Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Eye-catching night shining clouds - 4.8.2021 at 01.41 - 4.8.2021 at 04.15 Vaasa Observation number 100213

Visibility V / V

Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Gopro was on duty at the edge of the field again. The initial phase of the night clouds went behind the normal clouds, but the gap near the horizon began to open after half past two. The video reveals what then happened.

I’ve tried, maybe not so cleverly, to get comments through other havis about that activity after half past three. I made a report of observation on 1.8. at 2.20 views of the Vaasa sky. Then it did not go through after the reflection of the jury of the day, because the sun could not illuminate the clouds at the height of the zenith. Now, however, the threads seem to rise to zenith in several observations at that time. So is it a question of illuminating night clouds or, by chance, of normative overhead cloudboards flowing under illuminated night clouds from the north?

I'll finish one picture of that 1.8. about the havis I made. In my opinion, it is difficult to find a difference compared to last night's events ...

The Timelaps video from 1.41-4.15 is here

https://youtu.be/rT3KcWkhVn0More similar observations
Additional information
  • Havainto
    • Night shining clouds
  • Cloud coverage in the sky
    • Covered about half of the sky
Comments: 4 pcs
Pekka Parviainen - 4.8.2021 at 20.41 Report this

En ihan ymmärrä, mistä on kyse; ilmeisesti kuitenkin 3./4.8. yöstä. Ykköskuvassa ja time lapsessa kiistatta yökkäreitä yli zeniitin. Jos olisi jotain cirrusta, niin ne viilettäisivät ihan eri nopeutta ja todennäköisesti ristiin yökkäreiden kanssa. Tarkistin omasta koko taivaan kuvasta klo 03, jolloin yökkärit ylsivät noin 60 asteeseen Turussa (60,5N) ja aamuksi levisivät aina 15 asteen päähän etelähorisontista. Jos olisi ulkona, niin zeniitin suunassa polarisaattorilla voisi varmistella.

Tuo 1.8. havainnon kelpoisuudesta: ehkä joku on laskenut, mikä on mahdollista ja mikä ei. Hatusta vetäen arvaisin kuitenkin, että ko. aikaan Raahessa yökkärit voisivat hyvinkin yltää zeniittiin ja yli.

Pentti Arpalahti - 4.8.2021 at 23.54 Report this

31.7.-1.8. oli yleisesti negayö. Tyydyin 1:48...2:15 pelkkään ikkunahavaintoon pohjoissektorissa +350...0...+10  korkeudet 5...25 astetta. Kakkoskuvan korkeudella olevien yökköjen olisi pitänyt näkyä Helsingissäkin. Selkeällä taivaalla oli pelkkiä tähtiä, joilla näkymäni kalibrointi onnistuikin helposti.

Timelaps on hieno.

Pekka Parviainen - 5.8.2021 at 00.19 Report this

Kun lyhyesti laskee, kuinka syvällä aurinko voi olla, jotta Raahessa vielä zeniitissä paistaisi yökkärin korkeudella, niin auringon korkeudeksi saadaan noin -9 astetta. Havainnossa 1.8. korkeus on ollut klo 02.20 -6,7 astetta eli riittävästi, jotta zeniitissäkin paistaa. Vastaava korkeus Turussa ko. kellonaikaan osuu öille 11./12.7. Yksi koko taivaan kuva on tuolta yöltä noin klo 02, ja siinä yökkärit menevät heittäen yli zeniitin.

Itseltäni ei löydy yökkärimerkintää 31.7./1.8. väliseltä yöltä (pilviä tai ei vaan ollut), joten en voi sanoa, onko kyseessä yökkärit.

Pekka Parviainen - 5.8.2021 at 14.45 Report this

Ooops, miksi tutkin Raahen horisonttia, kun pitäisi olla Vaasassa? No, multitasking ei toimi perinteisen katederiopetuksen kannattajalle, ja kun vielä olin Taivaanvahdissa kelaillut muita havaintoja ja kaksi havaintoa myöhemmin oli "melkein samanniminen - Alatalo" havaitsija katsellut yökkäreitä Raahessa, sanasokeus myötävaikutti sekaannukseen. Mutta siis Vaasassa aurinko oli havaintohetkellä -8,3 asteessa eli edelleen -9 asteen yläpuolella ja siis riittäisi valaisemaan zeniitin yökkäreitä. Yöltä 20./21.7. on Turussa otettu kokotaivaskuva, jossa auringon korkeus on -8,5 astetta, ja siinä yökkärit  yltävät zeniittiin. MOT.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.