Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 22.9.2021 at 19.30 - 22.9.2021 at 20.10 Kokemäki Observation number 101402

Visibility II / V


There is really nothing to say about the phenomenon, that special. Looks like a stationary flash


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Tero Sipinen - 22.9.2021 at 22.58 Report this

Kyseessä on haloilmiö nimeltään keinovalopilari. Korkeuksissa on kerros laattamaisia, vaakatasossa leijailevia jääkiteitä, jotka heijastavat peilin tavoin jostain lampuista peräisin olevaa valoa.

Hienot kuvat sait tästä ilmiöstä jonka paras sesonki on talvella. Tämä taisikin olla avaushavainto alkavalle kaudelle.

Liisa Mäkelä - 23.9.2021 at 12.38 Report this

Samanlainen ilmiö näkyi Auran kirkolla klo 21.25, lähes vastapäätä täysikuuta. Voimakkaita valolähteitä ei siinä suunnassa ole, pohjoisempana on huoltoasema. Taivaalla repaleisia pilviä.

Petri Hakanen - 23.9.2021 at 13.39 Report this

Olen talvella nähnyt kyllä keinovalopilareita ja ne näkyvät tulevan aivan maasta asti ja ovat vaaleampia.

Nämä ovat aika keltaisia, lyhyitä ja roikkuvia valoviiruja, en ole kyllä näin aikaisin syksyllä havainnut aikaisemmin.

Timo Alanko - 23.9.2021 at 17.06 Report this

Jotenkin mystisen oloinen tunnelma kakkoskuvassa. Hieno! 

Mikko Peussa - 24.9.2021 at 00.26 Report this

Keinovalopilareiden värit vaihtelee valonlähteen värien mukaan ja niiden näkyminen eri korkeuksilla vaihtelee jääkiteen sijainnin mukaan.

Usein kauden ensimmäiset ja viimeiset on tällaisia korkealla olevia pätkiä, koska maanpinnalla on liian lämmintä jääkiteiden muodostumiselle.

Toisinaan osa pilareista näyttää leijuvan ilmassa, kuten vaikka tässä kuvassa ja osa lähtee suoraan valonlähteestä. Linkin kuvassa on myös erivärisiä pilareita vierekkäin. Erilaisia keinovalopilareita on Taivaanvahdissa satojen havaintojen verran, joihin voi tutustua vaikkapa tästä linkistä.

Havainnollinen kaaviokuva pilareiden synnystä löytyy esim. täältä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.