Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Anticrepuscular rays - 27.9.2021 at 19.20 - 27.9.2021 at 19.35 Raisio Observation number 101500

Visibility III / V


The nice start of the fan stood out from the sky as it rumbled home. It then had to be taken to a suitable place aside in order to be saved as it healed. At this point, the twilight ray was very weakly distinguished (mainly by processing only from the images), so let this now remain a mere observation of the opposite side.


Additional information
  • Lightsource of the phenomenon
    • Sunlight
  • Rare atmospheric phenomena
    • Anticrepuscular rays info

      Vastahämäränsäteet ovat Aurinkoa vastakkaisella taivaalla näkyviä valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä. Ne näyttävät "säteilevän" yhdestä pisteestä, joka on Aurinkoa vastapäätä.

      Itse Aurinko on vastahämäränsäteiden näkyessä horisontin alapuolella. Vastahämäränsäteet syntyvät kun Auringon suunnalla matalalla horisontissa tai sen takana näkymättömissä on pilviä jotka osittain varjostavat vielä ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. 

      Vastahämäränsäteet ja tavalliset hämäränsäteet ovat yhtä ja samaa ilmiötä. Kun Aurinko laskee horisontin alapuolelle ensimmäinen näkyvä osa on vastahämäränsäteet. Auringon edelleen painuessa alemmas ne pitenevät kohti Auringon puoleista taivasta, kunnes näkyvillä on koko taivaan halkovat hämäränsäteet. Lopussa havaittavissa on vain Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

      Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella.  

       

      Vastahämäränsäteet näyttävät säteilevän pisteestä joka on Aurinkoa suoraan vastapäätä. Tässä Tamperelle nähdyssä tapauksessa valokuvattiin myös Auringon puolella heikommat tavalliset hämäränsäteet. Kuva Jari Luomanen.

       

      Vastahämäränsäteet Kangasalalla. Kyse on samasta tapauksesta kuin yllä oleva Tampereen havainto. Kuva Jaakko Kuivanen.

       

      Panoraamakuvassa näkyy kuinka hämäränsäteet yltävät läpi taivaan. Aurinkoa vastakkaisella taivaalla ilmiön vastahämäränsäteiksi kutsuttava osa päättyy maan varjoon. Tämä Saksassa kesällä 2011 valokuvattu näytös piirtyi Eritrealaisen Nabro-tulivuoren tuhkaan ja kuvassa on myös tulivuorirusko. Kuva Daniel Eggert.

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 27.9.2021 at 23.52 Report this

Näyttävät säteet!

Veikko Mäkelä - 28.9.2021 at 00.21 Report this

Helsingissä oli vastaanlaista kamaa.   Sekä hämäränsäteet että vastahämäränsäteet.   Melko näyttävät.

Tero Sipinen - 28.9.2021 at 23.29 Report this

Onpa harvinaisen näyttävä tapaus!

Lasse Nurminen - 29.9.2021 at 11.33 Report this

Kiitoksia kommenteista herroille. Tämä meni helposti omaan Top 3-listaan, tai itse asiassa paremminkin Top 2 sellaiseen, kun ei kahta enempää ole havaittuna :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.