Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Aurinko

12.6.2021 klo 11.43 - Mikkeli, Launiainen (IV)
Petrus Kurppa, Tomi Kurri

Kesäloman maakuntamatkalla Mikkelissä tarjoutui tilaisuus kokeilla DayStar Solar Scout SS60-DS-kaukoputkea. Nettikirjoitusten valossa pienen vetyalfaputken suorituskyvystä ei liikoja alkuun ajatellut, mutta ensivalon myötä mieli muuttui. Visuaalisesti prominenssit ja filamentit tuli hienosti esille. MacGyver-henkinen kuvausviritys antoi vähän esimakua mitä putkella voi saada aikaiseksi. Tänään tuuli ja pilvet vei voiton pidemmältä tutustumiselta. 

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Osittainen auringonpimennys

10.6.2021 klo 14.50 - Turku, Nummenmäki (IV)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Sää ja aurinko helli Turussa osittaisen auringonpimennyksen kuvaamista. Päädyin kuvaamaan fiilistelypohjalta, murehtimatta sen kummimmin teknisestä säädöstä. Runsas sade aikaisemmin tällä viikolla sai savimaan pehmentymään, joten olisi pitänyt pystyttää jalusta aikaisemmin pihalle löytämään paikkansa.  Venyttelin samaa kuvaa protujen aikaan saamiseksi. Todella hieno ilmiö! Jälkikäteen lisätty kuva pimennyksen maksimin ajalta pieteetillä Pieksämäen junassa istuen tehty kuvankäsittely. Taivaankappaleiden asentoa fiksailtu ja kaikkea mahdollista. Olen tunnollinen hätähousu, mitä tulee kuvien julk...

Images: 3 pcs

Aurinko

9.6.2021 klo 15.06 - Nummenmäki, Turku (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Huomisen osittaisen auringonpimennyksen mahdollisen näkymisen johdosta päätin suorittaa kaluston testausta. Olin juuri lopettamassa, kun mielenkiintoni keskittyi pieneen prominenssiin, joka tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan...  Tähän asti oman aurinkoharrastukseni suurin ja näyttävin purkaus oli sinänsä helppo ohittaa, sillä se oli luonteeltaan himmeä. Gainia ja valotusta sai säätää todella korkeaksi, jotta koko komeudessaan se näkyisi.  Aurinko osaa välillä yllättää positiivisesti dynamiikallaan: välillä on vetyalfan puolellakin hiljaista, ja sitten yks kaks on menovaihde päällä. 

Comments: 2 pcs

Aurinko

4.6.2021 klo 16.45 - Nummenmäki, Turku (IV)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Lyhyt havaintohetki uudella ASI178MM kameralla. Muutama prominenssi reunoilla, joista yksi näytti erkaantuneen kokonaan kiekosta. Jäi sen verran himeäksi, että näkyy yläkulmassa himmeästi. Koko auringon kiekko mahtuu vielä niukin naukin Luntin 12 mm estosuodattimella. 

Aurinko

3.6.2021 klo 10.11 - 12.55 - Nummenmäki, Turku (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Auringonpaistetta riitti tänäänkin. Auringonpilkku vetyalfan ja näkyvän valon alueella. 

Images: 2 pcs

Aurinko

1.6.2021 klo 10.00 - 16.00 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Mitäpä kesälomalla voisi muuta haaveilla tekevänsä kuin kuvata aurinkoa hyvän sään aikaan? Aamulla näytti olevan hyvinkin pilvetöntä, joten aloittelin verkkaisesti.  Kaverin puhelu ja pilvet vei aluksi lupaavimmat hetket, mutta kyllä jotain sai talteen. Auringossa näytti olevan hyvä meno päällä vetyalfan puolella.  Näkyvässä valossa uusi aktiivinen alue on kasvattanut kauniin auringonkukan. Kokeilin normaalin viisinkertaisen barlowlinssin lisäksi 2.5-kertaisen barlowlinssin lisäämistä sen jatkoksi. Yllättävää kyllä, kuva oli ihan kohtalainen! Polttoväliä olisi tällöin liki 14 metriä. Tätä täyt...

Images: 5 pcs

Aurinko

31.5.2021 klo 16.00 - 16.30 - Turku, Nummenmäki (I)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Aurinko näyttäytyi hetken aikaa pilvien takaa, joskin tällä kertaa ei kelin puolesta herkuteltu. Kameran asennosta johtuen teknistä pilkunviilausta saa vielä tehdä. Uusi aktiivinen alue AR2728 kuvassa ilman barlowia ja viisinkertaisella barlowilla.

Images: 2 pcs

Aurinko

30.5.2021 klo 14.00 - 16.30 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Joutilas sunnuntaikävelyni kissan kanssa päättyi lyhyeen, kun huomasin uusien auringonpilkkujen ilmestyneen näkyviin! Tarkempi tutkailu paljasti myös huomattavasti vähäpätöisemmän "poren", minkä suomenkielistä vastinetta en vielä löytänyt. Siis auringonpilkun esiaste! Ensimmäisessä kuvassa uusi auringonpilkkuryhmä AR2827, 5x barlow-linssi. Toisessa sama kohde, ilman barlow-linssiä. Kolmannessa kuvassa "poreet". 2.5x barlowlinssi.

Images: 3 pcs

Aurinko

29.5.2021 klo 09.50 - 16.30 - Turku, Nummenmäki (IV)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Aamu alkoi pilvettömän taivaan alla. Vielä ehti ikuistamaan toisen auringonpilkun köröttelyä ennen kuin katoaa toiselle puolelle. Wilsonin efekti näkyy! Hetken runollisuutta alleviivasi omenapuun kukkien terälehtien sade kaukoputken juurelle, jossain kaukana soi kirkon kellot.  Jatkoin lounaan jälkeen havaintoja näkyvässä valossa ja vetyalfan alueella. Vetyalfa ei tarjonnut mitään erityistä, joskin kuvasin varmuudeksi talteen hieman vähäpätöisemmätkin yksityiskohdat.  Näkyvässä valossa auringonpilkusta sai hieman auringonkukanomaisia muotoja näkyviin viisinkertaisella barlow-linssillä.  Kuvat ...

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Aurinko

28.5.2021 klo 12.36 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Puolipilvinen sää ei aluksi oikein innostanut edes yrittämään onnea kuvaamisen suhteen, mutta SDO'n kuvat nähtyäni pakko oli kokeilla!  Pienoinen kiire ja huolimattomuus jalustan daytime aligmentin kanssa johti huonoon materiaaliin tällä kertaa. Onnistuin saamaan jotain aikaiseksi. 

Comments: 2 pcs

Aurinko

24.5.2021 klo 10.00 - 12.00 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Yllätin itseni ja onnistuin kantamaan kahvikupin lisäksi kaksi jalustaa ulos auringon kuvausta varten. Tällä kertaa keli suosi, ilmakehän puurokattilamainen väreily ei. Kuvasin kahvittelun lomassa aikani kuluksi vetyalfaa Lunt60THa kaukoputkella ja valkoista valoa eli auringon fotosfääriä TS102 ED linssikaukoputkella ja Lacertan aurinkokiilalla.  Vetyalfan puolella muutama pienehkö prominenssi, WL hieno auringonpilkku jatkaa menoaan. 

Images: 4 pcs

Aurinko

22.5.2021 klo 15.00 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Havahduin kauppareissulla taivaan olevan auringon puolelta tyystin pilvetön. Kotiin kiireen vilkkaa, kaukoputki pihalle ja kuvaamaan.  Vetyalfakaukoputkella näkyi hieno aktiivinen alue ja muutama vaisu protuberanssi. Päätin jatkaa kokeilua Lacertan aurinkokiilan kera. Sitä varten käytössäni on TS102 ED f/11 linssikaukoputki. Auringonpilkku oli todella näyttävä ilmestys näkyvän valon aallonpituudella. Kuvausaikaa oli tällä kertaa paremmin, niin pääsin kokeilemaan 2.5x barlowia että 5-kertaista. Kuvat sävytetty. 

Images: 2 pcs

Aurinko

16.5.2021 klo 17.30 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Ikaroksen siipien lailla on aurinkoharrastukseni vuosiin mahtunut useampi mahalasku. Tänä vuonna onnistumisia on jo alkanut tulla enemmän, ja mikäs sen mukavampaa kuin harjoitella uusilla välineillä lämpimän kelin aikaan.  Baaderin tuplastakattu kalsium K-suodatin (390-398 nm) on lojunut jo useamman vuoden hattuhyllyllä. Suodattimen käyttöönotto on odottanut sopivaa laitteistoa. Nyt pääsin kokeilemaan sitä Lacerta Herschel-aurinkokiilan avulla. Kaukoputkena TS102 ED f/11 linssikaukoputki. Aurinkokiilan yhteydessä oli ND3 harmaasuodatin. 

Merkurius

13.5.2021 klo 15.00 - 16.30 - Paimio, Kevolan observatorio (V)
Petrus Kurppa, Mikko Heino, Jani Laasanen, Turun Ursa

Turun Ursan planeettajahtiseurue päätti jo hyvissä ajoin kokeilla onneaan jumalten sanansaattajan planeetan kera. Kaunis, suorastaan kesäinen keli vaihtui kuin käskystä pilvettömästä puolipilviseen. Seurueemme ei lannistunut pienestä, onhan planeetta Merkuriuskin sen verran pieni, ettei tarvita kuin pieni aukko pilvipeitteessä.  Paimion maaseudun ja puolukan tuoksua seuraillen valmistelimme Planewave 17" CDK kaukoputken kuvauskuntoon. Jalustan ansiosta planeetta Merkurius ei ole edes haastavaa löytää päivätaivaalta. Ensimmäisen kerran se vilahti ruudulla kello kolmen aikoihin, jonka jälkeen li...

Images: 2 pcs

Aurinko

13.5.2021 klo 11.30 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Helatorstain kunniaksi aurinko näytti useamman komean protuberanssin ja muutaman yksityiskohdan pinnaltakin. 

Comments: 2 pcs

Aurinko

29.4.2021 klo 11.30 - 12.24 - Turku, Nummenmäki (IV)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Viime päivinä on aurinko jäänyt pilvien taakse, mutta GONGin sivuilla on voinut ihastella toimintaa auringon pinnalla. Kirkas keli yllätti, joten ulos kuvailemaan. Auringossa isompi pensselimäinen protuberanssi ja useampi pienempi auringonpilkku.  Kotikadun työmaakoneiden aherrus ei lopulta haitannut niin paljon kuin ensiksi pelkäsin. Enemmän tuuli oli harmina.

Images: 3 pcs

Aurinko

21.4.2021 klo 11.05 - Turku, Nummenmäki (V)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Aluksi rauhallinen sää antoi mahdollisuuden kuvata 5-kertaisellakin barlow-linssillä. Ilmakehä tuntui muuttavan taas rauhattomammaksi keskipäivän lähestyessä. Useampi protuberanssi taas tarjolla, pinnaltakin löytyi vaikka mitä nähtävää. Koko auringon kehä ilman barlow-linssiä, tiukka protuberanssi rajaus 5x-barlowlinssi, laajempi kuva 2.5-kertainen barlow-linssi.

Images: 3 pcs

Aurinko

20.4.2021 klo 12.19 - Turku, Nummenmäki (IV)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Miltei tulee aamulla katsottua ennen herätyskelloa Gongin sivustoa, että olisiko auringossa jo tänään hieman enemmän toimintaa. Lupaavalta vaikutti!  Keskipäivän aurinko ja työpäivän alkaminen rajasi kuvaushetken lyhyeksi, mutta ainakin ensimmäinen sattumanvaraisesti valittu video antoi kivat protuberanssit. Toisaalla auringossa oli niin aktiivinen alue, että oli vaikeuksia valottaa sitä.  Jäin hetkeksi ihastelemaan visuaalisestikin komeaa kaaren tehnyttä protuberanssia. Pintaa pitkin viiletti useampi filamentti, joten toivotaan lisää hienoja kuvaushetkiä loppuviikoksi.

Aurinko

18.4.2021 klo 14.35 - 16.22 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Ei mitään uutta auringon alla, joskin muutama pieni protu somasti rivissä. 

Images: 2 pcs

Aurinko

17.4.2021 klo 15.00 - Turku, Nummenmäki (III)
Petrus Kurppa, Turun Ursa

Kauniin kevätpäivän aurinko tarjoili pienehköjä sekä muutaman leveämmän eläväisen protuberanssin, komean filamentin ja aktiivisia alueita. Keli ei ollut paras mahdollinen, pitäisi innostua tutustumaan aamutaivaan aurinkoon.  Kuva on negatiivi. En ole nähnyt itse milloinkaan aurinkoa aktiivisena vetyalfakaukoputkella, jonka vuoksi nämä pienemmätkin tapahtumat on hauska bongaus. Erityisesti arvostan protuberanssien muodon kirjoa.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 13.6.2021 klo 10.32.