Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Osittainen auringonpimennys

10.6.2021 klo 12.35 - 15.15 - Raisio (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Vapaalla, joten kotipihan observatorio pystyyn ja nauttimaan kesäpäivästä ja pimennyksestä. Yksittäinen kuva, jossa jopa tarkkaan katsoen on pari pilkkua näkyvissä. 

Merkurius

13.5.2021 klo 15.00 - 16.30 - Paimio, Kevolan observatorio (V)
Petrus Kurppa, Mikko Heino, Jani Laasanen, Turun Ursa

Turun Ursan planeettajahtiseurue päätti jo hyvissä ajoin kokeilla onneaan jumalten sanansaattajan planeetan kera. Kaunis, suorastaan kesäinen keli vaihtui kuin käskystä pilvettömästä puolipilviseen. Seurueemme ei lannistunut pienestä, onhan planeetta Merkuriuskin sen verran pieni, ettei tarvita kuin pieni aukko pilvipeitteessä.  Paimion maaseudun ja puolukan tuoksua seuraillen valmistelimme Planewave 17" CDK kaukoputken kuvauskuntoon. Jalustan ansiosta planeetta Merkurius ei ole edes haastavaa löytää päivätaivaalta. Ensimmäisen kerran se vilahti ruudulla kello kolmen aikoihin, jonka jälkeen li...

Images: 2 pcs

Apenniinit ja Kaukasus

21.3.2021 klo 20.00 - Turku (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Sunnuntai-illan puolikuu nousi upeasti kirkkaalle taivaalle, joten päädyin pitkästä aikaa Turun Iso-Heikkilän tähtitornille Yrjö Väisälän valmistaman perinteikkään 15 cm linssikaukoputken ääreen. Ensimmäiset kuvat osoittivat myös ilmakehän olevan varsin rauhallinen ja päätinkin testata miten 4x barlow puree Kuuhun. Kohteeksi valitsin terminaattorin tuntumassa sijaitsevat vuoristot, Kaukasuksen ja Apenniinit. 

Images: 2 pcs

Pilvikaari maanpinnalta

17.1.2021 klo 15.30 - Turku (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Kokkailun ja muiden päivän puuhien jälkeen tuli vilkaistua Taivaanvahdin havaintoja, josta silmille pompsahti lukuisat havainnot pilvikaaresta erityisesti Turun seudulta. Kello oli jo pitkälle yli kolme, joten ajattelin kaaren jo kadonneen näkyvistä, mutta päätin kuitenkin pistäytyä ulkosalla kurkistamassa. Ja kyllähän vain siellä kaari oli edelleen näkyvissä, joten tulipahan tämäkin sitten bongattua.

Comments: 1 pcs

Mars

20.11.2020 klo 20.30 - Turku (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Marsin näennäinen koko pienenee nopeasti, mutta vielä kävin kokeilemassa onnistuuko kuvaaminen nopeasti liikkuvien pilvien lomasta. Liekö planeetan pinta peittynyt viimeaikoina pyörineisiin pölymyrskyihin vai vaikuttivatko pilvet ja kostea ilma vaatimattomaan näkymään. Puoli tuntia kestäneen kirkkaamman hetken aikana sain raavittua kasaan pari videota, joista ohessa toisesta väkisin väännetty kuva. Yksityiskohtia saa kyllä hakemalla hakea.

Mars

3.11.2020 klo 22.10 - Paimio (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Sään kirkastuminen pääsi hieman yllättämään, joten pitkän tauon jälkeen päädyin vielä kerran kokeilemaan Marsin kuvaamista. Säätä suuremman yllätyksen tarjosi kuitenkin seeing, joka parhaimmillaan oli todella hyvä. Vaihtelua oli tosin välillä melko paljon ihan lyhyen ajan sisälläkin. Paras jakso osui tällä kertaa 20000 kuvan videoon, josta uskalsin poimia pinottavaksi jopa 4000 framea. Tässä kyseisessä sarjassa oli suodattimena Astronomikin 742nm IR-pass, joka tällä kertaa muutenkin tuntui parhaalta vaihtoehdolta illan olosuhteissa.

Mars

14.10.2020 klo 22.33 - Turku (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Ei mitään uutta tämän taivaan alla. Marsin juuri menneen opposition kunniaksi vielä yksi havainto täydentämään kattausta. Seeing oli totuttuun tapaan heikohkon oloinen ja Mars väreili ruudulla kuin flipperipallo. Oli lopulta kuitenkin mukava yllätys, että näinkin selvän kuvan sain materiaalista kursittua kokoon. Planeetan alareunasta voi jopa erottaa Olympos Monsin vaaleana näkyvän tulivuorialueen.  

Mars

2.10.2020 klo 23.00 - Paimio, Kevolan observatorio (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Hämmentävä ilta Kuun loistaessa hailakan punertavana jonkinlaisen usvaverhon takaa. Ilmatieteen laitos tiesi tosin kertoa, että kyseessä olisi metsäpalojen savua jostain päin Etelä-Venäjää. Joka tapauksessa välillä usva oli niin sakeaa, että jopa kirkkaimpien tähtien havaitseminen oli hyvin haastavaa. Marsin ilmestyessä tietokoneen näytölle, eivät toiveet muutenkaan heränneet kovin korkealle kuvien suhteen. Ilmakehä vaikutti todella levottomalta, eikä kunnollista tarkennusta meinannut millään saada kohdalle. Olosuhteisiin nähden lopputulos oli kuitenkin varsin siedettävä. Ohessa Marsin 1000 ku...

Mars

27.9.2020 klo 23.50 - Paimio, Kevolan observatorio (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Kyllä tämä planeettakuvaus onkin varsin haastavaa hommaa. Edelleen voi sanoa, että parhaat otokset siintävät jossain myöhemmässä tulevaisuudessa. Kevolan tähtitornilla tuli jälleen kokeiltua erilaisia yhdistelmiä barlowien ja IR-suodattimien kanssa. Paras tulos tuli jälleen suoraan noin 3000 mm poltovälillä ja Baaderin 685nm IR-pass suodattimella. Ensimmäistä kertaa kuitenkin Televuen 4x barlowin kanssa sain jotain muutakin kennolle kuin pelkkää pikselimössöä (kuva 2). Molemmissa pinoissa käytetty 1200 kuvaa 15000 framen videosta.

Images: 2 pcs

Mars

19.9.2020 klo 00.00 - Turku (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Täydennetään hieman näitä Mars-havaintoja jälleen yhdellä kuvalla. Väisälän 15 cm linssikaukoputki on omiaan planeettojen katseluun, mutta kuvaamisen kannalta tietysti hieman haastava manuaalisten säätöjen osalta. Pieniä virheitä kirkkauden vaihtelun aiheuttamia virheitä napakalotin ja länsireunan osalta on tässäkin näkyvissä. ' Lopputulos on 500 kuvan yhdistelmä 20000 videokuvan sarjasta. Avustavana kappaleena oli Baaderin 685nm IR-pass suodatin. Sen verran oli ilmakehä rauhaton, että barlowit eivät tuoneen tällä kertaa lisäarvoa kuviin. Polttoväli kuvassa on siis ihan natiivi 2063 mm. 

Pääsateenkaari

6.9.2020 klo 17.00 - Raisio (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Sateenkaaren tynkä kirkastui pieneen kuuropilveen kotimatkalla. Hetken aikaa näkyi myös sivusateenkaari, mutta ei enää sen jälkeen kun löytyi sopiva paikka kuvan ottamiseen. 

Mars

2.9.2020 klo 00.20 - Paimio, Kevolan observatorio
Jani Laasanen, Turun Ursa

Pitkästä aikaa, kun jälleen oli aikaa planeettakuvaukseen, niin tietysti seeing huiteli jossain surkean ja onnettoman välimaastossa. Parhaiten tällä kertaa näytti auttavan Baaderin 685nm IR-pass suodatin, vaikka ei senkään avulla ihmeitä saanut aikaan. Dokumentoidaan nyt kuitenkin tämäkin vierailu tähtitornilla. 

Yksi halomuoto

29.8.2020 klo 15.30 - Paimio (I)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Ihan tavallinen 22 rengas ilmestyi lounaasta saapuneeseen pilviharsoon Tähtiharrastuspäivän aikana. 

Images: 2 pcs

Saturnus

18.7.2020 klo 00.45 - Paimio (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Uudehkon kameran (ZWO ASI 533mc) ensivalo planeettojen kanssa (aikaisemmin pari kokeilua Kuuhun).  Saturnus on tälle vuodelle noussut "jo" 9 asteen korkeudelle, joten pitihän tätä tietysti kokeilla uudella kameralla. Luonnollisesti tällä korkeudella kuvaaminen on haastavaa, mutta näin alustavasti kamera herättää toiveita kuvaamisen suhteen tuleville vuosille. Väreilyä rauhoittavana elementtinä mukana oli Astronomikin 742 IR-pass suodatin. 

Comments: 4 pcs

Komeetan pää paljain silmin NEOWISE

14.7.2020 klo 00.30 - 01.30 - Turku (II)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Kesäloman vihdoin alkaessa päätin lähteä komeettajahtiin Turun Kuuvuoren mäelle. Komeetta osoittautui aluksi varsin haastavaksi kohteeksi niin kiikareiden kuin kamerankin kanssa. Yön pimentyessä alkoi kuitenkin komeetan pyrstö näkyä varsin selkeästi kiikareilla ja kun vihdoin kamerakin saatiin samaan suuntaan kiikareiden kanssa, niin myös kuvaaminen alkoi onnistua. Vaalean taustataivaan vuoksi kuvaaminen oli haastavaa, mutta lopulta komeetta ilmestyi näkyviin myös kameran liveview-tilaan, jolloin myös tarkennuksen sai tehtyä paremmin. Tässä kuvasarjassa on kaksi 200mm objektiivilla otettua kuv...

Images: 3 pcs

Venuksen peitto

19.6.2020 klo 11.15 - Paimio (III)
Petrus Kurppa, Jani Laasanen, Turun Ursa

Juhannusaaton aamulla lähdimme yhdessä Jani Laasasen kanssa kokeilemaan onnea Venuksen okkultaation kuvaamisessa. Kuvauskalustona Turun Ursan Kevolan observatorion Planewave CDK 17" kaukoputki ja kamerana ZWO:n ASI120MM. Suodattimena niin ikään ZWO:n IR pass 850. Kuumana kesäpäivänä etenimme kylmän rauhallisesti kokeillen sopivia asetuksia kuvaamiseen. Itse okkultaatio oli nopeasti ohitse pienen kennon ruudulla.  Aikaisempaa kokemusta okkultaation kuvaamisesta ei itselläni ollut. Kolme videota yhdistetty animaatioksi. Kuva on yksittäinen ruutu toiselta videolta, jossa on yritetty saada näkymää...

Images: 2 pcs

Kaukoputkella näkyvä komeetta PANSTARRS

22.1.2020 klo 20.00 - 20.05 - Paimio (II)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Kerrankin sääennuste lupaili omaan aikatauluun sopivaa kuvaamisaikaa. No, vähän väärässä olin, sillä töiden jälkeen Paimioon saavuttuani taivas meni pilveen samaan aikaan, kun sain säädöt ja kalibroinnit tehtyä. Onneksi seuraavan parin tunnin aikana pilvien välistä löytyi pari pientä rakoa, jolloin sain kuvattua tätä kohtalaisen kirkasta komeettaa. Vähän tässä yksittäisessä viiden minuutin valotuksessakin taisi kulkea pari pientä pilvenhattaraa ohitse, jotka hieman vaikuttavat kuvan laatuun.

Comments: 2 pcs

Revontuliharso

27.9.2019 klo 21.45 - 23.15 - Raisio (I)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Revontuliennusteen perusteella lähdin Haunisten altaalle katselemaan josko niitä näkyisi välillä täälllä etelässäkin. Hieman ennen kymmentä ameraa kokoon laittaessa pohjoisen ja luoteen välillä näkyikin jo himmeää harsoa. Seuraavan tunnin aikana ei juuri sen enempää tapahtunutkaan. Puoli yhdentoista jälkeen länsitaivaalle ilmestyi kuitenkin pilvien väliin melko terävä pilarimainen kaari, jota ensin luulinkin joksikin pilven osaksi. Pilvien siirtyessä jäi kaari paikalleen ja jäin sitä ihmettelemään. Pohjoisen taivaan ollessa varsin muuttumaton, käänsin kameran kohti pilaria. Tässä vaiheessa poh...

Images: 4 pcs

Kirkkaita yöpilviä

15.7.2019 klo 00.15 - 00.45 - Turku (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Upea yöpilvinäytös. Ensimmäiset säteittäiset ja erittäin kirkkaat pilvet näkyivät jo ennen puolta yötä. Näytös vain parani illan pimentyessä ja kehittyi yhdeksi parhaista jonka olen päässyt viime vuosina katselemaan. Menee ehkäpä noin TOP 3 joukkoon itselläni. Voisin laittaa kategoriaksi jopa huomiota herättävät pilvet. Ehkä jätän sen kuitenkin vielä siihen, että näin kirkkaat pilvet täyttäisivät koko taivaan. Nyt vain noin puolet. 

Images: 4 pcs

Useita kirkkaita halomuotoja

3.7.2019 klo 19.15 - 19.30 - Turku (III)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Mukavan näköistä halottelua iltakiireiden keskellä. Aikataulu ei antanut niin paljon periksi, että olisin ehtinyt hakemaan parempaa paikkaa tai sopivaa estettä Auringolle. Tyytyminen oli siis kotipihan pikakuviin. ZYK oli huomiota herättävän kirkas ja sivuauringotkin loistivat välillä kirkkaana. Normi 22 rengas oli heikko ja 46 rengas vielä sitäkin heikompi. Päivällä näkyi myös 22 renkaan yhteydessä ylläsivuava kaari, mutta en sitä nyt tähän iltahalojen listaan laittanut.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 24.6.2021 klo 17.48.