Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Vyörypilvi

22.5.2019 klo 17.20 - 17.35 - Vantaa (III)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Lennonjohtotorniin iski salama ja tällainen kiva vyörypilvi toi pienen saderintaman. Verkkoaidan läpi salamakuvaaminen ei oikein onnistunut. Ei ollut vielä sellaista kunnon voimaa tässä, ja aurinko paistoi jo heti tämän jälkeen.

Images: 2 pcs

Raekuuro kesäkaudella

25.3.2019 klo 17.30 - 18.10 - Vantaa (V)
Anne Pöyhönen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tummin näkemäni pilvi, josta ihmettelin mitähän tuo pitää sisällään, satoi kun kävin kaupoissa, joten kellonaika ei tarkka, mutta kun tulin ulos niin maassa olevat lumirakeet eivät alkaneet sulaa vaan kovettuivat illan mittaan ja yöllä ovat ihan ennallaan vielä. Ne olivat suurimmat näkemäni, lähes noin 1 cm halkaisijaltaan, jännän muotoisia, kuin avaruuskapseli joka palaa ilmakehään: kartiomaisia, joissa leveämpi pää on kaarevasti röpelöinen kuin mammatuspilven solumuodostelmat. Erikoisin näky mihin olen törmännyt edes RaPu-projektin vuosina. Ainakin Vantaan Jumbon edessä ja parin sadan metrin...

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

10.1.2019 klo 11.02 - Lentokone Euroopan yllä (IV)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Sivuaurinko ja alasivuaurinko lentokoneesta. Tulee helposti valittua istumapaikka haloyst ävällisimmästä näkökulmasta aina kun aurinko paistaa. Ja sitten joskus lentäjä lentää just toiveiden mukaan että pääsee näkemään jotain kaunista. Reikäpilvi yläpuolelta katsottuna. Ala-sivuaurinko muodostuu sen keskellä putoavissa kiteissä. Unohdin sitten laittaa ylös minkä maan yllä Euroopassa ollaan menossa.

Comments: 6 pcs

Vyörypilvi

20.7.2018 klo 18.38 - 18.41 - Tuusula (III)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Tulihan sieltä vyöry, mutta vaikka sen vyöryessä päälle tuuli nousikin, niin sade ei alkanut, ukkonen ei alkanut, eikä salama välähdellyt. Oli olo niinkuin leffateatterissa olis stereot rikki. Kauempana vasta näkyi saderintama, mutta en jäänyt sitä odottamaan, näytti niin vaisulta.

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Raekuuro kesäkaudella

19.6.2018 klo 19.07 - 19.12 - Vantaa (III)
Anne Pöyhönen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tutkassa näkyi ukkosrintama, aika leveä sellainen kun ulottui Lohjalta Lahteen ja tuli luoteesta päin teräväreunaisena vyörypilvenä päälle. Sitä ennen jo erillinen pilvi pudotti raekuuron, pieniä rakeita veden seassa, mutta näyttävä pilvestä pudotessaan. Sitä taisi kuvata joku muukin täällä, samaa raekuuropilveä. Rintaman lähestymisen odotus on aina mahtava hetki. Silmämääräisesti voi arvioida, milloin vyöry on tulossa päälle, ja sitten alkaa tuuli nousta. Hetkessä tuuli vääntää jo kaikkia puita ja pensaita, ja siitä tietää että ei ole enää aikaa juosta suojaan yhtään kauemmaksi, sade alkaa ky...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

8.11.2017 klo 01.01 - Vantaa (III)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Katsoimme revontulia, jotka välillä näkyivät matalalla vihertävinä, leimuavina verhoina. Yhtäkkiä suoraan näkökentässä lensi pieni tulipallo, jonka häntä kipinöi, eli varmaankin hajosi. Kesto noin 1-2 sekuntia. 6 minuutin kuluttua näkyi toinen samanlainen, molemmat selvästi Vegaa ja Venusta kirkkaampia. Molemmissa samanlainen kipinöivä pyrstö. Tai pyrstöä voisi kuvata niin että meteoroidi hajosi 5-6 osaksi, ja erilliset palat hehkuivat vielä puoli sekuntia-sekunnin. Väri oli valkoinen tai kellanvalkoinen, ei voimakasta väriä. Pää hävisi näkyvistä välittömästi samalla kuin pyrstö kipunoi. Viiva...

Comments: 3 pcs

Suppilopilvi

22.6.2017 klo 22.29 - Helsinki (III)
Anne Pöyhönen

Laskeva aurinko valaisi pilvestä alas roikkuvat suppilomuodostelmat ja auttaa hahmottamaan niiden muotoa. Kolme suppiloa, jotka vaikuttivat pyörivän. Suppilon muoto tulee esille vasemmanpuoleisissa jo haihtuvissa ohutpilvisissä pyörteissä kahtena pystysuorana nauhana, jotka kiertyvät toistensa ympärille. Oikeanpuoleisin on tutuimman muotoinen suppilo. Suvi Jaakkola on kuvannut saman suppilon omassa havainnossaan.

Images: 2 pcs

Glooria lentokoneesta

20.5.2017 klo 10.22 - Sipoo (IV)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Glooria lentokoneesta, nousemassa pilvikerroksen läpi.

Vyörypilvi

19.8.2016 klo 20.00 - Helsinki (V)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Virosta Suomenlahden yli pohjoiseen kulkenut ukkospilvirintama tuli vyörynä Helsingin Kaivopuiston rantaan. Ukkostutkan mukaan salamoikin, sitä en nähnyt, mutta vyöry eteni länsireuna edellä viistosti niin että ei tullut heti päälle, vaan sitä sai kuvata pitkään. Purjelaivat reivasivat purjeitaan vyörypilven edellä kulkevan puuskan kokiessan. Pilven edetessä kilometrin rantaa pitkin itäänpäin alkoi sade, ja rantakahvilaan tuli jonoa.

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Pääsateenkaari

17.8.2016 klo 19.05 - Kangasniemi (II)
Anne Pöyhönen, Ursa (Helsinki)

Selän takana aurinko ja järvenpintaa, edessä heijastussateenkaari.

Images: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

22.6.2016 klo 18.50 - 19.50 - Helsinki (IV)
Anne Pöyhönen, Ursa (Etelä-Suomi)

Jotkut juhlii synttäriä ilotulituksella, mutta tänään huvipuiston taivalla oli kuin haloharrastajalle tilattuna halotulitusnäytelmä! Kyllä oli hymy herkässä! Zeniittiympäristön kaari näkyi huiman kirkkaissa väreissä yhä uudelleen ja uudelleen yläpilvien lipuessa, siinä kiinni 46 asteen ylläsivuava (?) ja sivuauringot hohtivat väreissä vähän väliä ja kauneimmillaan Yläkovera Parryn kaari teki kupolia 22 asteen renkaan ylläsivuavalle. Oli siinä juhlaa kerrakseen!

Images: 5 pcs

Useita kirkkaita halomuotoja

24.5.2015 klo 13.22 - Uusikaupunki (III)
Anne Pöyhönen

Jalaspilvet tulivat ennen puoltapäivää ja paksunivat yläpilvinä sopivasti niin että 22-asteen halo tuli esiin usean tunnin ajaksi. Välillä myös ylläsivuava näkyi selvästi.  

Images: 2 pcs

Pääsateenkaari

17.10.2014 klo 17.00 - Tukholma (III)
Anne Pöyhönen

Sateekaariympyrän alaosa lentokoneesta.

Vyörypilvi

20.7.2014 klo 13.01 - Raseborg (IV)
Anne Pöyhönen

Ukkosrintama lähestyi kaakosta. Ensin kuului jyrinää joka läheni ja tiheni. Taivas värjäytyi tumman siniseksi ja tumma alue lähestyi. Tutkassa näkyi Suomenlahden ylittänyt salamoiva rintama, joka voimistui supervauhtia saavutettuaan auringon paahtaman Länsi-Uudenmaan maamassan. Pilven reuna alkoi näkyä puiden takaa, ja se vyöryi suoraan päälle. Siitä näki että kohta tulisi iso tuulenpuuska, ja sen myötä kaatosade. Varoittelin markkinamyyjiä ja sitten yleisöäkin ohi hölkätessäni, että myrsky tulee just päälle, nyt suojaan, mutta kuumassa helteessä moni ei oikein jaksanut uskoa kun "aurinko pais...

Comments: 1 pcs

Kuu

15.5.2014 klo 22.04 - Nurmijärvi (III)
Anne Pöyhönen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuu nousee, kone laskeutuu.

Comments: 5 pcs

Yksi halomuoto

26.8.2013 klo 20.40 - Kartanonkoski, Vantaa (I)
Anne Pöyhönen

Helsinki-Vantaalta nouseva lentokone lensi auringonpilariin.

Comments: 1 pcs

Pääsateenkaari

17.8.2012 klo 17.00 - Lepaa
Anne Pöyhönen

Kaksi rinnakkaista sateenkaarta, twinned bows, jotka kuvissa enää tosi heikosti näkyvissä kuvan keskeltä hiukan oikealle. Oli ukkoskuuroinen päivä, ja tässä kuurossa näin jotain mitä en ensin uskonut oikeaksi - kaksi samansuuntaista sateenkaarta toistensa vieressä. Kutsuin muutkin paikallaolijat ihmettelemään, ja tajusin sitten vasta hakea kameran jospa ilmiö sittenkin olisi olemassa. Jos joku saisi käsittelemällä ne paremmin esiin. Atoptics.co.uk sivulta sitten löysin parempia kuvia siitä, ja tajusin nähneeni jotain todellista kuitenkin. http://atoptics.co.uk/rainbows/twin1.htm

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Yksi halomuoto

8.1.2012 klo 20.06 - Tampere (I)
Anne Pöyhönen

Keinovalopilarit tulivat esiin kun Aurinko laski ja pakkanen kiristyi. Nokian ja Tampereen rajalla olevan Kolmankulman ABC:n valopylväs luo toisinaan jatkeekseen vielä keinovalopilarin. Kodin Terran pylväs ei osallistunut kisaan tällä kertaa.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Kuun kehä

8.1.2012 klo 20.04 - Tampere (IV)
Anne Pöyhönen

Kehä täysikuun ympärillä

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 19.9.2021 klo 17.24.