Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

At least 10 lightning strikes seen - 1.8.2021 at 00.08 - 1.8.2021 at 01.15 Parainen, Utö Observation number 100138

Visibility IV / V


August started with a thunderstorm, there was a short trip to Utöönen at the right moment. in the morning, there were deaf clouds around the island and another half 11 saw a distant cloud lightning.More similar observations
Additional information
 • Observed storm phenomena
  • Rainwall info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

  • Mammatus clouds info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

  • Heat lightning info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Diffuse heat lightning info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

Comments: 5 pcs
Eero Karvinen - 2.8.2021 at 11.50 Report this

Siellähän on ollut varsin mainio meininki. Kuvauspaikkana tuo saari on varmasti aivan upea.

Paula Mattila - 2.8.2021 at 14.07 Report this

On aivan loistava paikka myös taivashavainnointiin,jos ajatus vähintään viiden tunnin laivamatkasta rasittaa kannattaa muistaa että myös matkalla on mahdollisuus taivaantarkkailuun.saarella on pienellä alueella monta kalliota josta avointa näkymää 360astetta.Oma taivasilmiöbongaushistoriani tuolla on alkanut jo vuonna 1987.siihen aikaan saarella ei oikein kuvia saanut ottaa joten olin kirjoittanut seisovani kalliolla ja katselevani nousevaa kuuta ja vastakkaisella taivaalla laskevaa aurinkoa.

Matias Isosomppi - 2.8.2021 at 16.27 Report this

Upeita kuvia! :)

Paula Mattila - 4.8.2021 at 21.26 Report this

Kiitos!pitääkin ottaa vielä edessä olevalle kesälomalle ohjelmaksi uusi reissu Utööseen sopivaan yöukkosaikaan.

Jukka Laakso - 5.8.2021 at 07.55 Report this

Hienoja välähdyksiä! Täällä oli vain toukokuussa yönäytös ja sekin liian kaukana. Päiväsaikaan tahtoo kuvat jäädä aika vaisuiksi. Yksi triplasalama on toistaiseksi tämän kesän paras.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.