Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Glooria artificial lightsourcessa - 12.8.2021 at 02.55 - 12.8.2021 at 03.05 Laitila Observation number 100458

Visibility IV / V


On the way home, there was a lot of fog in some places. The best mists were concentrated on the corners of Laitila / Mynämäki. It was already evening in Laitila with a beautiful fog board in the field openings. There was apparently water coming in the mouth of the evening quite briskly, it was so wet.

Already in the evening I tried to get a fog in Laitila in the sun. There was so much thin gauze in the fields that I could almost reach by car so that the arch did not come off. At night, the situation was much better then, and I stopped by one field pit to peek at the supply car's high beam. Quite a nice arch with its interferences and I guess that side arch offers something similar though simple though. Gloria was such a form side, due to the double light source. An 8-millimeter would have been a boy here.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Artificial lightsource
 • Common atmospheric phenomena
  • Fog rays info

   Sumusäteet ovat sumuun projisoituneita puiden tai rakennusten varjoja.

    

   Puiden synnyttämiä sumusäteitä. Kuva Mikko Peussa.

  • Fogbow of an artificial lightsource info

   Sumukaari nähdään tyypillisesti Auringon tai harvemmin Kuun valossa. Pimeällä sumukaaren valonlähteenä voi käyttää myös kirkkasta lamppua. Tummaa taustataivasta vasten lampun valokeilan sytyttämä sumukaari erottuu huomattavasti paremmin kuin luonnollisilla valonlähteillä.

   Itse asiassa lampulla valaistussa sumussa on parempi puhua sumukaarista monikossa, sillä näkyvillä on poikkeuksetta vähintään pää- ja sivusumukaari. Jos vielä sumupisarat ovat keskenään saman kokoisia, havaittavissa on interferenssikaaria sekä gloorian renkaita. Kaikkinensa renkaita on havaittu ainakin yksitoista.

   Interferessikaaret esiintyvät pääkaaren sisäpuolella ja sivukaaren ulkopuolella. Intereferenssikaaret näkyvät parhaiten juuri muodostunessa sumussa, jossa pisarat ovat saman kokoisia. Tällöin näkyvillä on myös moninkertaisia gloorian renkaita. Vanhassa sumussa pisaroiden kokohaitari on laajempi, eikä esillä ole välttämättä ainuttakaan interferenssikaarta tai gloorian rengasta.

   Moninkertaisten kaarten näkemiseksi kannattaa olla paikalla jossa syksyinen sumu vuorotellen kehittyy ja haihtuu pois läpi yön. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi pienet hakkuuaukeat. 

    

   Täydellisesti kehittynyt sumukaari on kokonainen rengas havaitsijan pään varjon ympärillä. Tässä tosin on näkyvillä vain kameran ja sen jalustan varjo. Ulompana on heikompi sivusumukaari. Kuva Jouni Leskinen.

    

   Pääsumukaari ja heikko sumukaari. Koska interferenssikaaria ja gloorian renkaita ei ole näkyvillä, pisaroiden kokojakauma on ollut hyvin laaja. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kun sumupisarat ovat hyvin pieniä, sumussa näkyvät kaaret ovat erityisen paksuja. Kuvan merkinnät ovat 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. interferenssikaari; 4. glooria. Gloorian renkaita näkyvillä on kaksi, ne erottaa interferenssikaarista niiden päinvastaisen värijärjestys. Simulaation perusteella pisarat olivat läpimitaltaan 3 mikrometriä. Gloorian sivustoilla näkyvä vääristymä johtuu siitä, että aivan maanpinnan tasossa pisarat olivat keskimäärin hiukan pienempiä kuin ylempänä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Numerot kuvassa: 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. sivusumukaaren interferenssikaaret (2 kpl); 4. pääsumukaaren interferenssikaaret (4 kpl); 5. gloorian renkaat (3 kpl). Erityistä tässä näytelmässä on että pääsumukaarta lähinnä oleva interferenssikaari on himmeämpi kuin toinen interferenssikaari (numero 4:n kohdalla). Simulaatioiden perusteella näin voi käydä kun sumupisaroiden kokojakauma on kaksihuippuinen. Kuva Marko Riikonen.

  • Glory of an artificial light source info

   Glooria nähdään tyypillisesti Auringon valossa. Pimeällä gloorian valonlähteeksi voi sytyttää myös kirkkaan lampun. Pimeässä ympäristössä lampun valokeilan sytyttämä glooria erottuu paremmin kuin Auringon valaisemassa maisemassa.

   Värikkäimmät useista spektrirenkaista koostuvat glooriat nähdään juuri muodostunessa sumussa, jossa pisarat ovat saman kokoisia. Vanhassa sumussa pisaroiden kokohaitari on laajempi, eikä huonoimmillaan glooriaa välttämättä näy lainkaan, vaan havaittavissa on pelkkä sumukaari

   Tuoreessa sumussa gloorian yhteydessä esiintyy sumukaarten interferenssikaaria. Pääsumukaaren interefenssikaaret luovat tällöin gloorian kanssa yhtenäisen renkaiden sarjan, joka täyttää sumukaaren sisäpuolelle jäävän alueen. Gloorian renkaat ja interferenssikaaret erottaa toisistaan niiden päinvastainen värijärjestys.   

   Edellä mainittujen ilmiöiden lisäksi mukana voivat olla vielä sivusumukaari ja sen interferenssikaaret. Lampulla valaistuissa sumuissa on kameran varjoa saartanut parhaimmillaan ainakin 11 rengasta.

   Hienojen gloorioiden näkemiseksi kannattaa olla paikassa jossa syksyinen sumu vuorotellen kehittyy ja haihtuu pois läpi yön. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pienet hakkuuaukeat.

    

   Glooria lampun valossa. Kameran varjo muodostaa aukon jonka läpi vastapäinen metsä näkyy selkeästi. Tällainen aukko voi muodostua kun sumua on vain lähellä kameraa. Kuvassa on kolme gloorian rengasta, neljäs uloin rengas on sumukaaren interferenssikaari, sillä sen värijärjestys on glooriaan nähden päinvastainen. Kuva Jari Luomanen.

    

   Gloorian, sumukaarien ja interfenressikaarien muodostama renkaiden sarja ympäröi kameran varjoa. Kolme sisintä rengasta ovat glooriaa, seuraavat kolme interferenssikaaria. Paksua valkea rengas jolla on punainen ulkoreunus on pääsumukaari ja sen ulkopuolella on vielä sivusumukaari. Kuva Jari Luomanen. 

    

   Tässä valokuvassa sisinnä on värillinen gloorian rengas ja ulompana himmeä, valkoinen sumukaari. Kuva Jari Luomanen. 

Comments: 4 pcs
Pirjo Koski - 12.8.2021 at 18.26 Report this

Ihan uskomattomat kuvat!!!

Lasse Nurminen - 12.8.2021 at 21.14 Report this

Vai että uskomattomat :) Onhan tuolla valokeilassa kaaren sisällä toki omanlaisensa tunnelma.

Jani Päiväniemi - 13.8.2021 at 12.35 Report this

Aivan mahtava setti!!

Lasse Nurminen - 13.8.2021 at 21.33 Report this

Kiitos Jani!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.