Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 2 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Rima Hadley

20.4.2021 klo 22.30 - 23.25 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Rima Hadley. Oltiin aivan onnettoman näkökykyni rajoilla. Uoman on aiheuttanut Bela -nimisestä purkausaukosta virrannut laava suuntanaan koillinen, ja runsaan 80km pituudelta. Punainen täplä piirroksessa osoittaa suurpiirteisen Apollo 15:n laskeutumispaikan. Rille tekee tiukan mutkan Mons Hadley Deltan kohdalla, ja muistan kuulähetyksessä heinäkuussa 1971 Heimo Tauriaisen käyttäneen nimitystä Kyynärpäärotko. 

Comments: 1 pcs

Ptolemaeus

19.4.2021 klo 23.05 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Viime päivät ovat olleet kuuhullun laatuaikaa, nyt uhkaa pitkä pilvisyysjakso. Ennen ensimmäistä neljännestään Kuu on ollut keväiseen tapaansa korkealla, jolloin tyypillinen vuodenajan kehnohko seeing ei haittaa. Seurailin mm. Ptolemaeuksen auringonnousua, ensisäteet kraatterin kuperan pohjan kumpareisiin koitin tallentaa kännykällä binokulaarin vasemmasta torvesta. Kuvan 2 ylivalotin reippaasti todentaakseni ilmiön. Toinen kännykkäräpsyissäkin näkyvä ilmiö: isot kraatterit ovat kuusikulmaisia!?

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Julius Caesar

18.4.2021 klo 21.45 - 22.40 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Julius Caesar -kraatteri. Muoto on n. 85km läpimitaltaan, ja on saanut kokea Imbrium -törmäyksen heitteleiden tuhovoiman. Eteläinen pohjan alue on 800m korkeammalla kuin pohjoinen, todennäköisesti juuri Imbrium -altaan roippeitten takia, ja pohjoinen on tummempi ilmeisesti laavapurkausten vuoksi. Riccioli nimesi J. C:lle kraatterin hänen kalenteriuudistuksensa takia. J. C:n apuna ollut Sosigenes sai myös nimensä lähistölle. Sosigeneen murhasi Octavianus sodan julistuksena Egyptille v. 31 eaa.

Promontorium Taenarium

21.3.2021 klo 21.00 - 22.00 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää niemeke aamuvalaistuksessa. Taenarium on Heveliuksen antama nimi, tosin Johannes tarkoitti hiukan lännenpänä olevaa niemeä. Hänellä oli tapana käyttää Kuun nimistössään legendaarisia Maan paikan nimiä, tällä Hevelius muisti Tenariumia ( nyk. Cape Matapan). Kyseisellä Peloponnesoksen eteläisimmällä niemellä on legendan mukaan luola, josta Hercules meni noutamaan Cerberusta. Kuun Taenarium on Imbriumheitteen ruhjoma, ja se muodostaa osan pohjoista Ancient Thebit -kraatterin vallia (Suora Valli halkoo tätä kraatteria). Kuvassa 2 on Antonin Wagnerin tekemä patsas, jossa Hercules tel...

Images: 2 pcs

Kuu

16.3.2021 klo 20.00 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Tiistai-illan kuunsirppiä tarkkaillessani, veteraanin mieltä lämmittivät erityisesti etelänavan tienoilla tuikkineet kaksi vuorenhuippua, ne saivat Auringon ensivaloa tällä kuunkierrolla! Plakkarfoonikuva, ningo raumlaise sanova.

Einstein

27.2.2021 klo 00.00 - 01.00 - Harjavalta (III)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Einstein. Tämä komea (170km halk.) kraatteri on vältellyt tallentamistani vuosikymmenet, eikä vieläkään onnistunut. Kolongitudi ja libraatiot pitäis osua vielä paremmin. Hatfield atlaksessaan toteaa, että E on keskimääräisenä vuotena havaittavissa hyvin yhtenä tai kahtena yönä.

Godin C plateau

7.11.2020 klo 00.55 - 01.50 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Godin C ylänkö. Rükl Kuuatlaksessaan antaa vihjeen tästä mielenkiintoisesta kohteesta. Plateau on n. 10km pohjoiseen Godin C kraatterista. Näin turistin silmin, ja pienellä laitteella katsottuna ylänkö erottuu tasaisena laakiona ympäristöään ylempänä. Tulee vaikutelma, että kaikki muu sen ympärillä on pommitettu, ja murskattu aikojen kuluessa, mutta plateau on kuin ihmeen kaupalla säilynyt hävitykseltä! Luotainkuvat kylläkin tämän illuusion poistavat. Kuvassa 2 on Teemu Öhmannin piirtäjälle lähettämät korkeuskäyrät kohteesta.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Gardner Megadome

5.11.2020 klo 00.40 - 01.40 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Gardner Megadome iltavalaistuksessa. Megadome ei ole virallinen nimitys, vaan Chuck Woodin keksimä. Tällä kolongitudilla poimuharju mereltä näyttää nousevan doomille aiheuttaen kaarevan harjanteen doomin länsiosaan. Laaja, reunaton painanne leikkaa etelään keskeltä doomia. Luotainkuvissa doomin länsiosa on epätasainen, ja siinä on runsaasti törmäyskraattereita, itä- ja keskiosa ovat kuin tasoitteella voideltu. Painanne doomin keskellä saattaa olla kaldera, josta laava on purkautunut etelään tekemäänsä kanaalia myöten. Doomi on läpimitaltaan 100km, ja n. 1,4km korkea. Keskellä ol...

Comments: 3 pcs

Promontorium Archerusia

8.9.2020 klo 02.00 - 02.40 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Prom. Archerusia iltavalaistuksessa. Kohde on Montes Haemus -vuoriston itäisin piste. Sen nimesi Hevelius mielessään muinaisen Heracleian (nyk. Karadeniz Eregli) lähellä oleva niemi Acherusia. Heveliuksen kirjoitusvirhe on säilynyt kartoissa meidän päiviimme saakka. Brian Eno -faneille pointtina, että Prom. Archerusia komeilee Enon 1983 studioalbumin Apollo: Atmospheres and Soundtracks kannessa.

Images: 2 pcs

Grimaldi

5.5.2020 klo 23.10 - 23.55 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää auringon nousu Grimaldissa. Kohde on esinektaarinen törmäysallas, jonka sisemmän renkaan itäisten massiivien yli Aurinko alkaa valaista G:n marepohjaa. Piirtämisolosuhteet eivät olleet kummoiset, Kuun korkeus enää 23 astetta, ja yläpilvet varjoilivat. Tunnelma Kuun pinnalla oli kohteessa kuitenkin niin aistikas, että kynät oli kaivettava esiin!

Comments: 6 pcs

Mons Hansteen

6.3.2020 klo 20.45 - 21.45 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Mons Hansteen aamuvalaistuksessa. Tämä massiivi on yksi Kuun red spot -kohteista. Nimitys tulee sen kirkkaasta albedosta ja voimakkaasta absorptiosta lyhyillä aallonpituuksilla. Mons Hansteen eli Hansteen alfa on vulkaaninen mesa, jonka nuolenkärjen muotoon asettuneiden sivujen mitat ovat n. 25km.

Comments: 4 pcs

Hevelius

8.1.2020 klo 22.20 - 23.00 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää aamunkoitto Heveliuksessa. Kuu korkealla, huono seeing. Paremmalla kelillä olisi pohjan rillet näkyneet. nyt ei vilaustakaan! Cavaleriukselle (Buonaventura Cavalieri) Riccioli antoi isohkon kraatterin (58km), kun taas C:n opettaja Galilaei sai kohteen, joka nyt tunnetaan Reiner Gammana. No, Riccioli oli pappismies, ja G ei ollut hyvässä maineessa noihin aikoihin. Heveliuksen pohja on hiukan pullistunut ylöspäin, joka on ilmeinen syy rillemuotojen olemassaoloon.

Comments: 1 pcs

Kuu

23.9.2019 klo 03.45 - 04.30 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Philolaus suotuisan pituusastelibraation aikaan. Seeing oli alkuun hyvä, mutta nouseva sumu pisti säpinää kynän varteen. Silmiin pistäviä muotoja P:ssa on kaksoiskeskusvuori, ja Philolaus C, jonka pohjoisosaan varsinainen on osunut. Luotainkuvissa keskusvuoria on useita melkein ympyräksi asettautuneena (korkein idässä 1,1km). LRO:n kuvissa erottuu myös koilliselle pohjalle keskittynyt törmäyssula. Pohjoinen sijainti (yli 72 astetta) litistää P:n ellipsin oloiseksi, läpimitaltaan 71km. Grail -luotaimet törmäytettiin 17.12.2012 Philolaus D:n pohjoisreunan massiiviin osapuilleen nu...

Comments: 1 pcs

Kuu

22.8.2019 klo 03.00 - 04.10 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Saunder-kraatteri kehnon seeingin vallitessa. Kraatteri sijaitsee keskisellä ylänköalueella, ja on 45 km halkaisijaltaan. Saunder on, kuten kaikki muodot sen ympärillä, joutunut imbriumheitteen ruhjomaksi. Se on täyttynyt suht' kokonaan, reunat ovat n. 600 m korkeat, siellä missä reunoja vielä on. Isommilla laitteilla, ja paremman näkyvyyden vallitessa kaakkoisella pohjalla erottuu kukkularyhmä, joka saattaa olla vulkaaninen, tai sitten topografiaa, joka on pyöristynyt heitteiden alla. Kraatteri on selkeästi kuusikulmainen. Saunderin kaakkoispuolella hahmottuu tässä valaistukses...

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Longomontanus

14.4.2019 klo 21.00 - 21.45 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Viikon verran on ollut hyviä kuukelejä! Piirrosyritykseni kohteena Longomontanus, 145km läpimitaltaan, ja 4,5km syvä. Aamuvalaistus näytti hyvin Longomontanus Z:n ( läpim. 95km) kohtalon, se kun on jäänyt varsinaisen alle. Z on 300m matalampi kuin iso naapurinsa. Longomontanuksen reuna näyttää vanhemmalta kuin pohja, joka on ilmeisesti laavan tasoittama.

Bûrg

29.10.2018 klo 01.30 - 02.30 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Bûrg ja ympäristö. Kraatteri on suht' nuori kompleksiosuma, ja sen heittelekenttä on luotaindatassa punertava. Bûrgin syntymä on puhkaissut laavakerroksen, ja nostanut pinnalle ylämaakiveä. Heitteet puuttuvat kraatterista länteen, joten Lacus Mortis -altaan (tai kraatterin) länsiosa on ollut Bûrg-osuman jälkeen vulkaanisen toiminnan aluetta. Kuolemanjärven nimesi Riccioli 1651. Piirroksen tein 7 asteen pakkasessa, kostea kylmyys haittasi laitteita enemmän kuin havaitsijaa!

Comments: 3 pcs

Mons Gruithuisen Zeta

5.9.2018 klo 04.50 - 05.20 - Harjavalta (IV)
Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Pilvipalleroitten väliin oli synkronoitu tilaa, joten yritin piirtää Gruithuisen Zetan ympäristöä. Zetan ominaisuudet viittaavat törmäysalkuperään: se on vanha, ja sijaitsee Imbrium-altaan kehän kohdalla. Sen pohjoiset doominaapurit, delta, gamma ja (epäv.) NW, ovat aistillisen pyöreitä ja sileitä, kun zeta on kraatteroitu, ja kuhmurainen. Viimeisin ylämaita ja zetaa muotoillut tapahtuma oli kait Iridum-osuma, jonka jälkeen kohdakkoin syntyivät doomit. Zeta oli jo alunperin korkea heitemassiivi, koskapa näkyy edelleen kaikkien laavavirtausten jälkeenkin, viimeisimmät ilmeisesti keski-eratosthe...

Images: 2 pcs

Kaukoputkella näkyvä komeetta Giacobini-Zinner

15.7.2018 klo 01.57 - 02.00 - Orimattila, Artjärvi, Tähtikallio (II)
Kari Laihia, Christos Oscar Kambiselis, Jari Kuula, Jyrki Keski-Jylhä, Hannu Määttänen, Porin Karhunvartijat

21P/Giacobini-Zinner NEO/ Jupiter perheen komeetta kuvattiin 2018 Heinäkuun talkoiden toisena yönä kirkkaalta kesätaivaalta. Komeetta on Draconidi tähdenlentoparven emokappale ja ydin kooltaan 2km. Komeetan löysi Ranskalainen astronomi Michel Giacobini Nizzan observatoriossa Vesimiehen tähdistössä 20 joulukuuta 1900. Giacobini on löytänyt useita komeettoja, lähde Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Giacobini  . Komeetta oli kateissa vuosia ja sen löysi uudelleen läheltä Beta Scuti muuttujaa Ernst Zinner Bamberg observatoriossa Saksassa 23 lokakuuta 1913. Kuvatessamme komeetta oli ko...

Images: 2 pcs

533 Sara

15.7.2018 klo 01.21 - 01.23 - Orimattila, Artjärvi, Tähtikallio (II)
Kari Laihia, Christos Oscar Kambiselis, Jari Kuula, Jyrki Keski-Jylhä, Hannu Määttänen, Porin Karhunvartijat

533 Sara (1904 NZ,A901 VB = A911 UB ) Päävyöhykkeen ulkoreunan asteroidi kuvattiin 2018 Heinäkuun talkoiden toisena yönä kirkkaalta kesätaivaalta . Asteroidin löysi Amerikkalainen astronomi Raymond Smith Dugan Heidelberg-Königstuhl State observatoriossa 19 huhtikuuta 1904. Dugan on kirjoittanut kaksiosaisen tähtitieteen oppikirjan yhdessä  Henry Norris Russellin ja John Quincy Stewartin kanssa. The Solar System ja toinen oli Astrophysics, kirjat olivat vakiintuneita oppikirjoja 1926-1945 parin vuosikymmenen ajan, lähde Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Smith_Dugan  . Raymond Smit...

Images: 2 pcs

Kiikarikomeetta PANSTARRS

15.7.2018 klo 01.09 - 01.11 - Orimattila, Artjärvi, Tähtikallio (III)
Kari Laihia, Christos Oscar Kambiselis, Jari Kuula, Jyrki Keski-Jylhä, Hannu Määttänen, Porin Karhunvartijat

C/2017 S3 PANSTARRS komeetta kuvattiin 2018 Heinäkuun talkoiden toisena yönä kirkkaalta kesätaivaalta. Komeetta liikkui kuvatessa Perseuksen alueella ja on nyt kirkastumassa ,maximi on varmaankin joskus elokuun lopulla? Komeetan löysi 27 syyskuuta 2017 Havaijin Pan-STARRS1 Haleakala observatorio ja se tulee himmenemään ja poistumaan ensi vuoden keväällä aurinkokunnastamme. Kuvauksemme aikana komeetta oli kahden kirkkaan tähden vieressä joten kirkkaushavaintoa ei voitu tehdä. Kohinaiset raakakuvat eivät sallineet kalibrointia! 1Kuva. 10kuvan L3s pino, mitattu 22:09:42UT 2458314.42340JDUT 04h26m...

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 6.5.2021 klo 23.14.