Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Moonn kehä - 20.9.2021 at 22.33 Juva Observation number 101357

Visibility III / V

Petri Martikainen, Ursa (Itä-Suomi)

The perimeter of the full moon described along with the ringing of the pearl owls. The early evening was calm and quite clear, meaning good conditions for both admiring the Moon and catching owls. In the bonus image, the Moon, which is partly behind the cloud. Two helmers received rings.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Moonlight
 • Common atmospheric phenomena
  • Lunar corona info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 4 pcs
Emma Bruus - 21.9.2021 at 23.10 Report this

Ei ollenkaan pöllömpi kehä. Ilo nähdä näin monipuolisia luontohavaintoja!

Ehkä pöllölläkin on joku ihmisvahti, minne kirjaavat oudot kohtaamiset ihmisten kanssa :) 

Mikko Peussa - 21.9.2021 at 23.44 Report this

Piristävä havainto Kuun kehästä. Helmarin tuijotus on aina yhtä hurmaava.

Timo Kuhmonen - 22.9.2021 at 00.01 Report this

Komea kuva, täälläkin taitaa olla yleisin pöllön ääni se helmarin "puputus". Itsekin pääsin vajaa kuukausi sitten seuraamaan myös yöllä aktiivisten eläinten rengastusta. Tosin ne jotka rengastettiin, oli huomattavasti helmaria pienempiä. Suunnilleen tulitikkulaatikkoon ne mahtuisivat ja painoakin alle 10g :-)

Jarkko Alatalo - 22.9.2021 at 16.51 Report this

Täällä on helmipöllö taantunut. Reilut kymmenen vuotta sitten pihalle saattoi kuulla kolmekin helmaria. Nyt on hyvä ,jos kerran kuulee talven aikana. Viime talvena ei kuulunut kertaakaan. Sitä vastoin huuhkajaa kuulee paljon useammin kuin joskus ennen.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.