Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

3 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Vyörypilvi

12.7.2020 klo 18.20 - 18.45 - Hämeenlinna (V)
Toni Ranta

Alkuillasta Akaan Toijalan paikkeille hyytyneen ukkossolun perään näkyi tutkassa kasvavan pitkä punakaikuinen jono, joten lähellä ollessa tuli hypättyä pikaisesti vielä päivän reissujen jälkeen katsomaan mitä sieltä on tuloillaan. Yllätys oli suuri, kun vastaan porhalsi koko taivaan halki ulottuva ja ainakin omasta mielestäni varsin näyttävä vyörypilvi.    Otus antoi havaintopaikalle runsasta sadetta suurimmillaan ehkä herneen kokoisten rakeiden kera joita putoili harvakseltaan muutaman minuutin ajan, mutta salamointi alkoi vasta kauempana lähellä Hämeenlinnaa.

Images: 6 pcs • Comments: 4 pcs

Useita halomuotoja

13.9.2019 klo 10.00 - Hämeenlinna (II)
Toni Ranta

Matalahkojen kuuropilvien välillä pilkisti näkyvissä parin-kolmen minuutin ajan kirkkautta ja värikkyyttä vaihdellen zeniitinympäristön kaari. Kuva on "luomu" eli käsittelemättömänä kännykän kamerasta.

Comments: 2 pcs

Raekuuro kesäkaudella

8.9.2018 klo 17.15 - 17.25 - Hämeenlinna (III)
Toni Ranta

Kesken sienireissun n. tuntia aiemmin bongaamani pilventöppyrä oli salakavalasti hiipinyt käytännössä aivan viereen ja kerännyt voimiaan sen verran että jaksoi muutaman jyrähdyksen tarjota sekä tiputella omalla kohdallani sinne tänne n. 1,5cm kokoisia rakeita sekä muutaman vesitipan vajaan kymmenen minuutin aikana. Samoihin aikoihin noin 1,5 km etelään päin tuttavan konepellille kopsahteli suurempiakin jääpaloja, josta paikasta kaksi viimeistä kuvaa (lupa julkaisuun kysytty).

Images: 4 pcs

Kangastus

2.3.2018 klo 13.10 - 14.45 - Valkeakoski (IV)
Toni Ranta

Kangastuksia Vanajaveden selillä. Merikotkia väijymässä ollessani kiinnitin huomiota satunnaisesti joitakin minuutteja näkyviin kangastuksiin.  Ensimmäiset kaksi kuvaa samalla polttovälillä (500mm) kuvattuja Sääksmäen sillan kupeesta Vanajanselän suuntaan ja cropattu samankokoisiksi 100% kuvakokoon. Molempien kuvien laatua heikentää lämpöväreily ja käsivarakuvaus. Reimari sekä oikean puolen ihmiset näyttävät kangastuksessa siirtyneen lähemmäksi ja toisaalta järven jäällä oleva hanki on hypännyt vastarannan puihin. Kolmannessa kuvassa, joka on kuvattu Vihdassaarten kärjestä Rauttunselälle, olet...

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Sumukaari

19.8.2015 klo 07.50 - Hattula (IV)
Toni Ranta

Aamulla hommiin ajelun yhteydessä tuli bongattua ensin heikko sumukaari, mutta auringon noustessa yhä korkeammalle kaari alkoi erottua niin selvästi että oli pakko etsiä jonkin sortin kuvauspaikka. Joka sitten löytyikin eräästä sorakuopasta jossa auringon sai mukavasti selän taakse. Kuva siis sieltä. Tämä kirkkain hetki oli juuri ennen sumun hälvenemistä.

Comments: 2 pcs

Koko taivaan haloilmiö

24.6.2014 klo 15.25 - 16.30 - Hämeenlinna (IV)
Toni Ranta

Myrskybongausreissu vaihtuikin yllättäen halojen bongaukseksi. Mikäs siinä, kun näinkin näyttävä show oli meneillään. Ruksailin ne mitä nyt melko varmaksi löysin, mutta ylläpito saapi toki lisäillä/korjailla jos sittenkin haksahdin jossain kohtaa. Puuttuu takuulla jotain. Kuvat suoraan huginista pyöräytettynä photarin kautta "hieman" ottamassa kontrastia lisää.

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

13.11.2012 klo 22.32 - 23.56 - Hämeenlinna (III)
Toni Ranta

Edellisen aamuyön kohtuullisen näytöksen jälkeen vaivauduin uudestaan Aulangon Tekosaarille odottelemaan CME:n jälkimaininkeja. Hyvältähän se näytti, jopa kaupungin reunalla valosaasteen läpi paistoi silmään kirkkaan reposet ajoittain. Myöskin  kuvissa näkyvä punainen sävy reposten yläosassa näyttäytyi silmälle, tosin aika värittömänä. Kaiken kaikkiaan oli oikein upea "spektaakkeli" kunnes Äiti Maa päätti pistää esiripun kiinni, hieman ennen puolta yötä. (Valitettavasti, koska aamuyöstä kuulemani mukaan olisi ollut vielä rajumpaa menoa näkyvissä).

Images: 3 pcs

Rauhallinen revontulivyö

13.11.2012 klo 03.22 - 05.20 - Hämeenlinna (II)
Toni Ranta

Spaceweather.com oli pistänyt koko päivälle odotusta CME:n saapumisesta. No, tulihan se sitten juuri sopivasti aamuyöstä, kun pilivpeitekin vihdoin oli hälvennyt. Tämä siis lieni sellainen "shock front", koska seuraavana iltana näkyi täällä etelässäkin paljon parempaa meininkiä. Odotin tältä kerralta hieman enemmän. Silti, kivahan se oli käkkiä aamuyön tunneilla keskellä ei mitään kaupungin laidalla seljenneen tähtitaivaan alla odotellen sitä vihreää :-) Mutta näköjään ne elektronit ja protonit tulee sieltä ihan omalla tavallaan ja omalla intensiivisyydellään.   Mutta oli se kiva avata rappukä...

Images: 3 pcs

Yksi halomuoto

8.3.2012 klo 22.58 - Hämeenlinna (I)
Toni Ranta

Reposia bongatessa sattui silmään tällainen sivukuukin harsopilvien lipuessa paikalle.

Comments: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 17.9.2021 klo 10.43.