Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Aktiivinen revontulivyö

17.4.2021 klo 23.18 - 00.25 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Rauhallinen kaari nökötti taivaalla kunnes vähän ennen puoltayötä aktivoitui . Näytöstä kesti vain n. 5 minuuttia ja sitten himmeni haaleaksi harsoksi.

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

21.3.2021 klo 21.30 - 23.15 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Odotukset olivat taas korkeat , koska ennusteet hehkuivat punaisena. Intoa piukassa käveltiin uuteen paikkaan , kun kerrankin pääsi jään poikki suuren selän rantaan. Into laski, kun taivaalla jökötti muuttumaton heikko harsokaari . Vasta tunnin odottelun jälkeen harso heräsi  mutta vain 5 min. jaksoi heitellä säteitään sitten taas laimeni vihreäksi mössöksi.

Images: 2 pcs

Revontuliharso

2.3.2021 klo 21.40 - 23.55 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Suurin odotuksin lähdimme kuvauspaikalle , koska ennusteet hehkuivat punaisena. Kunnon näytöstä ei kuitenkaan syntynyt 2½ tunnin odottelusta huolimatta. Alkuun oli kaari joka kohta häipyi kevyeksi harsoksi. Muutaman kerran näkyi korkeita säteitä , siinä kaikki. Saipahan isäntä kokeilla uutta kaukoputkeaan tähtiä tiiraillessaan.

Images: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

17.2.2021 klo 21.38 - 23.41 - Inari (V)
Seija Hakala

Lapin reissulla meni pieleen monta yötä pilvisyyden ja sumun takia . Vihdoin keskiviikkona ilma selkeni ja sai kuvattua matkan ainoat revontulet. Komeat ne olivatkin. Tulet olivat jo taivaalla kuvauspaikalle mennessä ja sinne ne jäivät leiskumaan kuvaajan joutuessa poistumaan sormet kohmeessa.

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

3.2.2021 klo 20.57 - 21.50 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Vihdoinkin selkeä yö ja luvassa pieni mahdollisuus revontuliin. On sitä odotettukin. Ei pakkanen eikä viima pidätellyt sisällä. Heti paikalle saavuttua oli näkyvissä liikettä taivaalla mutta rämpiminen paksussa hangessa vei aikaa ja kädet kohmettuivat hetkessä. Aktiivinen toiminta sinä aikana laantui , näkyvissä oli vain 3 selvästi erottuvaa vyötä. Mutta kohta vyöt alkoivat liikkua ja antoivat näytöksen jota oli ilo pitkästä aikaa katsella. Klo 22 toiminta laantui vihreäksi harsoksi ja mielellään jo lähtikin lämmittelemään kotiin.

Images: 3 pcs

Revontulia pilviraosta

22.11.2020 klo 20.57 - 22.15 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Jo näkymä pilvien raoista todisti mikä näytelmä oli taivaalla menossa. Nopeasti kuitenkin paksut pilvet sitten peittivät koko pohjoisen taivaan.

Yli puoli taivasta revontulia

23.10.2020 klo 23.03 - 00.17 - Valkeakoski (IV)
Seija Hakala

Pitkästä aikaa kirkas yö ja pieni mahdollisuus revontuliin . Yhtälöä ei voinut vastustaa. Ja kyllä kannatti lähteä. Paikalle saavuttuani oli kaari jo taivaalla ja hyvä kun kerkisin kameran asettaa paikalleen , alkoi se liikkua. Näytöstä kesti koko sen ajan kun paikalla olin , laantui hieman välillä ja sitten taas piristyi. Kosteus ja pieni pakkanen alkoi vaan tuntua luissa ja ytimissä joten oli tulet jätettävä.  

Images: 6 pcs

Aktiivinen revontulivyö

5.10.2020 klo 22.24 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Eileniltaisten revontulien jo laannuttua , nousi lännestä leveähkö pilari jonka vieressä oli punertava pilari. Sitä kyselenkin , jotta mikä ilmiö se oli? #sarg

Comments: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

5.10.2020 klo 21.39 - 23.33 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Ihan sattumalta vilkaisin illalla revontuliennusteita ja yllätyin kun arvot olivat jo korkealla. Kunnon pimeyden tultua sitten kiivaasti matkaan. Paikalle tultua olikin jo leveä vyö paikoillaan . Puoli tuntia odoteltuamme vyö alkoikin sitten liikkua ja antoi hienon näytöksen ihan silmillä havaittaviksi. Näytöstä kesti ainakin ½ tuntia , sitten laantui leveäksi vyöksi joka ajottain hetkellisesti voimistui. Yö oli sinällään jo hieno. Aivan peilityyni ja lämmintä . Joutsenet huutelivat , sammakkokin huuteli kaveria itselleen . Lämmön takia oli erehtynyt vuodenajasta.

Images: 6 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

27.9.2020 klo 21.48 - 01.24 - Valkeakoski (IV)
Seija Hakala

Pari edellistä yötä missasin kun en jaksanut lähteä kuvailemaan , niin nyt otin sen takaisin. Ajelin jo hyvissä ajoin Akaaseen peltoaukealle . Heikko harso oli jo taivaalla ennen kymmentä . Kuu vaan paistoi suoraan takaa ja himmensi näkymää+ valosaaste. Harmistuneena lähdin tuttuun kyttäyspaikkaani. Siellä leveä harso olikin jo korkealla ja ulottui koillisesta luoteeseen. Kuitenkin se oli kummallista höttöä jossa ei tapahtunut juuri mitään. Mutta puoli yhden aikaan alkoi tapahtua . Vyö muodostui ja lähti liikkeelle vinhaa vauhtia. Liike ja väri näkyi silmilläkin. Sitä kesti n. 10 min sitten hi...

Images: 4 pcs

Revontulisäteitä

1.9.2020 klo 22.56 - 22.58 - Akaa (II)
Seija Hakala

Usean tunnin seisoskelun tuloksena vain kahden minuutin heikko näytös. Vihertävän harmaata höttöä muu aika.

Revontulisäteitä

31.8.2020 klo 22.40 - 23.30 - Kangasala (II)
Seija Hakala

Halusin kokeilla uutta kuvauspaikkaa eli miltä revontulet näyttävät korkealta näkötornista. Niitä kun oli luvassa. Hyvissä ajoin olimme tornin tasanteella valmiina huikeaan näytökseen. Harmistuneena totesin , että lähes täysikuu valaisi koko maiseman ja kova tuuli puhalsi melkein pohjoisesta. Maassakin valoja oli ihan liikaa. Ei hyvä paikka. Ennusteista huolimatta revontulet antoivat odottaa itseään. Heikko harso oli pitkään , vain kaksi kertaa pienen hetken ajan se heitteli säteitä ihan silmillä nähtäväksi.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Revontuliharso

28.8.2020 klo 22.40 - 23.55 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Päivän käppyrät enteilivät melkoista tulitusta . Se sitten kuitenkin laimeni harmittavasti illan mittaan. Sisuuntuneena päätin lähteä kuitenkin leppoisaan iltaa ja katselemaan venetsialaisvaloja rannoilla. Yllätys , yllätys , harso ilmaantui sittenkin matalalle taivaalle ja sain kun sainkin kauden ensimmäset revontulikuvat.

Selvästi näkyviä yöpilviä

9.8.2020 klo 00.55 - 01.20 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Ei voinut vastustaa selkeää ja lämmintä , todennäköisesti viimeistä ,  kesäyötä. Ainakin kahville rantaan piti lähteä. Hetken ihailtuamme maisemaa alkoi nousta heikkoja yöpilviä. Perseidejäkin vilahteli suht tiuhaan , yksi tallentui yöpilvikuvaankin. Oli hieno yö , + 19 astetta vielä klo 1.00. Ei tarvinnut palella.

Kirkkaita yöpilviä

8.8.2020 klo 00.20 - 01.30 - Valkeakoski (IV)
Seija Hakala

Minulle kesän ensimmäinen yöpilvihavainto . Olikin sitten ihan kaunista katseltavaa. Yökin oli varmaan kesän parhaita , tyyntä ja lämmintä . Lähes 20 astetta vielä klo 1.00 aikaan.

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

30.3.2020 klo 22.10 - 23.45 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Kahden tunnin kyttäyskeikan tulosta. Vaisuksi jäivät tulet, yritystä oli kyllä. Kaari, jopa kaksikin oli koko ajan taivaalla ja melko korkeallakin mutta vain pari kertaa aktivoitui liikkeelle. Muuta elämää oli senkin edestä . Jää paukkui railoja tehdessään , pöllöt, ketut sekä joutsenet huusivat.

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

20.3.2020 klo 21.20 - 22.30 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Kaksi viikkoa influenssan kourissa kärvistelleenä teki jo mieli lähteä raittiiseen ilmaan. Revontuliakin oli luvassa , joten toivorikkaina suuntasimme tähystyspaikalle. Ja siellähän kaari jo odotteli. Hyvä kun sain kameran paikoilleen niin kaari alkoi  liikehtiä , jopa huononäköinen kaverini sen havaitsi. Oli hienoa katseltavaa pitkästä aikaa näillä leveysasteilla. Jää vaan välillä paukahteli niin , että laituri tärisi. Kaaren liikehdintä ei kauaa kestänyt mutta hetken odoteltuamme tuli toinen aalto. Sen vielä kuvasin, sitten oli lähdettävä lämpimään.

Images: 2 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

6.2.2020 klo 22.26 - 23.54 - Inari (IV)
Seija Hakala

Jos edellinen revontulikyttäys oli pettymys, nyt sille saatiin korvausta. Päätimme ajella Inarinjärven jäälle , koska oli luvassa paremmat tulet. Sinne oli kyllä päättänyt tulla muutakin porukkaa, kielien sekamelska oli melkoinen. Pitkään taivas oli ihan tyhjä. Vai jokunen heikko säde tuli pohjoisesta. Ulkomaalaiset olivat jo pettyneitä. Sitten alkoikin nousta suoraan idästä kaari joka hetkessä läväytti puolitaivasta leimuamaan mitä erikoisimmilla kuvioilla, myös kohtisuoraan yläpuolella. Voi sitä ihastuksen huutoa ja kiljuntaa mikä kaikui järven jäällä. Kaikki saivat koko rahan edestä näytöst...

Images: 5 pcs

Rauhallinen revontulivyö

3.2.2020 klo 23.30 - 23.54 - Saariselkä (II)
Seija Hakala

Kuluneen viikon vietimme Lapissa kunnon talvessa. Ensimmäisenä kirkkaana yönä suunnistimme Kaunispäälle . Tosin revontulet pysyivät tosi rauhallisina , vain himmeä vyö ilmestyi hetkeksi. Ei tarvinnut kauaa palella, viima oli melkoinen.

Revontuliharso

26.10.2019 klo 21.15 - 21.45 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Edellisen illan pettymyksestä huolimatta uusi yritys. Paikalle saavuttua olikin jo heikko harso näkyvissä samoin myös pilviä. Jännäsin kumpi ehtii ensin , minä kuvata vai pilvet peittää taivaan . Puoli tuntia ehdin napata jonkinlaisia kuvia sitten pilvet peittivät taivaan . Vain heikko viherrys näkyi alta. Se siitä sitten.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 13.5.2021 klo 8.44.