Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 5.12.2021 at 23.35 - 6.12.2021 at 00.40 Naantali Observation number 102905

Visibility II / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

At first it seemed that no ice crystal formed in the air. However, I looked out of the balcony in the direction of Naantali and there seemed to be some fog low. So I defied the 18-degree frost and went to check on the situation.

There was a lot of ice crystal there and the next challenge was to find the shooting locations. I would cycle around the area already desperately when I couldn’t get into the closed areas. Eventually I moved on to the Natural Land side and was pretty fascinated by the views. The pillars were beautiful and the constellations still shone in the sky. I picked up my fingers in the hut, as these have been waited for and searched for many evenings and nights again.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 6 pcs
Timo Alanko - 6.12.2021 at 09.09 Report this

Espoon Tapiolassa olisi myös ollut hyvä meininki, mutta hyytävä viima ja puutteellinen varustautuminen eivät innostaneet dokumentointiin :(

Matti Helin - 6.12.2021 at 10.05 Report this

Nyt on ollut hienoja. 

Timo Alanko - 6.12.2021 at 10.28 Report this

Tuosta hyytävästä kylmyydestä tuli vielä mieleen, että olosuhteet vähän korkeammalla alkavat olla otolliset helmiäispilvillekin. Pakkasta alkaa olla yli 80 astetta niillä korkeuksilla ainakin pohjoisessa Suomessa...

Lasse Nurminen - 6.12.2021 at 13.57 Report this

On se sitkeä sissi, nätit tolpat :)

Jouni Hovi - 6.12.2021 at 14.15 Report this

Jep. Hienoa nähtävää. Ei ollut myöskään intoa lähteä ryynäämään vaan päädyin takkatulen ääreen ja kamera ulos terassille lämmityspantoineen.

Pekka Parviainen - 1.1.2022 at 17.00 Report this

Kaunista, eteerinen jos ehkä urbaani tunnelma. Omat kulkemiset pyssäsivät joiksikin päiviksi auton väliajan dieseliin -17C.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.