Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Aktiivinen revontulivyö

30.3.2021 klo 22.58 - 23.04 - Kolari, Ylläsjärvi (III)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Kuvissa vasemmalla näkyy punaisen violetti kaari tai säde suoraan läntisestä horisontista yläspäin. Se näkyi aluksi vain kamerassa mutta kun siirsin katseen ko. kohtaan niin näin sen himmeänä myös paljain silmin. Joidenkin henkilöiden arvion mukaan voisi olla SAR. Mutta ei ehkä kuitenkaan ole, koska kuitenkin liittyy jossain määrin revontulten päämuodostelmaan eikä ole muodoltaan kovin tasapaksuinen. Paljon punaista ja liilaa oli taivaalla vihertävän revontulen yläpuolella, noin 50 asteeseen asti luoteisella taivaalla.

Images: 3 pcs

Koko taivaan revontulet

21.3.2021 klo 22.22 - 22.23 - Kolari, Ylläsjärvi (V)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Ensin taivaalla oli tunnin verran 1-2 kaarta pohjoisessa, jotka nousivat pikku hiljaa ylöspäin. Samaan aikaan puoli taivasta oli revontulihötössä ja itäisestä horisontista kulki paksu vyö zeniitin kautta läntiseen horisonttiin. Vyö vahvistui ja kirkastui. Klo 22:21 vyön itäinen pää alkoi elämään ja kirkastui puolessa minuutissa. Elämöinti nousi zeniittiin jossa alkoi huikea korona näytös klo 22:22, joka kesti minuutin. Nämä kuvat on otettu 47 sekunnin aikana. Komein korona mitä olen koskaan nähnyt! Näiden kuvien jälkeen korona levisi alaspäin kaikkiin ilmansuuntiin ja käynnisti suuret ja valov...

Images: 7 pcs • Comments: 7 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

1.3.2021 klo 21.40 - 21.50 - Kolari, Kolarinsaari (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Repolaisen kaveri, taivaallinen karhu, jätti tassunjälkensä Kolarinsaaren päälle.

Koko taivaan revontulet

8.2.2021 klo 22.50 - 23.59 - Ylläsjärvi (V)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Talven komeimmat revontulet! Ensimmäisessa kuvassa on harvinainen yhtenäinen sahalaita. Suljinaika vain 0,5 - 0,8 sekuntia tulien suuren valovoiman takia. Oli mykistävän hienoa olla katselemassa pimeällä jänkhällä tätä mahtavaa taivaallista näytelmää. Satelliittidata ennakoi 15 minuutin tarkkuudella puolitoista tuntia etukäteen tulien syttymisajan. Ylläsjärvellä on näkynyt revontulet kuutena yönä viimeisestä kahdeksasta yöstä. Viisi kertaa on ollut isot tulet ja kerran pienet.

Images: 4 pcs • Comments: 8 pcs

Aktiivinen revontulivyö

3.2.2021 klo 23.49 - 23.59 - Kolari, Ylläsjärvi (III)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Monella tavalla poikkeukselliset revontulet. Tulet tulivat yhtäkkiä, kuin tyhjästä, ja kasvoivat täyteen kokoonsa noin minuutissa. Leveys yli 120 astetta ja sijanti pääosin 15-30 asteen korkeudella. Koko järjestelmä liikkui ja tanssahteli nopeasti, kuin myrskytuulen puhaltama pilvilauma. Värejä ja suuri valovoima, lyhyelläkin suljinajalla kuva paloi jostakin puhki. Tulet häipyivät yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Näitä noin 6-10 minuutin mittaisia näytöksiä oli 3-4.2 yönä ainakin kaksi ja 2.-3.2 yönä ainakin yksi. Bz, Boyle ja dynaaminen paine antoivat hyvän ennakkovaroituksen alkamishetkestä, j...

Aktiivinen revontulivyö

24.10.2020 klo 21.10 - 21.15 - Ylläsjärvi
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Suuret, valovoimaiset ja moniväriset revontulet. Pinkkiä väriä on ennätyksellisen paljon. Silmä näki saman kuin kamera. "Normi" revontuli, haalea vaaleanvihreä rantu, näkyy pinkin alapuolella. Muutamat muutkin revontulibongarit eri paikkakunnilla Pohjois-Suomessa kuvasivat tämän tulen ja pitävät sen pinkin voimakkuutta ennen näkemättömänä. Muutenkin lokakuussa 2020 on ollut monivärisiä revontulia tavallista enemmän, erityisesti pinkkiä ja muita punaisen sävyjä. Mistäköhän tämä johtuu? Valkoinen pilvi vasemmalla alhaalla on lumetuskoneesta tulevaa lunta.

Images: 2 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

19.10.2020 klo 21.20 - 22.30 - Kilpisjärvi (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Ensimmäinen kuva: Harvinaisen tummanpunaiset, suorastaan verenpunaiset tulet vasemmassa laidassa, niin tummat etteivät meinaa erottua yötaivasta vasten. Oikeassa reunassa samalla hetkellä niin kirkkaat tulet että kuva palaa vähän puhki. Taivaanlaella oli korona, jonne tämänkin tulen "viivat" osoittavat. Tässä kuussa Lapissa on ollut tavanomaista enemmän monivärisiä revontulia, erityisesti pinkkiä on ollut paljon. Revontulia on näkynyt selkeinä öinä vähintään joka toinen yö. Toinen kuva: Valtavan suuret revontulet nousevat tunturijonon takaa, eivät mahdu laajakulmaobjektiivin kuvaan. Seulasetk...

Images: 2 pcs

Revontulisäteitä

31.8.2020 klo 01.35 - 01.40 - Kolari, Ylläsjärvi (II)
Yrjö Benson, Ursa (Etelä-Suomi)

Mikähän tämä lienee? Väri on ainakin täysin poikkeuksellinen. Tuona yönä ei ollut muita tai "tavallisia" revontulia. Näkyi joten kuten myös paljain silmin, oli yön pimein hetki.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

22.7.2020 klo 00.15 - 00.30 - Helsinki, Lauttasaari (V)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Jännän näköiset vyötikapuu yöpilvet. Taivaalla oli myös "tavallisia" yöpilviä samalla suunnalla luoteessa näiden vieressä ja takana. 

Linnunrata

31.8.2019 klo 23.20 - 23.50 - Raasepori (III)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Linnunrata näkyi upeasti nousten etelän horisontista. Hyvä kuvauspaikka korkealla kalliolla saaressa kaukana hajavaloista. Lämmin ja tyyni yö, kiva fiilis kuvata taivasta ja ihastella yön luontoaja ilmiöitä.

Yli puoli taivasta revontulia

28.2.2019 klo 20.40 - 21.00 - Ylläsjärvi, Junkanjänkkä (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Suuret ja erittäin valovoimaiset revontulet. Mukana monia värejä, myös tummanvihreää.

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 07.24 - Ylläsjärvi (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuvauspaikka: Junkanjänkkä. Ensin oli valoisaa kun oli kuunvalo, sitten tuli aika pimeää kun kuu peittyi. Sitten keskellä pimeintä hetkeä latuvalot syttyivät ja tuntui että nyt ei tule kuvaamisxesta tässä paikassa mitään. Mutta sitten etsin uuden kuvauspaikan, jossa takaa päin loimottavat latuvalot tulikavtkin hyväksi osaksi maisemaa.

Yksi halomuoto

19.1.2019 klo 23.20 - 00.20 - Kolari (I)
Yrjö Benson, Yrjö Benson, Ursa (Etelä-Suomi)

Tavanomaista suurempi ja paksureunaisempi halo. Nin suuri että halon halkaisija oli 2/3 kroppikennokameran (Canon 550D) 11 millimetrin laajakulmaobjektiivin (Tokina 11-20 mm) kuva-alasta. Halon kaakkoiskulmassa halo näkyy jatkuvan niin pitkälle kuin kuva-alaa riittää. Klo 0:20 alkoi tulla pilviä, jotka näkyivät selvästi halon sisäpuolella. Kuva on otettu klo 23:39.

Aktiivinen revontulivyö

23.3.2018 klo 22.14 - 22.24 - Kolari (III)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Harvoin saa samaan kuvaan revontulet, kuun, pilviä ja tähtiä. Kuu on ohuen pilviverhon takana valaisten tuulen muotoilemat pilvet. Revontuli on sen verran voimakas ja kuu juuri sopivasti harson takana niin ettei liian kirkas kuu pilaa revontulen näkyvyyttä. Muutama tähtikin näkyy ja kuun valaisema hanki kuvan alareunassa. Mitään valoja tai hajavaloja ei tällä paikalla ole, eli mainio paikka revontulien kuvaamiseen. Revontuli on jännän muotoinen, kuin tuulenpyörre, ja sen vasemman reunan muoto yhdistyykin osittain erikoisella tavalla tuulen muokkaaman pilven muotoon. Kuvaussuunta on lounaaseen,...

Koko taivaan revontulet

16.3.2018 klo 00.40 - 01.20 - Kolari (V)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Komea tulien yö, muotojen ja värien juhlaa. Valovoimaiset revontulet. Maltillinen kuvankäsittely: Suoristuksen ja rajauksen lisäksi vain valotuksen ja yksityiskohtien määrän hienosäätö, tavoitteena saada kuva vastaamaan mahdollisimman hyvin yöllistä näkymää.

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

7.11.2016 klo 10.57 - 11.01 - Kolari (II)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Valovoimaiset pitkulaiset sivuauringot halokehällä. Vasemmanpuoleinen sivuaurinko ulottui kirkaana maahan asti valaisten alla olevaa maastokohtaa. Kummatkin sivuauringot valaisivat selvästi halosta ulospäin. Nämä sivuauringot ovat Suomenlahdella kovan pakkastalven jääkentällä auringonnousun aikaan olleiden sivuaurinkojen jälkeen voimakkaimmat näkemäni sivuauringot.    

Harvinaisia halomuotoja

27.2.2016 klo 11.21 - 15.23 - Kolari (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Vihainen ja savuava aurinko heittää tulipallon maahan. Tulipallo oli niin kirkas, yhtä kirkas kuin aurinko, ettei sitä voinut katsella ilman aurinkolaseja. Toinen kuva (suurennos) näyttää tulipallon koon, se oli iso, kohdalla näkyy gondolihissi pylväineen. Kolmas hiukan myöhemmin hiipuvasta halosta otettu zoomaus näyttää halon rakenteen, kun auringonvalo heijastuu hiljakseen leijuvista jääkiteistä. Pakkasta oli parikymmentä astetta ja oli tyyntä. Neljännessä kuvassa on kaunis pitkulainen ala-aurinko, joka ulottuu maaasta jotakuinkin aurinkoon asti. Viidennessä ja kuudennessa kuvasaa on sivuaur...

Images: 6 pcs • Comments: 5 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 16.5.2021 klo 3.07.