Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

A fireball at night, brigter than the venus - 21.11.2021 at 00.13 Tampere Observation number 102425

Visibility III / V

Kari A. Kuure, Markku Lintinen, Tampereen Ursa

The long-seen car was recorded in the northern and eastern cameras of Tampere's Ursa. Here is a preliminary image from the video. Unfortunately, every second picture is missing due to technical issues. I will update the pictures as soon as I can build more of them.

22.11.2021 update.Here are a couple more photos that were manually excavated from the video containing the errors one frame at a time. Unfortunately, not everything was saved, but some were.

The added images are from the north and east cameras.More similar observations
Additional information
 • Accuracy of the given observation time?
  • Maximum of 1 minutes difference possible
 • How long time did you see the fireball fly in the sky?
  • 10 seconds
 • How the flight of the fireball ended?
  • The fireball faded away
 • Brightness of the fireball
  • A fireball at night, brighter than the Venus
 • In which direction the fireball disappeared out of sight?
  • Northeast
 • In which altitude the bolide disappeared from your sight?
  • About 1/3 from the horizon towards the zenith
Comments: 3 pcs
Markku Kaakkolammi - 21.11.2021 at 16.46 Report this

Merkillistä, näin tulipallon auton tuuliasin läpi ajaessani Kantatie 66tta Orivettä kohti, siis karkeasti etelään Ruovedellä.  Sen liike silmäkulmassa kiinnitti huomion, se nimenomaan näytti putoavan tuulilasin reunasta eteen- ja alaspäin. Kellonaikaa en tullut katsoneeksi, mutta noin 24.00n paikkeilla. Kirkkaudeltaan se oli noin Venuksen luokkaa, väriltään lasin läpi nähtynä sinivihreä. Se sammui ehkä noin 20 asteen korkeudella. Pohjoinen  ja koillinen olisivat  tällä paikalla selkäni takana, joten tuo tulipallo se ei voinut olla.

Timo Kuhmonen - 21.11.2021 at 21.56 Report this

fyi, Vesannon kameroista ei löydy tästä havaintoa. 6m bandin radiohavainnot ei ollut päällä tuohon aikaan (mahdolliset meteor scatterit)

Kari A. Kuure - 22.11.2021 at 04.56 Report this

Itselläni on autossa muutaman kympin HD-laatuinen ns. kojelautakamera, joka tosin riippuu ikkunassa. Hankin sen vuosia sitten syystä että jos joskus taivaalla jotain erikoisempaa näkyisi, niin ainakin jäisi kellonaika ja jonkinlainen kuva talteen. Tokihan se tallentaa liikennetilanteetkin. Taivaalta en ole mitään mielenkiintoista saanut, mutta aina silloin tällöin siihen tallentuu eläimiä tiellä ja sen vieressä. Jälkeenpäin sitten voi tunnistaa lajeja ja sen semmoista.

Kellonajat voivat olla vääriä ja sen vuoksi havainnot voivat olla hukassa. Tampereen Ursan videoissa käytämme UTC aikaleimaa, jolloin ei tarvitse miettiä sitä, onko kesä- vai talviaika ja esimerkiksi revontulien tapahtumien vertailu muihin magneettikentän ja lähiavaruuden dataan helpottuu, kun ei tarvitse laskeskella aikoja uudelleen ja uudelleen.

Jos laitteisto ei ota aikaa  GPS-signaalista tai netistä, niin silloin tällöin niiden kellot pitäisi asetella oikeaan aikaan. Virheet kertyvät helposti useisiin minuutteihin. Meilläkin ajan tarkistus tehdään muiden säätöjen yhteydessä säännöllisen epäsäännöllisesti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.