Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

2 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Revontuliharso

31.12.2019 klo 21.00 - 23.15 - Kittilä (I)
Kimmo Kantola

Päätimme lähteä kihlatun kanssa ottamaan uuttavuotta vastaan pallastunturin maisemiin. Jo uudenvuodenaattona valoisaan aikaan oli taivaalla luonnon oma värien taideteos, niin sinistä, oranssia, punaista, pinkkiä ja kaikkea näiden väliltä. Ja illalla saimme vielä nauttia miljoonista tähdistä ja himmeistä reposista. Voiko vuoden viimeinen päivä olla parempi? eipä kyllä voi..

Images: 4 pcs • Comments: 7 pcs

Helmiäispilviä

30.12.2019 klo 14.55 - 15.00 - Ylitornio (V)
Kimmo Kantola

Ajomatka kohti pohjoista keskeytyi hetkeksi kun helmiäispilvet rupesivat kehittymään taivaan rantaan. Hetken maltoin ajella mutta viimein piti pysähty parkkipaikalle ja kaivaa kamera repusta ja ottaa muutaman hätäisen räpsyn tien laidasta. Nämä helmiäiset olivat tosi kirkkaat ja värikkäät. Enpä ollut nähnyt aiemmin näin hienoja helmiäisiä.

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Revontulisäteitä

31.8.2019 klo 23.15 - 01.00 - Sonkajärvi (II)
Kimmo Kantola

Viikonlopun Sonkajärven vierailu sai kun saikin hienon hetken kun reposet tulivat näkösälle. Hetken aikaa jännäsin ikkunan ääressä että koskahan nuo pilvet väistyy, vielä kymmeneltäkin pilvet oli edessä ja ajattelin että taitaapa sänky kutsua mutta päätin käväistä vielä ovella noin 11 aikaan ja taivas oli selkeä. Onneksi kamera oli valmiudessa ja mukavan lämmin iltayö varmasti sen että lämpöhaalareita ei tarvinnut. Reposkausi siis avattu, uusia odotellessa =)

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Maisematähtikuva

5.3.2019 klo 20.00 - 21.30 - Kuortane
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Olipas oikein mukavaa käydä taas pitkästä aikaa kirkkaan tähtitaivaan alla. Pakkasta oli mukavasti toistakymmentä astetta ja hankikanto jalkojen alla. Välillä piti asettua oikein makaamaan keskelle peltoa ja ihastella hiljaista tunnelmaa sekä taivaan tunnelmavaloja. Niin ja hyvin kasattua puupinoa =)

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 07.30 - 08.00 - Pieksämäki (IV)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Tällä kertaa en ollut tutuissa kotimaisemissani vaan Pieksämäellä, onnistuu se kuun tarkkailu näköjään täälläkin =)Aamupuuhien jälkeen 7.20 lähdin rapsakkaan -26 pakkaseen, aluksi en edes oikein tiennyt mihin menisin kuvamaan mutta sitten hoksasin että Pieksänjärven rannalla voisi olla hyvä paikka, siihenpä sitten lumikasaan kyykkimään. Kuva on täydenvaiheen loppupuolelta, taisi se keretä muutaman minuutinkin ylikin.

Rauhallinen revontulikaari

16.3.2018 klo 21.00 - 23.15 - Kuortane (II)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Piiiitkästä aikaa pääsin/ kerkesin/ pystyin lähtemään ihastelemaan reposia. Eihan ne reposet nyt hirveän näyttäviä olleet mutta olen mielissäni että nämäkin näin. Ja onhan se aina mukava tassutella polvia myöden lumessa 15 pakkasessa =)

Images: 5 pcs • Comments: 1 pcs

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.13 - Kuortane (II)
Kimmo Kantola

Aamusella lumitöiden lomassa silmiin osui haloja. Tuo 22 asteen ylläsivuava oli aika kirkas. Muut muodot olivat himmeitä. Kuvaa on pyöritelty Lightroomissa jotta himmeät muodot tulisi hieman selkeämmin esille.  

Linnunrata

16.10.2017 klo 20.30 - 21.30 - Kuortane (IV)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Olipas mukava lähteä pitkän pilviputken jälkeen kirkkaan tähtitaivaan alle tassuttelemaan =) Päätin kurvailla paikallisen leirikeskuksen pihamaalle, pääsin perille ja tuumasin mielessäni että onneksi ei ollut ketään paikkeilla tällä kertaa. Pimeydessä hiljalleen tassuttelin kohti laituria, samalla rupesin kuuntelemaan kun vastarannan pimeydestä kuului joutsenten juttelua. Samalla tähtien joukossa kolme tähteä päätti lähteä lentoon =) Tuumasin itselleni että olipahan tunnelmallinen iltatuokio..#bongaalinnunrata

Images: 3 pcs

Linnunrata

25.9.2017 klo 22.40 - 23.35 - Kuortane (III)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Olin näköjään noin kuukausi takaperin kuvaamassa linnunratakuvia naapurin pellolla =) Laitetaanpas nämäkin esille nyt 23.10,17  ja osallistutaan #bongaalinnunrata

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

14.8.2017 klo 00.00 - 02.30 - Kuortane (V)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Olin jo menossa tervehtimään uniukkoa mutta ajattelin selata taivaanvahdin havaintoja ennen nukahtamista. Sitten havahduin kun huomasin yöpilvistä havainnon joka oli tullut noin puolta tuntia aikaisemmin. Pikaisesti lenkkitossut jalkaan ja pyörähtämään pihalle. Siellähän odotti tosi kirkkaat yöpilvet. Onneksi kameran akut oli täynnä ja muistikortti tyhjätty. Sitten vaan autoa käyntiin ja mettäjärven rannalle ihastelemaan kirkkaita yöpilviä.  Pääsin autolla melko lähelle järven rantaa ja loppumatka menikin otsalampun varassa, onneksi tämä järven ranta oli entuudestaan melko tuttua joten rantaa ...

Images: 8 pcs • Comments: 9 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 18.48 - 19.44 - Kuortane (IV)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Puuhastelin sisällä arkisia askareita ja kännykkä pirahti soimaan. Lapuan suunnalta ilmoitettiiin että reposia olisi taivaalla, ai nyt vai, ai nyt heti vai =) Siitäpä sitten kameraa jalustalle ja haalaria päälle. Siellähän ne reposet tosiaan odotteli mukavasti. Himmeä harso oli yli puolentaivaan ja pohjoisen horisontissa tanssahteli reposet. Mukava pieni piristys arkiseen iltaan. Juuri kun olin lähdössä takaisin sisälle niin suurinpiirtein keskitaivaalla näkyi kohtuullisen kirkas utumainen viiva (pilvi?). Oli jotenkin jännän näköinen kun se siinä yksistään päästeli =)

Images: 8 pcs • Comments: 1 pcs

Maisematähtikuva

20.1.2017 klo 19.30 - 21.00 - Kuortane (III)
Kimmo Kantola

Piiiiitkästa aikaa taivas oli lähes tähtikirkas ja kyllähän sitä piti pyyhkiä pölyt kamerasta ja lähteä edes jotain kuvaamaan. Kohteeksi päätin ottaa tällä kertaa hieman heikosti näkyvän linnunradan ja metsätien varresta näkyvän orionin tähtikuvion. Pääsin kokeilemaan nyt ensimmäistä kertaa Sigman 24mm F1.4 tähtimaisemakuviin. Hyvältä tämäkin objektiivi tuntuu pimeällä kuvatessa. Muistaa vaan tarkennuksen laittaa kohilleen =)

Images: 4 pcs

Rauhallinen revontulikaari

9.12.2016 klo 20.00 - 22.00 - Kuortane (II)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Piiiiitkän pilvisen kauden jälkeen pääsi pitkästä aikaa ihastelemaan reposia, Ajelin kohti kaatialan louhosta jonka olen todennut hyväksi reposkuvauspaikaksi. Nousin louhoksen korkeimmalle kohtaa jossa tänä ehtoona tuuli kohtuu mukavasti, 6-7 pakkasastetta lisäsi mukavasti tunnelmaa, onneksi oli neljä kerrosta vaatetta =) Vaikka reposet ei nyt hirveästi riehuneetkaan niin olipa kuitenkin hieno hetki taas jonkinmoisen tauon jälkeen istua louhoksen kivakasassa ja kuvailla reposia.

Images: 7 pcs

Sumukaari

13.10.2016 klo 22.02 - 22.13 - Kuortane (III)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Revontulikuvausten aikana pellolle syntyi kuun aiheuttama sumukaari. Hieno lisämauste reposteluiltaan. Tuossa vielä revontulihavaintoon linkki https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/57934

Images: 2 pcs • Comments: 5 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

13.10.2016 klo 19.40 - 22.20 - Kuortane (IV)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Nyt oli aikasta hieno havaintoilta. Lähdin seitsemän jälkeen ajelemaan kaatialan louhosta kohti, perille päästyäni pohjoisen suunnalla näkyi vihertavää kaarta. Hetken päästä reposet alkoivat näyttää kuinka torstai illan bileet laitetaan käyntiin. Illan ensimmäinen korona näyttäytyi zeniitissä ja pohjoisen suunnalla liehui monenmoista kuviota. Vähän ajan päästä reposet lähtivät tankkauspisteelle. Jonkin aikaa odottelen josko tuliketut tulisivat takaisin mutta eipä niitä hirveästi näkyny. Samalla rupesin kuuntelemaan kuun valaisevaa metsää josta kuului hirvien mylvintää. Jahas, mikäs siinä, kyll...

Images: 8 pcs • Comments: 7 pcs

Aktiivinen revontulivyö

10.10.2016 klo 22.10 - 22.45 - Kuortane (III)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Hieman kymmenen jälkeen menin kattelemaan pohjoisen suuntaan josko siellä näkysi reposia. Päääsin pellon päähän ja aktiivinen näytös olikin parhaillaan menossa. Muutamamia kuvia kerkesin nappailla loppupuolen näytöksestä ennen kuin reposet himmeni. En ole varmaan koskaan näin nopeasti käynyt reposmettällä =)

Images: 4 pcs

Rauhallinen revontulivyö

30.9.2016 klo 20.45 - 22.50 - Kuortane (II)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Elättelin toiveita että tänä iltana voisi saada taas reposen hännästä kiinni, niinhän siinä sitten kävikin että sainkin. Ennen yhdeksää lähdin pihalle tarkastelemaan tilannetta ja siellähän olikin jo kivan näköinen vihertävä kaari odottelemassa. Jonkinaikaa ihastelin ihan rauhassa tilannetta ja ajattelin ajella kaatialan louhokselle, sammuisi tulet tai ei. Pääsin louhokselle ja siellähän odotti lauma sammakkomiehiä. Jonkinmoinen sukeltaja porukka oli tullu tekemään yösukelluksia louhokselle, aika pimeetä hommaa =) Muutamia kuvia kerkesin louhokselta nappailla ja sitten reposen hännän heilulta ...

Images: 6 pcs • Comments: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

26.9.2016 klo 22.20 - 00.35 - Kuortane (II)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

WhatsAppi ilmoitteli Lapuan suunnalta tulleesta viestistä, viestissä meinattiin että revontulia näkyisi pilvien välistä. Hetkeä aikaisemmin olin itsekkin ajatellu että oliskohan siellä pilvessä pientä reikää josta reposet näkyisi. Havaintohaalarit siis päälle ja pihalle. Pihalle päästyäni otsalampun valossa näkyi sumua, ajattelin että jaa,a,, näkyyköhän täällä mitään reposia. Pääsin pellon päähän ja pohjoisen suunnalla näkyi sittenkin hieman himmeää reposkaarta pilveän välistä. Jonkun aikaa odottelin sekä samalla kuuntelin ympäristöä, naapurien koirat haukkui ja lapuanjoki varressa joku otus t...

Images: 8 pcs • Comments: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

2.9.2016 klo 23.45 - 01.33 - Kuortane (III)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Havainto tulee muutaman päivän myöhässä mutta kerkiäähän tämä vieläkin. Seikkailin perjantain iltamyöhällä interneetin ihmeellisessä maailmassa ja yks kaks havaihduin siihen että pihallahan voisi olla kirkas taivas, no niinhän siellä olikin, vaattetta päälle ja kamerana kantoon. Pohjoisen horisontissa odottelikin himmeä revontulikaari joka hiljokseen aloitteli tämän illan humppatuokiota. Kaaren reunamille alkoi syntyä säteitä jotka alkoivat nousta korkeammalle ja korkeammalle.  Aktiivisemmassa vaiheessa reposet tanssivat kohtuullisen nopeasti muotoa koko ajan muuttaen. Reposien yläreunassa näk...

Images: 7 pcs • Comments: 4 pcs

Maisematähtikuva

30.8.2016 klo 23.29 - 00.11 - Kuortane (III)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Samalla kun kuvailin revontulia niin kuvailin myös linnunrataa. Kun silmät olivat tottuneet pimeään niin linnunrata näkyi kohtuu selkeästi myös ihan silmällä.

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 17.9.2021 klo 23.29.