Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Selvästi näkyviä yöpilviä

30.7.2021 klo 01.35 - Kälviä (III)
Maria Akolahti

Tytär ehdotti pientä yöajelua. Sen kummemmin miettimättä (lue: en ota kameraa mukaan) lähdettiin katselemaan miten metsäpalosta aiheutuva savu näkyy ja puolikasta laskevaa kuuta. Kuu oli komea ja iso puolikas. Kun käänsin auton, niin siinähän kirkastui valaisevat yöpilvet... Aiemmin negatiivisten bongausten myötä en uskonut silmiä, vaan ajelin ympäri kylää etsien hyvää paikkaa seurata esitystä. Siinä miettiessä, että onko nämä ne nyt ne valaisevat, ei, on, ei... Laitan bongauksen ja katsotaan miten käy. Ajoin takaisin kotipihaan ja aina vaan ilmiö näkyi. Ohuet pilvilautat ajelehtivat yli. Täyt...

Images: 2 pcs

Vyörypilvi

22.6.2021 klo 14.00 - 15.55 - Kälviä (V)
Maria Akolahti

Helteinen aamu ja mielessä päivällä uimaan lähtö. Lähtiessä alkoi jo jyrinää kuulumaan ja Kajaanintieltä otin meren /Kokkolan ylläolevasta vyörypilvestä kuvaa. Kilpailua vyörypilven kanssa, ehditäänkö uimaan. Suoraan myrskynsilmään ajeltiin, ja salamatutka antoi lähimmän salaman 0,4km 731 salamasta! Kuvat otettu Samasung S8:lla.

Images: 3 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

10.4.2018 klo 00.12 - Kokkola, Kälviä (IV)
Maria Akolahti

Puhelimeen tuli hälyt ja hetken kuluttua kurkkasin ikkunasta ulos. Kiireellä kamera, jalusta ja laukaisin + vaatetta niskaan ja ulos. Siinä jalustaa laittaessa ehti ne kirkkaimmat reposet rauhoittua ja hieman hiipua, mutta himmeydestä huolimatta oli aktiivisia loimotuksia. Muutaman himmeähkön kuvan sain tarttumaan, vaikka näin koneella katseltuna säädöt ehkö jotain "sinne päin". Mutta säädöistä huolimatta nekin tuntuivat pitkästä aikaa oikein mukavalta, koska tämä jonkinlainen "kuvauskarma" on seurannut jonkin aikaa, eikä muuta ole saanut kuin omalle verkkokalvolle jääneen muisitijäljen tallen...

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Yksi halomuoto

7.4.2018 klo 20.20 - 20.50 - Kokkola (I)
Maria Akolahti

Iltavuoron päättyessä tuli katseltua ikkunasta ulos ja sattuipa tuo kamera olemaan mukana (kerrankin). Kollegoille suu vaahdossa selittämään taivaalla näkyviä ilmiöitä ja niiden hienouksia, mitä nyt itse osaa tässä vaiheessa kertoa, keskeytti työkaveri ja kehotti menemään ulos. Siis kuvaamaan. Kävin muutaman kuvan näpsimässä. En saanut kuviin tarttumaan silmiin osuvia pilvisäteitä(?), jotka hienosti näkyivät paljain silmin katonharjan yli. Ja pikkukuvassa tuo pilari näkyy kyllä paljon paremmin, mitä isona.

Pääsateenkaari

23.6.2016 klo 20.50 - Kälviä (III)
Maria Akolahti

Ukkosrintaman jo mentyä ja sateen rauhoittuessa kovasta ryöpystä (n.15ml/h) ilmaantui kylän ylle komea pääsateenkaari, joka katkesi keskeltä kelin selkiydyttyä.

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

3.2.2016 klo 12.00 - Kokkola (II)
Maria Akolahti

Saa korjata havainnon otsikkoa. Ajelin isäni kanssa Kälviältä Kokkolaan Peltokorventietä ja ajattelin, että jopa paistaa aurinko silmään. Paistoipa hyvinkin, nimittäin sivuaurinko. Isälle heti sanomaan anna kamera... eihän mulla oo mukana... puhelin ja auto seis. Kuvan otin sitten Välikankaan kohdalta,  jossa hienosti näkyy molemmat sivuauringot! Esitys kesti yli tunnin.  

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Keinovalopilareita

4.1.2016 klo 19.15 - Kokkola, Kälviä (II)
Maria Akolahti

Ajelin etelästä päin Kajaanintietä pohjoiseen niin keinovalopilarit yllättivät iloisesti, koska en ole niitä aikoihin päässyt näkemään meillä päin. Nyt kun pakkanen on n.-20 asteen tuntumassa niin näitäkin pääsee ihailemaan. Olettaisin jääsumun olleen syynä, koska taivas oli tähtikirkas.

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

5.11.2015 klo 19.55 - Kokkola (II)
Maria Akolahti

Laitetaanpas nämä reposetkin omana havaintona tuon tärähtäneen tulipallokuvan lisäksi. Hälytyksiä ei ihmeemmin tullut tänään seurattua, mutta kuin ihmeenkaupalla taivas vihertyi ylikulkusillalle päästyäni odottelemaan "pitkän valotuksen pendolinoa" pohjoiseen. Läntiselle taivaalle kasvoi rauhallinen kaari ja pienen hetken oli vähäistä eloakin, joka rauhoittui jälleen muutaman minuutin kuluttua. Eilisen "palkattoman" revontulipäivystyksen päälle tämä oli todella iloinen yllätys ja vielä, kun olin toisen kuvausharrastukseni, junabongauksen, parissa.

Tulipallo hämärätaivaalla

5.11.2015 klo 19.54 - Kokkola (IV)
Maria Akolahti

Olin bongaamassa junia ja sattumalta taivaalle osui myös rauhallinen revontulikaari. Siinä koevalotukisa tehdessä osui kaksi tulipalloa lähekkäin ja lähes samaanaikaan taivaalle, joten eikun laukaisin pohjaan, mutta siinä hässäkässä harmikseni osui jalkani kameranjalkaan, joka heilahti kuten kuvasta näkyy. Mutta havainnosta innoissani hihkuin Kälviän komeimmalla ylikulkusillalla (ja ainoalla) ja ajattelin, että tulevat kohta katsomaan läheiseltä tallilta mitä meteliä junaraiteiden läheltä kuuluu. Kyllähän ohikulkijat hieman pitkään katselivat, kun peukkuja heiluttelin ja hymyilin iloisena. Mut...

Comments: 6 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 17.9.2021 klo 23.23.