Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Väripilviä

5.6.2021 klo 17.25 - 17.50 - Joensuu (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Vesillä ollessa taivasta tulee tarkkailtua helposti. Tällä kertaa bongasin aika vekkulin näköisiä väripilviä. Etenkin kahden ensimmäisen kuvan pilvet olivat huomiota herättäviä niin värien intensiteetin kuin muotonsa puolesta.

Images: 4 pcs

Aurinko

4.6.2021 klo 13.00 - 15.40 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Auringossa oli pari ihan kivannäköistä pilkkuryhmää, 2827 ja 2829. Seeing osoittautui enimmäkseen kehnonpuoleiseksi, mutta onneksi välillä tuli lyhyitä selkeämmän näkyvyyden hetkiä, niin sai kuviin joitain yksityiskohtiakin näkyviin.

Images: 3 pcs

Siitepölykehä

13.5.2021 klo 14.00 - 19.30 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Tänään näkyi taas koivun siitepölykehä pitkin päivää. Ei ollut ihan niin näyttävä kehä kuin eilen, mutta varsinkin B-R-käsittelyllä rinkuloita erottui kuvissa useita. Kuvat otettu klo 19:18 ja 19:33. Metsäpalojen savut lienevät syynä taivaan ruskehtavaan väriin. 

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Siitepölykehä

12.5.2021 klo 15.00 - 16.15 - Joensuu (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Hieno siitepölykehä Auringolla. Edit: Kokeilin B-R-käsittelyä ja lisäsin kuvan. 5 tummaa rengasta erottuu mielestäni.

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Koko taivaan haloilmiö

3.5.2021 klo 15.00 - 16.00 - Outokumpu (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Olipa hieno haloelämys! Ei ole näin näyttävää ja monipuolista näytöstä osunut aiemmin omalle kohdalle. Onneksi satuin lähtemään normaalia aiemmin töistä, niin ehdin ihailla näkymiä tunnin ajan, ennen kuin ne alkoivat hiipua. Kunnon kameraa ei ollut mukana, joten taltiointi jäi kännykkäkameran ja pokkarin varaan. Vaan hienompi se taivas olikin ihan luonnossa kuin ruudulta katsottuna. Ohessa joitain kuvia plus yksi 360-video.

Images: 7 pcs

Kuu

26.3.2021 klo 22.25 - 23.10 - Joensuu (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kuu näkyi taas kivasti taivaalla, joten en malttanut olla kokoamatta kaukoputkeani. Seeing (nopeaa värinää) ei sallinut kovin pienien yksityiskohtien tarkastelua, mutta isommat kokonaisuudet erottuivat ihan hyvin. Terminaattorilla olikin hienoja kohteita kuten Grimaldi-kraatteri lännessä ja Bailly-kraatteri etelässä. Niiden välissä olevassa Schickard-kraatterissa ja sen länsi- sekä eteläpuolella olevat samansuuntaiset laaksot ja harjanteet (jotka ilmeisesti ovat seurausta Mare Orientalen impaktista) kiinnittivät myös huomioni. Kuvasin koko kasvavan Kuun pienemmissä osissa ja koostin oheiset mo...

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Grimaldi, Bailly, Aristarkhos, Mons Rümker

26.3.2021 klo 21.30 - 22.00 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kuvasin joitain yksityiskohtia Kuun länsipuoliskolta terminaattorin läheisyydestä. Pääkuvassa mm. Hevelius- ja Grimaldi-kraatterit sekä lukuisia rillejä/uomia, joista ehkä silmiinpistävin on Rimae Sirsalis. 2. kuvassa Schickard ja Bailly ovat isoimmat kraatterit. Schickardin alla on ääriään myöten laavalla täyttynyt Wargentin-kraatteri. 3. kuvassa mm. kirkas Aristarkhos-kraatteri ja Vallis Schröteri, 4. kuvassa hauskannäköinen Mons Rümker.

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Aristarkhoksen tasanko

25.3.2021 klo 21.30 - 22.15 - Joensuu (V)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Tällä viikolla Kuu on näkynyt hienosti korkealla etelätaivaalla monena iltana. Valitettavasti seeing on lähemmässä tarkastelussa osoittautunut enimmäkseen huonoksi, mikä on tehokkaasti estänyt pienempien yksityiskohtien ihailun. On siis pitänyt keskittyä lähinnä isompien piirteiden katseluun - hyvä vaihtoehto sekin. Tämän illan valaistuksessa Aristarkhoksen tasangon alue pomppasi todella upeasti esille. Otin siitä vähän videota, josta muodostin oheisen kuvan. Okulaarin läpi katsottuna näkymät olivat vaikuttavammat.  

Comments: 2 pcs

Clavius, Blancanus, Moretus

22.3.2021 klo 18.00 - 23.00 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Tarkkailin auringonnousun etenemistä Clavius-, Blancanus- ja Moretus-kraattereiden ympäristössä. Kuuden tunnin aikana varjot lyhenivät jo havaittavasti ja pimeille alueille lankesi valoa. Esim. Blancanuksen reunavallin valaistumisen edistymistä oli hauska seurata. Gif-animaatio koostuu kuudesta tunnin välein otetusta kuvasta. Pikkuisen harmillisesti seeing alkoi huonontua selvästi klo 22 aikaan, mikä näkyy myös animaation kahdessa viimeisessä ruudussa näkymien pehmenemisenä.

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

9.3.2021 klo 20.15 - 21.20 - Lieksa (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kävin kokeilemassa toisenakin iltana ja hieman eri paikassa, saisinko taltioitua eläinratanauhan ja gegenscheinin. Kyllähän nuo jotenkin erottuivat tälläkin kertaa. Ilmahehkua oli nyt ehkä vähemmän kuin 5.3., mikä näin heikosti näkyvän ilmiön kannalta oli hyvä asia. Pakkasta oli riittävästi, lähes 30 astetta.

Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

5.3.2021 klo 21.00 - 21.45 - Ilomantsi (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Eläinratavalo, vastavalo ja zodiakaalinauha muodostivat kaaren taivaalle Linnunradan seuraksi. Lisäksi revontulet koristivat kokonaisuutta matalalla pohjoisen suunnalla. Punertavaa ilmahehkua oli myös tarjolla. Tämä oli itselleni ensimmäinen havainto vastavalosta ja zodiakaalinauhasta. Oheiset panoraamat kattavat reilu 300 astetta. 2. kuva on hieman ylikäsitelty versio 1. kuvasta, jotta zodiakaalinauha erottuisi selvemmin. 3. kuvassa käytin pehmennyssuodinta, minkä vuoksi tähtikuviot erottuvat selvemmin.

Images: 3 pcs • Comments: 13 pcs

Mars

17.2.2021 klo 19.55 - 20.50 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Mars vuorokautta ennen Perseverance-luotaimen laskeutumista sinne. Koko oli 6,9" ja vaihe 89 %. En odottanut näkeväni juuri mitään yksityiskohtia planeetan pinnalta, mutta aika mukavasti jotain kuitenkin erottui: Syrtis Major, Hellas, Sinus Sabaeus ja Sinus Meridiani nyt ainakin.

Images: 3 pcs

Keinovalopilareita

14.2.2021 klo 22.50 - 23.50 - Joensuu (II)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Tähtikuvausretkeni loppupuolella taivaalle ilmestyi näyttäviä keinovalopilareita, joista huomiota herätti erityisesti Orionin tähtikuviota hätyyttelevä oranssi pylväs. Kartan mukaan pilarin synnyttänyt valonlähde oli järven toisella puolella vähintään 10 km päässä. Laskujeni mukaan pilarilla olisi näin ollen ollut korkeutta vähintään 1 km. Myös havaintopaikkani vieressä kohosi ihan näyttäviä pilareita. Joissakin valokuvissa näkyi myös pikku pilarit kirkkaampien tähtien kuten Siriuksen ja muutamien Orionin tähtien ylä- ja alapuolella. Tähtien aiheuttamille halomuodoille ei ole omaa kategoriaa, ...

Images: 3 pcs

Eläinratavalo

14.2.2021 klo 19.00 - 23.40 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kävin katselemassa ja kuvaamassa eläinratavaloa ja vähän muutakin. Taivas oli aluksi melko kirkas eikä matalalla oleva kapea kuunsirppi juuri haitannut eläinratavalon erottumista. Kohtapuoliin taivaalla alkoi kuitenkin ajelehtia jotain utua/sumua/pilveä, mikä heikensi näkymiä. Havaintosession loppupuolella näin myös keinovalopilareita, joista tein oman havainnon. Niitä näkyy oheisessa timelapse-animaatiossa sen loppuvaiheilla. Animaatio on ajalta klo 19:05-23:40. Edit: Muokkasin animaatiota hieman.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

8.2.2021 klo 18.40 - 21.00 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Eläinratavalo bongattu myös Itä-Suomessa! Se näkyi aluksi ihan visuaalisestikin taustataivaan vaaleudesta huolimatta. Myöhemmin paikalle ilmestyi sumua, mutta onneksi kamera kuitenkin edelleen erotti sekä eläinratavalon että Linnunradan heikon kajastuksen, ainakin jotenkin. Timelapse-animaatio ilmiöstä ja sen häipymisestä on ajalta klo 18:40-21:00.

Images: 2 pcs

Drygalski

8.12.2020 klo 09.05 - Joensuu
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Suotuisa libraatio ja valaistus tekivät mahdolliseksi harvemmin näkyvien kohteiden havainnoinnin. Esimerkiksi tämän kuvan vasemmassa yläkulmassa olevasta suuresta, 163 kilometrisestä Drygalski-kraatterista minulla ei ole aiempaa havaintoa. En löytänyt siitä juuri mainintoja Taivaanvahdistakaan. Drygalskin vasemmalla takapuolella olevasta 158 kilometrisestä Ashbrook-kraatterista näkyy vähän reunavallia. Alhaalla vasemmalla terminaattorin rajalla oleva Clavius näkyy kivasti tässä valaistuksessa. Sen sisällä olevan 48-kilometrisen Rutherfurd-kraatterin pohja on lähes kokonaan varjossa, mutta kesk...

Comments: 4 pcs

Mare Orientale

8.12.2020 klo 09.00 - Joensuu
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Suotuisan libraation ansiosta Mare Orientale näkyi aika hyvin vähenevän puolikuun vaiheessa. Mereen liittyvät samankeskiset vuorikehät Montes Rook ja Montes Cordillera erottuivat myös, samoin noiden vuorten sisäpuolella olevat laava-alueet Lacus Veris ja Lacus Autumni. Pääkuvassa alhaalla keskellä näkyy keskusvuorellinen Sirsalis-kraatteri ja sen osittain peittämä Sirsalis A. Vasemmalla näkyvä kirkas sädejärjestelmä kuuluu 19 km läpimittaiselle Byrgius A -kraatterille. Em. kraattereiden välillä selvästi näkyvät uomat ovat osa Rimae Sirsalista. Rimae Darwin sen sijaan erottuu tässä valaistukses...

Images: 2 pcs • Comments: 5 pcs

Venus

21.11.2020 klo 08.30 - 10.00 - Joensuu (III)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Venus loisti kirkkaasti aamutaivaalla. Planeetan näennäinen läpimitta oli 12 kaarisekuntia ja se nousi enimmillään vain 17 asteen korkeudelle täältä katsottuna, mikä asetti haasteita kuvaamiselle. Kokeilin nyt kuitenkin, kun olosuhteet sallivat sen muutoin. Ohessa väärävärikuva, joka on yhdistelmä IR- ja UV-kuvista, sekä IR- ja UV-kuvat. Eipä nuo kovin kaksisia ole. Pitää odotella, että Venus tulee taas lähemmäksi Maata. Ehkä sitten vaatimaton kaukoputkeni erottaa enemmän yksityiskohtia planeetan pilviverhossakin.

Images: 3 pcs

Mars

11.11.2020 klo 00.30 - 00.50 - Joensuu (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Galaksikuvauksen jälkeen suuntasin kaukoputken kohti Marsia, joka oli koko illan loistanut hienosti taivaalla. Ehdin ottaa vain muutaman videopätkän, ennen kuin pilviverho peitti taivaan. Valitettavasti seeing huononi pilvien saapuessa ja vei mahdollisuudet pienempien yksityiskohtien erottumiselta. Värikuvassa olen näkevinäni pari vaaleampaa kaistaletta sekä päiväntasaajan etelä- että pohjoispuolella. Kenties pilvivyöhykkeitä.

Images: 2 pcs

M33

10.11.2020 klo 18.30 - 23.30 - Joensuu (IV)
Antti Taskinen, Joensuun Seulaset

Kolmena peräkkäisenä vuorokautena oli selkeää taivasta tarjolla ainakin osan illasta/yöstä. Yritin hyödyntää tämän marraskuussa harvinaisen tilanteen mahdollisimman tarkkaan tähtiharrastukseen. Tässä kuva Kolmion galaksista M33, jota varten sain kerättyä yhteensä reilu 3 tuntia käyttökelpoisia valotuksia. Tähtitaivas näytti upealta Linnunradan kaartuessa kirkkaana pään päällä ja Marsin paistaessa etelän suunnalla. Myös Orionin nousua taivaalle oli hieno seurata. Maisemakuva on otettu klo 22:25, jolloin Orion oli melkein kokonaan näkyvissä.

Images: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 13.6.2021 klo 11.22.