Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 8.12.2021 at 07.25 - 8.12.2021 at 08.20 Turku Observation number 103059

Visibility II / V


Early in the morning, driven by the hopes of yesterday's single pillar. Yesterday’s visual booth took place after about half past nine at dawn, so now the idea was to take advantage of an even darker morning. And after all, there was still ice fog even today, and with it the pillars to be photographed again.

The best pillar workshops were found in the yard's "backyard", on the actual façade side of Raisio's marina there was nothing more to see on the yard. I think the crystal cloud can move away from the top of the yard when I change sides.

The crystal cloud still extended to some extent towards Raisio, as a few individual pieces of the pole stood out. I even started to peek around the corners of Naantali, but with moderate success. Only a few mists of ice and very short pillars were found in the corners of the harbor.

Pictures 1.-3. from the yard's "backyard", picture 4. view in the direction of Raisio, picture 5. Raisio's marina opposite the shipyard.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 8.12.2021 at 20.15 Report this

Komeita pilareita, hieno setti!

Tero Sipinen - 8.12.2021 at 20.52 Report this

Tajuttoman upeat kuvat.

Timo Alanko - 8.12.2021 at 21.06 Report this

Melkein sain Vaasankin aamulla pilarikartalle. Keskustassa oli aamuseiskalta komeita pilareita, mutta en saanut autoa nopeasti mitenkään parkkiin. Auton kojelautakamerakin oli tietysti tiltissä. Meillä ei noilla pilareilla ole oikein päässyt juhlimaan. 

Jouni Hovi - 8.12.2021 at 22.51 Report this

Olivat upeita kuten myös kuvat. Samoja katselin mutta kun naapuritontilla ei kuvailla. Hienoa että jaksoit lähteä jahtaamaan heti aamusesta.

Lasse Nurminen - 9.12.2021 at 09.44 Report this

Kiitoksia vaan :)

Piti koittaa unenrippeet karistella normaalia aiemmin, kun näyttää jatkossa taas kelit muuttuvan normaaliksi lounaisen nurkan talveksi. Tiedä sitten koska näitä seuraavaksi pääsee näkemään...

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.