Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 27.11.2021 at 17.14 Kuusamo, Rukatunturi Observation number 102571

Visibility II / V

Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Sharp and pretty pillars were visible on the slopes in the evening. Snowmaking was not running over the weekend when the Nordic Opening Games were underway. It freezes at about 20 degrees.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 3 pcs
Marko Riikonen - 28.11.2021 at 12.32 Report this

Joo harvemmin näkee TV-lähetystä urheilukisoista joissa on haloa koko ajan kuvissa. Mäkihypyn aikaan oli hyvää sublamppua. Jääsumu muutti tyyliään illan edetessä, kisojen loppuvaiheessa näkyi jedimiekkapilareita, tosi kirkasta kamaa. Heikkoja lamppusivuaurinkoja luulin nähneeni aiemmin kun oli hiihtoa. Mutta onko tosiaan näin ettei tykit olleet päällä? Meinaan kun näytettiin kauempaa yleiskuvaa tunturista, niin siitä nousi purkauspilvi juuri kuin jos tykit ovat päällä. Kyllä väkisellä on ollut tykit päällä tv-kuvien perusteella.

Jani Päiväniemi - 28.11.2021 at 14.46 Report this

Kiitos Marko kommentista!  Tykit eivät olleet varmasti päällä koska lumetus täytyi keskeyttää torstai-perjantai välisenä yönä. Joskus tv:ssä näkyy kisoista vanhojakin kuvapätkiä mutta en tiedä kun en katsonut telkkaria kun olin töissä viikonlopun rinteillä.

Marko Riikonen - 28.11.2021 at 16.52 Report this

No joo, niin sen on sitten täytynyt olla että etäkuva on ollut joku tallenne.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.