Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Other storm phenomenon - 31.10.2021 at 07.56 - 31.10.2021 at 07.59 Turku Observation number 101974

Visibility III / V


In the morning there finally came clouds for a moment it even seemed to be clear but what a strange thing?More similar observations
Additional information
 • Observed storm phenomena
  • Mammatus clouds info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 12 pcs
Timo Alanko - 31.10.2021 at 14.42 Report this

Olipas melkoinen pompulamatto!

Paula Mattila - 31.10.2021 at 14.47 Report this

Oli kyllä erikoinen näky,mukava yllätys aamuun jonka ajatteli olevan taas pelkkää harmautta.

Eero Karvinen - 2.11.2021 at 01.19 Report this

Hienot on mammatukset!!

Jari Luomanen - 2.11.2021 at 13.32 Report this

Tämä on hieno ja arvokas havainto. Tällaiset mammatukset eivät ole ihan jokapäiväistä nähtävää. Millainen pilvityyppi tuossa ruskon värjäämien mammatuksien yllä mahtoi olla? Mikähän mahtoi olla sää ennen tätä tilannetta ja sen jälkeen? Olikohan kuuropilviä lähimailla? 

Paula Mattila - 2.11.2021 at 13.46 Report this

Tuolloin mitään kuuropilviä ei näkynyt mutta taivas olikin ollut tuota ennen lähes kokonaan pilvessä,noin puolen tunnin ajan näkyi sekalaista ala- ja keskipilveä ja nuo mammatukset ehkä sen viiden minuutin ajan.Kellonaika taitaa olla tunnin pielessä,pitää se korjata,kello oli siis vasta noin 8,ei ollut tuossa vaiheessa vielä tullut mieleen vaihtaa kesäajasta pois.

Timo Nousiainen - 2.11.2021 at 16.52 Report this

Alemman kuvan perusteella näyttäisi olevan hahtuvapilveä tuo. En enää muista pilvisukujen alalajeja ulkoa, mutta noinkohan hahtuvapilvessä voi näkyä mammatusta? Kyseessä saattaa olla lähes sivusta tulevan valaistuksen aiheuttama jekkukin, mutta hieno on kuva kyllä joka tapauksessa. Pitäisi varmaankin konsultoida jotakin kollegaa...

Jarmo Koistinen - 2.11.2021 at 17.11 Report this

Joskus Altostratus-pilven alla on sadejuovaa tiheästi pieninä "mättäinä" alaspäin tai hyvin harvoin myös mammatus-pampuloita. Toisinaan As on kuuropilvestä syntynyt alasimen levitessä, As cumulonimbogenitus, toisinaan ei. Välttämätön ehto näkymiselle on, että auringon valo tulee hyvin sivusta "pitkin" pilven alapintaa, kuten Timo kirjoitti. Silloin muodot erottuvat, muuten näyttää vain harmaalta. Tästä syystä ilmiö voi näkyä vain lähellä auringon laskua tai nousua ja myös, kun aurinko on vielä hitusen horisontin takana. Siksi kuvan ihan tarkka ajan hetki suhteessa paikalliseen auringonnousuun olisi hyvä tietää. En kyllä osaa sanoa mikä on "aikaikkuna", missä ilmiö näkyy. Siihen vaikuttaa mahdollisesti myös, minkälaisesta pilviraosta aurinko valaisee alapintaa. Altocumulus on "luonnostaan" pampulainen, eli siinä ei oikein voi olla lisäksi mammatus-rakennetta. Minulla voisi olla joku vastaavantapainen As-kuva, mutta en ehdi nyt etsiä. Ilmiö on siis harvinainen pilvityyppi ja sen tekee vielä "harvinaisemmaksi", että näkyminen edellyttää sopivaa valaistusta, joka on saatavilla vain lyhyen aikaa vuorokaudessa.

Eero Karvinen - 3.11.2021 at 07.49 Report this

Mammatuspilven määritelmän mukaisesti alaspäin laskeutuvat ilmavirtaus pilvessä muodostaa pampuloita pilven alapintaan. Tämä voi tapahtua missä ilmakehän korkeudessä tahansa ja käytännössä minkä tahansa pilvityypin tapauksessa. Näiden kuvien tapauksessa pienialaisia laskeutuvia ilmavirtauksia on satoja vieretysten. Lienee tarpeetonta kyseenalaistaa onko kyse mammatuspilvistä vai ei.

Timo Nousiainen - 3.11.2021 at 14.25 Report this

Jarmo voi hyvin olla oikeassa että kyseessä on Altostratus eli verhopilvi. Oma tulkintani oli, että alemmassa kuvassa näkyvä sininen/harmaa "palleroiden" välissä olisi sinistä taivasta ja siksi päädyin altocumulukseen (hahtuvapilvi). Piti nyt sitten kuitenkin googlettaa mitä WMO:n pilviluokittelu asiasta sanoo ja osoittautui että sekä hahtuva- että verhopilvessä voi mammatus esiintyä (tai lisäpiirre Mamma, niinkuin se nykyisessä luokituksessa on). Ainoat pilvisuvut missä Mammaa ei esiinny ovat Cirrostratus (harsopilvi), Nimbostratus (aito sadepilvi) ja Stratus (sumupilvi). Eli ei siis voi esiintyä minkä tahansa pilvityypin kanssa, jos WMO:n luokituksella mennään. Mutta koska tuo pilvi nyt on ilmiselvästi joko Ac tai As ja kummassakin voi Mamma esiintyä niin kyllä se Mamma on. Tässä vielä linkki WMO:n pilviluokitukseen:

https://cloudatlas.wmo.int/en/cloud-classification-summary.html

Jari Luomanen - 3.11.2021 at 14.28 Report this

Mammatuksia tosiaan näkyy eri pilvityypeissä, myös cirruksessa. Tässä on eksoottisin tapaus, joka on osunut oman linssin eteen: 

https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Storms+and+cloudscapes/+X5K2118.jpg

Eero Karvinen - 3.11.2021 at 22.14 Report this

Tuohon luokitteluun mitä siihen tulee, niin mammatuspampulan muodostumiseen tarvitaan vain se laskeva ilmavirtaus ja pilvipisaroita/jääkiteitä, jolloin muodostuu ikäänkuin konvektio ikäänkuin alaspäin. Tällöin jos asiaa tarkastellaan, niin ehto voi toteutua kaikissa ilmakehän kerroksissa. Olen nähnyt mammatuksia jopa valaisevissa yöpilvissä.

Paula Mattila - 4.11.2021 at 08.49 Report this

Kiitos opettavaisista kommenteista ja mielenkiinnosta havaintoani kohtaan!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.