Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 10.1.2022 at 19.55 - 10.1.2022 at 20.15 Raisio Observation number 103696

Visibility II / V


A clear surface halo stood out in the beam of additional light from the car on top of the little hump. I haven't hit such a hard case with artificial light before, so I had to wonder a little bit here and there.

Image pairs at slightly different distances and also in color channel processing. In the video clips, as the light source approached, the ring closed (behind the info button, a good Model Image), in the latter I walked sideways away from the bright beam of the lamp, but that ring still stood out even in diffused light.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Surface halo
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • 22° halo info

   22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 11.1.2022 at 04.16 Report this

Komea "sikarin" leikkauspinta ja hyvä video!

Marko Riikonen - 11.1.2022 at 15.14 Report this

Hyvä raportti. Kukaan ei tainnut aiemmin ottaa videota 22° renkaan kutistumisesta "singulariteettiin". Ehkä hitusen pidemmälle olisi toiseksi viimeisen videon kävelyä vielä voinut jatkaa, jottei leikkaudu välittömästi kun 22° rengas on kutistunut pois.

46° renkaasta seuraava samanlainen. Itse näin sellaisen Hämeenlinnassa talvella 2018/19 katulamppujen alla. En muista ennen vastaavaa nähneeni.

Ja video osoittaa myös sen, että valmis suunnitelma on hyvästä kun tulee pristiinille lumelle.

Tuossa näkyy jo jääsumua, joka kaiketi syntyi pelkästä kävelystä?

Tero Sipinen - 11.1.2022 at 16.35 Report this

Omassa videoinnissa ei mennyt ihan singulariteetiksi asti. Mutta aika pieneksi rinkulaksi kuitenkin. Ja kun muodonmuutos onnistui polvia koukistamalla samoilta jalansijoilta, niin säilyi lumenpinta rikkumattomana. (Kuvasin uimalan jäällä, enkä uskaltanut vielä heikohkoilla jäillä keskemmälle. Ilman sitä pelotetta olisikin luultavasti tullut lompsittua hanki tärviölle :)

Marko Riikonen - 11.1.2022 at 16.45 Report this

Huh mikä oppikirjaesimerkki se toka kuva -- ja videokin ensiluokkainen. Joo itsekin on tullut lampsittua joskus huoletta ja siten kutistettua hyvää kuvausaluetta. Mm. Oulussa kun oli pinta-aurinkokaari. Nykyään ehkä jo pikkuhiljaa alkanut oppimaan.

Lasse Nurminen - 11.1.2022 at 18.44 Report this

Tuli Vahdin tiedostokoon rajat vastaan, niin tuli hieman typistetyt pätkät havaintoon. Linkeistä pidemmät versiot ja mukana vielä tuollainen vastaava pätkä kuin Teron havainnossa. Tosin vain kertaalleen kyykystä ylös, ei ollut kyykkypäivä :)

Valonlähdettä lähestyminen , Sivuttaisliike ja Kyykystä ylös

Ja tosiaan tuo jääsumu tässä oli ihan hangella liikkumisesta syntynyttä, lapiointi tuli sitten tämän haviksen jälkeen.

Sen verran oli älliä, että aluksi kiersin sivusta sopivalle kohdalle rengasta etsimään, mutta tulihan tuossa sitten tallusteltua pintaa rikki. Kenttää olisi toki riittänyt peremmällekin, lamppu olisi vain pitänyt siirtää toiseen paikkaan. Toisaalta hyvä etten tähän tapaukseen akkua täysin tuhlannut.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.