Visibility III / V
In the morning there finally came clouds for a moment it even seemed to be clear but what a strange thing?
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2022 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Olipas melkoinen pompulamatto!
Oli kyllä erikoinen näky,mukava yllätys aamuun jonka ajatteli olevan taas pelkkää harmautta.
Hienot on mammatukset!!
Tämä on hieno ja arvokas havainto. Tällaiset mammatukset eivät ole ihan jokapäiväistä nähtävää. Millainen pilvityyppi tuossa ruskon värjäämien mammatuksien yllä mahtoi olla? Mikähän mahtoi olla sää ennen tätä tilannetta ja sen jälkeen? Olikohan kuuropilviä lähimailla?
Tuolloin mitään kuuropilviä ei näkynyt mutta taivas olikin ollut tuota ennen lähes kokonaan pilvessä,noin puolen tunnin ajan näkyi sekalaista ala- ja keskipilveä ja nuo mammatukset ehkä sen viiden minuutin ajan.Kellonaika taitaa olla tunnin pielessä,pitää se korjata,kello oli siis vasta noin 8,ei ollut tuossa vaiheessa vielä tullut mieleen vaihtaa kesäajasta pois.
Alemman kuvan perusteella näyttäisi olevan hahtuvapilveä tuo. En enää muista pilvisukujen alalajeja ulkoa, mutta noinkohan hahtuvapilvessä voi näkyä mammatusta? Kyseessä saattaa olla lähes sivusta tulevan valaistuksen aiheuttama jekkukin, mutta hieno on kuva kyllä joka tapauksessa. Pitäisi varmaankin konsultoida jotakin kollegaa...
Joskus Altostratus-pilven alla on sadejuovaa tiheästi pieninä "mättäinä" alaspäin tai hyvin harvoin myös mammatus-pampuloita. Toisinaan As on kuuropilvestä syntynyt alasimen levitessä, As cumulonimbogenitus, toisinaan ei. Välttämätön ehto näkymiselle on, että auringon valo tulee hyvin sivusta "pitkin" pilven alapintaa, kuten Timo kirjoitti. Silloin muodot erottuvat, muuten näyttää vain harmaalta. Tästä syystä ilmiö voi näkyä vain lähellä auringon laskua tai nousua ja myös, kun aurinko on vielä hitusen horisontin takana. Siksi kuvan ihan tarkka ajan hetki suhteessa paikalliseen auringonnousuun olisi hyvä tietää. En kyllä osaa sanoa mikä on "aikaikkuna", missä ilmiö näkyy. Siihen vaikuttaa mahdollisesti myös, minkälaisesta pilviraosta aurinko valaisee alapintaa. Altocumulus on "luonnostaan" pampulainen, eli siinä ei oikein voi olla lisäksi mammatus-rakennetta. Minulla voisi olla joku vastaavantapainen As-kuva, mutta en ehdi nyt etsiä. Ilmiö on siis harvinainen pilvityyppi ja sen tekee vielä "harvinaisemmaksi", että näkyminen edellyttää sopivaa valaistusta, joka on saatavilla vain lyhyen aikaa vuorokaudessa.
Mammatuspilven määritelmän mukaisesti alaspäin laskeutuvat ilmavirtaus pilvessä muodostaa pampuloita pilven alapintaan. Tämä voi tapahtua missä ilmakehän korkeudessä tahansa ja käytännössä minkä tahansa pilvityypin tapauksessa. Näiden kuvien tapauksessa pienialaisia laskeutuvia ilmavirtauksia on satoja vieretysten. Lienee tarpeetonta kyseenalaistaa onko kyse mammatuspilvistä vai ei.
Jarmo voi hyvin olla oikeassa että kyseessä on Altostratus eli verhopilvi. Oma tulkintani oli, että alemmassa kuvassa näkyvä sininen/harmaa "palleroiden" välissä olisi sinistä taivasta ja siksi päädyin altocumulukseen (hahtuvapilvi). Piti nyt sitten kuitenkin googlettaa mitä WMO:n pilviluokittelu asiasta sanoo ja osoittautui että sekä hahtuva- että verhopilvessä voi mammatus esiintyä (tai lisäpiirre Mamma, niinkuin se nykyisessä luokituksessa on). Ainoat pilvisuvut missä Mammaa ei esiinny ovat Cirrostratus (harsopilvi), Nimbostratus (aito sadepilvi) ja Stratus (sumupilvi). Eli ei siis voi esiintyä minkä tahansa pilvityypin kanssa, jos WMO:n luokituksella mennään. Mutta koska tuo pilvi nyt on ilmiselvästi joko Ac tai As ja kummassakin voi Mamma esiintyä niin kyllä se Mamma on. Tässä vielä linkki WMO:n pilviluokitukseen:
https://cloudatlas.wmo.int/en/cloud-classification-summary.html
Mammatuksia tosiaan näkyy eri pilvityypeissä, myös cirruksessa. Tässä on eksoottisin tapaus, joka on osunut oman linssin eteen:
https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Storms+and+cloudscapes/+X5K2118.jpg
Tuohon luokitteluun mitä siihen tulee, niin mammatuspampulan muodostumiseen tarvitaan vain se laskeva ilmavirtaus ja pilvipisaroita/jääkiteitä, jolloin muodostuu ikäänkuin konvektio ikäänkuin alaspäin. Tällöin jos asiaa tarkastellaan, niin ehto voi toteutua kaikissa ilmakehän kerroksissa. Olen nähnyt mammatuksia jopa valaisevissa yöpilvissä.
Kiitos opettavaisista kommenteista ja mielenkiinnosta havaintoani kohtaan!