Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Kuu, Venus ja Jupiter

20.7.2015 klo 21.50 - Sisilia, Italia (III)
Voitto Pitkänen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Välimeren yllä, Sisilian kohdilla kuvattua. Kuun sirppi, Venus ja Jupiter. Auringonlaskun värit oli upeat.

Kuvia: 2 kpl

Kuu ja Venus ja Jupiter

18.7.2015 klo 18.45 - Manaus, Brasilia (IV)
Petri Launiainen

Täällä Päiväntasaajalla on monena iltana saanut ihailla Venuksen ja Jupiterin loistoa iltataivalla.  Tänään näiden väliin sattui vielä kaunis Kuunsirppi. Enpä tiedä onko tästä kuvamateriaaliksi, mutta lähetinpä silti... Toisessa kuvassa vain Venus ja Kuu ohuen pilviharson takana. Canon EOS 1000D + 250 mm zoom

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Venus ja Jupiter

2.7.2015 klo 22.55 - 23.30 - Helsinki, Pornaistenniemi (II)
Veikko Mäkelä, Ursa (Helsinki)

Päätin vielä kerran yrittää Venuksen ja Jupiterin kohtaamisen kuvaamista, koska keli oli edellisiä iltoja parempi ja pääsin liikkeelle hyvissä ajoin.  Nyt varustauduin myös kiikarilla.  Ehdin vallan mainiosti katsella puolisen tuntia, ennen kuin kohteet laskivat metsän taa. Venus näkyi helposti paljain silminkin, Jupiter taas löytyi ja näkyi kiikarilla mainiosti, muttei paljain silmin. Kuvailin planeettoja edes jonkun onnistuneen kuvan toivossa. Minulla oli edelleen ongelmia tarkennuksen ja sopivien valotuksten löytämisessä. Noin paristakymmenestä kuvasta löytyi yksi tai kaksi edes joten käsit...

Venus ja Jupiter

2.7.2015 klo 21.30 - Piraeus, Kreikka (IV)
Hannu Reponen

Jupiter ja Venus illallla 2.7. Hieno näky tummalla iltataivaalla. Kuva otettu  puhelimen kameralla joten laatu voisi olla parempi.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 23.56 - Espoo (III)
Kaj Vilkman

Hyvin näkyivät keskiyön taivaalla parivaljakko Venus ja Jupiter. Kuva piti ottaa kamera tuettuna aidan tolppaan, kun ei jalustaa ollut mukana.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 23.45 - Helsinki (III)
Antoine Chauveau, Ursa (Helsinki)

Toinen kuavaussessio tälle päivälle, auringon laskun jälkeen.

Kommentteja: 1 kpl

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 23.41 - Pälkäne (II)
Antero Korteila, Ursa (Etelä-Suomi)

Täällä onkin jo useita kuvia Jupiterin ja Venuksen kohtaamisesta. Piti mennä läheiselle uimarannalle jossa näkyvyyttä riitti oikeaan suuntaan. Piti vielä odotella tovi pilvien ajelehtimista. Ilmassa oli lämpöväreilyä ja tarkennus muutenkin hankalaa joten tulos ei kovin hääppöinen ole mutta laitoin tänne kuitenkin.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 23.05 - Järvenpää (IV)
Toni Veikkolainen, Keski-Uudenmaan Altair

Venus (-4.4 mag) ja Jupiter (-1.8 mag) olivat iltataivaalla vain noin puolen asteen päässä toisistaan, ja pitihän kohtaaminen toki ikuistaa. Venuksen sirppimäisestä muodosta ei voinut erehtyä, mutta toisaalta Jupiter oli kaukana kirkkausmaksimistaan, joten se näkyi vain epämääräisenä länttinä ja sen erottaminen valoisalta hämärätaivaalta vaati hieman ponnistelua.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 22.45 - Mallemort, Ranska (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Venuksen ja Jupiterin kohtaamista seuraavana päivänä planeetat olivat vielä lähekkäin, mutta kuitenkin jo selvästi kauempana toisistaan. Kuvan lampi oli mainio paikka kuvaukseen, sillä planeettojen heijastukset näkyivät veden tyyneltä pinnalta mainiosti.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 21.30 - Jyväskylä (IV)
Jesse Kyytinen, Ursa (Länsi-Suomi)

Päivätaivaallakin Venus näkyi kirkkaasti paljaalla silmällä. Kiikareiden läpi näki, kuinka Jupiter oli aivan Venuksen vieressä, näyttävä kohtaaminen, ja paljain silmin eteläisemmän Euroopan taivaalla varmasti huiman näköinen. Toisessa kuvassa pienipikselisimmän kamerani (suljinrikko ei pitkähköllä valotustajalla+cropilla paljoa haittaa) yhdistettynä super(suttu)zoomiin sain esiin Venuksen vaiheen. Olisipa kaukoputki...

Kuvia: 2 kpl

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 21.15 - Helsinki (IV)
Antoine Chauveau, Ursa (Helsinki)

Venus oli helppo löytää kompassilla ja kiikareilla. Se näkyi sitten paljain silmin, mutta Jupiter oli haastavampi ja näkyi vain kiikareilla. Pääskynen päätti liittyä kohtaamiseen.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 18.40 - Porvoo, Sondby (IV)
Jorma Koski, Ursa (Etelä-Suomi)

Päivätaivaalta oli helppo löytää Venus (magnitudi -4,4) kohdasta 40 astetta Auringosta ja 40 asteen korkeudella kuvanottohetkellä, käytin henkilökohtaista mittariani, joka on vaaksa (minulla 20 astetta). Magnitudin -1,8 Jupiter onkin jo paljon vaikeampi löytää auringonpaisteessa. Kuvassa näkyy alhaalla Venuksen sirppi ja aina täys Jupiter ylhäällä niiden näennäinen etäisyys toisistaan oli alle puoli astetta. Pari tuntia sain odotella, että poutapilvet väistyisivät planeettojen edestä.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 16.02 - Seinäjoki (III)
Kimmo Simomaa

Kopioin Ursan tähtikartan leivinpaperille Venuksen ja Auringon osalta ja rakensin "aurinkokellon", jonka toisen linjan suuntasin pellolla auringon varjon mukaan. Toisen linjan suunnassa piti olla Venus, jonka hain 12*50- kiikarilla kumpupilvien seasta. Jupiterista saatoin nähdä häivähdyksen kiikarissa, mutta se näkyikin himmeästi kaikissa valotetuissa kuvissa. Canon EOS 7D II, 300 mm, ISO-luku 200, valotusaika 1/1000, aukko 8. Kuvassa vähän kontrastin säätöä. Venuksen sirppi on kuvassa alhaalla, Jupiter ylävasemmalla vähän sumuisena.

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 14.00 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Katsoin Stellariumista, missä kohtaa Jupiter ja Venus nyt olivat ja menin kiikaroimaan takapihalle. Planeetat löytyivät päivätaivaalta kiikareilla käytännössä heti ja näkyivät selvästi! Venus näkyi hyvin myös paljain silmin, mutta Jupiter ei kovasta pinnistelystä huolimatta näkynyt ilman apuvälineitä. Kaukoputkella Venuksen sirppi näkyi kivasti ja jupiter näkyi himmeänä pallerona, josta suuremmalla suurennuksella erottuivat ekvaattorivyöt. Kuita ei edelleenkään näkynyt. Venuksen ja jupiterin näkyessä samaan aikaan kaukoputken näkökentässä huomaa, että Venus on pintakirkkaudeltaan huomattavasti...

Venus ja Jupiter

1.7.2015 klo 00.27 - Ilmajoki (II)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Valoisalta taivaalta ei kovin loistavasti näkynyt tämä kohtaaminen.  Kuva vähän ennen Venuksen painumista puiden taa.

Venus ja Jupiter

30.6.2015 klo 23.50 - Lieto (III)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Nätti pariskunta kesöyössä. Tuulinen ja raikas on keli täällä kallion laella. Kesäkuun 2015 viimeinen havaintoni. 

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Venus ja Jupiter

30.6.2015 klo 23.50 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Pilvitilanne näytti huonolta konjunktion näkymisen kannalta. Tarkkailin taivasta kuitenkin välillä ja 23:30 huomasin aivan horisontissa kapean raon pilvissä. Lähdin juoksemaan kilometrin matkan paloheinän mäelle ja ehdin juuri sopivasti havaintopaikalle: Venus ja Jupiter tulivat juuri näkyviin pilviraon yläreunan takaa! Venus näkyi helposti paljain silmin, Jupiter ei tällä kertaa. Kaksi päivää aiemmin näin kyllä jupterinkin paljain silmin. Kiikareilla molemmat näkyivät hienosti, Jupiterin kuita en nähnyt. Seurasin parivaljakkoa noin kymmenen minuuttia kunnes ne katosivat taas pilven taakse. Ku...

Kuvia: 2 kpl

Venus ja Jupiter

30.6.2015 klo 23.46 - Muurame (II)
Harri Kiiskinen, Jyväskylän Sirius

Kovin on ollut sateista ja pilvistä, mutta niin vain pieni rako löytyi ja kohtaamisen pääsi ikuistamaan kotisuomestakin.

Kommentteja: 2 kpl

Venus ja Jupiter

30.6.2015 klo 22.45 - Mallemort, Ranska (IV)
Jani Laasanen, Turun Ursa

Venuksen ja Jupiterin kohtaaminen Etelä-Ranskassa, jossa yöt soveltuivat taivaan tarkkailuun huomattavasti kesäistä Suomea paremmin. Ilman seurantaa lähikuvien ottaminen 300 mm zoomin kanssa ei ollut aivan helppoa.

Kuvia: 2 kpl

Venus ja Jupiter

30.6.2015 klo 22.10 - Platanias, Kreeta, Kreikka (V)
Ari Ollikainen, Konut tählet, Jaala

Hieman pilvet uhkailivat illan planeetashowta, mutta älysivät lopulta pysyä poissa. Seeing ei kylläkään ollut kristallinkirkas, kohtalainen kuitenkin. iOptronista ei ollut apua, koskka ainakin 300 mm tele tuntui olevan sille liikaa painonsa puolesta. Joka tapauksessa, upea ilmiö.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 20.5.2015 klo 00.00 - 30.7.2015 klo 00.00.