Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Aurinko

19.6.2021 klo 18.49 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Taivaalla oli vaihtelevaa pilvisyyttä, joka häiritsi Auringon kuvaamista. Sen verran ehti nähdä, että pilkkuryhmään AR2833 oli ilmestynyt muutama pienempi "lisäpilkku" ison pilkun rinnalle.

Images: 2 pcs

Aurinko

19.6.2021 klo 12.00 - 15.30 - Nummenmäki, Turku (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Helteestä huolimatta aurinko oli yllättävän skarppi keskipäivän aikaankin. Kuumuudessa istuminen vaatii veronsa, joten pitänee hankkia aurinkovarjo useamman tunnin kuvausta varten.  Auringon pinnalla useampi filamentti, joka tuli hienosti entistä tummempana näkyviin Lunt60 tuplastackkin kanssa. Jonkinlaista yhteisymmärrystä tämän lisäosan kanssa viimein sain aikaiseksi!  Auringonpilkun ympäristössä hienoa kiehkuraa. Reunoilla useampi rassukka prominenssi, joista yksi teki hienoa silmukkaa. 

Aurinko

19.6.2021 klo 08.51 - Espoo (III)
Tommi Ropponen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kun taivas oli pilvetön, kävin heti aamupalan jälkeen vilkaisemassa mitä AR12833:lle kuuluu. Keeräsin videot noin 15 minuutin aikana ja niiden kesken näkyi jo muutoksia AR12833:n ympärillä ja protuissa. Seurantajalustalla siis tulisi hieno animaatiota tällä kelillä ja tuolla aktiivisuudella. Itselläni on kuitenkin vain manuaalijalusta ilman mitään seurantoja, niin se rajoittaa animaatioiden onnistunutta kasaamista enkä viitsinyt edes yrittää. 

Aurinko

18.6.2021 klo 13.05 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Auringonpilkku AR2833 jatkaa edelleen yksinäistä kulkuaan Auringon pinnalla.

Aurinko

18.6.2021 klo 09.34 - Espoo (IV)
Tommi Ropponen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tämän päivän täysi kiekko. Kivasti on näkyvissä protuja ja filamentteja. Kaksi eri käsittelyä samasta materiaalista.

Images: 2 pcs

Aurinko

17.6.2021 klo 18.59 - Turku (V)
Santeri Peltola

Tuulista ja pilvistä ollut viime päivät joten ei oikein ole ollut auringonkuvaus keliä joten on ollut aikaa miettiä miten kuvien tasoa saisi korkeammaksi ja kuvien tasoa muutenkin paranneltua.  Tänään vaihteeksi olikin suhtselkeä päivä mutta jälleen kerran puuskainen tuuli haittasi kuvauksia ja iltaa kohti tuuli alkoi selvästi tyyntymään. Tässä yksi pinottu ja käsitelty kuva tältä päivältä. 

Aurinko

17.6.2021 klo 17.00 - 17.30 - Kajaani (III)
Timo Järvilehto, Ursa (Helsinki)

Sain tänään DayStar Solar Scout SS60-DS -kaukoputken (kiitokset AstroArt!), jota piti heti päästä kokeilemaan. Aurinko löytyi etsimen avulla melko helposti, ja kuvausvälineenä oli ASI178 sekä AsiCap-ohjelma. Kuvia ei saanut kovin tarkoiksi, mikä ehkä osittain johtuu värikamerasta. Ohessa kuitenkin yksi esimerkki. Mielenkiintoista, että kuvan protuberanssit näyttävät olevan samankaltaisia ja samassa kohdassa kuin Petri Kurpan 12.6. rekisteröimässä havainnossa.  

Aurinko

17.6.2021 klo 10.51 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Auringonpilkku AR2833 jatkaa yksinäistä kulkuaan Auringon pinnalla. Pitkästä aikaa ajattelin vähän leikitellä väritasojen kanssa ja antaa Auringolle keltaista väriä.

Aurinko

16.6.2021 klo 17.08 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Kuin kyyneleet sateeseen hävisi päivän aiemman session kuvat kuvausläppärin vedellessä viimeisiään. Pilvet väistyivät jälleen iltapäivällä, joten päätin pitää tauon tuhkan sirottelusta itseni päälle. Toisella läppärillä kuvaus auringon valossa ei ole helppoa näytön himmeyden takia. Ei edes pahvilaatikko yms. avulla. Pieni tuuli oli päivällä pahempi, nyt iltapäivällä jo maltillisempaa. Auringossa oli näkyvissä päivällä komeat prominenssit, joita sai vielä iltapäivälläkin ihailla. Filamentteja, yksi hieno auringonpilkku ja vaikka mitä! 

Aurinko

16.6.2021 klo 11.30 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Lupaavalta vaikuttanut keskiviikko muuttuikin pilviseksi keskipäivän aikaan, joten en ehtinyt kuvaamaan muuta kuin auringonpilkkua. Hienolta näytti! Kokeilin erilaisia asetuksia.  ASI174MM ja 2.5x televue powermate barlow + 5x televue powermate barlow, Lacerta Herschel wedge, IR UV estosuodatin, polarisaatiosuodatin, ND3 suodatin. ASI178MM ja 2.5x televue powermate barlow + 5x televue powermate barlow, Lacerta Herschel wedge, IR UV estosuodatin, polarisaatiosuodatin, ND3 suodatin. ASI174MM ja 5x televue powermate barlow, Lacerta Herschel wedge, IR UV estosuodatin, polarisaatiosuodatin, ND3 suo...

Images: 3 pcs

Aurinko

15.6.2021 klo 20.28 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Pilvisyys väistyi vasta alkuillasta ja Auringon kuvauspuuhiin ehdin vielä hieman myöhemmin, juuri ennen kuin se olisi peittynyt pihakuusen taakse. Yksi iso pilkku näkyi pinnalla, pilkkuryhmä AR2833. Edelleen voimakkaat tuulenpuuskat haittasivat kuvaamista.

Aurinko

15.6.2021 klo 19.00 - Ulvila (III)
Juha Ojanperä, Vesa Puistovaara, Porin Karhunvartijat

Kuluvan kesäkuun aikana auringossa on näkynyt mukavasti auringonpilkkuja. Kuitenkin 15.6. näkyi vain yksi pilkku, mutta se oli sitäkin komeampi! 

Aurinko

15.6.2021 klo 15.19 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Päivä on jo ehtinyt vaihtua yöksi ja kohta yö aamuksi, kun tiistain kuvasatoa tulee ihmeteltyä koneella. Hienot protut tänään vetyalfan valossa. Liekö vanha pilkku, joka putkahti uudestaan näkyviin auringon toiselta puolen? 

Aurinko

15.6.2021 klo 12.00 - Espoo (III)
Tommi Ropponen, Ursa (Etelä-Suomi)

Pikainen kuvaus työpäivän lomassa parkkipaikalta. Ilmassa ohutta utua ja paksumpien pilvien välistä onnistuin kuvaamaan yhden 20 s videon ilman pilvien kulkemista auringon edestä.

Comments: 5 pcs

Aurinko

12.6.2021 klo 11.43 - Mikkeli, Launiainen (IV)
Petrus Kurppa, Tomi Kurri

Kesäloman maakuntamatkalla Mikkelissä tarjoutui tilaisuus kokeilla DayStar Solar Scout SS60-DS-kaukoputkea. Nettikirjoitusten valossa pienen vetyalfaputken suorituskyvystä ei liikoja alkuun ajatellut, mutta ensivalon myötä mieli muuttui. Visuaalisesti prominenssit ja filamentit tuli hienosti esille. MacGyver-henkinen kuvausviritys antoi vähän esimakua mitä putkella voi saada aikaiseksi. Tänään tuuli ja pilvet vei voiton pidemmältä tutustumiselta. 

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Aurinko

11.6.2021 klo 14.20 - Kurikka (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Perjantaina Auringossa näkyi ainoastaan yksi pilkkuryhmä, AR2832 (Auringon keskipisteen ja kello kolmen puolivälin paikkeilla), jossa kaksi pilkkua. Myös pari fakula-aluetta Auringon reunamilla näkyi.

Aurinko

11.6.2021 klo 12.08 - Järvenpää (IV)
Toni Veikkolainen, Keski-Uudenmaan Altair

Loma jatkui pimennyksen jälkeisenäkin päivänä ja olin kotona aurinkoisella säällä joten päätin varata aikaa aurinkokuvaukseen. Jo eilen olin huomannut H-alfa-näkymässä komeita protuberansseja. Ne olivat edelleen tallella joten päätin ottaa niistä myös erillisotoksen pidemmällä valotuksella. Toki otin myös perinteisen videopinon, jossa erottuu Auringon pintarakennetta. Kameran kenno näköjään oli päässyt keräämään likaa sitten viime kerran ja tahrat hieman hankaloittivat kuvankäsittelyä.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Aurinko

10.6.2021 klo 14.04 - Kouvola, Kuusankoski (III)
Timo Kujala, Konut tählet, Jaala

Auringonpimennys vain hetkeä ennen pimennyksen maksimia. Tai Pacman, kuka tietää.. Vaikkei auringon kiekosta peittynytkään kuin pieni osa, huomasi sen kuitenkin selvästi auringossa seistessä. Ilma oli selvästi viileämpää.      

Aurinko

10.6.2021 klo 09.44 - Kurikka (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Päivän auringonpilkkukuva. Samalla pientä harjoittelua pimennystä varten, ainakin toistaiseksi kelin puolesta näyttää hyvältä (suurin epävarmuus liittyy muihin asioihin).

Aurinko

9.6.2021 klo 17.00 - 17.00 - Lappeenranta, keskus (V)
Heikki Pyysalo, Ursa (Etelä-Suomi)

Treenailin auringon kuvausta 10.6. osuvaa pimennystä silmälläpitäen.

Aurinko

9.6.2021 klo 15.06 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Huomisen osittaisen auringonpimennyksen mahdollisen näkymisen johdosta päätin suorittaa kaluston testausta. Olin juuri lopettamassa, kun mielenkiintoni keskittyi pieneen prominenssiin, joka tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan...  Tähän asti oman aurinkoharrastukseni suurin ja näyttävin purkaus oli sinänsä helppo ohittaa, sillä se oli luonteeltaan himmeä. Gainia ja valotusta sai säätää todella korkeaksi, jotta koko komeudessaan se näkyisi.  Aurinko osaa välillä yllättää positiivisesti dynamiikallaan: välillä on vetyalfan puolellakin hiljaista, ja sitten yks kaks on menovaihde päällä. 

Comments: 2 pcs

Aurinko

9.6.2021 klo 14.41 - 16.00 - Kuusankoski (III)
Timo Kujala, Konut tählet, Jaala

Auringonpilkun AR2831 jäähyväiset. Purkaus saa vilskettä aikaan pinnalla :) Aurinkoisen päivän kunniaksi jätin uuden aurinkoputken kuvaamaan aurinkoa iltapäiväksi kahden minuutin välein. Heti tulokset nähtyäni kadutti etten kuvannut tiiviimmässä tahdissa, levytilaa olisi kyllä riittänyt... Video on koostettu suoraan raakakuvista, joten se on peilikuva.  

Aurinko

8.6.2021 klo 09.27 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Päivän Auringossa pilkkuryhmä AR2830 oli lähellä reunaa suunnilleen kello puolineljän paikkeilla. AR2829 siitä itään jonkin matkan päässä koostuen useammasta pienemmästä pilkusta.

Images: 2 pcs

Aurinko

7.6.2021 klo 12.08 - Jyväskylä (III)
Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

Auringonpilkkuja Unistellarin eVscopella. On ollut niin mielenkiintoista seurata pilkkujen kulkemista Auringon pinnalla, etten malttanutkaan lopettaa havannointia! Toivottavasti 10.6. osittainen auringonpimennys näkyy yhtä hyvin!

Aurinko

6.6.2021 klo 14.33 - Jyväskylä (III)
Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

Auringonpilkkuja Unistellarin eVscopella. On ollut niin mielenkiintoista seurata pilkkujen kulkemista Auringon pinnalla, etten malttanutkaan lopettaa havannointia!  

Aurinko

6.6.2021 klo 11.11 - Kurikka (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

6.6. on sekä Normandian maihinnousun vuosipäivä että länsinaapurimme Ruotsin kansallispäivä, joten aloitetaan päivä näiden kunniaksi aurinkohavainnolla. Kolme pilkkuryhmää  oli näkyvissä, AR2827 suunnilleen kello kahden suunnalla lähellä reunaa ja AR2829 aikalailla Auringon keskivaiheilta hieman alaspäin. Kello neljän paikkeille näytti ilmaantuneen uusi kahden pilkun ryhmä, joka saanee tunnuksekseen AR2830.

Aurinko

6.6.2021 klo 09.29 - Espoo (III)
Tommi Ropponen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuvankäsittelyjonoon jääneitä ensimmäisiä testejä nykyisellä setupilla. Aamulla pikaisesti tehty testisessio jätti talteen tämmöistä jälkeä.

Aurinko

5.6.2021 klo 14.35 - Jyväskylä (III)
Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

Auringonpilkkujen kehittymisen seuraamista 1.6.-5.6.2021. Kaukoputken Unistellarin eVscope ja siinä Astrosolar kalvo. Tarkennus on hankalaa, joten otin useita ja valitsin tähän parhaan. Kuvaa terävöitetty ja säädetty kännykän Lightroomilla.

Comments: 4 pcs

Aurinko

5.6.2021 klo 12.34 - 13.00 - Pieksämäki (IV)
Timo Kantola, Ursa (Itä-Suomi)

5.6. tein protuista 26min animaation, vasemmalla himmeämmät  protut - ehkä 20 000km korkeudessa pysyy melko paikallaan, alareunasta magneettikentät repii riekaleita kohti auringon pintaa. Keskellä suuri "tordano" pyörii itsensä ympäri ja ulkokehältä sinkoilee plasmaa jokasuuntaan. oikealla kaksi hienoa kaarta ilmestyy ja katoaa samantein, toinen viellä "räjähtää" juuri huipun saavutettuaan. Melko mielipuolista menoa.

Aurinko

5.6.2021 klo 12.00 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Tämän päivän Aurinkokuva (#1) tuli otettua vahingossa tasan klo 12:00:00! ;-) Lisäksi pilkkuryhmät AR2829 (kuva 2) ja AR2827 (kuva 3) lähikuvissa.

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Aurinko

4.6.2021 klo 16.45 - Turku, Nummenmäki (IV)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Lyhyt havaintohetki uudella ASI178MM kameralla. Muutama prominenssi reunoilla, joista yksi näytti erkaantuneen kokonaan kiekosta. Jäi sen verran himeäksi, että näkyy yläkulmassa himmeästi. Koko auringon kiekko mahtuu vielä niukin naukin Luntin 12 mm estosuodattimella. 

Aurinko

4.6.2021 klo 15.25 - Espoo (II)
Tommi Ropponen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuvankäsittelyjonoon jääneitä ensimmäisiä testejä nykyisellä setupilla. Myöhäisempi iltapäivän ajankohta näkyy kuvanlaadussa, mutta jätän tämän tänne dokumentointimielessä.

Aurinko

4.6.2021 klo 13.55 - Järvenpää
Keijo Toikkanen, Keski-Uudenmaan Altair

Kuvasin Auringon spektriä älypuhelimella spektroskoopin kautta. Spektroskoopin olen itse rakentanut ja siinä heijastushilana toimii CD-R-levyn palanen. Spektri ei ole kovin terävä, mutta siitä näyttää erottuvan monia Fraunhoferin viivoja mm. yksi Balmerin viiva (vety, n. 486 nm), rauta (n. 527nm) ja natrium (n. 589 nm).

Comments: 3 pcs

Aurinko

4.6.2021 klo 13.14 - Jyväskylä (III)
Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

Auringonpilkkujen kehittymisen seuraamista 1.6.-5.6.2021. Kaukoputken Unistellarin eVscope ja siinä Astrosolar kalvo. Tarkennus on hankalaa, joten otin useita ja valitsin tähän parhaan. Kuvaa terävöitetty ja säädetty kännykän Lightroomilla.

Aurinko

4.6.2021 klo 13.00 - 15.40 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Auringossa oli pari ihan kivannäköistä pilkkuryhmää, 2827 ja 2829. Seeing osoittautui enimmäkseen kehnonpuoleiseksi, mutta onneksi välillä tuli lyhyitä selkeämmän näkyvyyden hetkiä, niin sai kuviin joitain yksityiskohtiakin näkyviin.

Images: 3 pcs

Aurinko

4.6.2021 klo 09.13 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Mannerheimin syntymäpäivä eli Puolustusvoimain lippujuhlapäivä alkoi Auringon kuvaamisella. Pari pilkkuryhmää ja kahdeksisen yksittäistä pilkkua. AR2827 ylempi ryhmä ja AR2829 alempi.

Aurinko

3.6.2021 klo 12.45 - Jyväskylä (III)
Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

Auringonpilkkujen kehittymisen seuraamista 1.6.-5.6.2021. Kaukoputken Unistellarin eVscope ja siinä Astrosolar kalvo. Tarkennus on hankalaa, joten otin useita ja valitsin tähän parhaan. Kuvaa terävöitetty ja säädetty kännykän Lightroomilla.

Aurinko

3.6.2021 klo 10.11 - 12.55 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Auringonpaistetta riitti tänäänkin. Auringonpilkku vetyalfan ja näkyvän valon alueella. 

Images: 2 pcs

Aurinko

2.6.2021 klo 11.49 - Jyväskylä (III)
Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

Auringonpilkkujen kehittymisen seuraamista 1.6.-5.6.2021. Kaukoputken Unistellarin eVscope ja siinä Astrosolar kalvo. Tarkennus on hankalaa, joten otin useita ja valitsin tähän parhaan. Kuvaa terävöitetty ja säädetty kännykän Lightroomilla.

Aurinko

1.6.2021 klo 18.00 - Akaa
Markku Ruonala

Hiukan auringon kuvaamisen harjoittelua tulevaa pimennystä varten. Kuvassa näkyy yksi pilkkuryhmäkin. 

Search result contains observations from time period 1.6.2021 klo 16.40 - 30.6.2021 klo 23.59.