Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Muu myrskyilmiö

8.6.2021 klo 16.26 - 16.40 - Hämeenlinna (V)
Timo Viinanen

Hämeenlinnan molemmin puolin menu kuuropilviä tasaiseen tahtiin. Jotkut murahtelivat muutamaan otteeseen. Tämä Hämeenlinnan lähsipuolelta mennyt roikotti kyljessään kauniita mammatus, eli utarepilviä pitkän aikaa. Otin pari hätäistä kuvaa ja jatkoin nurmikon leikkuuta. Onhan noita kauniimpiakin tullut nähtyä ja kuvattua. Mitä nyt kiusallani havainnon tein, kuvat on mitä on mutta käsilä oleva kamera on aina paras :-) Mietin laittako tämän kagegoriaan kuva hienosta myrskypilvestä vai muu myrskyilmiö. Tämä kyseinen töppyrä piti mammatukset kyljessään yli 30minuutin ajan hitaasti etelä-kaakkoon pu...

Images: 2 pcs

Raekuuro kesäkaudella

8.6.2021 klo 16.30 - 17.55 - Kangasala, Sahalahti (IV)
Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Ennuste näytti ns.popparikeliä, jolloin yläkerran tuulet ovat hyvin maltilliset ja ukkosten liikenopeus on hidas. Jos yksittäiset solut sattuvat yhdistymään sopivasti, olisi mahdollisuuksia lineaarisempaan ukkoseen. Aluksi pitkin poikin Pirkanmaata ukkoset tahtoivat sammua yhtä nopeasti kuin olivat syntyneetkin. Iltapäivällä ollessani Valkeakoskella sekä etelässä Hämeenlinnan tienoilla, että pohjoisessa Kurun tienoilla oli kehittynyt päivän voimakkaimmat ukkoset. Molemmissa kyseessä oli monisolu-ukkonen. Arpomisen jälkeen lähdin kohti pohjoista ja se oli ihan hyvä valinta. Sahalahdentiellä pää...

Images: 8 pcs • Comments: 1 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

8.6.2021 klo 15.30 - 16.00 - Tammela (IV)
Eero Karvinen

Salamaspektaakkeli osui pitkästä aikaa kohdalle. Ohessa muutama kuva. Suurin osa salamoista iski sektorin ulkopuolelle ja kuvauspaikan etsiminen oli ongelmallista. Salamat on kuvattu triggerillä. Noin vartin aikana kamera otti yli 200 kuvaa, kunnes paristosta loppui virta.

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Nähty vähintään 5 salamaa

8.6.2021 klo 16.30 - 16.40 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Mukavan tapahtumarikasta ukkosrintamalla, parantuen iltapäivää kohti. Aamupäivästä nosteli jo satunnaisia alasimia ja iltapäivällä sitten muutama kaukaisempi solu kolisteli harvakseltaan. Neljän jälkeen lähestyi rankkaa sadetta tuonut rintama, jonka etualalle syntyi mahdollinen seinäpilvi. Tapauksessa erottui kiertoliikettä rintaman liikesuuntaa vastaan. Liike oli melko hidasta, hoksasin sen itse vasta salaman nappaamistarkoituksessa otettuja luurin hidastusvideoita kelatessani. Neloskuvana työpöydältä kaapattu pätkä, jossa tallennetta kelaillessa tuo liike korostuu ehkä parhaiten. Rintaman li...

Images: 6 pcs • Comments: 6 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

8.6.2021 klo 13.30 - 17.00 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Olipa myräkkä. Ukkonen alkoi kohta puolenpäivän jälkeen. Työpäivän päätyttyä poikkesin kotimatkalla pellon reunaan, jonne arvioin rajun ukkossolun saapuvan. Se tulikin lähelle, mutta meni muutaman kilometrin ohi.   Salamointi ei ollut rajua, mutta pilven muodot olivat. Mukana oli selvä vyörypilvi, mahdollinen hyllypilvi ja melko varma seinäpilvi (kuva 2).   Homma päätyi siihen, kun salama napsahti sateettomasta kohdasta vajaan kahden kilometrin päähän. Tuli kiire autolle...

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Nähty vähintään 5 salamaa

8.6.2021 klo 17.20 - 17.40 - Kaarina (III)
Markku Sirén, Ursa (Länsi-Suomi)

Töiden jälkeen katselin salamakarttaa ja lähdin Piikkiöön pellon reunaan. Tovin ehdin saapuvaa rintamaa seurailla ennen sadetta ja muutama kuva jäi saaliiksi.

Images: 2 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

8.6.2021 klo 17.00 - Tampere (IV)
Tapio Lahtinen, Tampereen Ursa

Ihan mukavasti murahdellut solu (tai parikin) ohitti Tampereen. Kadut lainehtivat jälkeenpäin. Kun muiden timelapsekameroiden akut kaipasivat latausta niin turvauduin kännykkäkameran timelapseen. Kovin vähän (ei mitään) säädettävää oli ja kuvien välikin tuntui muuttuvan itsestään. Mutta mukavan pyörteileviä pilviä tarttui videolle. Kellään suositella jotain hyvää timelapsesoftaa Androidille ?

Comments: 2 pcs

Kuva hienosta ukkospilvestä

8.6.2021 klo 14.13 - 18.11 - Turku (IV)
Paula Mattila

Lapsenlapsi,6v,laski 33 salamaa alkaen iltapäivä kahdesta,tällä hetkellä vain sataa ja toivottavasti paavo nurmi-kisavieraat on hyvin varustautuneet sadeasuilla.

Images: 3 pcs • Comments: 3 pcs

Nähty vähintään 10 salamaa

8.6.2021 klo 14.00 - 17.30 - Turku (III)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Ihan mukava ukkonen meni läntisen Turun yli ja hyvältä paikalta sai seurata autosta. Myöhemmin tuli toinen parempi vyörypilven kera, jonka alle myös jäin. Muutamat salamat löi aika lähelle Turun lentokentällä.    

Images: 6 pcs • Comments: 4 pcs

Maanpintatason pyörre

8.6.2021 klo 13.05 - Härmä (III)
Pia Simonen

Vasta tasoitetulta pellolta nousi ihan näyttävä pyörre. Se näytti hiipuvan tien kohdalla, mutta sai vielä toisella puolella tietä pientä pyörrettä aikaan. Videonpätkässä siis leikkeet päinvastaisessa järjestyksessä.

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Search result contains observations from time period 8.6.2021 klo 07.20 - 8.6.2021 klo 23.30.