Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 1 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Sumukaari

15.9.2021 at 18.11 - 18.26 - Karigasniemi (IV)
Tarja Kouvo

Tunturin aurinkoisella puolella leijui kevyttä usvaa ja toisella puolella usva oli jo sumuseinä. Välistä vilkuilin sumuseinää, siinä se oli ja pysyi. Sitten, eräällä vilauksella näkyi pieni värikäs rinkula, jota säntäsin kuvaamaan. Oma varjo vain tunki koko ajan sitkeästi kuvaan. Jossakin vaiheessa näin koko valtavan valkoisen kaaren. Se hohti, oli selvä kuin mikä. Rinkula taasen välistä hävisi, sitten ilmestyi uudestaan. Oli elämäni ensimmäinen sumukaari, jonka kohtasin Ailigas-tunturin laella.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

11.9.2021 at 00.07 - 02.00 - Utsjoki, Karigasniemi (IV)
Tarja Kouvo

Jo kotoa lähtiessäni näin pihassa tulien olevan jo pääni päällä, rannalla niitä oli harsona, vyönä taivaanrannalla säteiden kera ja välistä ne tulivat leimuamaan suoraan pääni päälle. Värillisinä niitä en paljain silmin nähnyt, tosin kakkoskuvassa kamera paljasti sinisiä säteitä.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Yksi halomuoto

7.9.2021 at 12.37 - Utsjoki, Karigasniemi (I)
Tarja Kouvo

Oli tämän syksyn ensimmäinen halo.

Rauhallinen revontulikaari

5.9.2021 at 01.39 - Utsjoki, Karigasniemi (II)
Tarja Kouvo

Aivan selvästi silmin näkyvä loistava viuhka kohosi puiden takaa, pilviä oli taivaalla vähän siellä täällä, ja ilman noita häiritseviä pilviä tuokin viuhkasäde olisi mielestäni ollut jopa upea. Kuvaussuuntana länsi eli Norjan puoli. Pian tuli tihkusade ja sen myötä kotiin lähtö.

Pääsateenkaari

6.8.2021 at 19.49 - Karigasniemi (III)
Tarja Kouvo

Häivähdys sateenkaaresta oli näkyvissä hetken, ei aavistustakaan oliko ilmiö tuota suurempi, koska puut estivät näkyvyyden.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

5.2.2021 at 14.26 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Sivuaurinkoja näkyi silmiini alkaen klo 11.30 ja viimeisen näin noin kello kolmen aikaan. Tuossa kuvassa näin kaksi, joista toinen sammui muutaman minuutin kuluttua.

Keinovalopilareita

2.2.2021 at 21.58 - 23.11 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Vaaleita valojuovia joukossa myös punaisia näkyi ikkunasta. Kuvanottohetkellä punaiset olivat jo historiaa, vaaleat tai valkoiset puolestaan hohtivat ja liikkuivat mielestäni oikein vaikuttavasti. Lopussa pukkasi pilveä taivaalle ja samalla show päätti hiipua.

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

24.10.2020 at 00.00 - 01.30 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Säteitä näkyi kohtuullisesti ja tietty kaarta. Puoli kahden aikaan pilvet pakkasivat päälle ja tulet peittyivät.

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

14.9.2020 at 01.11 - 02.22 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Sattumoisin vilaisin Hankasalmen observatorion sivua ja siellä oli näkyvissä vihertävää. Joten äkkiä rannalle. Taivas oli kirkas tähtitaivas, myös sen takia kannatti lähteä. Alussa näkyi jo silminkin harsoa, sitten se tiivistyi, alkoi liikehdintä. Enemmän oli kaari pääosassa, ja jonkin verran säteitä. En ollut varustautunut tuolle yöreissulle, joten akku ei ollut täynnä. Akun tyhjennettyä alkoi vähän pilvistyä, ja taivas jäi harsomaiseen tilaan.

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

10.10.2018 at 21.47 - 23.36 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Kokeilin kyttäyksessä uutta paikkaa peltojen keskellä kauempana ylimääräisistä haittavaloista. Pimeällä tiellä heikko kaari näkyi utuisen kauniina, jäin odottelemaan mitä tapahtuu.. massa tuntui tiivistyvän horisontissa, kohta tulet leimahtivatkin eloon ja ihastelin, hämmästelin, miten pimeä tiekin muuttui valoisaksi. Kuvasin mitä ennätin yrittäen tehdä samalla värianalyysia paljain silmin näkemistäni tulista. Minusta niissä oli väriä. Tulien loputtua jäin toiveikkaana odottamaan uutta näytöstä, pientä sädettä yritti tehdä, mutta siihen se jäikin. Kotiin palatessani vilkuilin vielä taakseni, t...

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

7.10.2018 at 21.14 - 23.23 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Kirkas kaari oli heti näkyvillä rannalle saavuttuani järven yllä, siitä ensimmäinen kuva. Kaunis kaari liikehti jonkin verran. Lopulta se himmeni, ei tapahtunut pitkään aikaan yhtään mitään. Noin yhdentoista aikaan alkoi sitten show, oli sädettä, kaari kulki eteenpäin taivaalla kuin juna konsanaan, välistä revontulet olivat melkein pääni päällä. Upea elämys!

Images: 3 pcs

Rauhallinen revontulikaari

24.9.2018 at 00.13 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Himmeä kaari säteillä ilmestyi kohta pikaa rannalle saavuttuani. Ilmiö kesti vain hetken, kohta kaarikin häipyi. Puolisentoista tuntia odottelin ilmiön toistuvaksi, mutta noihin alkuminuutteihin revontulet jäivät. Kuu paistoi kirkkaasti selän takana ja yksi meteoriitti lehahti kuvan oton jälkeen lännessä.

Pääsateenkaari

16.9.2018 at 17.41 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Sadekuuro toi kokonaisen sateenkaaren taivaalle. Onnistuin saamaan vain pätkän, kaari oli kadonnut saatuani kameran käsiini.  

Rauhallinen revontulikaari

16.8.2018 at 00.54 - 00.55 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Lähdin puolenyön aikaan paikalliselle rannalle katsomaan josko näkyisi. Ovaali oli sopivasti laskeutunut, taivaalta näkyi tähtiä vaikka myöskin pilviä. Säteitä oli näkyvissä rannalle päästyäni, mutta en ennättänyt niitä kuvaamaan etsiessäni laiturilta sopivaa kuvauskohtaa. Kun se löytyi, säteet sammuivat  hohtavaksi kaareksi. Sen erotti vain ottamalla testikuvan ja vasta noin kello yhden aikaan alkoi tapahtua uutta vipinää. Siitä pari kuvaa. Ennen kahta lähdin kotia, silloin oli tunne ettei enää tapahdu mitään. Muutaman perseidin näin, mutta eivät olleet revontulikohteessa vaan ylempänä taivaa...

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

6.3.2018 at 12.52 - 16.00 - Laukaa (I)
Tarja Kouvo

Kauppaan lähtö viivästyi taivaalle vilaisun jälkeen. Siellä näkyi aivan selvä rengas, joka piti saada tallennettua. Nyt kellon ollessa noin 16.00 sama rengas vieläkin näkyvillä.

Aktiivinen revontulivyö

2.9.2017 at 01.13 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Tulet ilmestyivät heti rannalle päästyäni. Oikein hätkäyttivät menollaan. Jälkiviisautta: olisi pitänyt säätää valotusaikaa lyhemmäksi aivan heti jalustakiinnityksen jälkeen. Menoa jatkui vain hetki, sitten kaikki ohi eikä vaalea harso enää tunninkaan odotusajan jälkeen syttynyt. Erään nopeasti liikkuvan vyön näin vaalean punertavana, kuvaan sitä en ehtinyt saada.

Yksi halomuoto

9.8.2017 at 20.12 - Laukaa (I)
Tarja Kouvo

Muutaman minuutin näkyi kirkas sivuaurinko näyttäen sateenkaaren pätkältä.

Pääsateenkaari

1.8.2017 at 19.08 - Laukaa (III)
Tarja Kouvo

Aurinko paistoi, ripsahti vettä, sitten ilmestyi sateenkaari. Kesän ensimmäinen. Selasin noita edellispäivän kuvia tarkemmin ja huomasin, että miltei koko kaari oli näkyvillä. Toinen melkein koko kaari -kuva kahta minuuttia ennen pääkuvaa. Pilvistä tuli todella vähän vettä, siksi uskaltauduin räystään alta etsimään kuvauskulmia. Kolmas kuva zoomattu lähemmäksi kiehtovien värien vuoksi. Erään ohikulkijan kanssa oikein laskimme montako väriä näkösällä.  

Images: 3 pcs

Kirkkaita yöpilviä

28.7.2017 at 00.20 - 01.24 - Laukaa (IV)
Tarja Kouvo

Lupasivat melko kirkasta yötä, joten päätin edes kotona vilkuilla taivasta. Ensimmäinen kuva on leikkisää himmeähköä harsoa, sai minut kuitenkin lähtemään ulos kuvaamaan. Ajattelin homman päättyneeksi, vaan kun ei: sisältä näkyi taivas pilvineen kirkastuvan yhä vaaleammaksi, takaisin ulos ihmettelemään. Sisälle, ikkunaan, pilvien kirkkaus vahvistui eli taas ulos. Lopulta pilvet olivat minusta kuin revontulia, niin kirkkaina ja jotenkin liikkuvina ne hohtivat. Kauniita olivat minun silmissä.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Muu myrskyilmiö

18.7.2017 at 15.03 - Laukaa
Tarja Kouvo

Keli oli sellainen, että ounastelin jotain mielenkiintoista olevan taivaalla. Kiersin pihapiirin taivasta silmäten, komeat pilvet näinkin. Ehkä nämä ovat niitä mammatuspilviä, joista olen muutaman kuvan nähnyt teidän sivuilla. Ukkonen sadekuurolla olikin päällä kello 16.50 molemmin puolin.

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 24.9.2021 klo 17.38.