Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Huomiota herättäviä yöpilviä

28.7.2021 klo 00.45 - 02.00 - Pori (V)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Itse asiassa odottelin josko olisi ensimmäiset revontulet ilmaantuneet, mutta kun joku kommentoi Luonnonilmiöt sivuilla valaisevista yöpilvistä lähdin kameran kanssa lämpimään kesäyöhön niitä kuvaamaan- Ne osuivat aika kivasti Porin sataman nostureiden yläpuolelle ja suurimman osan kuvasinkin siinä. Tuli tarkasteltua niitä laajakulmalla ja 300 mm objektiivilla. Kiinnostavan näköisiä olivat, laineita ja kiemuroita ja viivoja ja väläillä säteettäisesti nousevia. Mukava parituntinen vierähti kesäyössä ja oli kiva panna merkille planeettoja ja tähtiä, kuukin näytti kauniilta. 

Images: 8 pcs • Comments: 9 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

12.7.2021 klo 00.30 - 02.30 - Pori (III)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Olimme veneretkellä Porin edustalla ulkosaaristossa. Kuun kapeaa sirppiä yritin kuvailla mutta pilvet estivät yrityksen ja menin nukkumaan. Reilusti puolen yön jälkeen ajattelin kuitenkin kurkistaa josko onnistuisi valaisevia yöpilviä näkemään ja olihan niitä. Aluksi himmeitä ja enemmän pohjoispuolella taivasta, sitten ne levisivät koko taivaan kaarelle ja lopulta niitä näkyi ihan joka puolella ja samalla väri kirkastui alun haaleasta selvästi näkyväksi, jään siniseksi. Keskitaivaalle tuli hienoja haarasiai muotoja, niinkuin suuret kädet olisivat kurottaneet. Todella tyytyväisenä menin nukkuma...

Images: 5 pcs

Kehä

8.6.2021 klo 06.55 - 06.55 - Pori (III)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Aikaisella aamulenkillä huomasin auringon heijastuksessa väripilviä. Olisiko veden pinnalla olevan männyn siitepölyn aiheuttamaa, mutta toisaalta auringon ympärilläkin näkyi pilvissä ja säteissä väriä, siitepölykehääkö? Pilvisäteitä näkyi myös hetken. Kaunis aamu, harvinaisen tyyni ja kaunis väri-ilmiö!  Kännykkä vain oli mukana, niin sillä räpsäisin!

Comments: 2 pcs

Siitepölykehä

4.6.2021 klo 22.55 - 23.06 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Lähdin kuvaamaan meren rannalle vaaleaa kesäyötä ja iltapilviä. Pihalla lähtiessä panin merkille että kylläpäs pihamänty kukkii voimakkaasti. Auringon laskiessa panin merkille kehämuodostelmaa, joka tuli selvemmin ja selvemmin esille auringon laskiessa. Männyn siitepölykehä, tosiaan. Välillä näytti siltä kun olisi ollut toinen aurinko laskevan auringon päällä... Hieno reissu, oli lämmintä, tuuli puhalsi hennosti ja satakieli lauloi rantalepikössa. 

Images: 8 pcs • Comments: 4 pcs

Rauhallinen revontulikaari

3.2.2021 klo 22.00 - 23.00 - Pori (II)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Hyytävä tuuli ja kova pakkanen eivät houkutelleet meren rannalle, mutta "revontulia" on sellainen taikasana, että mentävä on! Niinpä sain vuoden esimmäiset reposkuvat osaltani tallennettu. Himmeät olivat, mutta kauniit, kaaria, kapeita päällekkäisiä kaaria, leveää kaarta, himmeitä säteitä, muutamia pallomaisia muodostelmia, enimmäkseen vihreitä, joissain säteissä haaleaa punertavaa väriä. Kiva reissu!

Images: 6 pcs

Kirkkaita yöpilviä

1.8.2020 klo 00.51 - 01.52 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Valaisevia yöpilviä alkoi tulemaan puolen yön maissa, niinpä hakeuduimme läheiselle Pihlavanlahdelle kauniiseen ulpukkalahteen kuvailemaan. Kun kello lähei aamuyhtä pilvet kirkastuivat kovasti ja heijastuivat vedestä kauniisti. Oli rauhallinen ja kaunis yö kuvailla, merellä tuuli, mutta lahti säilyi rauhaisena. 

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

16.7.2020 klo 01.55 - 02.48 - Pori (V)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Olin kuvaillut auringonlaskua ja ajattelin jäädä katsomaan josko näkisin vielä valaiseviä yöpilviä, jostain syystä kun en ollut niitä vielä onnistunut näkemään tänä kautena. Yhden jälkeen taivas hiljalleen peittyi kokonaan valaiseviin yöpilviin. Kuvailin eri objektiiveilla ja oikein tutkistelin millaisia muotoja pilvissä oli. Yöpilvishow ei häiriintynyt kuun sirpin noususta eikä aamuruskostakaan. Kello läheni aamukolmea kun lähdin nukkumaan, vielä silloinkin näkyi himmeiänä yöpilviä. Oli kyllä upein yöpilvinäytös jonka olen koskaan nähnyt. 

Images: 7 pcs

Hämäränsäteet

22.5.2020 klo 23.19 - 00.20 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Oltiin puolison kanssa iltanuotilla meren rannalla, kun oli niin tyyntä ja melko lämmintäkin. Tarkoitus oli katsoa saadaanko vielä Venus ja Merkurius kuvattua, mutta ainoastaan edellinen onnistuttiin tallentamaan, mutta sekin hyvin haaleana. Mutta kauniin yön ja 120 päisen joutsenparven lisäksi nähtiin auringon laskettua kauniit , pitkät ja näyttävät hämäränsäteet. Kyllä taas kannatti valvoa, niin hieno yö oli. 

Kuun kehä

28.3.2020 klo 21.20 - 21.40 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Lähdettiin meren rannalle nuotiretkelle kun oli kirkasta ja kaunista ja mieli kaipasi rauhoittumista. Kuvailin kuuta ja Venusta ja yö oli keväisen, kauniin kirkkaan sininen. Tuuli toi pikkuhiljaa pilviä kuun eteen ja niistä heijastuiva kuun valo vaihteli sateenkaaren väreissä. Perhosia, koiria, ja outoja olentoja. Kuun kehä? Väripilviä kuun loisteessa ?  Yöretkillä on aina hienoa. Nyt tuli tämä kaunis yllätyskin. 

Images: 8 pcs

Helmiäispilviä

4.12.2019 klo 15.20 - 16.00 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Helmiäispilviä oli jo moni monena iltana/aamuna nähnyt ja minä en, joten taas kerran lähtin hieman ennen auringonlaskua liikkeelle. Helmiäisiä näkyi heti, vaaleaa ja värikästäkin ja ilta loppui hehkuvaan yli puolen taivaan ruskoon. Kameran molemmat akut tilttasivat ennen loppuhuipennosta joten se hehkuvin osa näyutöksestä jäi pelkän huokailun varaan, mutta jotain sentään tarttui aiemmasta kameraankin. Jokatapauksessa upeasta näytöksestä tuli todella hyvä mieli.

Images: 7 pcs • Comments: 4 pcs

Hämäränsäteet

23.10.2019 klo 07.00 - 07.15 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Heräsin vapaapäivänä epätavallisen aikaisin ja panin merkille ikkunasta että taivas oli viimeinkin kirkas, kuunsirppi näkyi ja aamu alkoi kajastaa. Taivas ruskotti kauniisti joten kamera kainaloon ja kotirannalle. Hämäränsäteethän siellä tervehti minua hohtavan aamuruskon kera. Ihana aamuherätys!

Images: 4 pcs • Comments: 9 pcs

Linnunrata

6.10.2019 klo 02.10 - 02.30 - Pori (III)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Minulla oli lainassa Porin Karhunvartijoilta seurantajalusta ja linnunrataa piti päästä kuvaamaan, vaan kun ne pilvet piti rannikkoa otteessaan. Kello yhdeltä yöllä näytti siltä että pilvipeitteeseen tulee rako, joten suunnattiin meren rannalle. Oli löydetty meilko pimeä paikka jo aiemmin, ja sinne sitten mentiin. Ilman kosteus oli melkoinen ja tähdet näkyivät melko kirkkaina mutta horisontissa kaukana oli pilviä ja ilmassa jotain vaaleutta. Seurantajalustaa jäi käyttämättä kun tärkeä osa oli unohtunut kotiin, mutta ihastuin kovasti tähtien kuvajaisiin merenlahdessa. Kahlasin veteen niin pitkä...

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

27.9.2019 klo 21.30 - 02.30 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Vietettiin 24 v hääpäivää! Ja mikä lahja saatiin. Neljä tuntia kuvattiin. Ja huh, mikä yö! Heti alkuun sähähti taivaalle rauhallisen revontulikaaren seuraksi ihan erillinen, lännestä kohti taivaanlakea suuntaava korkea pinkki kaari, joka jakaantui haitarimaiseksi ja kirkkaita vihreitä säteitä oli sen ympärillä. Steve? Sitten revontulikkaari heräsi henkiin, se monistui useakti kaareksi puoleen väliin taivasta, tuli vihreitä, liloja, pinkkejä säteitä. Ja lopuksi koko taivaan laelle välkkyviä palloja. Linnunradankin päällä välkkyi palloja ja säteitä. Olisiko SAR kaarikin ollut revontulivyön reuna...

Images: 8 pcs • Comments: 3 pcs

Yksi halomuoto

26.8.2019 klo 21.30 - 21.40 - Pori
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Huomasin kauniin sumun meren rannalla ja auringon laskemassa. Kuvasin koko auringonlaskun ja sen kummempaa ei näkynyt kuin kaksi palloa päällekkäin ja pieni auringonpilari, ei kovin kummoinen mutta vähän hauskan näköinen kyllä. Unohduin kuvailemaan kauniita punaisia harsomaisia pilviä tunniksi ja olin jo pois lähtemässä kun auringonlaskun suunnasta alkoi uudelleen näkymään voimakkaita vaaleita ja tummia säteitä. Onko auringonpilaria, hämäränsäteitä vai? Niinpä kuva Taivaanvahtiin ja odottelemaan mitä viisaat sanovat...

Images: 6 pcs • Comments: 2 pcs

Perseidit

14.8.2019 klo 00.00 - 02.18 - Pori (III)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Perseidien maksimiyötä oli odotettu jännittyneenä. Pilvistä huolimatta hankkiudumme puolison kanssa kauniisiin maisemiin ajoissa. Ilta oli vaalea ja kaunis ja lämmin ja saimme seuraksemme pariskunnan joka kertoi olevansa "lähempänä 90 kuin 80 vuotta" ja että "lapsena näkyi usein tähdenlentoja" ja "vuonna -59 oli paljon metsäpaloja ja auringonlaskut upeita". Oli hurmaavaa kuunnella heitä. Yksi tähdenlento nähtiin ja se näkyi hyvin pienenä kuvassa. Puoliso meni nukkumaan kun hänellä oli aikainen työaamu, mutta minä en vielä malttanut, kun vapaapäivä edessä. Menin sataman valosaastetta uhmaten vi...

Images: 4 pcs

Sumukaari

5.8.2019 klo 08.45 - 09.00 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Meren rannalla oli aamusta todella kaunis sumu. Viisivuotias lapsenlapsi oli heti valmis mukaan kamerareissulle. Kun meripuiston keinut ja hiekkalaatikot oli kuvattu mentiin rannalle ja siellä aukeni meren yllä upea sumukaari. Se ei varmaankaan mitenkään harvinainen ole, mutta en vain ole koskaan ennen sellaista huomannut. Pikkutyttö oli haltioissaan:" Mummi en ole IKINÄ nähnyt tuollaista!" Ja siihen oli helppo yhtyä, en minäkään. Luulen että saan tämän pikkutytön jatkossakin mukaani kuvausreissulle :)

Images: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

28.6.2019 klo 09.30 - 09.50 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Vapaapäivän aamuna selaisin unisena nettiä ja kiitos fb kaverin tuli kiva herätys - haloja ja ulos. Kiitos Matti Helin, jälleen! Taivaalla näkyi erittäin kirkkaita haloja pitkin ja poikin. Kiva aloitus lomapäivälle. 

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Himmeitä yöpilviä

18.6.2019 klo 00.25 - 01.20 - Pori (II)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Valaisevia yöpiliviä lähdin odottelemaan ja odotellessa  kuvailtuani kaikkea muuta mahdollista auringonlaskusta hassuihin eläinhahmoisiin iltapilviin, nousevaa kuuta ja niittykukkia kesäyössä lopuöta luovutin ja menin kotiin. Ja eiköhän siinä samalla Matti Helin, lämmin kiitos siitä, laittanut fb sivuille ilmoitusta, että kyllä niitä yökkösiä näkyy, himmeitä, mutta näkyy kuitenkin. Eikä muuta kuin takaisin kuvaamaan. Niinpä sain yöpilvikauden avattua ja muutenkin kaunis, vaalea ilta ja yö tuli kruutattua sillä. Jupiterkin hehkui  ja pääsi samaan kuvaan kuun lähettyvillä. 

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Useita halomuotoja

20.5.2019 klo 18.21 - Pori (II)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Olin kiireellä menossa bänditreeneihin ja kaverit sai kyllä hetken odottaa kun huomio kohdistui pilviverhon takana häämöttäviin haloihin.   Sitten tuli mieleen neuvo, katso ympärillekin, voi löytyä lisää ja niin todella löytyi, kirkkain ja kaunein - ja ensimmäinen ylipäätäänkin zeniittiympäristön kaari, jonka olen ikinä nähnyt. Kännyä esiin ja yritin erilaisilla valotusyhdistelmillä  ja zoomeilla saada siitä edes jotain näkymään mutta vaikeaa oli. Nyt hienointa oli kyllä itse elämys. Lumouduin niin zyk'istä, että tarkempi muiden osien havainnointi jäi minulta kyllä  sille tasolle, että oli ren...

Images: 5 pcs

Siitepölykehä Kuulla

17.5.2019 klo 23.45 - Pori (IV)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Kesäyö on täynnä vesilintujen kiihkeitä keväthuutoja, ohikulkevien nuorten jännittyneitä lausahduksia, kukkaan puhkeavia puita ja ilmakin on sakeana rakkautta. Otsalampun valossa näkyy miten ilma on siitepöly lentää tuulessa. Siitepölykehä kuun valon ympärille. Kevät 

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 18.9.2021 klo 20.20.