Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 30.11.2021 at 17.15 - 30.11.2021 at 19.15 Turku Observation number 102662

Visibility II / V


The ice age once got a nice early start to these corners. Along the way home, I saw a faint pole on Raisio's side and then had to throw some kind of loop for interest.

It looked very faint until, from the west, as the hustle and bustle of the harbor, he picked up light patches in the sky. By the way, it is very challenging to bonga like that in a city with plenty of lighting. Slight shift to the side and momentary follow-up in cool, windy weather.

Mostly very diffuse pillars, though farther away seemed a little sharper. I went to the side of Ruissalo, where the most spectacular poles were. The best place to shoot there was a slightly swaying water bus dock, which is why the images were more or less shaky.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 1.12.2021 at 12.28 Report this

Jaahas, siellä niitä pilareita on ollut selän takana. Kotitalon parveke melkein näkyy muutamassa kuvassa. Nätin näköistä kyllä.

Jari Luomanen - 1.12.2021 at 17.48 Report this

Upeita kuvia - etenkin tuo satamasta taltioitu otos. 

Lasse Nurminen - 1.12.2021 at 18.02 Report this

Veikkaanpa Mikko, että parvekkeelta olisit saattanut jotain saada talteen. Melko laajalla rintamalla tuota pilveä Raisiosta päin pukkasi. Oli liian heikot luurikuvat, eivät tehneet oikeutta tilanteelle :D

Kiitoksia Jari, paras anti oli tosiaan tuossa sataman kupeessa tarjolla. Harmillisesti loppui vaan näytös aika lyhyeen. Mielestäni neloskuvan oikean reunan pilarit ovat samat kuin tuossa satamakuvan taustalla. Oli aika selvä tuo raja, mihin kiteet/pilarit päättyivät.

Jari Luomanen - 1.12.2021 at 19.40 Report this

Pauhasivatko tykit jossain lähistöllä vai mistä tämä tuli? Niin tai näin, mukavan näköinen kidepilvi. 

Lasse Nurminen - 1.12.2021 at 20.13 Report this

Onhan täällä nyt kova tykityshuuma päällä, kun kerrankin pakkanen hellii edes jossain määrin. Reilut toistakymmentä tykkiä, jotka varmasti tiedossa. Näistä suurin osa alle 10 km säteellä toisistaan, yksi hieman kauempana.

Rantakuvan kirkkaimmat pilarit oikeassa reunassa ovatkin todennäköisesti paikallisen laskettelunypyn valojen ansiota. Siellä eniten tykkejä, seitsemän parhaimmillaan.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.