Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Toimittajille

Taivaanvahti on Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n havaintojärjestelmä. Lehdistö on tervetullut tutustumaan Taivaanvahdin havaintosatoon ja keräämään ideoita uutisiin ajankohtaisista taivaanilmiöistä.

Kuvien julkaisuluvat ja haastatteluyhteydenotot

Taivaanvahdin tietokanta sisältää havaitsijoiden sähköpostiosoitteet, mutta ne eivät ole julkisia. Alla olevalla lomakkeella voit kuitenkin lähettää yksityisen sähköpostin tietyn havainnon tekijälle ja tiedustella häneltä esimerkiksi lupaa kuvan julkaisuun tai haastatteluun. Havaitsijoilla on paitsi kuviensa copyright, myös yleensä tallessa alkuperäiset kuvat. Kunkin havainnon www-osoitteen lopussa on kyseisen havainnon numero. Viesti menee oikealle henkilölle havainnon numeron perusteella.
Miten viittaan Taivaanvahtiin?

Suositeltava lähdeviittaus järjestelmän havaintotietoihin on "Ursan Taivaanvahti-havaintopalvelu" tai lyhyesti vain "Ursan Taivaanvahti". 

Voiko havaintokarttoja käyttää?

Ikävä kyllä emme voi myöntää lupaa havaintokarttakuvien käyttöön, koska ne ovat Googlen omaisuutta. Jonkin havaintotilanteen esittäminen Suomen kartalla on kuitenkin mahdollista käyttämällä omaa karttapohjaa ja siirtämällä havainnot sinne. Taivaanvahdin pieniä karttasymboleita saa näin tehtäessä käyttää vapaasti. Lähteenä tulee mainita Ursan Taivaanvahti. 

Miten voin linkittää tietyn ilmiön havaintoihin?

Jos haluat lisätä internet-uutiseen linkin, joka näyttää ajantasaisen havaintotilanteen, käytä hakua. Haussa www-selaimen osoiteriville muodostuu osoite, joka on pysyvä linkki kyseisen haun tuloksiin.

Miten saan ajantasaista ilmiötietoa?

Kannattaa itse hakea havaintoja järjestelmästä käyttämällä havaintolistan tai kuvien ja kertomusten näkymän hakua tai karttahakua. Taivaanvahdin etusivun pienet yhteenvedot voivat olla jo vanhentuneita silloin, kun etsit tietoa jonkin uunituoreen ilmiön havaintotilanteesta.

Taivaanvahdin toteutuksesta

Järjestelmän suunnittelun ja ylläpidon takana on ursalaisten vapaaehtoisten joukko, joista monet työskentelevät eri kotimaisissa korkeakouluissa ja Ilmatieteen laitoksella. Havaintojärjestelmän teknisestä toteutuksesta ja ulkoasusta on vastannut kesästä 2015 lähtien Sasken Finland Oy