain edes vähän peitettyä aurinkoa sen taakse. Viimeisessä kuvassa on sama ilmiö, mutta Hämeenkyrössä kuvattuna. Siinä näkyy aika hyvin jääkidesade. #Bongaa 100

Images: 4 pcs • Comments: 5 pcs

Rare halos

9.2.2021 at 10.56 - 11.23 - Janakkala (IV)
Timo Martola, Ursa (Etelä-Suomi)

In eleven countries in the morning the clouds of mist in the sky had fallen almost completely down; the crystals shimmering in the air were really big. As I approached Tureng railway station from the north, I took the first pictures of the elliptical hall; I continued my journey from the station towards the southwest, ie a couple of hundred meters away from the boat beach of Ahilampi, from which the pictures are from the trip (i.e. the picture and its camera program modified, ie 2 ev underexposed version.) PS What is a short "light stick" almost directly above the sun? Is it a reflection?

Images: 7 pcs • Comments: 1 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2021 klo 00.00 - 31.12.2021 klo 23.59.