Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.
Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.
Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.
Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.
Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.

Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.

Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.
Jaahas, siellä niitä pilareita on ollut selän takana. Kotitalon parveke melkein näkyy muutamassa kuvassa. Nätin näköistä kyllä.
Upeita kuvia - etenkin tuo satamasta taltioitu otos.
Veikkaanpa Mikko, että parvekkeelta olisit saattanut jotain saada talteen. Melko laajalla rintamalla tuota pilveä Raisiosta päin pukkasi. Oli liian heikot luurikuvat, eivät tehneet oikeutta tilanteelle :D
Kiitoksia Jari, paras anti oli tosiaan tuossa sataman kupeessa tarjolla. Harmillisesti loppui vaan näytös aika lyhyeen. Mielestäni neloskuvan oikean reunan pilarit ovat samat kuin tuossa satamakuvan taustalla. Oli aika selvä tuo raja, mihin kiteet/pilarit päättyivät.
Pauhasivatko tykit jossain lähistöllä vai mistä tämä tuli? Niin tai näin, mukavan näköinen kidepilvi.
Onhan täällä nyt kova tykityshuuma päällä, kun kerrankin pakkanen hellii edes jossain määrin. Reilut toistakymmentä tykkiä, jotka varmasti tiedossa. Näistä suurin osa alle 10 km säteellä toisistaan, yksi hieman kauempana.
Rantakuvan kirkkaimmat pilarit oikeassa reunassa ovatkin todennäköisesti paikallisen laskettelunypyn valojen ansiota. Siellä eniten tykkejä, seitsemän parhaimmillaan.