22° ylläsivuava kaari on suoraan Auringon päällä näkyvä värillinen kaari. Yleensä se nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.
22° ylläsivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla se on melko jyrkkä V-muoto. Korkealla Auringolla 22° yllä- ja allasivuavat kaaret muodostavat yhden kokonaisen halon, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko tai Kuu ei kuitenkaan nouse niin korkealle, että täysin rengasmainen 22° sivuava kaari olisi mahdollinen.
Sivuavat kaaret eivät luonnossa ole useinkaan edellä kuvatun ideaalitapauksen kaltaisia. Esimerkiksi matalalla Auringolla ylläsivuava kaari saattaa selkeän V-muodon sijaan näkyä pelkkänä kirkastumana 22° renkaan yläosassa.
22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on 40 asteen tuntumassa. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.
Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä sen osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.
Talvella jääsumussa näkyy joskus ulkovalojen tuottamia pilareita jotka päästään haarautuvat V-muodoksi. Nämä ovat 22° ylläsivuavia kaaria.
Kirkkaan ulkovalaisimen alla on mahdollista seurata 22° sivuavan valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo ilmenee lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.
22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Vuoden lämpimämmällä puolisikolla on hyvä olla tarkkana ettei sekoita sitä ylempään 23° parheliaan, joka lämpöaaltojen aikaan on 22° sivuavaa kaarta yleisempi halo.

Matalan Auringon 22° ylläsivuava kaari. Kuva Arja-Sisko Airila.

Matalan auringon 22° ylläsivuava kaari. Näkyvillä on myös pilari ja heikot sivuauringot sekä hyvin heikosti 22° rengasta. Kuva Jouni Reivonen.

Auringon päällä näkyvät 22° ylläsivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Jari Luomanen.

Jääsumuun muodostunut täysi 22° sivuava kaari Kuun ympärillä. Näkyvillä on myös muita haloja. Ylä- ja alakoverat Parryn kaaret ovat tiiviisti kiinni 22° sivuavassa ja lähinnä vain kirkastavat sitä. Niiden voi kuitenkin havaita heikosti erkanevan 22° sivuavasta kaaresta. Kuva Jukka Ruoskanen.

Toiselta puolelta täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Marko Riikonen.

Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

Silloin tällöin jääsumuun syntyvät ulkovalojen pilarit jakautuvat päistään V-muotoon. Kyse on 22° ylläsivuavasta kaaresta. Kuva Veijo Timonen.

Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä 22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.
Todella komeat halot kuunvalossa!
Tosi hienot halot! Ihan kuin tuon Moilasen kaaren alapuolella olisi toinen väkänen, joka tulee vielä paremmin esille kun kuvia vähän käsittelee. Mikkilän kaari? Olisiko sinulla vielä lisäkuvia näistä haloista?
Petri Martikainen: mikä noista on Moilasen kaari? On minulla muitakin kuvia, mutten tiedä, tuoko lisävalaistusta asiaan. En tunne näitä termejä yhtään! Sen kuotenkin näin, että upea oli ja minulle ennennäkemätön ilmiö. Voin laittaa muutamia kuvia. Kerrotko sitten, saitko lisäinfoa?
Mikkilän kaari lisätty. Kyseessä on erittäin harvinainen halomuoto, joten onnittelut. Halomuotojen perässä olevasta infopainikkeesta löytyy halomuodoille lisätietoa. Moilasen kaari on tuo V-muoto renkaan sisällä pilarissa ja sen alapuolella oleva toinen himmeämpi kirkastuma on Mikkilän kaari.
Mikko jo kertoikin missä kohdin nuo kaaret sijaitsevat. Etenkin tuossa ensimmäisessä kuvassa Mikkilän kaari erottuu selvästi Moilasen kaaren alla. On ollut upea show, onnittelut!
Tässä on yksi kaikkien aikojen parhaista mikkilä-tilanteista. Huhhuh, niin ne eksoottiset ilmestykset vain tulevat yhtäkkiä ja varoittamatta yön pimeydestä esiin. Ihan mahtavaa, että tästä saatiin kuvia.
Hyvät kuvat harvinaisista halomuodoista! Onnittelut!
Kiitos informaatiostanne ! Olin onnekas nähdessäni tämän!
Yhdistin kaksi kuvaa noista pinoksi ja Mikkilän kaari nousi sieltä vielä paremmin esiin. Jos kuvia on enemmän tästä samasta vaiheesta, voisi katsoa josko saisi enemmänkin kuvia pinoon (kuun pitää olla suurinpiirtein samassa kohtaa kuvakenttää jotta voi pinota). Ehkä jo näistäkin mitä nyt on julkaistu voinee lisätä pinon kokoa kahta suuremmaksi kehdatessaan. Niin, ja onko raweja olemassa?
Hienoa, että tuli tämä näytös kuvattua, onnittelut.
Vastaavaa ei välttämättä satu enää kohdalle, mutta vaatimattomampikin kannattaa kuvata siten, että kuvia tulee myös auringon/kuun vastapuolelta ja myös ihan ylhäältä zeniitistä. Noista suunnista saattaa löytyä lisää halomuotoja.
On kyllä ollut upea näytelmä. Onnittelut harvinaisuudesta. Onkohan tämä nyt viides? havainto ko. halosta.
Jos vain kuvia on saatavilla niin olisi mielenkiintoista tutkia lisää. Tuossa ensimmäisessä kuvassa Mikkilän kaaren alapuolella voi olla "jotain" mikä kaipaisi lisä selvitystä. Mahdollista kolmatta komponenttia on jo aiemmin ihmetelty.
On niitä tosiaan varmaan ainakin se viisi havaintoa. Minulla on kaksi havaintoa: 2006 ja 2013. Mikkilällä oli 2005 havainto? Sitten on tämä Tuulan havainto ja olikos Riikosella myös havainto? Luulisi niitä olevan muitakin, mutta nyt äkkiseltään en muista. Se onkin mielenkiintoinen kysymys olisiko tuolla vielä kolmaskin mysteerihalo mukana. 2013 yritin sitä pusertaa omista kuvista esiin, mutta asia jäi hämärän peittoon:
https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Atmospheric+halos/2013_11_25-26+Moonlight+Parry+Arc/
Oikeestaan tässä tapauksessa olisi ollut parempi joka puolelle kuvaamisen sijaan kuvata vain tuota Kuun suuntaa jalustalta pinoten, mikä olisi tuonut meille kaikkien aikojen Mikkilän kaaren kuvan. Että vaikka toisaalta neuvo kuvata joka puolelle on hyvä, niin se että ottaa riskin ja keskittyy yhteen kohtaan ei välttämättä ole huono valinta. Mutta jos on kokotaivaslinssi, sitten tällaisia ei tarvitse miettiä kun molemmat järjestyy samalla.
No huh-huh mikä setti! Onnittelut komeimmasta kuuhalonäytelmästä hetkeen!
Emma, Marko ja muut: ensin kiitos kommenteistanne! En ymmärtänyt lainkaan kuvatessani, että tuossa halossa olisi jotakin harvinaisempaa(kun en tuntenut kuun haloa ilmiönä oikeastaan yhtään tätä ennen) - vaikka ymmärsin, että on todella upea ja ennen näkemätön minulle. Enkä osannut ajatella kuvaamisen tapaa tarkemmin. Objektiivi oli se mikä oli, rajallisia kuvia sain otettua. Enkä kuvannut rawilla. Koetin nyt saada halosta esiin enemmän - onnistuinko, en osaa vieläkään sanoa. Se Mikkilän kaaren parempi esiin saaminen oli tavoitteena...
Jos joku haluaa kokeilla tehdä parempaa jälkeä, voin maililla lähettää joitakin kuvia käsittelyä varten!
Kyllähän tuo Mikkilä tuosta tuli ihan hyvin esiin. Joo, ja mistäpäs sitä satunnainen kuvaaja tietää mitä ja miten tarkalleen ottaen pitäisi kuvata kun tilanne iskee päälle. Ei sitä itsekään osaa aina asetella kameraa oikein, viime talvena Rovaniemellä tuli sössittyä kuvakulman kanssa tärkeässä näytelmässä ja siksi mahdolliset uudet halot jäi kuvaamatta. Tuossa edellisessä kommentissani puhuin yleisellä tasolla Sälevän kommenttiin viitaten. Pääasia että saadaan kuvia, on satunnaistenkin kuvaajien otoksista uusia haloja löydetty.