Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

A fireball at night, brighter than a full moon - 22.11.2021 at 07.30 Virrat Observation number 102468

Visibility III / V


I drove the car in the morning in the dark. Even now, the size of the fireball came down quite perpendicularly, I saw it for about a second, and it was already up to the forest. I didn't see it hit the ground. I have never seen a fireball so low.

Also on Sunday night I saw an oblique starburst near the ground, perhaps at an altitude of about 100 m, in Alavus, about 30 km north of the first.



More similar observations
Additional information
 • Accuracy of the given observation time?
  • 5 min difference possible
 • How long time did you see the fireball fly in the sky?
  • 1 second
 • How the flight of the fireball ended?
  • I did not see the end of the fireball
 • Brightness of the fireball
  • A fireball at night, brighter than a full moon
 • In which direction the fireball disappeared out of sight?
  • West
 • In which altitude the bolide disappeared from your sight?
  • Low near the horizon
Comments: 3 pcs
Pekka Kokko - 23.11.2021 at 10.34 Report this

Tulipallojen etäisyyksiä on aina vaikea hahmottaa mutta kun ajattelee että näkyvä lento tapahtuu aina useiden kymmenien kilometrien korkeudessa ja mitä lähempänä horisonttia se näkyy niin sitä kauempana se on havaitsiasta. Todella isot tulipallot on sitten asia erikseen. 

Minna Holopainen - 23.11.2021 at 12.33 Report this

Näin, mihin tuo hehkuva/palava kappale putosi. Näin sen alhaalla metsää vasten. Voin käydä etsimässä kiven tai antaa paikkatiedot. 

Tero Sipinen - 23.11.2021 at 23.41 Report this

Tulipallon nähdessään havaitsija helposti vertaa tapahtumaa johonkin tuttuun, aiemmin havaittuun ilmiöön. Tämä tuttu ilmiö on käytännössä ilotulitusraketti. Ilotulitusrakettiin verrattaessa tulipallon etäisyys ja vauhti tulee aliarvioitua reippaasti alakanttiin.

Etäisyyksistä Pekka Kokko tuossa jo mainitsikin, mutta ajatellaanpa vielä nopeutta. Avaruudesta tulevan kivenmurikan täytyy kohdata ilmakehä melkoisella vauhdilla, jotta kiviaines alkaa hehkua ja höyrystyä ilman aiheuttaman kitkan vaikutuksesta. Vauhtia voikin olla reilusta kymmennestä useisiin kymmeniin kilometreihin sekunnissa. Esimerkkinä "hitaanpuoleisen" tulipallon vauhti 20 km/s olisi arkisemmilla yksiköillä ilmaistuna noin 72 000 km/h. Aikamoista haipakkaa, siis. Jos tulipallo etenee sekunnissa vaikka tuon 20km, niin esim. kolmessa sekunnissa se taittaisi 60km matkan. Ilotulitusraketti ehkä sen 60 metriä. Eli vaikka tulipallo näyttää menneen kymmenien tai satojen metrien päässä, niin todellisuudessa se on mennyt kymmenien, jopa satojen kilometrien päässä.

Joskus sopivasta "meteoriitinpudottajasta" saadaan niin hyviä havaintoja monesta suunnasta, että mahdollisten tulipallon jäänteiden (eli meteoriittien) todennäköinen putoamisalue saadaan laskelmien avulla rajattua muutamaksi neliökilometriksi. Ja joskus alueelle lähtenyttä etsintäryhmää onnistaa ja meteoriitteja löytyy maastosta. Mutta se on harvinaista herkkua.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.