Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Pääsateenkaari

31.8.2020 at 18.15 - 18.25 - Pudasjärvi (IV)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Poikkeuksellisen kirkas pääsateenkaaren pätkä näkyi kymmenisen minuuttia Syötteellä (kuvaa ei juurikaan ole saturoitu, värit olivat luonnostaan vahvat). Sadetta vasten erottuu myös vastapilvisäteitä.

Partial lunar eclipse

17.7.2019 at 00.01 - Pudasjärvi (III)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

The partially darkened rising moon was nicely visible on the Feed. There was still enough sunlight left that the landscape did not go black. Even the higher clouds did not have time to bother at this stage. That is, on behalf of Keli, everything was right for moon / landscape photography :-D

Comments: 1 pcs

Useita halomuotoja

4.3.2019 at 08.15 - 08.40 - Pudasjärvi (II)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Syötteellä näkyi niin kirkas auringonpilari, ettei oikein voinut edes kohti katsoa. Aluksi näkyi myös suhteellisen vaatimattomat sivuauringot, jotka vähitellen hävisivät.

Comments: 5 pcs

Useita halomuotoja

26.1.2019 at 15.00 - Pudasjärvi (II)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tykkypuita Syötteellä kuvatessa näkyi taivaalla hetkellisesti kirkkaat sivuauringot ja auringonpilari. Tykkyihin keskittyessä unohtui kuvata ne sivuauringot :-) mutta ohessa on tunnelmakuva pilarista.

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 at 06.50 - 07.20 - Pudasjärvi, Syöte
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tässä muutama kuva täydellisestä kuunpimennyksestä Syötteeltä. Pois ajaessa auton mittari näytti rapsakat -33C, mutta ylhäällä tunturissa tuskin oli niin kylmä.

Images: 3 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

7.8.2018 at 01.10 - 01.40 - Hailuoto (III)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Täällä Oulun korkeuksillakin alkavat yöt olla tarpeeksi pimeitä yöpilvien katseluun. Ohessa kuva viime yöltä. Sitä on hieman photoshopattu esteettisistä lähtökohdista (clarity, local brush jne.). Kuva on kuitenkin todellisuuden mukainen. Kuukin möllötti tuossa luonnostaan, mikä oli valotuksen kannalta haasteellista.

Comments: 2 pcs

Suppilopilvi

5.8.2018 at 23.20 - 23.25 - Hailuoto
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Merellä Hailuodon länsipuolelta ohimenevän ukkossolun reunalla näkyi suppilopilviä. Kakkoskuvassa niitä on viisi. Poikani kertoi että kun olin hakemassa kameraa, pääkuvan suppilo oli selvästi kasvanut ja taas pienentynyt. Onko harvinaista että näitä näkyy näin yöllä? Aiemmin päivällä samassa paikassa oli nähty vesipatsas.

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Harvinaisia halomuotoja

24.6.2018 at 13.29 - Skagen, Tanska (IV)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Skagenissa Tanskan aivan pohjoiskärjessä näkyi hetken kirkas halonäytelmä korkealla olevan auringon ympärillä. Pyytäisin tunnistusapua siitä mitä kaikkea kuvasta löytyy. Onko 22 renkaan yhteydessä 22 asteen sivuava kaari? Värikäs palkki joka menee vinosti horisonttirenkaan poikki taitaa olla "normi" sivuaurinko? Onko usmatussa kuvassa keskellä näkyvä heikko värillinen kaari osa 46 asteen rengasta vai mikä? Onko viimeisessä kuvassa horisonttirenkaassa aurinkoa melkein vastapäätä näkyvä kirkastuma mitään erityistä? Ilmiö näkyi vain hetken ja heikkeni sitten vauhdilla. Ajoin vielä autolla jääpilv...

Images: 3 pcs • Comments: 4 pcs

Anomaalinen kehä

8.6.2017 at 23.27 - Hailuoto (IV)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Pyydän tähän tunnistusapua: onko kyseessä punertuneen auringon värjäämä aureola tai siitepölyrengas tai joku ihan muu ilmiö? Aurinko oli juuri laskemassa tai laskenut (ei näkynyt suoraan mutta saattoi olla vielä pilven takana horisontissa) ja sen yläpuolella taivaalla näkyi silmiinpistävän voimakas oranssinpunainen pallomainen hohde. Paljain silmin katsellen se oli vieläkin konkreettisempi "pallo" kuin mitä kuvassa näkyy.

Useita kirkkaita halomuotoja

22.3.2016 at 20.17 - Oulu (III)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Todella kirkkaat ja värikkäät sivukuut näkyivät hyvin katulamppujenkin valossa Oulun keskustasta pois ajellessa. "Perinteisesti" ne ehtivät hieman himmetä ennen kuin hain kotoa kameran ja pääsin pimeään kuvaamaan, mutta kyllä ilmiö oli näyttävä vielä tuolloinkin. Alussa olin näkevinäni myös renkaan yläpuolella jotain, mutta kuvatessa siellä ei ollut enää mitään. Onko kuvissa myös pilari? Tämän show'n näyttää Oulun seudulla moni muukin havainneen.

Images: 3 pcs • Comments: 4 pcs

Helmiäispilviä

27.12.2015 at 10.40 - Pudasjärvi (IV)
Esa Pekka Isomursu

Ovatko nämä normaaleja väripilviä ja näkyvätkö ne useinkin kirkkaina suhteellisen kaukana auringosta? Aurinko oli noussut kymmenisen minuuttia aiemmin kun huomasin todella värikkään yksinäisen pilven taivaalla. Ilmiö näkyi kirkkaana kymmenisen minuuttia ja vähitellen sitten himmeni ja hävisi.

Images: 2 pcs • Comments: 6 pcs

Harvinaisia halomuotoja

5.1.2015 at 01.30 - Pudasjärvi (IV)
Esa Pekka Isomursu

Kirkas täysikuu toi taivaalle komean haloilmiön Syötteellä Pudasjärvellä. En ole ollenkaan ekspertti haloissa, joten pyydän tarkastamaan mitä kuvassa näkyy. Onko lähellä kuuta toinen kehä vai onko se jotain linssistä johtuvaa ja erottuuko ison kehän alaosassa himmeä sivuava kaari tms?

Images: 2 pcs • Comments: 8 pcs

Harvinaisia halomuotoja

14.5.2014 at 09.35 - Oulu (IV)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Ohessa muutama kuva 14.5. halonäytelmästä. Paras vaihe Oulussa meni ohi ennen kuin ehdin hakea kameran, mutta komeaa oli vielä tuohonkin aikaan.

Images: 3 pcs • Comments: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

18.1.2014 at 11.42 - 12.02 - Pudasjärvi (IV)
Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

Wanhoja kuvia selatessani yritin tunnistaa oheista ilmiötä ja törmäsin Teija Pohjanveden vastaavaan havaintoon (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/32362) ilmeisesti lähes samasta paikasta (molemmat läheltä Iso-Syötteen huippua), sekin vuodelta 2014. Aurinko oli jo korkealla taivaalla (siinä määrin kuin se tuohon vuodenaikaan korkealle nousee) kuvasta oikealla selvästi väriläiskää ylempänä, joten kyseessä täytynee olla alasivuaurinko. Ilmiö oli näkyvissä ainakin 20 minuuttia. Kuvan saturaatiota on jonkin verran lisätty vastaamaan paljaan silmän subjektiivista havaintoa hyvin värikkää...

Comments: 5 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 25.9.2021 klo 9.01.